Editör Ne Demek? Editör Ne İş Yapar?

Sözlük anlamına göre editör yayıncı, yayınevinde, basılacak kitapların birtakım yönlerden sağlıklı olmasını sağlamakla görevli kimse demektir. Bir konu hakkında hazırlanan yazının titizlikle incelenerek, gerekli yerlerinin düzeltilerek, okuyucuya düzenli ve anlaşılır bir halde sunulmasını sağlayan kişiye editör denir. Editörlük yapan kişi, çok fazla kitap-gazete okuyan, güncel haberleri takip eden, yazım kurallarına hakim kişilerdir. Editör, kitapların, yazıların basılmadan, yayınlanmadan önce, düzenlenerek yalın ve temiz bir hale getirilmesini sağlar.
Editör Nedir?
Editör, kitap, gazete, dergi veya web sitelerinde yayınlanmak üzere bir içeriği planlayan, gözden geçiren, metindeki dilbilgisi, noktalama işaretleri ve imla hatalarını düzeltme yapan kişidir. Yazarın anlatmak istediği mesajı okuyucularına en kusursuz bir şekilde iletilmesini sağlar. Editör, başka bir deyişle yazarın arkasındaki güçtür.
Yazarın yazarken göremediği hataları, eksikliklerini tarafsız bir gözle tespit eder. Hataları giderir, detaylı bir şekilde inceleyerek yazarın düzeltmesi gereken yerleri de yazara bildirir. Yazının yayınlanmadan önceki son halini verir. Bütün işleyiş son ana kadar editörün bilgi ve sorumluluğu altıdadır. Bu durum yazarın eserinin kusursuz bir şekilde okuyucu ile buluşmasını sağlar. Yazar editörün gücünü ve desteğini hissettiği için daha özgün yazılar yazmasına neden olur.
Editör Ne İş Yapar?
Çalıştığı iş grubuna göre farklılık gösterse de editörün genel bir iş tanımı vardır. Bu meslek sahibi kişilerin genel sorumlulukları;
Editör kendisine gelen metnin her aşamasından sorumludur. Metni basıma hazırlar.
Hangi materyallerin, okuyucu kitlesine hitap edeceğine karar verir.
Yazarlardan gelen içerikleri değerlendirir, yayına hazırlar.
Okuyucuya daha iyi ulaşabilmek için yazıları düzenlemekle kalmaz, yazara önerilerde de bulunur.
Ahlak ve etik kurallarına uyar.
Editör, kapak, tasarım, görsel yönden metni en iyi hale getirir.
Metnin ilgili görsellerle uyumunu düzenler.
Editör gerekirse, tasarımcı, reklamcı, fotoğrafçı ile iletişim haline geçip metne uygunluk sağlanmasını destekler.
Yazarın üslubuna bağlı kalarak, okuyucuya yalın bir anlatım sunmak için metne tekrar şekil verebilir.
Belirlenen bütçeye ve son teslim tarihine bağlı kalır.
Editörün Nitelikleri Nelerdir?
Editör, yayına verilmeden önce kendisine gelen yazıyı en ince detayıyla inceler.. Bütün sorumluluk kendinde olduğundan zor ve yoğun dikkat gerektiren bir görevdir.
Objektif olarak tüm yazıları, okuyup, değerlendirmek zorundadır. Zevkine göre seçme şansı yoktur.
Sevse de sevmese de bütün yazarları, bütün içerikleri takip etmek zorundadır. Çok okuyup,çok dinlemelidir.
Yazılan her satırı okumak ve anlamak zorundadır.
Yazıları doğru bir şekilde kategorize edebilmesi için tüm konularda fikir sahibi olmalıdır.
Kelime, imla ve yazım kurallarında eksiksiz bilgi sahibi olmalıdır.
Yazı içerisinde kullanılan kelimelerin farklı bir anlamda algılanmaması, propaganda veya hakaret içeren kelimeleri ayrıştırmak için kelime dağarcığının çok geniş olması gerekir.
Editör gerekli iletişim kabiliyetine sahip olmalıdır.
İçerik Editörü Nedir?
İçerik editörü, web siteleri ve bloglar, sosyal medya ve dijital ortamlar için yazılar yazan, içerik üreten bunları her yönden düzenleyen kişilerdir. İçerik editörlüğü günümüzde sosyal platformların sık kullanılmasıyla ve internet dünyasının popüler olmasıyla ortaya çıkan yeni ve ihtiyacı artmakta olan bir meslek dalı olmuştur. Dil, din, yaş meslek gözetmeksizin bu mesleğe gönül vermiş ve bu konuda kendini geliştirmek isteyen herkes içerik editörlüğü yapabilir.
Günümüz çağında, gelişen teknoloji ile birlikte birçok insan internet dünyasından birçok işini halletmektedir. Öyle ki kitaplarımızı gazetelerimizi bile web sayfalarından okuyup, alışverişimizi bile firmaların web sitelerinden yapar hale geldik. Bunun üzerine birçok firma, web sitelerini daha da geliştirerek müşterilerine her konuda eksiksiz hizmet sunmayı amaçladı.
Evinizin konforlu ortamında oturup, bilgisayarınızdan beğendiğiniz firmanın ayakkabısını, kıyafetini vs. sipariş edebiliyorsunuz. İşte bu durum bile firmaları, içerik editörü arayışına teşvik etmiştir. İnternetten beğendiğimiz ürün hakkında detaylı bilgi, renk, özellik ve her türlü bilgi bile, içerik editörleri tarafından hazırlanmaktadır. Bu anlamda firmalarla çalışan birçok içerik kurumları vardır. Bu kurumlarda firmalardan aldıkları talepleri, içerik editörlerine ileterek köprü görevi görürler. Belli bir ücret karşılığında içerik editörlerinden belirlenmiş formatlarda içerik oluşturmalarını isterler.
İçerik editörü olmak için zorunlu bir eğitim gerekmemektedir. Ancak bu konuda içerik editörlüğü eğitimi veren Enstitü bulunuyor. Bu alanda uzmanlaşmak isteyen kişiler bu konuda online eğitim alarak sertifika sahibi olabilirler. Bu eğitimi alan kişi bu iş için gerekli kuralları öğrenip, bilgilerini belgelendirmiş olacaklardır.
İçerik editörü olan kişilerin;
Yazı yazma kabiliyetinin olması ve bu işi severek yapıyor olmaları önemlidir.
Yaratıcılık yönü gelişmiş kişiler olmalıdır.
Kendini ifade edebilme yönü kuvvetli olmalı.
Karşılaştıkları problemler karşısında çözüm üretebilmeli.
Birçok işi aynı anda yönetme kabiliyetinin olması.
Yazım kurallarına ve dilbilgisi kurallarına hakim olmalı.
Kendini sürekli geliştirmeli,
Her dün kitap okumalı, haber dinlemeli.
Araştırmacı ve meraklı olmalı.
İçerik editörü yazdığı yazılarda özgün olmalı. Kopya içerik asla kullanmamalı.
Sade ve yalın anlatım benimsemeli
Alıntı ve taklitlerden uzak olmalı.
Ana dilimizi çok iyi kullanmalısınız.
Farklı, ama anlaşılır olmalısınız.
SEO kurallarını bilmelisiniz.
İçerikte kullanılacak olan anahtar kelimelerimizi bu arama optimizasyonunu SEO kullanarak bulabiliriz. Google aranılan kelimelerin sıklığı hakkında bilgi verir. Bu bilgi içerik editörlüğü için anahtar kelime belirlemede önemlidir. Bu bilgi içeriğimizin ulaşılabilirliği hakkında bize fikir verir. Enstitü SEO eğitimi alarak bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.
Editörlük Çeşitleri Nelerdir?
İçerik editörü: Belli kriterler içerisinde bir konu hakkında yazılan makalelere "içerik", makale düzenlemesi yaparak okuyuculara ulaşmasını sağlayan kişilere de kişilere de ‘’İçerik Editörü" denir.
Web sitesi içerik editörü: Web sitelerinde, dijital ortamda günlük, haftalık veya arada yazan dergi veya gazete yazarlarıdır. Blog yazarı da denir. Araştırmacı, güncel kültürlü kişilik özelliklerine sahiptirler. Gerçek bilgileri saf ve yalın bir dilde yazarlar.
Haber editörü: İnternet sitelerinde, güncel haberleri yazıp hazırlayan kişilere haber editörü denir. Yazdıkları içerikler haber niteliği taşır. Çalıştıkları haber sitelerinin kriterlerini göz önünde tutarak yazarlar. Kopyalama yapmadan, haber içeriği aynı kalmak suretiyle, değiştirme ve düzeltme yaparak da yazılar yayınlayabilirler.
Kendi içerisinde de haber editörlüğü branşlara ayrılır.:
Dergi Editörlüğü
Gazete Editörlüğü
Diğer Basılı Medya Editörlüğü

Özel bir şirkette, finans sektöründe 14 yıl boyunca Kıdemli Şef olarak çalıştım. Sermaye Piyasaları ile ilgili her türlü takas ve operasyon işlemleri yaptım. Kendimi geliştirmek adına İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından aldığım "İçerik Editörlüğü" eğitimi ile hobi olarak başladığım yazma tutkumu geliştirdim. Ardından Enstitü bünyesinde İçerik Yazarı olarak çalışmaya başladım.