AnasayfaBlogEndüstri Mühendisliği ve Online Eğitim
Bölümler

Endüstri Mühendisliği ve Online Eğitim

21 Ağustos 2020
Bir kadın, her ikisi de siyah ve sarı renkte olan bir dizüstü bilgisayarın ve bir kalemin önünde duruyor. Solunda sarı zemin üzerinde beyaz bir kalp, sağında ise sarı zemin üzerinde beyaz bir hashtag var. Kalem siyah ve sarı bir tasarımla çizilmiş ve bir kalp ile beyaz bir kalp içeriyor. Dizüstü bilgisayarın arkasında siyah metinli sarı bir işaret var. Dizüstü bilgisayarın üzerinde bir bitki çiziminin yanı sıra siyah ve sarı bir kadın yüzü resmi var. Dizüstü bilgisayarın altında bir çizgi film karakterinin bacakları ve ayakları var. Arka planda siyah ve sarı bir nesne görülüyor. Kadın dizüstü bilgisayara bakıyor, dikkati ona odaklanmış durumda.
KonuAçıklamaEk Bilgi
Endüstri MühendisliğiBirçok farklı sektörde ve pozisyonda çalışabilecek, çok yönlü bir mühendislik dalı.Üretim planlamadan yazılım programlarına, iş etüdünden ekonomiye geniş bir yelpazede yetenek ve bilgi gerektirir.
Online EğitimOkulda fiziksel olarak bulunma ihtiyacını ortadan kaldıran bir eğitim şekli.Salgın dönemleri gibi özel durumlar dışında bile önemli bir alternatif ve geleceğin eğitim modeli olarak görülebilir.
Eğitimin Avantaj ve DezavantajlarıHem eğitime erişimde, hem de öğrenme tecrübesinde olumlu ve olumsuz yanları bulunmaktadır.Online eğitimde altyapı eksikliği, kopya çekme olasılıkları gibi sorunlar giderilebilir.
Endüstri Mühendisliği ve Online EğitimEndüstri mühendisliği öğrencisi tarafından bakıldığında online eğitim avantajlar sunmaktadır.Evden yapılan eğitimle ulaşım süresi ortadan kalkar ve daha çok öğrenme ve gelişme fırsatı sunar.
Mesleki GelişimEndüstri mühendisliği, sürekli gelişim ve yeniliğe açıklık gerektirir.Yabancı dil, yazılım, Microsoft Office programları, tasarım, kişisel gelişim vb. alanlarda sertikalı online kurslar almanız önerilir.
Teknoloji ve Ekonomi BilgisiEndüstri mühendisliği, teknoloji ve ekonomi hakkında makaleler okumayı ve kitap okumayı gerektirir.Bu bilgi, kariyer hayatınızda sizi ön plana çıkaracak ve kendinizi ifade etmeniz için büyük olanak sağlayacaktır.
Öğrenme Deneyimi5 dönem normal eğitim ve 1 dönem online eğitim karşılaştırıldığında, online eğitim daha avantajlı bulunmuştur.Derslerin zorluk düzeyi, ulaşım süresi, vize ve final süreçleri gibi faktörler online eğitimde değişkenlik gösterir.
1.Sınıf DeneyimiBölümle ilgili derslerin 1-2 tane olduğu 1. sınıfın, kendinizi geliştirmek için iyi bir zaman olduğu belirtilmiştir.Sertifika programlarına katılım, kitap okuma ve makale okuma gibi etkinlikler için ideal zaman dilimidir.
Online Eğitim ve Normal Eğitim KarşılaştırmasıBu bölüm için karşılaştırıldığında, online eğitim daha avantajlı bulunmuştur.Ulaşım süresinin yok oluşu ve daha fazla öğrenme fırsatı sağlaması online eğitimin avantajlarından sadece birkaçıdır.
Yeni NormalCovid-19 pandemisi döneminde, online eğitim norm haline gelmiştir ve gelecekte de önemli bir yeri olacağı düşünülmektedir.Altyapı sorunları ve diğer problemler çözüldükçe, online eğitim gelişmeye ve genişlemeye devam edecektir.

“Tanıştığınız herkes, hakkında hiçbir şey bilmediğiniz bir savaş veriyor. Nazik olun. Daima.” Platon

Başlıktan da anlaşılacağı üzere endüstri mühendisliği okuyorum. Evet hani mühendislik fakültesinde nedendir bilinmez kolay olduğu iddia edilen bu yüzden sayısaldan sayılmayan ve hor görülen o bölüm. Fakülteden birçok arkadaşımın bu konudaki önyargılarını kırmak için çok uğraştım fakat başaramadım. Benim anlatamazlığımdan mı onların anlamazlığından mı bilemiyorum. O yüzden şansımı bir de bu blog yazısında denemek istiyorum belki sorunun kaynağını bulabiliriz.

Yöneylem araştırmasından iş etüdü ve ergonomiye; üretim planlamadan tesis tasarımına kadar yazılım programlarının, hesaplamaların, projelerin vb. birçok şeyin üzerimize bereket yağmuru misali yağdığı bir bölüm. Buradan yola çıkarak etkisi altında bulunduğumuz Covid salgınının gerekliliği olarak eve kapandığımız bugünlerde online eğitimin bu bölüm için avantaj ve dezavantajlarından bahsetmek istiyorum.

Online Endüstri Mühendisliği mi?

Evet online eğitim. Aslında Covid’in olmadığı dönemlerde yakın gelecekte olması öngörülen, öğrencilerin ve eğitimcilerin fiili olarak okulda bulunma zorunluluğunun olmadığı; altyapı, internet, bilgisayar vb. kaynaklarla sanal ortamda eğitim alabilme imkanını sunan bir sistemden bahsediyorum. Öyle ki bu sistem düşünüldüğünde çok çok çok büyük bir devrim. Tabii hem ülke genelinde hem de küresel olarak büyük sorunlara yol açtı. Altyapı eksikliği, bazı eğitimcilerin veya okul yöneticilerinin kopya çekme olasılığı üzerinden öğrencilere kurduğu akılalmaz baskılar -virüsün insanların psikolojisini, sağlığını, işini bu kadar etkilediği bir dönemde tek dertlerinin bu olmasını insan hayretle karşılamıyor değil- bilgisayar ve internet gibi sorunları olan öğrencilere bağlı bulunduğu eğitim kurumunun herhangi bir şey yap(a)maması vb. birçok sorun sayılabilir. Çözülemez sorunlar değil çözülebilir tabii fakat bu yazının konusu bu değil. O malum söz gibi memleketi ben mi kurtaracağım? Muhtemelen hayır. Ancak sorunları ifade ederek, çözüm bulunarak ve daha iyi nasıl olabiliriz sorusu sorularak birçok sorun halledilebilir. Neyse geçtim can sıkıcı konuları. Benim amacım endüstri mühendisliği okuyan birinin gözünden online eğitimi anlatmak. Bunun için öncelikle endüstri mühendisliğinin ne olduğunu anlatmam gerekir.

Peki Nedir Endüstri Mühendisliği?

3. sınıfı bitireli 1 ay oldu olmadı ve ben hala ne okuduğumu bilmiyorum desem çok saçma olur. Aslında biliyorum ama açıklayamıyorum tıpkı İngilizce öğrenen birçok insanın “Anlıyorum ama konuşamıyorum.” klişesi gibi. O yüzden dilim döndüğünce açıklamaya çalışacağım.

Bence endüstri mühendisi aklınıza gelebilecek her sektörde çalışabileceğiniz, hem üniversitede aldığınız eğitime göre hem de sonrasında kendinizi nasıl geliştirdiyseniz ona göre birçok pozisyonda çalışabileceğiniz çok yönlü bir meslek. Üniversite eğitiminde de zaten buna göre yetiştiriliyorsunuz. Yazılım programlarından ekonomiye; iş, üretim ve tesis planlamadan algoritma ve tasarımlara kadar birçok farklı şey öğreniliyor. Yani fakültedeki diğer bölüm öğrencilerinin iddia ettiği gibi “kolay” bir bölüm değil.

Bu bölümün sizden istediği birçok nitelik var ve bence bunlardan en önemlisi, sizi kariyer hayatınızda ön plana çıkaracak olanı; yeniliğe açık olmanız ve kendinizi durmadan, yılmadan geliştirmeniz. Bu konuda da önerim ücretli-ücretsiz bütçenize göre yabancı dil, yazılım, Microsoft Office programları, tasarım, kişisel gelişim vb. birçok alanda sertikalı online kurslara kayıt olmanız ve bunları takip etmeniz. İnanın bu çok işinize yarayacak sadece kariyeriniz için değil yeni şeyler öğrendiğiniz için siz de kendinizi iyi hissedeceksiniz. Bu insanı gerçekten motive eden bir şey. Evet ilk başlarda zor gelebilir derslerin de yoğun olduğunu düşünürsek boş vakitlerinizde, tatillerinizde bunları yapmanız iyi olacaktır. Özellikle 1.sınıf bu konuda iyi bir zaman dilimi. Çünkü bölümle ilgili dersiniz 1-2 tane oluyor. Kalan dersler havuz dersler. Ben o zamanlar çok bilinçli olmadığım ve üniversite sınavının intikamını aldığım için bu konuda herhangi bir çalışma yapmadım. Fakat şimdi hiçbir şey için geç olmadığını düşünerek tutuşmuş bir vaziyette elimden geleni yapıyorum. Bir başka önerim ise özellikle teknoloji ve ekonomi hakkında makaleler okumayı ve kitap okumayı sakın unutmayın derim. Bunlar da size kendinizi ifade edebilmeniz için büyük olanak tanıyacaktır. Çok uzattım esas konudan saptık…

İlgili eğitim: Ofis Programları Kursu

Online Eğitim ve Normal Eğitim Sürecinin Bu Bölüm İçin Karşılaştırması

Şu an için 5 dönem normal eğitim 1 dönem online eğitimle okudum. Derslerin dönemlere göre zorluğu, okula gidip gelme süresi, klasik olarak yapılan vize ve finaller vb. birçok şeyin online eğitimde değişime uğraması faktörünü düşündüğümde online eğitimin benim açımdan daha avantajlı olduğunu söyleyebilirim. Bir kere gidiş-geliş toplam 4 saat süren ev-okul arası yolculuğum 0 saat 0 dakika 0 saniyeye indi. Bununla beraber kendi üniversitem için altyapı konusunda iyi bir özveri gösterdiklerini, iyi bir örnek teşkil ettiklerini söyleyebilirim. Bence çok hızlı adapte olundu. Dersler normal eğitim sürecinde nasıl anlatıldıysa yine öyle anlatıldı. Bu konuda yapabileceğim bir karşılaştırma yok. Sadece endüstri mühendisliği bölümü için online eğitimde de normal eğitimde de internette kaynak bulmak zor olabiliyor. Bu sorunun biraz daha üzerinde durulmasını ve hocalarımızın bize daha çok örnek soru vermesini isterdim. Böyle de bir serzenişim olsun ama sorun değil bütün derslerimi geçtim bu dönem. Darısı geçemediğim üretim planlama 1 dersine. Peki projeler nasıl oldu?

Endüstri mühendisliği bölümünde alınan birçok bölüm dersinde proje yapılır. Genelde fabrikaya ya da bir üretim atölyesine gidilir, gerekli veriler toplanır ve hangi ders için proje yapılacaksa o derste öğrenilen formüller kullanılarak istenilen hesaplamalar yapılır. Rapor, sunum hazırlanır; gerekirse diğer programlar kullanılır ve bunların bütünüyle projenizi tamamlarsınız. Göründüğü kadar yorucu mu evet ama çok eğlencelidir. En sevilen dersler de genelde bunlar olur. Dikkat etmeniz gereken tek şey proje grubunuzu iyi seçmek. Bazen hocalar kendi isteğine göre atayabilir. Bunu bilerek yaparlar. Derler ki: “İş yaşamınızda istemediğiniz insanlarla, ya da kaytaran insanlarla çalışabilirsiniz. Buna şimdiden alışmanız ve başa çıkmanız gerek.” Ben de ilk başlarda şikayet ettim. Eğer yanlış bir grup seçer ya da yanlış bir gruba düşerseniz hayatınızın kazığını yiyorsunuz. Benden söylemesi. Bu yollardan geçtik aman ne siz o proje gruplarındaki yanlış insan olun ne de yanlış bir gruba denk gelin. Gelirseniz hocanızla konuşun. Benim bu dönemki hiçbir dersim proje gerektirmiyordu. Fakat üst dönemden arkadaşlarım birçok proje yaptılar. Bazı hocalar elde toplanmış olan verileri kullanarak ya da üzerine o verilere benzer eklemeler yapılarak proje yapılmasına izin verdiler. En azından konuştuğum insanlar bunları söyledi zaten bu dönemde başka türlüsü de beklenemezdi.

Vize ve finaller ise çok değişkenlik gösterdi. Ödev veren hocalarımız oldu, soru çözdürdüler. Online olarak test yapan veya klasik soran hocalarımız oldu. Bu tamamen hocanın isteğine bağlı olarak şekillenen bir şeydi. Her ders için geçerli olan tek durum vizenin %20 finalin ise %80 olmasıydı ki bu bizi biraz gerdi. Normal eğitim döneminde bu tamamen hocanın inisiyatifine bağlıydı.

Şikayet ettiğim iki durum var. Biri; derslerin zaten kayıt ediliyor olduğunu düşünerek canlı derslere girsem bile not almadım. Bu yüzden çok fazla konu birikti ve final dönemi bundan sebep çıldırmış vaziyetteydim. Bu tamamen benim hatam. Diğeri de şu:

Bölümümde çalışkan olmadığım halde çalışkan olarak bilinen bir insanım. Emin olun bu ünü nasıl kazandığım hakkında hiçbir fikrim yok. Bölümümdeki birçok insan kendilerinin olduğu gibi artık benim de daha fazla onlara ayıracak vaktim olduğunu düşündüğünden not isteme yarışına girdiler diyebilirim. Bu, bakıldığında bir süre sonra insanın iyi niyetini suistimal etmeye giriyor. Sonuçta aynı dersi alıyoruz, aynı dersi aynı şekilde izleyebiliriz. O da benim gibi yazmamış, üşenmiş ve yazılmış halini benden istiyor. Bunlara hayır demek zor değil fakat almadığım derslerin dahi notları sorulunca bir yerden sonra delirdim. Yine de iyi idare ettiğimi düşünüyorum. Evliya sabrım vardır ayıptır söylemesi. Fakat bir yerden sonra “Yerimde evliya olsa sopayla kovalar hepsini.” dediğim oluyor.

Genel bir karşılaştırma yapacak olursam online eğitim benim için daha avantajlıydı, derslere çalışmak için daha fazla vaktim oldu ama bol bol üşengeçlik yaptım. Buna rağmen iyi toparladım. Fakat önümüzdeki günlerde normal eğitimle devam etmek istiyorum çünkü zorunluluktan evde oturuyor olmak psikolojik olarak ciddi bir dışarı çıkma isteği doğuruyor. Buna katılanlarınız olacaktır. Bana soracak olursanız kimsenin keyfi olarak dışarı çıkmaması gerekir. Ben de bu yüzden 13 Mart’tan bu yana evdeyim ve hiçbir şekilde çıkmadım. Çıldırdığım anlar olmadı değil ama yapacak bir şey yok. Yazımın sonuna gelirken umarım endüstri mühendisliğin nasıl bir bölüm olduğunu, online eğitim ve normal eğitim sürecinde ne gibi değişiklikler gösterdiğini vb. birçok şeyi açıklayabilmişimdir. Bu salgının bir an önce bitmesini, herkesin iyi olmasını diliyorum. 

Sürç-i lisan ettiysek affola…

Endüstri Mühendisliği, Birçok farklı sektörde ve pozisyonda çalışabilecek, çok yönlü bir mühendislik dalı, Üretim planlamadan yazılım programlarına, iş etüdünden ekonomiye geniş bir yelpazede yetenek ve bilgi gerektirir, Online Eğitim, Okulda fiziksel olarak bulunma ihtiyacını ortadan kaldıran bir eğitim şekli, Salgın dönemleri gibi özel durumlar dışında bile önemli bir alternatif ve geleceğin eğitim modeli olarak görülebilir, Eğitimin Avantaj ve Dezavantajları, Hem eğitime erişimde, hem de öğrenme tecrübesinde olumlu ve olumsuz yanları bulunmaktadır, Online eğitimde altyapı eksikliği, kopya çekme olasılıkları gibi sorunlar giderilebilir, Endüstri Mühendisliği ve Online Eğitim, Endüstri mühendisliği öğrencisi tarafından bakıldığında online eğitim avantajlar sunmaktadır, Evden yapılan eğitimle ulaşım süresi ortadan kalkar ve daha çok öğrenme ve gelişme fırsatı sunar, Mesleki Gelişim, Endüstri mühendisliği, sürekli gelişim ve yeniliğe açıklık gerektirir, Yabancı dil, yazılım, Microsoft Office programları, tasarım, kişisel gelişim vb alanlarda sertikalı online kurslar almanız önerilir, Teknoloji ve Ekonomi Bilgisi, Endüstri mühendisliği, teknoloji ve ekonomi hakkında makaleler okumayı ve kitap okumayı gerektirir, Bu bilgi, kariyer hayatınızda sizi ön plana çıkaracak ve kendinizi ifade etmeniz için büyük olanak sağlayacaktır, Öğrenme Deneyimi, 5 dönem normal eğitim ve 1 dönem online eğitim karşılaştırıldığında, online eğitim daha avantajlı bulunmuştur, Derslerin zorluk düzeyi, ulaşım süresi, vize ve final süreçleri gibi faktörler online eğitimde değişkenlik gösterir, 1Sınıf Deneyimi, Bölümle ilgili derslerin 1-2 tane olduğu 1 sınıfın, kendinizi geliştirmek için iyi bir zaman olduğu belirtilmiştir, Sertifika programlarına katılım, kitap okuma ve makale okuma gibi etkinlikler için ideal zaman dilimidir, Online Eğitim ve Normal Eğitim Karşılaştırması, Bu bölüm için karşılaştırıldığında, online eğitim daha avantajlı bulunmuştur, Ulaşım süresinin yok oluşu ve daha fazla öğrenme fırsatı sağlaması online eğitimin avantajlarından sadece birkaçıdır, Yeni Normal, Covid-19 pandemisi döneminde, online eğitim norm haline gelmiştir ve gelecekte de önemli bir yeri olacağı düşünülmektedir, Altyapı sorunları ve diğer problemler çözüldükçe, online eğitim gelişmeye ve genişlemeye devam edecektir
endüstri mühendisliği endüstri mühendisiendüstri bölüm endüstri mühendisliği bölümü
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü bir fotoğraf için gülümseyen bir adamı gösteriyor. Takım elbise giyiyor ve profesyonel bir ortamda olduğu anlaşılıyor. Boynunun ve yüzünün yakın çekimi neşeli ifadesini gösteriyor ve sakalı ona seçkin bir görünüm veriyor. Ayrıca siyah zemin üzerinde beyaz bir metin var, muhtemelen üretim yönetimi kursuyla ilgili. Genel olarak, bu görüntü kursun önemini aktarıyor ve konuyla ilgili bir güven ve gurur duygusu veriyor.
4.9
(16)

Üretim Yönetimi Eğitimi

24 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
1287464
Bu görüntü, düz beyaz bir arka plana sahip bir bilgisayar ekranını ve üzerinde görüntülenen metni göstermektedir. Metin siyah renkte görünmekte ve çeşitli boyut ve yazı tiplerinden oluşmaktadır. Metin düzgün, düzenli bir şekilde düzenlenmiş ve ekran boyunca organize bir desen oluşturuyor. Metin oldukça net ve keskin görünüyor ve kolayca okunabiliyor. Metin ve beyaz arka plan arasındaki kontrast temiz ve görsel olarak çekici bir görünüm yaratıyor. Metnin genel tasarımı estetik açıdan hoş ve bilgisayar ekranının profesyonel ve modern görünmesini sağlıyor.
5
(3)

Bootstrap Eğitimi

40 Konu10 Saat
Beyaz, yakalı düğmeli gömlek giyen ve gözlük takan orta yaşlı bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Koyu renk, kısa saçları, güçlü bir çene hattı ve kendinden emin bir ifadesi vardır. Gömleğinin üst düğmeleri açık ve kolları dirseklerine kadar kıvrılmış. Çenesinde ve yanaklarında hafif bir kirli sakal var. Geniş bir alnı vardır ve kaşları hafifçe kalkıktır. Gözlükleri siyah ve dikdörtgen şeklindedir ve çerçeveleri biraz büyüktür. Genel olarak akıllı ve yetkin görünüyor.Volkan Asildeveci
808464