AnasayfaBlogForklift Operatörü Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Forklift Operatörü Nedir? Ne İş Yapar?

22 Haziran 2021
Bir adam görüntünün ön planında, yan tarafında beyaz bir logo bulunan sarı bir forklift kullanıyor. Forklift sağa dönüktür ve karanlık bir yüzey üzerindedir. Forkliftin arkasında bir palet üzerinde beyaz çuvallar ve bir araç üzerinde yakın çekim bir lastik görülüyor. Lastiğin sağında bir ayakkabının yakın çekimi, lastiğin solunda ise bir ışığın yakın çekimi yer almaktadır. Forklifti kullanan adamın üzerinde mavi bir gömlek ve siyah bir şapka vardır, sağ kolunu uzatmıştır ve vücudu sağa dönüktür.
Forklift Operatörünün GörevleriForklift Operatörü Olma ŞartlarıForklift Operatörü Kariyer Bilgileri
Çalışma alanının güvenliğini sağlamakEn az ilkokul mezunu olmakÖzel sektörde iş olanakları geniştir
Ürün taşıma ve yerleştirme işlemleri yapmakMilli Eğitim Bakanlığı onaylı forklift operatörlük eğitimine katılmış olmakEhliyet sahibi olanlar daha avantajlıdır
Forkliftin bakım ve onarımını yapmak18 yaşını doldurmuş olmakEtkin iletişim becerilerine sahip olanlar daha başarılı olabilirler
Depo faaliyetlerine katılmakG sınıfı ehliyet sahibi olmakTecrübe edindikçe maaşlar artabilir
Hasarlı ürünlere hassasca elleçlemekPlanlama ve organizasyon yeteneğine sahip olmakHızlı tecrübe sahibi olanlar, diğer adaylardan bir adım öne geçebilirler

meslek seçimi yaparken bilgi ve yeterliliğe göre seçim yapılması önemlidir. bunun yanı sıra kişilerin ilgi alanlarını da mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. kişiler ilgileri olmayan bölümleri tercih ettiklerinde genellikle mutsuz olur. forklift operatörü mesleği ilgi ile araştırılan meslek dallarından biridir. forklift operatörü genel olarak ürünleri forklift aracını kullanarak, güvenli bir şekilde bir yerden başka bir yere taşınmasını sağlar. bu ürünler forklift araçları sayesinde güvenli bir şekilde araçlara yükleme ve indirme yolu ile taşınmaktadır. ardından ürünlerin gönderildiği yerde güvenli bir şekilde indirilmesi gerekir.

Forklift operatörü forkliftin bakımlarını takip eder, kullanılmayan zamanlarda depo faaliyetlerine de katkıda bulunur. Çalışma alanının güvenliğini de sağlamaktan sorumlu olan forklift operatörü bu konuda oldukça özenli çalışmalar yürütür. Bu alanda çalışmak isteyen kişiler için özel sektörde iş olanakları oldukça geniş olduğu söylenebilir.

Yazımızda forklift operatörü nedir? Forklift operatörü ne iş yapar? Forklift operatörü maaşları ne kadar gibi sorulara yanıt aradık. Birlikte inceleyelim.

Forklift Operatörü Nedir?

Forklift opertaörlüğü ilgi gören meslekler içinde yer alır. Forklift operatörü, ürünleri forklift aracılığıyla güvenli bir şekilde araçlardan indirme ya da araçlara yükleme işi ile ilgilenir. Ürünleri ilgili yerlere taşıma ve yerleştirme işlemlerini yürütürler. Forkliftin bakımlarını takip etmek ve kullanımı dışındaki zamanlarda depo faaliyetlerine katkı sağlamaktan sorumlu kişilerdir.

Forklift operatörü olmak isteyen kişilerin en az ilkokul mezunu olması şarttır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen eğitimlere katılmaları gerekir. İlgili operatörlük kurslarından alınan eğitim sayesinde Forklift Operatörü Belgesine sahip olurlar. Aynı zamanda G sınıfı ehliyete sahip olmaları da gerekir. Alınan eğitimler kişilerin mesleki bilgileri edinmelerini sağlar.

Bunun yanında bazı önemli niteliklere de sahip olmaları beklenir. Bu nitelikler sayesinde yaptıkları işte daha başarılı oldukları görülmektedir. Bu durum maaşlarına da olumlu bir şekilde yansır. Daha hızlı tecrübe sahibi olurlar ve zamanlar diğer adaylardan bir adım önce olma şansına sahip olurlar.

Forklift Operatörü Ne İş Yapar?

Forklift operatörünün belli başlı önemli görevleri bulunmaktadır. Bunun yanında forklift operatörü şirket politikaları ile yasal mevzuatlara uygun olacak şekilde faaliyet göstermelidir. Üstendikleri görevleri kendilerinden beklenen zamanda teslim etmeleri oldukça önemlidir. Güvenli bir süreci yönetmesi gereken forklift operatörünün görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralanabilir. 

  • Çalışma alanının güvenliğini kontrol etmekten sorumludur.

  • Gerekli emniyet tedbirlerine uymak şartı ile ürünleri depoya ya da belirlenmiş yerlere taşımak ve boşaltmaktan sorumludur.

  • Ürünleri hasarsız bir şekilde elleçlemelidir.

  • Boşaltılan ürünlerin uygun lokasyonlara yerleştirmesini sağlamalıdır.

  • Forklift ile teslim alınan ürünlerin sisteme kaydını girmekten sorumludur.

  • Sevk edilecek ürünlerin hazırlanmasını ve ilgili araçlara yüklenmesini sağlamakla görevlidir.

  • Yükleme sırasında ortaya çıkabilecek problemleri ilgili yöneticiye bildirmekten sorumludur.

  • Forkliftin ihtiyacı olan periyodik bakımı zamanında yapılmasını sağlamalıdır.

  • Gerekli onarımların yapılmasını tavsiye eder ya da rutin ön ve son kontrolleri yapmak suretiyle forklift ekipmanını muhafaza eder.

  • Bağlı bulunulan depoda yapılan periyodik sayımlara katılmalıdır.

  • Depo düzeninin sağlanması üzerine diğer ekip üyelerine destek olmalıdır.

  • Şirket politikaları ile yasal mevzuatlara uygun bir şekilde faaliyet gösterir.

Forklift Operatörü Nasıl Olunur?

Forklift operatörü olmak isteyen kişiler nasıl bir eğitime ihtiyacı olduklarını araştırır. Aldıkları eğitimin bir an önce çalışmaya başlamak için yeterli olup olmayacağını inceler. İşe başlangıç yaşı, eğitim, tecrübe gibi detayları araştırır. Aynı zamanda nasıl bir kariyer yaşamının kendisini beklediği de önemlidir. Forklift operatörü olmak için bazı eğitimler almak gerekir. Öncelikle forklift operatörü olmak için en az ilkokul mezunu olmayan adaylar bu alanda çalışmalara dahil olamaz. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı operatörlük kurslarına katılmak bu alanda bilgi sahibi olmak için önemlidir. Bu kurslardan alınan eğitimler ile birlikte forklift operatörü belgesine sahip olma şansı elde edilir. Bunun yanı sıra G sınıfı ehliyet de mesleğin gereklerinden biridir.

Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bu kurslardan alınan eğitimler, kişilerin çalışma yaşamına geçmesi için önemlidir. Eğitim sonucunda forklift operatörü olarak işe başlanabilir. Forklift operatörü olmak için bazı önemli şartlar bulunuyor. Öncelikle 18 yaşını doldurmak bu şartların başında gelir. Bunun yanı sıra planlama ve organizasyon becerisine sahip olan kişiler, bu alanda çok daha başarılı olur. Etkin iletişim becerilerine sahip olan forklift operatörü dikkat ve sorumluluk sahibi bir kişi olmalıdır. Forklift operatörünün bu alanda çalışmalar yapmaya dair herhangi bir engeli ve ya sağlık sorununa sahip olmamalıdır. Çünkü ürün taşınması esnasında büyük bir güce sahip olmak oldukça önemlidir. Ayrıca forklift operatörlerinin işbirliği ve takım çalışması için de yatkın olması gerekir. Çalışmalarının büyük bir çoğunluğu takım çalışması içinde geçer. Kişilerin bireysel çalışmaların yanı sıra takım çalışmasında uyum içinde hareket etmesi gerekir.

Çalışma alanının güvenliğini sağlamak, En az ilkokul mezunu olmak, Özel sektörde iş olanakları geniştir, Ürün taşıma ve yerleştirme işlemleri yapmak, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı forklift operatörlük eğitimine katılmış olmak, Ehliyet sahibi olanlar daha avantajlıdır, Forkliftin bakım ve onarımını yapmak, 18 yaşını doldurmuş olmak, Etkin iletişim becerilerine sahip olanlar daha başarılı olabilirler, Depo faaliyetlerine katılmak, G sınıfı ehliyet sahibi olmak, Tecrübe edindikçe maaşlar artabilir, Hasarlı ürünlere hassasca elleçlemek, Planlama ve organizasyon yeteneğine sahip olmak, Hızlı tecrübe sahibi olanlar, diğer adaylardan bir adım öne geçebilirler
Forklift Operatörü Forklift Operatörü nedir Forklift Operatörü ne iş yapar Forklift Operatörü maaşları Forklift Operatörü nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.