AnasayfaBlogFacebook Kurucusu Mark Zuckerberg'i Tanıyalım
Başarılı İnsanlar

Facebook Kurucusu Mark Zuckerberg'i Tanıyalım

18 Şubat 2020
Bir kişinin elinin yakın plan çekiminde, elinde bir akıllı telefon tuttuğu görülüyor. Cihaz beyaz renkte ve ekran aydınlatılmış, bu da bir şekilde onunla etkileşime girdiklerini gösteriyor. Kişinin parmakları uzun ve ince, tırnakları ise açık pembe renge boyanmış. Görüntünün arka planı bulanıklaştırılmış ve sığ bir alan derinliği yaratılmıştır. Telefon ekranının yansımasında, yüzünde geniş bir gülümseme olan bir adamın yüzü görülüyor. Adamın doğrudan kameraya baktığı görülüyor ve bu da bir öz yansıma unsurunu akla getiriyor. Buna ek olarak, telefonun ekranındaki bir adam resmini işaret eden bir parmak görülmekte, bu da kişinin tanıdığı birinin resmine baktığını düşündürmektedir. Genel olarak bu görüntü iki kişi arasındaki bir bağlantı anını yakalıyor.
Bilgi BaşlıklarıDetaylarEk Bilgiler
Doğum Tarihi ve Yeri14 Mayıs 1984, New York3 çocuklu bir ailede tek erkek çocuk.
Aile BilgileriAnnesi psikiyatr, babası diş hekimidir.Ebeveynleri bilgisayara olan yeteneğini görüp özel hoca tutmuşlar.
Bilişim ile İlgili İlk Deneyimler12 yaşında Atari Basic ile 'Zucknet' adlı mesajlaşma programı yapmıştır.Programı babası hasta randevularını düzenlemek için kullanmış.
Hobileri ve YetenekleriEdebiyata meraklı, yeni dil öğrenmek için çaba sarf eden biri.Lisede eskrim takım kaptanı olmuştur.
EğitimiHarvard Üniversitesi'nde eğitim gördü ancak tamamlamadan ayrıldı.Course Match programını geliştirerek popülerliğini artırmıştır.
Facebook'un KuruluşuFacebook, 4 Şubat 2004 tarihinde Mark Zuckerberg tarafından kuruldu.İlk yıllarında sadece Harvard öğrencileri tarafından kullanılabiliyordu.
Kişisel HayatıPriscilla Chan ile evlidir ve iki kız çocuğu vardır.Chan'in mezuniyet partisi diye düşünülen bir etkinlikte evlendikleri ortaya çıkmıştır.
Facebook'un Mavi RengiFacebook'un mavi rengi Zuckerberg'in renk körü olması ve en kolay mavi rengi ayırt edebilmesidir.
Ödüller ve Başarıları2010 yılında TIME dergisi tarafından yılın adamı seçildi, en genç milyoner unvanını aldı.2015 yılında Forbes dergisi sıralamasında Amerika'da ki en zengin 400 insan arasında 7. sıradaydı.
Bilinmeyen YönleriBüyük bir Steve Jobs hayranıdır ve ilk kartvizitlerine 'I’m CEO, Bitch' bastırmıştır.

Sosyal medya denildiğinde, 7’den 70’e herkesin aklına ilk Facebook geliyor. Peki çocukların, gençlerin, ailelerin rahatlıkla kullandığı, oyunlar oynadığı, birbirinin fotoğrafını beğendiği ve fotoğrafına yorum yaptığı, 2 milyar kullanıcıya sahip platformun kurucusu Mark Zuckerberg’i ne kadar tanıyorsunuz?

Mark Zuckerberg Kimdir?

Geçtiğimiz yıla kadar dünyanın en genç milyarderi unvanına sahip olan Mark Zuckerberg, 14 Mayıs 1984 yılında New York’ta doğmuştur. Tam adı Mark Elliot Zuckerberg’tir. İyi bir aileye sahip olan Mark’ın annesi psikiyatr, babası ise diş hekimidir ve 3 çocuklu bir ailenin tek erkek çocuğudur. Daha 12 yaşındayken Atari Basic kullanarak “Zucknet” isimli bir mesajlaşma programı yapmıştır. Babası bu programı hastalarının randevularını düzenlemek için kullanırken bir yandan da ev içi haberleşmede de faydalanmışlardır. Arkadaşları için bilgisayarlarına oyun kodlamaları yapmıştır. Ebeveynleri bilgisayara olan yeteneğini gördükleri için kendisine yardımcı olacak bir hoca tutmuşlardır.

Aklınıza sadece bilgisayarın başında oturan biri gelmesi normal ancak bu Mark için pek geçerli değil. Bilgisayar dışında da yetenekleri bulunduğunu belirtmek gerekiyor. Edebiyata meraklı, yeni dil öğrenmek için çaba sarf eden biri olduğunu söylemek mümkün. Eskrim sporunda lisede takım kaptanlığı bulunuyor. Ayrıca kaç kişi daha lisede Microsoft’tan iş teklifi almıştır, Zuckerberg bunu başarmış ancak iş teklifini reddetmiştir. Bu teklifi “Synapse” adını verdiği müzik yazılımı sayesinde almıştır. Bilgisayara bu kadar ilgili olan bir insanın üniversitede bilgisayar bilimine yönelik bir bölüm tercih etmesine şaşırmamalıyız.

Başarılı bir okul geçmişi olmasından dolayı, 2002 yılında Harvard Üniversitesi’nde eğitime başlamış ve programlamaya hiç ara vermeden devam etmiştir. Öğrencilerin derslere yönelik kurs seçmelerini sağlayan “Course Match” programını geliştirerek, okul içerisindeki popülerliğini artırmıştır. Ancak herkes tarafından tanınmasını Facemash’e borçludur. Bu uygulama için Harvard veri tabanını bir hacker gibi hacklemiş ve öğrencilerin fotoğraflarına ulaşmıştır. Okulun en güzel kızını ve en yakışıklığı erkeğini seçebileceğiniz sitede, iki fotoğraf arasından birini tercih ediyordunuz. Uygulama ilk 4 saatte 450 kişi tarafından 22 bin kez görüntülenerek büyük bir başarıya ulaştı. Ancak güvenlik nedeniyle Harvard yönetimi olaya el koydu ve kapatıldı. Aslında bu olaya Facebook’un temelleri olarak bakabiliriz. Sonuçta insanlar birbirinin fotoğrafına bakarak neden arkadaş olmasın ki?

Priscilla Chan ile tanışması bu dönemlere denk geliyor. Uzun bir beraberlik yaşamalarının ardından 19 Mayıs 2012 tarihinde evlendiler. Çift herkesi Kaliforniya’da bulunan evlerine davet ettiğinde, tüm misafirler bunun Chan’in mezuniyet partisi olduğunu düşündü. Ta ki evlilik yeminlerini etmelerine kadar. Çiftin şuan iki kız çocuğu bulunuyor. Ayrıca Priscilla Chan’in tıp eğitimi almasından dolayı, Facebook hisselerinin bir kısmını, kişisel gelişimlere, hastalıklara ve hastanelere yatırıyorlar.

 Mark Zuckerberg Facebook'u Ne Zaman Kurdu?

Gelelim Facebook macerasının başlamasına. Zuckerberg’in Harvard tarafından disipline verilmiş olması kendisini durdurmadı ve fikrini geliştirmeye devam etti. Tamamen yoğunlaşabilmek için okulu bıraktı. 4 Şubat 2004 tarihinde kurulan sitenin ilk halini sadece Harvard’lı öğrenciler kullanabiliyordu ve ismi “The Facebook” idi. Projesi beklediği ilgiden daha fazlasını gördüğü için yavaş yavaş diğer üniversitelerde dahil edilmeye başladı. 11 Eylül 2006’da ise büyük kırılma gerçekleşti. Bölyece günümüzdeki en aktif sosyal medya araçlarından Facebook, tüm e-posta adresleri ile girilebilen bir platform oldu.

Yıllar içerisinde Facebook gelişimini hiç durdurmadı. 2012 yılında alınan bir karar ile şirket hisselerinin bir kısmı halka arz edildi. Halka arzın gerçekleşmesi ile birlikte Mark, dünya zenginleri sıralamasına 29.sıradan giriş yaptı. Şirket Instagram, Whatsapp gibi yatırımları da bünyesine kattı. Satın alamadığı, kendisi reddeden tek firma sanıyorum ki Snapchat’tir. Facebook’un renginin mavi olması ise Mark Zuckerberg’in renk körü olması ve en kolay mavi rengi ayırt edebilmesidir. Facebook’un kuruluş hikayesini başından sonuna izlemek isterseniz, Sosyal Ağ filmini seyredebilirsiniz. Film, tüm detayları anlattığını iletse de, Mark bazı kısımların doğru olmadığını dile getirmektedir.

Facebook ile Mark Zuckerberg, 2010 yılında TIME dergisi tarafından yılın adamı seçilmiş, aynı zamanda dünyanın en genç milyoneri lakabını almıştır. 2015 yılında ise Forbes dergisi sıralamasında Amerika’da ki en zengin 400 insan arasında 7. sıraya yerleşmiştir.

Mark Zuckerberg’in Bilmediğiniz Yönleri

Başarılı bir girişimci ve Facebook kurucusu Mark’ın da birtakım garip özellikleri bulunuyor;

  • Büyük bir Steve Jobs hayranı, kendisinden oldukça ilham alıyor. Steve Jobs’ın cesur liderlik özelliklerinden ilham aldığı için ilk bastırdığı kartvizitlerine “I’m CEO, bitch.” yazdırmaktan çekinmemiştir.

  • Kendi Facebook sayfasını kendisinin yönetmesini bekleyemezsiniz. Tam 12 kişilik bir ekip sayfanın yönetimini gerçekleştiriyor. Yorumları düzenliyorlar, mesajlara cevap veriyorlar ve Mark’ın fotoğraflarını çekip paylaşıyorlar.

  • Fotoğraf konusuna gelmişken, doğru açı her şeydir. Mark’ın boyu 170 cm olmasına rağmen fotoğraflarında daha uzun gözüküyor. Sırrı ise duruş hilelerini çok iyi biliyor olması, bu sayede olduğundan daha uzun görmek mümkün.

  • Her gün tişört giyiyor, üzerinde sıklıkla gri tişört görmek mümkün. Ancak tişörtleri özel olarak tasarlanıyor ve tanesi 300 – 400 dolar arasında değişiyor. Tasarımcısı İtalyan Brunello Cucinelli’dir. Kısacası kapsül gardıroba sahip olduğunu söyleyebiliriz.

  • Dünyanın en genç milyarderi unvanı kazanmış birinin lüks otomobillere bindiği düşünüyorsanız yine yanılıyorsunuz. Volkswagen Golf bir arabası bulunuyor. Pahalı otomobili de bulunuyor ancak kendisini onunla fazla göremezsiniz.

  • Facebook’ta herkesi engelleyebilirsiniz. Sevmediğiniz, hoşlanmadığınız herkesi birkaç adımda engellemeniz mümkünken engelleyemeyeceğiniz tek kişi Mark Zuckerberg. Eşini ve kendisini engellemeye çalışırsanız “Bu profil, şuan engellenemez.” yazısı ile karşılaşırsınız.

  • Çok üst seviye bir programcı değil. Programlamayı Aptallar için C++ Programlama kitabından öğrendi.

  • Zuckerberg de bir Twitter kullanıcısı ancak fazla aktif olduğunu söyleyemeyiz. 2009 yılından bu yana 19 tweet attığını görebilirsiniz.

  • Koşuyu ve fitness yapmayı seviyor. Kendisine 2016 yılında 365 mil koşma hedefi koymuş ve bu hedefi 6 ayda gerçekleştirmiştir.

  • Beast adından oldukça ünlü bir köpeği var. Birçok kişi Mark’ın köpeğini paspasa benzetiyor desek haksızlık etmiş olmayız. Beast adına açılan Facebook sayfasının 2.6 milyon beğenisi bulunuyor.

  • Bu kadar popüler ve ünlü olduğu için mahremiyete önem veriyor. Hawaii’de 100 milyona ada sahibi olmuştur. Hatta daha önce evinin çevresinde bulunan başka evleri yıktırmak istemiş ve çevre halkı ile davalık olmuştur.

İlgili eğitim: Online Liderlik Eğitimi

Doğum Tarihi ve Yeri, 14 Mayıs 1984, New York, 3 çocuklu bir ailede tek erkek çocuk, Aile Bilgileri, Annesi psikiyatr, babası diş hekimidir, Ebeveynleri bilgisayara olan yeteneğini görüp özel hoca tutmuşlar, Bilişim ile İlgili İlk Deneyimler, 12 yaşında Atari Basic ile 'Zucknet' adlı mesajlaşma programı yapmıştır, Programı babası hasta randevularını düzenlemek için kullanmış, Hobileri ve Yetenekleri, Edebiyata meraklı, yeni dil öğrenmek için çaba sarf eden biri, Lisede eskrim takım kaptanı olmuştur, Eğitimi, Harvard Üniversitesi'nde eğitim gördü ancak tamamlamadan ayrıldı, Course Match programını geliştirerek popülerliğini artırmıştır, Facebook'un Kuruluşu, Facebook, 4 Şubat 2004 tarihinde Mark Zuckerberg tarafından kuruldu, İlk yıllarında sadece Harvard öğrencileri tarafından kullanılabiliyordu, Kişisel Hayatı, Priscilla Chan ile evlidir ve iki kız çocuğu vardır, Chan'in mezuniyet partisi diye düşünülen bir etkinlikte evlendikleri ortaya çıkmıştır, Facebook'un Mavi Rengi, Facebook'un mavi rengi Zuckerberg'in renk körü olması ve en kolay mavi rengi ayırt edebilmesidir, , Ödüller ve Başarıları, 2010 yılında TIME dergisi tarafından yılın adamı seçildi, en genç milyoner unvanını aldı, 2015 yılında Forbes dergisi sıralamasında Amerika'da ki en zengin 400 insan arasında 7 sıradaydı, Bilinmeyen Yönleri, Büyük bir Steve Jobs hayranıdır ve ilk kartvizitlerine 'I’m CEO, Bitch' bastırmıştır,
facebook mark zuckerberg sosyal ağ Facebook Kurucusu Mark Zuckerberg Facebook Kurucusu Mark Zuckerberg Kimdir
Genç bir kadın beyaz dişlerini göstererek kameraya doğru gülümsüyor. Parlak kahverengi gözleri ve yüzünden geriye doğru toplanmış uzun, siyah saçları var. Beyaz yakalı ve manşetli mavi bir gömlek ve beyaz bir etek giyiyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş ve kendinden emin bir duruşu var. Yüzü yandan gelen ışıkla aydınlanmakta, sıcak ve davetkâr bir atmosfer yaratmaktadır. Rahatlamış ve mutlu bir halde görünüyor.
Tuba Kamaşoğlu Çağlar
Blog Yazarı

İnsan kaynakları, mülakat tavsiyeleri ve cv hazırlama konularında içerik üretiyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu, mavi ve beyaz bir arka plan üzerinde oturan kavisli bir şekle sahip mavi bir nesnedir. Kare açıklıkları olan haç benzeri bir şekle sahiptir ve parlak bir malzemeden yapılmış gibi görünmektedir. Nesnenin kenarları hafifçe yükseltilerek üç boyutlu bir etki verilmiş. Arka plana bir gölge düşürülerek nesneye daha fazla derinlik ve doku kazandırılmış. Nesnenin rengi, arka planın parlak beyazıyla güzel bir tezat oluşturan derin, zengin bir mavidir. Sonuç olarak, nesne benzersiz ve ilginç bir görünüme sahip.
Tarihte Bugün

Facebook Bugün 16 Yaşında

04 Şubat 2020
Bu fotoğrafta kameraya poz veren bir grup insan görülüyor. Ortada elleri cebinde bir adam ve yanında bir sandalyede oturan bir kadın var. Solda, ellerini birleştirmiş bir adam ve bacaklarını bir sandalyeye dayamış bir kadın var. Daha sağda, takım elbise giymiş ve kravat takmış bir adam, bir adamın boynunun yakın çekimi, kamera için toplanan bir grup insan ve kameraya gülümseyen takım elbiseli bir adam var. Fotoğraftaki herkes şık giyinmiş ve bir etkinliğe hazır görünüyor. Arka plan belirsiz ve odak insanlar üzerinde.
Haber

Dünyanın En Zenginleri

07 Haziran 2021
Bu görsel çevrimiçi bir Python kursuna ait. Kollarını kavuşturmuş, kendine güven ve kararlılık sergileyen bir adam görülüyor. Yüzünün yakın çekimi, odaklanmasını ve öğrenmeye olan bağlılığını ortaya koyuyor. Bir saatin yakın çekimi zaman yönetiminin önemini vurguluyor. Siyah arka plana karşı beyaz harfler, kursun profesyonelliği ve adanmışlığı hakkında bir fikir veriyor. Kıllı kolun yakın çekimi, gerekli olacak sıkı çalışmayı ve çabayı sembolize ediyor. Siyah takım elbiseli adam otorite ve güvenilirlik havası veriyor. Tüm bu unsurlar bir araya gelerek bu kursu olağanüstü bir çevrimiçi Python kursu haline getiriyor. Öğrenciye başarılı olması için gereken bilgi ve becerileri sağlayacağından emin olabilirsiniz.
4.9
(65)

Python Eğitimi

10 Konu5 Saat
Kameranın önünde siyah tişörtlü ve koyu renk saçlı bir adam durmaktadır. Yüz ifadesi ciddi ve duruşu kendinden emin. Gözleri kameraya odaklanmıştır ve kolları iki yanındadır. Güçlü, kaslı bir yapısı var ve siyah tişörtü soluk teniyle tezat oluşturuyor. Koyu renk saçları kısa, düzgün bir kesimle şekillendirilmiş ve yüzünü güzel bir şekilde çerçeveliyor. Kararlı görünüyor ve kararlı ifadesi onu öne çıkarıyor. Karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.Hanifi Çetinkaya
1411881
Sıcak gülümsemeli bir kadın mağazada duruyor. Üzerinde ışıkta parlayan bir kolye ve şık bir bluz var. Gözleri güneş ışığında parlıyor ve ifadesinden neşe duygusu yayılıyor. Doğrudan elindeki tablete bakıyor ve dudakları neşeli bir gülümsemeyle kıvrılıyor. Saçları düz ve sırtından aşağı dökülüyor. Arka plan bulanık ve bir mağazanın önündeymiş gibi görünüyor. Duruşu ve kıyafeti, eğlenceli ve dışa dönük bir kişiliğe sahip, moda bilincine sahip bir birey olduğunu gösteriyor. Işıl ışıl görünüyor ve mutluluğu bulaşıcı.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1321588