AnasayfaBlogEtkili Bir Konuşmacı Olmanın Sırları
Video

Etkili Bir Konuşmacı Olmanın Sırları

23 Nisan 2021
Bu görüntü bir odada toplanmış bir grup insanı gösteriyor. Görüntünün odak noktası, beyaz ve siyah puantiyeli bir gömlek giyen uzun, siyah saçlı bir kadındır. Kadının etrafı, çoğunluğu koyu renk kıyafetler giyen diğer insanlarla çevrilidir. Kadının arkasında bir kadın yüzü kolajı ve siyah harflerle beyaz ve siyah bir tabela yer alıyor. Resmin ön planında ise beyaz harflerle yazılmış bir başka siyah beyaz tabela yer alıyor. Bu görüntü, bir mekânda bir arada bulunan insanların bir anını yakalıyor ve merkezdeki kadın görüntüye canlı bir odak sağlıyor.
KonuAçıklamaÖnemi
HikayeleştirmeBir hikayeyi etkili bir şekilde anlatabilmek, dinleyicinin ilgisini çeker ve hikaye daha kolay akılda kalır.Hikayeleştirme yeteneği, bilgiyi daha etkili bir şekilde aktarabilmek için gereklidir.
Diksiyon ve Konuşma EğitimiDiksiyon ve konuşma becerileri, etkili bir iletişimde son derece önemlidir.Etkileyici bir konuşma, dinleyiciyi etkileme ve bilgi aktarma konusunda büyük bir avantaj sağlar.
Giriş, Gelişme ve SonuçBir konuşma, doğru bir akışla ve doğru noktalara vurgu yaparak sunulmalıdır.Dinleyicinin konuyu tam olarak anlamasını ve dinlemeye devam etmesi sağlar.
Eğitim Anlatıcılık ve Konuşma EğitimleriHerkesin anlatıcı ve konuşmacı olma potansiyeli vardır ve bu yetenekler eğitimle geliştirilebilir.İyi bir konuşma ve hikaye anlatma yeteneği, kişinin mesajını daha etkili bir şekilde iletebilme becerisidir.
Etkili Konuşma TeknikleriEtkili bir konuşma, dinleyiciye bir hikaye sunar ve duygusal bir bağlantı oluşturur.Duygusal bir bağlantı, dinleyicinin konuşmayı daha çok özümsemesini ve daha etkileyici bulmasını sağlar.
Tedx KonuşmalarıTedx konuşmaları, hikaye anlatımının etkili kullanımının mükemmel örnekleridir.Hikaye anlatımının insanları ne kadar etkileyebileceğini gösterir.
Eğitim ve SertifikasyonDoğru ve etkili konuşma yeteneğini geliştirmek için eğitim alabilir ve sertifikasyon alabilirsiniz.Sertifikasyon, profesyonel bir konuşmacı olma yolunda atılan önemli bir adımdır.
Hikaye Anlatıcılığı ve Konuşma KoçluğuHikaye anlatma ve konuşma koçluğu, etkili bir konuşmacı olmanın önemli parçalarıdır.Bu yetenekler, konuşmanın etkileyiciliğini arttırır ve dinleyicinin ilgisini sürdürmeye yardımcı olur.
Etkili Konuşmanın TemelleriDoğru ve etkili konuşmanın temellerini anlamak, bir konuşmayı etkili kılar.Etkileyici bir konuşma ile insanları etkileyebilir ve bilgi aktarabilirsiniz.
Dil ve GramerDil ve gramer kullanımı, etkili bir konuşmanın en önemli unsurlarından biridir.Dil ve gramerin doğru kullanımı, mesajın doğru bir şekilde anlaşılmasını sağlar.

Fransız oyun yazarı Moliere ‘’Sizi anlamışlarsa, bu iyi konuştuğunuzun kanıtıdır.’’ demiş. Etkiliyici konuşmanın sırlarını Sibel Curciali’den dinledik. Oyuncu-Eğitmen Sibel Curciali’den konuşma yaparken dinleyicilerin dikkatini canlı tutma ve etki bırakıcı hikayeleştirme yöntemleri üzerine bilgi aldık.

Sibel Curciali kimdir?

On yılla aşkın süredir oyunculuk ve eğitmenlik yapıyorum. Çocuklarla drama atölyeleri yaptım. Oyunculuğun yanında yan uğraş olarak devam ediyordu eğitmenlik. Pandemi ile birlikte online eğitimlere taşıdım. Sonrasında Enstitü ile kesişti yollarımız. Doğru ve Etkili Konuşmanın Temelleri, Yaratıcı Drama Eğitimi, Bir Atölye Yaratmak Eğitimi, Masal ve Hikaye Anlatıcılığı Eğitimi, Oyunculuk Eğitimi ve Konuşma Koçluğu derslerimiz var. 

Münevver Birol: İlk olarak diksiyon, güzel konuşma vb. eğitimlere katılan çok fazla oluyor. Ancak konuşma konusunda daha fazlasına ihtiyacımız var gibi sanki. Burada sizin fikrinizi öğrenmek istiyorum.

Konuşma yüzyıllardır önemli. Dil kullanımımızın 100 bin yıllık bir geçmişi var. Ancak 400 bin yıl öncesine ait kafa taslarıyla konuşmayla ilgili dinlemeyle ilgili izler buluyorlar. Dilin gramerin gelişmesi yakın bir zamana tekabül ediyor ancak iletişim 400 bin yıla dayanıyor. Kendinizi nasıl ifade ettiğiniz nasıl cümleler kurduğunuz, karşı tarafı direkt etkileyen ve sizin kim olduğunuzu söyleyen şey konuşma. Konuşma, kendini ifade etme, dinleyende doğru vizyonları yaratma çok önemli noktalar. Konuşmak aslında hikaye anlatmaktır. 

Etkili bir konuşmacı olma ile storytell arasında bir bağ var mı? Varsa tüyolar verebilir misiniz?

Hikaye satar diye bir cümle vardır. Eskiden sporcular oynamış sigara reklamlarında. Kötü bir alışkanlık hikayeleştirme ile bağımlılığa dönüşmüş. Pek çok marka bunu yapıyor. Akıllı telefonlar mesela, insanlara hikaye satıyorlar. Diksiyon ve konuşmak eğitimi çok fazla talep görüyor neden? Herkes görünür olmak istiyor ve bun yaparken de en etkili haliyle yapma arzusu var. Hikaye her zaman sattı ve her zaman da satacak. 

Peki toplum içerisinde çok fazla söylenen “bana hikaye anlatma” durumu var. Bunu duymamak için izlenmesi gereken yol nedir?

Hikayeyi kısa yoldan anlatmak. Böyle diyen insan lafı uzatma demeye çalışıyordur. Hikayeyi doğru bir döngüyle en kısa haliyle anlatmak önemli. Kısa anlatmak, cümleciklere bölmek, ustalık kısaca anlatmaktır.

Bir başka açıdan bakacak olursak; Ted konuşmalarında konular ağırlıklı kişilerin hikayeleri üzerinden anlatıldığı için mi izlenir hale geliyor?

Kesinlikle öyle. Beynimiz hikaye döngüsünü tanıyor. Ve hoşumuza giden bir konuda ise, iyice odaklanıp takip ediyoruz. Bizi bir şey ateşliyor. Bir kişi ben bu olumsuz sureci yaşadım ve o engeli böyle aştım diye anlatıyor. Hikaye olunca kayıtlar da daha fazla oluyor zihinde. Ted konuşmalarında da bir başka paradigma var. Birçok Tedx konuşmacısı onun üzerine konuşmasını yapıyor. 

Etkili bir konuşmacı olabilmek için birkaç sihirli kelime veya cümle paylaşabilir misiniz?

İlk önce herkese verebileceğimiz sihirli kelime yok. İnsanlar kelimeleri kendi deneyimleri doğrultusunda algılıyorlar. Şu an en çok satan şey; “size özel tasarım, kişiye özel ürün.” Dönüşüm yaşamak istiyorsak mentora ihtiyaç oluyor. İş hayatında verim, kazanç, güç çok etkili kelimeler.

Topluluğa karşı konuşmacı olarak giriş gelişme ve sonuç nasıl yapılmalı?

Anın gerçekliğinden yola çıkılarak olmalı. Kime göre, neye göre konuşma yapacağız. Kutlama konuşması mı? Bilgilendirme mi? Bunları bilince seçimler bekliyor beni. Görsel araçları, sesimi güzel kullanıyorum. O kitleyi nasıl hikayeme dahil ederim? Giriş, gelişme ve sonuç klişe. Sizin nasılınız önemli.

Doğru ve etkili konuşmanın temelleri dersinize kimler katılmalı, neden katılmalı, neler öğrenecekler?

Herkes katılabilir. Öğrenciler ve iş hayatına katılan insanlar katılıyor. Herkes için bu eğitim. Anlatı ve konuşma hepimizin hayatında var olan bir şey. Sosyal hayatınızda daha iyi anlatıcı olmak içinde kullanabilirsiniz. Bizim orada anlattığımız tüyolar ve belli hileler. Ben bu yola baş koydum devam etmek istiyorum diyenler masal ve hikaye anlatıcılığı ile devam ediyorlar.

Doğru ve etkili konuşmanın temelleri ile diğer eğitiminize katılanlar bu sertifikayı aldıktan sonra hangi alanlarda kullanabilirler?

Sertifika ya da diploma sizi öne geçirmez. Eğitim almışlığınız ve aldığınız eğitimi de kullanabiliyor olmanız sizi öne geçirir. Kişinin sertifikası varsa, iş hayatında öne geçirmek istiyor diye algılarım. Herkes üniversite mezunu. Sertifika kapı açmaz, sertifikayı alan siz o başarı sayesinde kapıyı açarsanız. Yatırım yapmıyorsa aldığı sertifika sertifika olarak kalır. 

Münevver Birol: Masal ve hikaye anlatıcılığı ile konuşma koçluğu dersleriniz de var. Özellikle Pazar günü öğrencilerle yaptığınız masal anlatma etkinliğiniz fevkalade. Öğrenciler katılınca hayatlarında ne gibi farklılıklar yaşıyorlar?

Görünür olmayı deneyimliyorlar. Buradaki amacımız zaten anlatıcı olmak. Bu yol bir anlatıcılık yolu. Tercih eden isteyen öğrencilerle bir masal gecesi düzenliyoruz. İsteyenler masal ya da hikaye anlatıyor. Herkes kendi tadında anlatıyor.

Konuşma koçluğu nedir? Bu hizmeti kimler alabilir?

Konuşma koçluğunu herkes alabilir. Diksiyon temelli çalışmalar yapıyoruz. Diksiyonu inşa ediyoruz. Sonrasında da belli metinlerle öğrendiklerimizi pekiştiriyoruz. Kendini aşmak isteyen insanlar da gelebiliyor. Hikaye döngüsünü doğru şekilde kullanmak ve pratikle bunu yapmak önemli.

İş hayatına ya da oyunculuğa yeni atılacak olanlar için önerileriniz nelerdir?

Oyunculuğun ilk 30 yılı zor. Düzenli çalışma istiyor istisnasız her gün. İş hayatına atılacak gençlere kendilerini tanımak yönünde çalışmalar yapmalarını tavsiye ederim. Eksik yönlerinde eğitim almalarını tavsiye ederim. Kendini tanımak; en önemli şey bu.

Hikayeleştirme, Bir hikayeyi etkili bir şekilde anlatabilmek, dinleyicinin ilgisini çeker ve hikaye daha kolay akılda kalır, Hikayeleştirme yeteneği, bilgiyi daha etkili bir şekilde aktarabilmek için gereklidir, Diksiyon ve Konuşma Eğitimi, Diksiyon ve konuşma becerileri, etkili bir iletişimde son derece önemlidir, Etkileyici bir konuşma, dinleyiciyi etkileme ve bilgi aktarma konusunda büyük bir avantaj sağlar, Giriş, Gelişme ve Sonuç, Bir konuşma, doğru bir akışla ve doğru noktalara vurgu yaparak sunulmalıdır, Dinleyicinin konuyu tam olarak anlamasını ve dinlemeye devam etmesi sağlar, Eğitim Anlatıcılık ve Konuşma Eğitimleri, Herkesin anlatıcı ve konuşmacı olma potansiyeli vardır ve bu yetenekler eğitimle geliştirilebilir, İyi bir konuşma ve hikaye anlatma yeteneği, kişinin mesajını daha etkili bir şekilde iletebilme becerisidir, Etkili Konuşma Teknikleri, Etkili bir konuşma, dinleyiciye bir hikaye sunar ve duygusal bir bağlantı oluşturur, Duygusal bir bağlantı, dinleyicinin konuşmayı daha çok özümsemesini ve daha etkileyici bulmasını sağlar, Tedx Konuşmaları, Tedx konuşmaları, hikaye anlatımının etkili kullanımının mükemmel örnekleridir, Hikaye anlatımının insanları ne kadar etkileyebileceğini gösterir , Eğitim ve Sertifikasyon, Doğru ve etkili konuşma yeteneğini geliştirmek için eğitim alabilir ve sertifikasyon alabilirsiniz, Sertifikasyon, profesyonel bir konuşmacı olma yolunda atılan önemli bir adımdır, Hikaye Anlatıcılığı ve Konuşma Koçluğu, Hikaye anlatma ve konuşma koçluğu, etkili bir konuşmacı olmanın önemli parçalarıdır, Bu yetenekler, konuşmanın etkileyiciliğini arttırır ve dinleyicinin ilgisini sürdürmeye yardımcı olur, Etkili Konuşmanın Temelleri, Doğru ve etkili konuşmanın temellerini anlamak, bir konuşmayı etkili kılar, Etkileyici bir konuşma ile insanları etkileyebilir ve bilgi aktarabilirsiniz, Dil ve Gramer, Dil ve gramer kullanımı, etkili bir konuşmanın en önemli unsurlarından biridir, Dil ve gramerin doğru kullanımı, mesajın doğru bir şekilde anlaşılmasını sağlar
konuşmacı
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Takım elbiseli bir adam büyük bir insan grubunun önünde durmaktadır. Yüzünde kendinden emin bir ifadeyle kalabalığa bakıyor. Gıcır gıcır mavi bir takım elbise, açık mavi bir gömlek ve parlak kırmızı bir kravat giyiyor. Saçları düzgünce taranmış ve düzgün bir sakalı var. Arkasındaki kalabalık farklı yaş ve geçmişlerden gelen insanlardan oluşuyor ve birçoğu gülümseyerek takım elbiseli adama bakıyor. Arka plan, sahnenin atmosferine katkıda bulunan bir miktar ışıkla pusludur. Çerçevenin en solunda kırmızı bir sandalye, biraz sağında ise öpüşen bir çift görülüyor. Takım elbiseli adamın sağında, hafif bulanık bir şekilde bir kişinin eli görülüyor.
Kişisel Gelişim

İyi Bir Konuşmacı Nasıl Olmalı?

28 Ocak 2016
Takım elbise giymiş bir kadın tuğla bir duvarın önünde durmakta ve sağ elinde bir gözlük tutmaktadır. Sol elinde bir telefon tutmakta ve işaret parmağıyla bir bilgisayar ekranını göstermektedir. Görüntünün odağında ön planda, yakın planda ve ortalanmış bir sandalye yer alıyor. Sandalyenin desenli minderi ve metal kolları olan koyu kahverengi bir kumaşı var. Kadın lacivert bir takım elbise ve beyaz bir gömlek giymiş, gözlüklerinin çerçeveleri açık renk. Saçları kısa ve koyu kahverengi, ifadesi ciddi ve odaklanmış.
Sunum Teknikleri

Etkileyici Slayt Nasıl Yapılır?

24 Mayıs 2020
Gözlüklü ve beyaz gömlekli bir kadın, arka planda birkaç kişinin daha bulunduğu bir odada ayakta durmaktadır. Elleri ceplerinde ve gömleğinin üzerine bir yelek giymiş. Takım elbiseli bir kişi yanında durmaktadır ve siyah ceketli başka bir kişi de arka plandadır. Arka planda beyaz metinli siyah beyaz bir ekran da var. Kadının saçları at kuyruğu şeklinde arkaya toplanmıştır ve üzerinde siyah bir gömlek vardır. Odanın ortasındadır ve etrafı diğer insanlarla çevrilidir.
Sunum Teknikleri

Etkili Bir Sunum İçin Psikolojik Teknikler

17 Kasım 2021
Bu görüntü parlak pembe bir gömlek giyen yaşlı bir kadını gösteriyor. Kısa gri saçları var ve çoğunlukla beyaz bir odada duruyor. Görüntüyü siyah bir çerçeve çevreliyor ve arka planda kitaplarla dolu bir raf görülüyor. Kadının solunda bir kapı görülüyor ama odak dışında kalıyor. Kadının yüzü yakın planda, gözleri kapalı olarak gösteriliyor. Çerçevenin sağ alt köşesinde siyah şeritli kahverengi bir nesne var. Kadının gömleği düz arka plana karşı öne çıkıyor ve onu görüntünün odak noktası haline getiriyor.
Kişisel Gelişim

En Beğenilen TEDx Konuşmacıları

01 Mart 2021