AnasayfaBlogEv İdaresi Bölümü (MYO)
Bölümler

Ev İdaresi Bölümü (MYO)

12 Şubat 2021
Bir kişi, içinde mor bir sıvı bulunan bir ampul tutmaktadır. Ampul yarı saydamdır ve izleyicinin içindeki sıvıyı görmesini sağlar. Kişinin eli ampulü alttan destekliyor ve sıvı parmaklarının altından görülebiliyor. Sıvı koyu, canlı bir mor renkte görünüyor ve bazı bölgelerde daha açık ve daha koyu tonlar görülebiliyor. Arka plan bulanık, ancak sarı bir çizgi ve mavi ve siyah bir nesne görülebiliyor. Sarı çizgi özellikle dikkat çekicidir ve görüntünün sağ alt köşesinde görülebilir.
Ev İdaresi BölümüAçıklamaİlgili Bilgiler
TanımıEv ve ev işlevi gören kurumların sağlık, ekonomi ve sosyal işlerini yürüten bir disiplin alanıdır.2 yıllık Anadolu Üniversitesi AÖF programıdır. TYT puan türü ile öğrenci alır.
AmaçBireyin ev ortamında ailesiyle ekonomi ve sağlık ilkelerine uygun en etkili şekilde yaşamasını sağlamaktır.120 kredilik dersleri toplam 4 yarı yılda verilir.
Kurum Ev İdaresiKurum ve kuruluşlarda uygulanan ev idaresi şeklidir.Kurumun tüm kaynaklarından en iyi şekilde yararlanarak sağlıklı, güvenli, temiz bir çevre oluşturma amacını taşır.
Dikey GeçişÖğrenciler, bölümü 4 yıla tamamlamak ve lisans diploması almak için Dikey Geçiş Sınavı’na girebilirler.Geçiş yapılabilecek bölümler; Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Turizm İşletmeciliği'dir.
İş İmkanlarıEv İdaresi ön lisans programından mezun olan öğrenciler kamu ve özel kuruluşlarda çalışabilirler.Çalışabilecekleri alanlar arasında Huzurevleri, oteller, kamu ve özel hastaneler, kreşler ve özel anaokulları bulunmaktadır.
Öğrenci DağılımıBölümü tercih eden öğrencilerin çoğunluğu erkektir.2020 yılı istatistiklerine göre bölümü tercih edenlerin %78’i erkek, %22’si kadın.
Hastane GörevleriEv idaresi bölümü mezunları hastanelerde çeşitli görevler üstlenebilirler.Temizlik programları ayarlanması ve uygulaması, uygun temizlik malzemelerinin seçimi ve kullanımı, hastane çamaşırhane hizmetleri ve personel seçimi, eğitimi ve kontrolü bu görevler arasındadır.
Otel GörevleriEv idaresi bölümü mezunları otellerde çeşitli görevlerde bulunabilirler.Bu görevler otel odaları ve genel alanların temizliği ve odalar ve kullanım alanlarının düzenlenmesidir.
KontenjanEv İdaresi bölümüne her yıl belirli sayıda öğrenci kabul edilir.1000 genel kontenjan, 25 okul birincisi kontenjanıyla toplamda 1025 öğrenci kabul edilir.
Sınavsız GeçişDaha önce başka bir üniversitenin farklı bir bölümünü bitirmiş olanlar sınavsız geçiş ile Ev İdaresi bölümünde öğrenim görme hakkına sahiptir.-

Türkiye’de en çok öğrenciye sahip yüksek öğrenim kurumlarının başında Açık Öğretim Fakülteleri gelir. En köklü Açık Öğretim Fakültesi Anadolu (Eskişehir) Üniversitesidir. 2010 yılında Atatürk(Erzurum) Üniversitesi ve 2011 yılında ise İstanbul Üniversitesi bünyesinde de Açık Öğretim fakülteleri açıldı. Anadolu Üniversitesi bünyesinde 19 lisans, 41 ön lisans programı bulunur. Bu 41 ön lisans programından biri de Ev İdaresi bölümüdür.

İdare yönetme, yönetim, çekip çevirme demektir. Ev idaresi ise evin yönetimi, ev düzeninin toplumsal ve ekonomik olarak sağlanması anlamındadır. Aile, toplumun en küçük birimidir. Anne, baba ve onların evlenmemiş çocuklarından oluşan birime "çekirdek aile" denir. Toplumsal kalkınmanın temeli aileden geçer. Verimli, kalıcı bir aile yapısı ise eğitimli bireylerle mümkündür. Ev İdaresi bölümü kişinin sahip olduğu değerleri hem kendisi hem de ailesi için en verimli ve etkili şekilde kullanabilmesine yönelik gerekli eğitimin verilmesini amaçlar.

Ev İdaresi Bölümü Nedir?

Ev İdaresi, ev ve ev işlevi gören kurumların sağlık, ekonomi ve sosyal işlerini yürüten, bu konularda incelemeler yapan bir disiplin alanıdır. Ailenin ve aile ortamı gibi yaşayan kurum ve kuruluşların(huzurevi gibi) toplumsal ve ekonomik yaşayışlarını en iyi düzeye çıkarabilmek için çalışmalar yapan bir bölümdür.

Bu programın amacı: Bireyin özel yaşamı ve ev ortamında ailesiyle ekonomi ve sağlık ilkelerine uygun biçimde en etkili şekilde kaynaşmasını sağlamak için güncel bilgi, yetenek ve becerileri kazandırmaktır. Ev İdaresi, işletmecilikte önemli bir paya sahiptir. Kurum ve kuruluşların ekonomik yapısından sağlık durumuna, tüketim bilincinin iyi düzeyde oluşturulmasına kadar bir çok alanda inceleme yapar.

Ev idaresinin kurum ve kuruluşlarda yapılan şekline ‘’ Kurum Ev İdaresi’’ denir. Kurum ev idaresinin amacı ise bir kurumun tüm kaynaklarından en iyi şekilde yararlanarak sağlıklı, güvenli, temiz, güzel bir çevre oluşturmaktır.

Ev İdaresi bölümü sadece Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinde okutulan 2 yıllık bir ön lisans programıdır. Bu bölüme TYT puan türü ile öğrenci alımı yapılır. 1000 genel kontenjan, 25 okul birincisi kontenjanı olmak üzere toplam 1025 kişilik öğrenci kontenjanı vardır. 120 kredilik dersleri toplam 4 yarı yılda okutulur. Kendilerini başka alanlarda yetiştirmek isteyen üniversite mezunları sınavsız geçiş ile bu bölümde okuyabilir. 

Ev idaresi bölümünü başarıyla bitirip 4 yıla tamamlamak ve lisans diploması almak isteyenler Dikey Geçiş Sınavı’na girebilir. Örgün eğitimle bu bölümü 4 yıla tamamlamak isteyenler için tek bir seçenek var: Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümü. Dikey Geçiş Sınavı’nda eşit ağırlık puan türüne göre öğrenci alır. Bu bölümü Açık Öğretim Fakültesinden 4 yıla tamamlamak isteyenler yine Dikey Geçiş Sınavı’na girip şu bölümlere geçiş yapabilirler:

Ev İdaresi Bölümü İş İmkânları Nelerdir?

Ev İdaresi ön lisans programından başarılı şekilde mezun olan öğrenciler "Açık Öğretim Fakültesi Ev İdaresi Ön Lisans Programı Diploması" alırlar. Kamu ve özel kuruluşlarda çalışabilirler.

Ev İdaresi bölümü mezunları şu alanlarda çalışabilirler:

  • Huzurevleri

  • Oteller

  • Kamu ve özel hastaneler

  • Kreşler ve özel anaokulları

Ev İdaresi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

"Ev İdaresi kadın mesleğidir. Neden bir erkek bu bölümde okusun ki?’’ diye düşünmeyin. YÖKATLAS'ın yayınladığı son yıl (2020) istatistiğine göre bu bölümü tercih edenlerin %78’i erkek, % 22’ si kadın. Yani sadece kadınların tercih ettiği bir bölüm değildir. Görevini titiz, detaylı bir şekilde yapabilen her erkek ve kadın bu bölümü tercih edebilir. Çünkü yaptıkları işler insan sağlığı ile yakından alakalıdır.

Ev İdaresi departmanı bulunduğu kurumda destek bir bölümdür. Yani otel, kreş, huzurevi ve hastanelerde destek sağlayan bir departman olarak geçer. Fakat bununla birlikte bu saydığımız kurumlara dair ilk izlenimleri etkileme gücüne sahip bir departmandır. Kurum ev idaresi bölümünde çalışanların çalıştıkları kuruma göre görevleri değişiklik gösterebilir.

Hastanelerde Kurum Ev İdaresi Bölümü Görevleri:

  • Düzenli ve planlı bir temizlik programının ayarlanması, uygulanması ve kontrolü

  • Uygun temizlik malzemelerinin seçimi ve etkin kullanımı

  • Kimyasal, bakteriyolojik, osmolojik ve entomolojik temizliği sağlayarak temiz çevre oluşturmak

  • Belirli zaman aralıklarıyla yüzeylerden bakteriyolojik örnekler alıp inceletmek ve alınan sonuçlara göre gerekli temizliği yapmak

  • Hastanenin çamaşırhane hizmetlerini yapmak

  • Ev idaresi personelinin seçimi, eğitimi, yönetimi, kontrolünü yapmak

  • Hastanedeki her alanın kullanımına uygun bir biçimde düzenlenmesi, eşyaların tamiri ve bakımı

Otellerde Kurum Ev İdaresi Bölümü Görevleri:

  • Otel odaları ve genel alanların temizliğini yapmak

  • Odaların ve her kullanım alanlarının eşyalarının düzenlenmesi, bakımı ve tamiri

  • Müşteri şikâyetlerine çözüm getirmek, onların ihtiyaçlarını temin etmek

  • Kayıp ve bulunan eşyalardan sorumlu olmak

  • Yeni konuklar için odaların kontrolü, eksikliklerinin giderilmesi

  • Sorumlu oldukları yerler: Müşteri odaları, koridor, ofis, yemek ve toplantı salonları, genel tuvaletler, duşlar, çamaşırhane, personel alanları, oyun alanları, garaj

Bir kuruma çeşitli amaçlarla gelen insanların o kurum hakkındaki ilk izlenimleri insan ilişkileri, kurumun temizlik ve düzeniyle belirlenir. Kurumun düzenli ve temiz oluşu, çalışanların iyi yaklaşımları hizmetin kalitesini arttırır. Kurum Ev İdaresi bölümü bu hizmetlerin yerine getirilmesinde önemli bir paya sahiptir. Ayrıca sağlıklı fiziksel çevre kurumlara ekonomik getiri sağlar.

Ev İdaresi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Ev İdaresi ön lisans bölümü sadece Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nde okutulur. Örgün eğitim veren üniversitelerin meslek yüksekokullarında okutulmayan 2 yıllık bir açıktan eğitim programıdır. Öğrenim süresi 4 yarı yıldır. 120 kredilik ders programı vardır. Dersler güncel bilgi, yetenek ve konuları içermektedir. Ev İdaresi(ön lisans) bölümü dersleri şunlardır:

  • Aile Yapısı Ve İlişkileri

  • Hukukun Temel Kavramları

  • İletişim Bilgisi

  • Davranış Bilimlerine Giriş

  • Yabancı Dil( Yeni kayıt aşamasında Almanca, İngilizce, Fransızca derslerinden sadece bir tanesi tercih edilir.)

  • Ev Teknolojisi

  • Çocuk Ve Ergen Bakımı

  • Verimlilik Yönetimi

  • Temel İlk Yardım Bilgisi

  • Aile İçi Uyumlu Etkileşim

  • Toplumsal Yaşamda Aile

  • Aile Ekonomisi

  • Girişimcilik Ve İş Kurma

  • Atatürk İlkeleri Ve İnkılapları Tarihi

  • Türk Dili

  • Tüketim Bilinci Ve Bilinçli Tüketici

  • Aile Psikolojisi Ve Eğitimi

  • Aile Sağlığı

  • Sağlıklı Yaşam

Ev İdaresi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Üniversite  Bölüm  Taban Puan  SıralamaAnadolu Üniversitesi  Ev İdaresi  186,67372 1730888

Tanımı, Ev ve ev işlevi gören kurumların sağlık, ekonomi ve sosyal işlerini yürüten bir disiplin alanıdır, 2 yıllık Anadolu Üniversitesi AÖF programıdır TYT puan türü ile öğrenci alır, Amaç, Bireyin ev ortamında ailesiyle ekonomi ve sağlık ilkelerine uygun en etkili şekilde yaşamasını sağlamaktır, 120 kredilik dersleri toplam 4 yarı yılda verilir, Kurum Ev İdaresi, Kurum ve kuruluşlarda uygulanan ev idaresi şeklidir, Kurumun tüm kaynaklarından en iyi şekilde yararlanarak sağlıklı, güvenli, temiz bir çevre oluşturma amacını taşır, Dikey Geçiş, Öğrenciler, bölümü 4 yıla tamamlamak ve lisans diploması almak için Dikey Geçiş Sınavı’na girebilirler, Geçiş yapılabilecek bölümler; Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Turizm İşletmeciliği'dir, İş İmkanları, Ev İdaresi ön lisans programından mezun olan öğrenciler kamu ve özel kuruluşlarda çalışabilirler, Çalışabilecekleri alanlar arasında Huzurevleri, oteller, kamu ve özel hastaneler, kreşler ve özel anaokulları bulunmaktadır, Öğrenci Dağılımı, Bölümü tercih eden öğrencilerin çoğunluğu erkektir, 2020 yılı istatistiklerine göre bölümü tercih edenlerin %78’i erkek, %22’si kadın, Hastane Görevleri, Ev idaresi bölümü mezunları hastanelerde çeşitli görevler üstlenebilirler, Temizlik programları ayarlanması ve uygulaması, uygun temizlik malzemelerinin seçimi ve kullanımı, hastane çamaşırhane hizmetleri ve personel seçimi, eğitimi ve kontrolü bu görevler arasındadır, Otel Görevleri, Ev idaresi bölümü mezunları otellerde çeşitli görevlerde bulunabilirler, Bu görevler otel odaları ve genel alanların temizliği ve odalar ve kullanım alanlarının düzenlenmesidir, Kontenjan, Ev İdaresi bölümüne her yıl belirli sayıda öğrenci kabul edilir, 1000 genel kontenjan, 25 okul birincisi kontenjanıyla toplamda 1025 öğrenci kabul edilir, Sınavsız Geçiş, Daha önce başka bir üniversitenin farklı bir bölümünü bitirmiş olanlar sınavsız geçiş ile Ev İdaresi bölümünde öğrenim görme hakkına sahiptir, -
ev idaresi ev idaresi bölümü ev idaresi bölümü (MYO) açık öğretim fakültesi ön lisans ev idaresi bölümü nedir
Genç bir kadın balkonda durmuş, uzaklara bakmaktadır. Beyaz bir gömlek ve koyu mavi bir kot pantolon giyiyor. Saçlarını topuz yapmış ve yüzünde sıcak bir gülümseme var. Balkon, uzakta tepelerin ve ağaçların yer aldığı huzurlu bir manzaraya bakmaktadır. Güneş batıyor ve gökyüzü turuncu, sarı ve pembenin güzel bir karışımı. Kadın ellerini korkuluklara dayamış, kendinden emin bir şekilde durmakta ve merakla dışarı bakmaktadır. O anın güzelliğine kapılmış, yüzünde neşe ve memnuniyet ifadesi var.
Nurcan Büyükelyas
Blog Yazarı

Süleyman Demirel Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünü, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitirdi. Amerika’da bulunduğu dönemde ‘’Tesol’’ ve ‘’Child Psychology’’ sertifikalarını aldı. Anaokullarında çalıştı. Türkiye’de ise çeşitli kurslarda Arapça öğreticiliği yaptı. Orta derecede İngilizce ve Arapça bilmektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.