AnasayfaBlogEn Kolay İş Bulan Meslekler
Meslekler

En Kolay İş Bulan Meslekler

28 Temmuz 2021
Koyu renk saçlı bir kadın kırmızı bir arka planın önünde duruyor. Üzerinde uzun kollu ve yakalı kırmızı bir gömlek vardır. Saçları düzgün bir topuz yapılmış ve yüzünde kendinden emin bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor. Ellerini vücudunun önünde tutuyor, sağ kolu hafifçe bükülmüş ve sol kolu düz. Arka plandan gelen ışık yüz hatlarını ve kıyafetini vurgulayarak canlı renklere karşı öne çıkmasını sağlıyor. Duruşu güçlü ve bakışları sabit, kararlılık hissi veriyor.
Meslekİş Bulma Oranı (%)Başlangıç Ücreti (TL)
Tıp91,55000-8000
Eczacılık67,92855-5000
Odyoloji67,1Asgari Ücret - 5000
Fizyoterapi57,8Asgari Ücret - 4500
Hemşirelik56,82800-4500
Pilotaj56,57000 ve üzeri
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik55,9Asgari Ücret
ÖğretmenlikBilgi yokBilgi yok
Bilim UzmanlarıBilgi yokBilgi yok
HukukçularBilgi yokBilgi yok

Türkiye’de bu yıl 2 milyon 607 bin genç üniversiteli olmak için sınavda ter döktü. Bir önceki yıl üniversite için yarışan aday sayısı 2 milyon 456 bindi. 2019 yılında ise 2 milyon 528 bin. Son 10 yılda üniversite için sınavlara giren aday sayısı 20 milyonun üzerinde. Pek tabi sınava girmekle mücadele bitmiyor. Alınan puanlarla doğru orantılı şekilde tercihler yapılıyor. 

MeslekSektörHangi Bölümü Okumak Gerekir?Okul Zor mu?Meslek Zor mu?Maaş OrtalamasıKamuda İş İmkanıYurtdışı İmkanıStaj İmkanı
DoktorSağlıkTıp FakültesiEvetEvetÜstündeEvetEvetEvet
Bilgisayar MühendisiTeknolojiBilgisayar MühendisliğiOrtaOrtaOrtalamanın üstündeVarEvetEvet
EczacıSağlıkEczacılıkEvetOrtaOrtalamanın üstündeEvetEvetEvet
AvukatHukukHukuk FakültesiEvetEvetOrtalamanın üstündeEvetSınırlıEvet
ÖğretmenEğitimEğitim FakülteleriOrtaOrtaOrtalamaEvetSınırlıEvet
HemşireSağlıkHemşirelikOrtaOrtaOrtalamaEvetEvetEvet
İnşaat Mühendisiİnşaatİnşaat MühendisliğiOrtaOrtaOrtalamanın üstündeVarEvetEvet
MimarİnşaatMimarlıkOrtaOrtaOrtalamaSınırlıEvetEvet
MuhasebeciFinansİşletme, EkonomiOrtaOrtaOrtalamaEvetSınırlıEvet
Diş HekimiSağlıkDiş HekimliğiEvetOrtaÜstündeEvetEvetEvet
Grafik TasarımcıMedyaGörsel İletişim TasarımıOrtaOrtaOrtalamaSınırlıEvetEvet
Elektrik MühendisiMühendislikElektrik MühendisliğiOrtaOrtaOrtalamanın üstündeVarEvetEvet
VeterinerSağlıkVeterinerlikOrtaOrtaOrtalamaEvetSınırlıEvet
PsikologSağlıkPsikolojiOrtaOrtaOrtalamaSınırlıSınırlıEvet
GazeteciMedyaİletişim FakültesiOrtaZorAltındaSınırlıSınırlıEvet
Kimya MühendisiSanayiKimya MühendisliğiOrtaOrtaOrtalamanın üstündeVarEvetEvet
BiyologBilimBiyolojiOrtaOrtaAltındaSınırlıSınırlıEvet
BankacıFinansİşletme, Ekonomi, BankacılıkOrtaOrtaOrtalamaEvetSınırlıEvet
FizyoterapistSağlıkFizyoterapiOrtaOrtaOrtalamaEvetSınırlıEvet
Makine MühendisiMühendislikMakine MühendisliğiOrtaOrtaOrtalamanın üstündeVarEvetEvet

İş imkanı yüksek mesleklerle ilgili olarak değerlendirme yaparken, gelecekteki eğilimleri ve teknolojik gelişmeleri de göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu nedenle, kendi ilgi alanlarınıza ve yeteneklerinize göre bir meslek seçerken, aynı zamanda sektörün gelecekteki taleplerini ve iş imkanlarını değerlendirmelisiniz.

Yapılan ya da yapılacak tercihlerde ise seçilen bölümün iş bulma olanağı göz önünde bulunduruluyor. Zira ülkemizdeki her dört üniversite mezunu gençten biri işsiz. Üniversite mezunu işsizlerin sayısı da milyon barajına yaklaşmış durumda. Hal böyle olunca seçilen ve dört yıl boyunca okunan bölümün geçileceğinin açık olması önem arz ediyor.

Hemen burada üniversite mezunu bireylerin çokluğu ve istihdamın azlığını göz önünde bulundurarak bir hatırlatma yapmak istiyorum. İş bulma sürecinde rakiplerin önüne geçmek için üniversite eğitimin yanı sıra farklı sertifika programlarına katılarak bireyin kendini yetiştirmesi gerekiyor. Bu kapsamda İstanbul İşletme Enstitüsü’nün online eğitimlerine bakmakta fayda var. 

Bu küçük hatırlatmanın ardından gelelim yazının ana konusuna; en kolay iş bulan mesleklere ya da bir başka ifade ile en hızlı iş bulan mesleklere-bölümlere.

İlgili yazı: Eşit Ağırlık Bölümü Meslekleri ve Maaşları

En Kolay İş Bulan Meslekler Hangileridir?

En kolay iş bulan meslekler / en hızlı iş bulan meslekleri belirlemek için Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin “ÜNİ-VERi” sitesinden faydalandım. Sitedeki veriler zaman zaman paylaşılıyor. Paylaşılmasa bile seçilen mesleğin ismi yazılarak;

  • İş bulma süreci

  • Başlangıç ücreti

  • Kamuda işe yerleşme oranı 

  • Nitelik uyuşmazlığı

  • Firma büyüklüğü dağılımı

  • Sektör bazında dağılım başlıklarında bilgilere ulaşılabiliyor.

Bu bilgilerin güncel olduğu notunu düşmekte fayda var. 

“ÜNİ-VERi” bilgileri ışında dikkat çeken hususlar şöyle özetlemek mümkün: Ülkemizde en kolay iş bulan mesleklerin başında tıp fakültesi mezunları yani doktorlar geliyor. Yine listenin ilk sıralarında eczacılık, hemşirelik ve odyoloji gibi sağlık meslekleri yer alıyor. Bu veriler ışığında sağlık alanındaki üniversite eğitimlerinin iş bulmada kolaylık sağladığını söyleyebiliriz. Bu küçük bilgilendirmenin ardından gelelim en kolay- en hızlı iş bulan meslekleri ya da bölümleri sıralamaya:

Tıp 

Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra kamuda işe başlama oranı yüzde 100. Mezuniyetin ardından geçen 6 aylık sürede iş bulma oranı yüzde 91,5. Başlangıç maaşı ise 5000 ila 8000 arasında değişiyor. 

Eczacılık 

Eczacılık bölümü mezunları da en kolay iş bulan meslekler arasında ikinci sırada yer alıyor. Bölüm mezunlarının okulu bitirdikten sonraki 6 ay içinde iş bulma oranı yüzde 67,9. Mezuniyetin ardından geçen bir yıllık sürede iş bulma oranı yüzde 18,2 ve henüz mezun olmadan iş bulanların oranı yüzde 3,3. Kamuda istihdam oranı yok denecek kadar az. Başlangıç ücreti 2855 TL ile 5000 TL arasında. 

Odyoloji 

Listenin üçüncü sırasında yine sağlık alanındaki bir bölüm yer alıyor. Odyoloji bölümü öğrenicilerinin mezuniyetin ardından geçen 6 aylık sürede iş bulma oranı yüzde 67,1 ve bir yıllık sürede iş bulma oranı yüzde 16,1. İlk işe başlama maaşları ise asgari ücret ve 5000 TL arasında değişiklik gösteriyor. 

Fizyoterapi 

Dördüncü sırada yine bir salık alanı var: Fizyoterapi. Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü öğrencilerinin mezun olduktan sonraki 6 ayda iş bulma oranı yüzde 57,8; bir yıl içinde bu oran yüzde 20,8 ve henüz öğrenci iken iş bulanların oranı ise yüzde 5,6. İşe başlama maaşları da asgari ücret ve 4500 TL arasında.

Hemşirelik 

Hemşirelik bölümü mezunları 6 aylık sürede yüzde 56,8 olan iş bulma oranı ile listenin beşinci sırasında. Mezunların bir yıl içinde iş bulma oranı yüzde 17,5 ve mezun olmadan işe başlayanların oranı ise yüzde 3,8. Başlangıç maaşları da diğer mesleklerle benzerlik gösteriyor; 2800 ile 4500 TL arasında. Kamuda işe başlama oranları ise yüzde 50 civarında. 

Pilotaj

En kolay iş bulan mesleklerin altıncı sırasında Pilotaj bölümü var. Mezunların 6 aylık sürede iş bulma oranı yüzde 56,5 ve bir yıllık sürede iş bulma oranları yüzde 26,5. Öğrenci iken iş hayatına atılanların oranı yüzde 4,2. Pilotaj bölümü mezunlarının işe başladıklarında aldıkları ücret ise 7000 TL ve üzerinde değişiyor. 

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü listenin yedinci sırasında. Bölüm mezunlarının 6 aylık sürede iş bulma oranları yüzde 55,9 ve bir yıllık sürede yüzde 16,4. İşe başlama maaşları ise ağırlıklı olarak asgari ücret.

Öğretmenlik 

Öğretmenlik mesleği genel başlık altında toplanmış. Bölüm bölüm ayrım yapılmamış. Mezunların 6 ayda iş bulma oranı yüzde 55,6; bir yılda iş bulma oranı ise yüzde 11,4. Kamuda çalışma oranları yüzde 70 oranında. 

Öğretmenlik mezunlarının sınav süreci bitmiyor. Üniversite eğitiminin ardından bir de KPSS maratonu bulunuyor. Burada ufak bir hatırlatma yapmak gerekiyor. Her yıl yapılan KPSS atamalarını yakından takip etmek önemli. Zira bazı öğretmenlik bölümlerinde alınlar fazla bazılarında ise yok denecek kadar az. 

İnşaat Mühendisliği 

İnşaat sektörü de ülkemizde milyonlarca insanın istihdam edildiği alanların başında geliyor. Sektörün büyüklüğü inşaat mühendislerine olan talebi de artırıyor. İnşaat mühendisliği bölümü mezunlarının 6 aylık sürede iş bulma oranı yüzde 55,2; bir yıllık sürede iş bulma oranları ise yüzde 17,6. Öğrenci iken iş bulma oranları diğer mesleklere göre yüksek yüzde 8,6. Başlangıç ücretleri de asgari ücret ila 5000 TL arasında. 

Sağlık Hizmetleri 

İlk onda sağlık hizmetleri bölümü de bulunuyor. Bölüm mezunlarının 6 aylık süre zarfında iş bulma oranı yüzde 54; bir yıllık sürede iş bulma oranı yüzde 15,7 ve öğrenci iken iş bulma oranı ise yüzde 11,6. Başlangıç ücretleri ise asgari ücretten başlıyor ve 5000 liraya kadar çıkıyor. 

ÜNİ-VERİ sitesinde en kolay iş bulan on meslekle ilgili bilgiler böyle. Pek tabi meslekler bu kadarla sınırlı değil. Yüksek öğretim bölümlerinin tamamıyla ilgili bilgiler bulunuyor.

Tıp, 91,5, 5000-8000, Eczacılık, 67,9, 2855-5000, Odyoloji, 67,1, Asgari Ücret - 5000, Fizyoterapi, 57,8, Asgari Ücret - 4500, Hemşirelik, 56,8, 2800-4500, Pilotaj, 56,5, 7000 ve üzeri, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, 55,9, Asgari Ücret, Öğretmenlik, Bilgi yok, Bilgi yok, Bilim Uzmanları, Bilgi yok, Bilgi yok, Hukukçular, Bilgi yok, Bilgi yok
En Kolay İş Bulan Meslekler En Kolay İş Bulan Meslekler nelerdir En hızlı iş bulan meslekler
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.