AnasayfaBlogFason Takip Elemanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Fason Takip Elemanı Nedir? Ne İş Yapar?

29 Haziran 2021
Bir fabrikada, hepsi de parlak renkler giymiş ve işlerine odaklanmış bir grup adam görülüyor. Ortadaki adam bir makinenin önünde dururken, bir diğeri yeşil bir gömlek ve yeşil bir ceket giyiyor. Ayrıca bir mağazada duran bir kişi ve renkli bir nesnenin yakın çekimi de var. Görüntünün alt kısmında üzerinde kırmızı bir nokta olan bir kutu, dairesel şekilli sarı bir nesne ve bir kişinin kafasının bulanık bir görüntüsü görülüyor. Sahne bir depoya benziyor, çeşitli makineler ve aletler mekanın her yerine dağılmış durumda. Adamlar çok çalışıyor ve görevlerini profesyonel bir şekilde özenle tamamlıyor gibi görünüyor.
TanımGörevleriGereklilikler
Fason Takip ElemanıTedarikçi firmalara verilen siparişlerin ara ve son kontrolünü yapmak, ürünlerin istenilen kalitede üretilmesini sağlamak ve iş takip etmek.Alanında nitelikli bilgi ve donanımlı olma, aktif ehliyet ve araç kullanabilme.
Fason ÜretimTarafların kendi uzmanlık alanlarında yoğunlaşabilmesi, üretim ve pazarlama süreçlerinin taraflar tarafından yönetilmesi.Üretim ve pazarlama alanında uzmanlık bilgisi.
Siparişlerin KontrolüSipariş verilen ürünlerin kalitesinin denetlenmesi ve istenen standartlara uygun olmasının sağlanması.Kalite kontrol ve denetim tecrübesi.
Firma ve Atölye İlişkileriFirma ile fason atölyeler arasındaki ilişkileri düzenlemek, iş teslimatları takip etmekİletişim becerisi, organizasyon yeteneği.
Hata Tespiti ve ÖnlemeÜretim sırasında ve sonrasında hata ve eksiklikleri tespit etmek, gerekli önlemleri almak.Dikkatli ve özenli olma.
Sevkiyat OrganizasyonuAtölyelere gönderilecek ve alınacak ürünlerin sevkiyatlarını organize etmek.Organizasyon becerisi, zaman yönetimi.
İş Sağlığı ve Güvenliğiİş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurallara uyarak çalışmalarını yürütmek.İş sağlığı ve güvenliği eğitimi.
Gelişmeleri Takip etmeMesleği alanındaki gelişmeleri takip etmeyi ve uygulamayı gerektirir.Öğrenme ve gelişime açık olma.
Fason Üretim TakibiTaşeron üretim olarak da bilinen fason üretim süreçlerinin takibi, numune ve model paylaşım süreçlerinin yönetimi.Üretim süreçleri hakkında bilgi, detaylara dikkat.
Fason Takip Elemanı MaaşlarıÜrünlerin kalitede üretilmesini sağlamak, işlerin takip ve kontrolünü yapmak.Alanında bilgi ve donanım, deneyim, nitelikler.

Fason üretim bir firmanın diğer bir üretici firmaya kendi istekleri doğrultusunda ürün ürettirmesi anlamına gelir. Fason üretim işleminde ürünün markası üretimi yaptıran firmaya ya da üreticiye ait olabilmektedir. Aynı şekilde üretilen ürünün pazarlanması da taraflardan herhangi biri tarafından yapılabilir.

Fason üretimin seçilmesi ile taraflar, profesyonel oldukları alanlarda yoğunlaşabilir ve iş çerçeveleri dışındaki alanlara müdahale etme zorunluluğu kalmamış olur. Üretim konusunda uzman olan üretici ve pazarlama, dağıtım konusunda uzman olan ürün sahibi, kendi uzmanlıklarını katarak ortak bir çalışma ortaya çıkarır. Fason takip elemanı ise tedarikçi firmalara sipariş edilen ürünlerin ara ve son kontrollerini yapan, ürünlerin istenilen kalitede olmasını sağlayan ve yapılan işlerin takip ve kontrolünü yapan kişilere verilen addır.

Bu alanda çalışma imkanlarının oldukça geniş olduğundan bahsedilebilir. Yazımızda fason takip elemanı ile ilgili merak edilen sorulara yanıtlar aradık. Birlikte inceleyelim.

Fason Takip Elemanı Nedir?

Fason sözcüğü genelde her sektör tarafından kullanılmaktadır. Tekstil sektöründe fason kavramı genelde bir başka firmanın malını üreten yer, takip eden de işletme adına üreten yerleri kontrol eden, işin takibini yapan kişi olarak bilinir. Fason kelimesi Fransızca kökenlidir. “Facon”dan dilimize yerleşmiş bir kelimedir. Ansiklopediler “fason” kelimesinin karşılığını “bir yan firma tarafından irtibatta bulunduğu bir ana firmaya ait bir mal ya da hizmetin tümünün ya da bir bölümünün üretilmesidir” şeklinde ifade eder.

Fason takip elemanı; giyim, ayakkabı üreten firmaların, başka bir firmaya sipariş verdiği ürünün, üretimi sırasında ve sonrasında, kalite kontrolünü yapan kişiye verilen addır. Fason takip elemanı, fason üretilen ürünün kalite kontrolünü ve takibini yapmakla sorumludur. Alanı ile ilgili nitelikli bilgi ve donanıma sahiptir. Taşeron üretim olarak da adlandırılan fason üretim süreçlerinin takibini yapmak en temel görevidir. Fason takip elemanı, sipariş veren ve üreten firma arasında iletişim kurmakla sorumluyken numune ve model paylaşımı süreçlerini de yürütmekten sorumludur.

Fason takip elemanı olmak için her firmanın kendine özel eğitim beklentisi bulunmaktadır. Bazı firmalar ilköğretim mezunlarının başvurularını değerlendirirken, bazı firmalar sadece üniversite mezunlarına yönelik iş başvurularını değerlendirmektedir. Bu alanda daha çok deneyimlenerek öğrenme söz konusudur. Sektör bazlı nitelikli mesleki bilgi ve donanıma ihtiyaç duyulur. Ayrıca aktif ehliyet sahibi olmak ve aktif olarak araç kullanabilmek de mesleki gereklilikler arasında yer alır.

Fason Takip Elemanı Ne İş Yapar?

Fason takip elemanı, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanan kişidir. İşçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olacak şekilde çalışmaları sürdürür. Çalışmaları sırasında özenli ve dikkatli olmalıdır. Özellikle tekstil sektöründe oldukça geniş iş imkanına sahiptir. Fason takip elemanının görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir. Birlikte inceleyelim.

  • Fason işlerin takip ve organizasyonunu yapar.

  • Üretimin ara ve son kontrollerini yapmaktan sorumludur.

  • Fason atölyelerinde yapılan işleri denetlemekle görevlidir.

  • Belirlenen zaman içinde ve istenilen kalitede üretimin yapılmasını sağlar.

  • Firma atölye ilişkilerini düzenler.

  • İleride ortaya çıkabilecek üretim hata ve eksikliklerini önceden tespit eder ve olabilecek hataları önler.

  • Üretim sırasında fason atölyelerini kontrol eder, üretim montaj ara kontrolünü yapar.

  • Atölyelere verilen işin prosedürlere ve talimatlara uygun olarak yapılıp yapılmadığını kontrol eder.

  • Ürünlerin dikim, boyama, baskı ve nakış gibi süreçlerinde işleri kontrol eder.

  • Modelin teknik özelliklerine uygun olup olmadığını kontrol eder.

  • Atölyelere gönderilecek ve alınacak ürünlerin sevkiyatlarını organize etmekle sorumludur.

  • İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurallara uyarak çalışmalarını yürütür.

  • Mesleği alanındaki gelişmeleri takip etmeyi ve uygulamayı gerektirir.

Fason Takip Elemanı Maaşları

Tedarikçi firmalara sipariş verilen ürünlerin ara ve son kontrollerini yapan fason takip elemanı ürünlerin istenilen kalitede üretilmesi için çalışmalar yapar. Yapılan işlerin takip ve kontrolünü yapmakla sorumludur. Fason takip elemanı çalıştığı işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanması gerekir. İşçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine uygun şekilde işleyiş içinde olmalıdır. Kendilerinden beklenen işi belirlenen zaman içinde teslim etmelidir. Çalıştıkları sektör iş bulma konusunda sıkıntı yaşanmayan sektörlerdendir. Maaşları da çalıştıkları kurumun iş hacmime göre değişiklik gösterir. Kişinin sahip olduğu özellikler, tecrübesi ve bilgisi de maaşını etkileyen faktörler arasında yer alır.

Bu alanda çalışacak kişilerin kendilerini geliştirmeye devam etmesi önemlidir. Sektörel gelişmeleri izlemeli ve işinde güncel kalabilmelidir. Kendini geliştirmeye açık olan çalışanlar işverenler tarafından daha fazla ilgi görür. Peki, fason takip elemanı ne kadar maaş kazanır?

  • İş yaşamına yeni başlamış bir fason takip elemanı 3.500 TL maaş elde edebilmektedir.

  • Uzmanlık, tecrübe ve kıdemle ortalama 6.000 TL’ye kadar kazanç sağlayabilirler.

  • Bu alanda alınan en yüksek maaş ise 8.500 TL olarak görülmektedir.

Fason Takip Elemanı Nasıl Olunur?

Fason takip elemanı olmak için her firma kendine uygun olan eğitim kriterini kendi belirler. Bazı firmalar ilköğretim mezunları ile çalışırken bazı firmalar sadece üniversite mezunlarına yönelik alımlar yapmayı tercih eder. Bu alanda daha çok deneyimlenerek öğrenilmiş bilgiler ile çalışmalar sergilenir. Sektör bazlı nitelikli mesleki bilgi asıl olandır Ayrıca aktif ehliyet sahibi olmak ve aktif araç kullanabilmek de bu iş kapsamında ihtiyaç duyulan niteliklerin başında gelir.

Fason takip elemanı denetleme ve görüşmeler için sürekli firmalar arası seyahat halinde olur. Bu durumda ehliyet sahibi olma durumu, mezuniyet bilgisinden sonra aranan ilk özelliklerden biridir. Dikkatli ve titiz çalışması gerekir. Detaycı olması ve olası problemlere karşı hızlı ve etkili çözümler üretebilmesi beklenir. Bu alanda çalışmak isteyen kişilerin sektörde yaşan gelişmeleri ve yenilikleri de yakından takip etmesi önerilir.

Fason Takip Elemanı, Tedarikçi firmalara verilen siparişlerin ara ve son kontrolünü yapmak, ürünlerin istenilen kalitede üretilmesini sağlamak ve iş takip etmek, Alanında nitelikli bilgi ve donanımlı olma, aktif ehliyet ve araç kullanabilme, Fason Üretim, Tarafların kendi uzmanlık alanlarında yoğunlaşabilmesi, üretim ve pazarlama süreçlerinin taraflar tarafından yönetilmesi, Üretim ve pazarlama alanında uzmanlık bilgisi, Siparişlerin Kontrolü, Sipariş verilen ürünlerin kalitesinin denetlenmesi ve istenen standartlara uygun olmasının sağlanması, Kalite kontrol ve denetim tecrübesi, Firma ve Atölye İlişkileri, Firma ile fason atölyeler arasındaki ilişkileri düzenlemek, iş teslimatları takip etmek, İletişim becerisi, organizasyon yeteneği, Hata Tespiti ve Önleme, Üretim sırasında ve sonrasında hata ve eksiklikleri tespit etmek, gerekli önlemleri almak, Dikkatli ve özenli olma, Sevkiyat Organizasyonu, Atölyelere gönderilecek ve alınacak ürünlerin sevkiyatlarını organize etmek, Organizasyon becerisi, zaman yönetimi, İş Sağlığı ve Güvenliği, İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurallara uyarak çalışmalarını yürütmek, İş sağlığı ve güvenliği eğitimi, Gelişmeleri Takip etme, Mesleği alanındaki gelişmeleri takip etmeyi ve uygulamayı gerektirir, Öğrenme ve gelişime açık olma, Fason Üretim Takibi, Taşeron üretim olarak da bilinen fason üretim süreçlerinin takibi, numune ve model paylaşım süreçlerinin yönetimi, Üretim süreçleri hakkında bilgi, detaylara dikkat, Fason Takip Elemanı Maaşları, Ürünlerin kalitede üretilmesini sağlamak, işlerin takip ve kontrolünü yapmak, Alanında bilgi ve donanım, deneyim, nitelikler
Fason Takip Elemanı Fason Takip Elemanı nedir Fason Takip Elemanı ne iş yapar Fason Takip Elemanı maaşları Fason Takip Elemanı nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntüde bir ön muhasebe eğitimine katılan bir grup insan görülüyor. Muhtemelen kurs hakkında bilgi içeren siyah metinli beyaz dikdörtgen tabelaları okuyorlar. Ortadaki adamın gözlüklü ve mavi beyaz takım elbiseli olması eğitmen olduğunu gösteriyor. İlgi çekici ve bilgilendirici bir deneyim gibi görünüyor.
5
(66)

Ön Muhasebe Eğitimi

11 Konu5 Saat
Bu çevrimiçi kurs görselinde kıvırcık kahverengi saçlı, siyah gömlek ve kolye takmış bir kadın görülüyor. Gülümsüyor, bu da onun mutlu ve memnun olduğunu gösteriyor. Görüntü kadının yüzünün yakın çekimidir, böylece izleyiciler kıvırcık saçları ve gözleri gibi özelliklerini takdir edebilirler. Ayrıca, arka planda bir hastane yatağının bulanık bir görüntüsü vardır, bu da kadının tıbbi bir ortamda olduğunu düşündürmektedir. Genel olarak bu resim, bulunduğu ortamdan memnun ve rahat olan bir kadının harika bir temsilidir.
4.7
(239)

Tıbbi Sekreterlik Kursu

10 Konu5 Saat
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
1257524