AnasayfaBlogEskiden Koreliler Ne Giyerdi?
Kişisel Gelişim

Eskiden Koreliler Ne Giyerdi?

30 Aralık 2020
Geleneksel pembe bir elbise giyen bir kadın sakin bir su kenarında duruyor. Elleri yanında, ayakları çimenli zemine sıkıca basmış bir şekilde duruyor. Arkasında, birden fazla sütunu ve çatısı olan büyük bir bina görülüyor. Ön planda, bir parktaki yemyeşil çimenler ve ağaçlar görülebiliyor. Çimenlerin ortasında yeşil bir direk duruyor ve çimenlerin arasından bir ipin sarktığı görülüyor. Görüntü hafifçe bulanıktır ve arka planda üzerinde pembe bir elbise olan bir kişinin kafası gibi görünen şeyi ortaya çıkarmaktadır. Sahne huzurlu ve dingin, geleneksel giysili kadın için pastoral bir fon oluşturuyor.
Kıyafet AdıKimler GiyerdiDetaylar
HanbokHem erkekler hem kadınlarGeleneksel Kore kıyafeti, çeşitli türleri vardır
CogoriHem erkekler hem kadınlarKıyafetin üst kısmı, erkeklerinki kadınlarınkinden daha uzun olurdu
ÇimaSadece kadınlarHanbokun etek kısmı
BaciSadece erkeklerHanbokun pantolon kısmı
CanğotKadınlarKadınların kendi ailelerinden olmayan erkeklere yüzlerini göstermeden dışarı çıkmak için kullandıkları palto
DurumagiErkekler ve bazen kadınlarHanboğun üzerine giyilen uzun palto
BinyoKadınlarMücevherlerle süslü bir saç tokası
CokduriKadınlarBaşa takılan süslü bir taç
SamoErkeklerTören şapkası
Yas kıyafetleriErkekler ve kadınlarKenevirden yapılan saman rengi kıyafetler ve aksesuarlar

Sizce Koreliler nasıl giyiniyor? Pek çoğumuz Korelilerin giyim kuşamını sevimli veya şık olarak tanımlıyoruz. Hatta çoğumuz Korelilerin giyim tarzını kendi hayatımıza uyarlamaya çalışıyoruz. Peki, Koreliler geçmişte de şimdi giyindikleri gibi mi giyiniyorlardı? Elbette hayır. Giyim tarzımız içinde bulunduğumuz zaman dilimini ve bu zaman diliminde, yaşadığımız toplumun kültürünü yansıtmaktadır. Koreli kadınlar 21. yüzyılda yaz kış demeden mini etek giyseler de 13-14. YY’da bu pek de mümkün olmuyordu. Aynı şekilde günümüz Kore erkeklerinin o, “salaş ve cool ama şık” diye tabir ettiğimiz giyim tarzlarını bir de Coson döneminde hayal edin. 

Özellikle tarihi dizi severlerin de bileceği gibi modern Kore öncesinde, Kore halkı 한복 (hanbok) dediğimiz geleneksel Kore kıyafetini giyerdi. Bu hanbok dediğimiz kıyafet temelde 저고리 (cogori/hem erkekler hem kadınlar giyer), 치마(çima/sadece kadınlar giyer) ve 바지(baci/sadece erkekler giyer) den oluşsa da elbette her kesimin giydiği hanbok aynı değildi.

한복 (Hanbok) Nasıl Bir Kıyafetti?

Eski çağlarda Kore’de sıradan bir kadının giydiği hanbok 저고리(kısa ceket) ve 치마(etek) dan ibaretti. Eski dönemlerde kadınlar kendi ailelerinden olmayan erkeklere yüzlerini gösteremedikleri için dışarı çıkarken başlarından itibaren üstlerine geçirdikleri bir paltoları vardı ve buna 장옷(canğot) denirdi.

Erkeklerin giydiği 저고리 kadınlarınkinden daha uzundu ve 저고리 nin altına giydikleri 바지(pantolon) yi ayak bileklerine şeritlerle bağlarlardı. 저고리 ve 바지 den oluşan hanboğun üstüne 두루마기 (durumagi) denilen uzun paltoyu giyerlerdi. 두루마기esasen erkeklerle özdeşmiş bir kıyafet olsa da kadınlar da giyebilirdi.

Tüm bunlar Kore’nin geleneksel kıyafetinin birer parçasıdır. Koreliler soylusundan köylüsüne hanbok giyerdi eski dönemlerde. Elbette kralın ya da bir alimin giydiği hanbok ile sıradan bir köylünün giydiği hanbok gerek desen, renk ve işleme gerekse kumaş ve kalite olarak birbirinden oldukça farklıydı. Hatta kralların ve kraliçelerin törenlerde ve normal zamanlarda giydikleri hanboklar da çok farklıydı.

Kralların, kraliçelerin ve alimlerin giydikleri hanboğun deseni de oldukça önemliydi. Saray kadınları lotus desenli hanboklar giyerken devlet memurları rütbelerine göre kaplan, turna ve çeşitli efsanevi hayvanların işlendiği hanbok giyerlerdi. Ejderha motifleri ise sadece kralların ve prenslerin giydiği hanboklara işlenirdi.

Düğünlerde ve Yas Törenlerinde Giyilen Hanboklar Farklı Mıydı?

Peki, düğünlerde ve yas günlerinde giyilen hanboklar normal bir günde giyilen hanboklardan farklı mıydı? Elbette öyleydi. 21. yüzyılın Koreli kadınları batı tarzı beyaz gelinlik giyseler de eski zamanların Koreli kadınları düğünlerinde yeşil veya kırmızı renk bir tören kıyafetini tercih ederlerdi ve başlarına mücevherlerle süslü 비녀(binyo/saç tokası) ile 족두리(cokduri/taç) isimli süslü bir taç takarlardı. Damatlarsa takım elbise yerine eflatun veya lacivert bir tören elbisesi giyerdi ve başlarına 사모(samo/tören şapkası) takarlardı.

Peki, yas zamanlarında günümüzdeki gibi siyah takım elbise ve siyah hanbok mu giyerlerdi? Hayır, eskiden yas zamanlarında Koreliler kendirden yapılan saman rengi bir kıyafet giyerlerdi. Erkekler başlarına kenevirden yapılma bir şapka takar; kadınlarsa taktıkları mücevherleri çıkartarak saçlarına kenevirden bir ip takarlardı.

Hadi şimdi de hanbok dışında eski zaman Koresine ait şapka, ayakkabı ve aksesuarları inceleyelim.

Şapkalar

사모(Samo):Resmi törenlerde erkeklerin taktığı iki kanatlı şapka.
유건(Yugon): Konfüçyüs okullarında çalışan bilginlerin taktığı şapka.
정자관(Conğcagvan): Bilginlerin taktığı üç sıralı şapka.
갓(Gat): Coson zamanında soyluların taktığı iki yandan sarkan kayışları olan şapka.

Ayakkabılar

갖신(Gatşin): Deri ayakkabıların genel adıdır. Kendi içerisinde desenlerine ve şekillerine göre farklı çeşitleri vardır. Soylular ve saray ahalisi giyerdi.
미투리(Mituri): Kenevirden yapılan ayakkabıdır. Deri ayakkabıya göre daha demode görünür. Daha kalitelisini soylular giyer ve kalitesiz olanlarını halk giyerdi.
짚신(Cipşin):Hasır ayakkabının genel adıdır. İçerdiği malzemeye göre farklı çeşitleri vardır. Halktan kesimin giydiği ayakkabıdır.
고무신(Gomuşin):1920 lerde giyilmeye başlanmış lastik ayakkabıdır.
나막신(Namakşin):Ahşaptan yapılan bütün sınıftan kadın ve erkeklerin giydiği sokak ayakkabısıdır.

Çeşitli Aksesuarlar

비녀(Binyo): Resmi saç modelleri ya da topuz yapmak için kullanılan saç iğnesidir. Yapıldığı madde takan kadının sosyal sınıfını yansıtır.
댕기(Denğgi): Örülen saçı bağlamak için kullanılan saç bandıdır. Çeşitli işlemeleri ve boyutları vardır.
노리개(Norige):Hanbok eteğine veya cekete asılan püsküllü süstür. Çeşitli taşlardan yapılır ve genellikle yan yana üç tanedir.
주머니(Cumoni): Çok daha öncelerde kullanılan hanboklarda cep olmadığı için çanta misali insanlar yanlarında cumoni denen küçük keseleri taşırdı.

Sizin Fikirleriniz Nelerdir?

Artık eski zamanlarda Korelilerin nasıl giyindiklerine dair bilgi edindiğimize göre;

  • Siz eski zamanda Korelilerin sosyal sınıflarına göre giyinmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

  • Sizce neden ejderha deseni sadece kral ve prenslerin giysilerine işlenirdi?

  • Siz yukarıda anlatılan kıyafet ve aksesuarlardan en çok hangisini giyip denemek isterdiniz?

  • Sizce eski zaman Kore kıyafetleri mi şık yoksa günümüzde Korelilerin tercih ettiği giyim tarzı mı daha şık? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Asuhan Turhal/Korece Eğitmeni

Hanbok, Hem erkekler hem kadınlar, Geleneksel Kore kıyafeti, çeşitli türleri vardır, Cogori, Hem erkekler hem kadınlar, Kıyafetin üst kısmı, erkeklerinki kadınlarınkinden daha uzun olurdu, Çima, Sadece kadınlar, Hanbokun etek kısmı, Baci, Sadece erkekler, Hanbokun pantolon kısmı, Canğot, Kadınlar, Kadınların kendi ailelerinden olmayan erkeklere yüzlerini göstermeden dışarı çıkmak için kullandıkları palto, Durumagi, Erkekler ve bazen kadınlar, Hanboğun üzerine giyilen uzun palto, Binyo, Kadınlar, Mücevherlerle süslü bir saç tokası, Cokduri, Kadınlar, Başa takılan süslü bir taç, Samo, Erkekler, Tören şapkası, Yas kıyafetleri, Erkekler ve kadınlar, Kenevirden yapılan saman rengi kıyafetler ve aksesuarlar
Eskiden Koreliler Ne Giyerdi?
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.