AnasayfaBlogDünyanın En Yaşanabilir Şehirleri
Haber

Dünyanın En Yaşanabilir Şehirleri

10 Haziran 2021
Parlak yeşil bir bisiklet, beyaz ahşap duvarlı bir binanın dışına park edilmiş. Bisikletin siyah bir lastiği ve arkasından çıkıntı yapan metal bir direği var. Duvara üzerinde saat ve tarih yazan bir tabela monte edilmiştir. Duvarın yanına, üzerine küçük bir işaret iliştirilmiş bir saksı bitkisi yerleştirilmiştir. Duvara monte edilmiş siyah beyaz bir makine fotoğrafı da var. Son olarak, görüntünün köşesinde bir bitkinin yakın çekimi var. Sonuç olarak bu, arka planda diğer ilginç unsurlarla birlikte bir binanın dışına park edilmiş bir bisikletin görüntüsüdür.
ŞehirÜlkeListe Sırası ve Özellikler
AucklandYeni Zelanda1. sırada ve pandemiyle etkin mücadele eden şehir
OsakaJaponya2. sırada ve Japonya'nın ikinci büyük metropolü
AdelaideAvustralya3. sırada ve 202,2004’te lista birincisi
WellingtonYeni Zelanda4. sırada ve Yeni Zelanda'nın başkenti
TokyoJaponya5. sırada ve dünyanın en kalabalık şehri
PerthAvustralya6. sırada ve Avustralya'dan seçilen 4 şehirden biri
Zürihİsviçre7. sırada ve İsviçre'nin en büyük şehri
Cenevreİsviçre8. sırada ve İsviçre'den liste ilk 10'a giren iki şehirden biri
MelbourneAvustralya9. sırada ve 2011 de listede birinci olan şehir
BrisbaneAvustralya10. sırada ve Avustralya'dan liste ilk 10'a giren dört şehirden biri

Hangi şehirde yaşamak isterdiniz? Soruyu genişletip tekrar sorayım. Hangi ülkenin, hangi şehrinde yaşamak istersiniz? Yaşamak istediğiniz şehri seçerken neye dikkat ederdiniz? Hangi değerlendirmeleri yapardınız? Peki ya bu değerlendirmeler sizin için yapıldıysa?

Eğitim, sağlık hizmetleri, altyapı, çevrecilik, kültür ve istikrar puanlandırıldı ve dünyanın en yaşanabilir şehri ve şehirleri belirlendi. Önceki yıllarda listede Avrupa şehirleri ağırlıklıydı. Pandeminin etkileri sebebiyle bu şehirler listenin sonraki sıralarına geriledi ve hiçbir Avrupa başkenti listenin ilk 10 sırasında yer alamadı. Pandemide erken tedbir alan şehirlerin ilk sıralara yükseldiği görüldü. Peki dünyanın en yaşanabilir şehri neresi oldu?

Asya kıtasından bir ülke ve şehir: Yeni Zelanda’nın Auckland şehri en yaşanabilir şehir seçildi. Listenin ikinci sırasında yine bir Aysa şehri var; Japonya’nın Osaka kenti. Üçüncü sıra ise Avustralya'dan; Adelaide şehri. 

En yaşanabilir şehirlerin yanı sıra en az yaşanabilir şehirler de belirlendi. Dünyanın en az yaşanabilir şehri Suriye’in başkenti Şam oldu. Şam’ın 140 şehirlik listenin son sırasında yer almasının sebebi, ülkede ve şehirde devam eden çatışmalar. 

Dünyanın En Yaşanabilir 10 Şehri

En yaşanabilir şehirler listesi; The Economist dergisinin sponsorluğunda hazırlandı. Dünyanın farklı coğrafyalarından 140 şehir; Economist İstihbarat Birimi Küresel Yaşanabilirlik Endeksi'ne göre değerlendirmeye tabi tutuldu. Değerlendirme ölçütleri; şehirlerin altyapısı, çevreciliği, eğitim kalitesi, kültür hizmetleri, istikrarı ve sağlık hizmetleri gibi sosyal koşulları. Listenin ilk 10 sırasında ağırlıklı olarak Japonya, Yeni Zelanda ve Avustralya’dan şehirler vardı.

En yaşanabilir şehirleri daha yakından tanımadan önce; listede en çok dikkat çeken iki bilgiyi de paylaşmak isterim. Avrupa başkentleri listede gerilemiş olsa da en büyük düşüşü Almanya’nın Hamburg kenti yaşadı. 37 sıra geriledi ve listede 47. oldu. En büyük yükseliş ise Honolulu’ya ait. Amerika’nın Hawaii eyaletine bağlı şehir, 46 sıra birden yükseldi ve listenin 14. sırasına oturdu. Bu dipnottan sonra gelelim dünyanın en yaşanabilir 10 şehrine.

Auckland, Wellington - Yeni Zelanda

Dünyanın en yaşanabilir şehri 2018 yılından beri Avusturya'nın başkenti Viyana seçiliyordu. Ancak pandemi sebebiyle bu yıl listede ancak 12. sırada kendine yer bulabildi. Auckland’ın pandemi ile etkin mücadelenin ve bunun sonucunda da normal hayata erken dönülmesinin listenin ilk sırasında yer almasını sağladığı belirtildi.

Auckland metropolit yapısıyla ve kültürüyle; ülkenin en büyük kentsel bölgesi. Şehri Yeni Zelanda'nın endüstri ve ticaret merkezi olarak değerIendirmek mümkün. Nüfusu yaklaşık 1,3 milyon. Auckland, daha önceki yıllarda da listenin ilk 10 sırasında yer almıştı.

Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington da listenin ilk 10 sırasında kendine yer buldu ve dünyanın en yaşanabilir dördüncü şehri seçildi. 

Osaka, Tokyo - Japonya

Osaka, başkent Tokyo’dan sonra Japonya’nın en büyük metropol şehri. Dünyanın en yaşanabilir ikinci şehrinin nüfusu yaklaşık 2,6 milyon. Japonya’nın başkenti Tokyo’da dünyanın en yaşanabilir beşinci kenti.

Osaka, Honşu adasının Kansai Bölgesi’nde yer alıyor. Gurmelerin başkenti olarak bilinen Osaka, aynı zamanda ülkenin ticaret merkezlerinden biri. Başkent Tokyo ise dünyanın en büyük kenti. Nüfusu 38,5 milyon ve dünyanın en pahalı ülkelerinin de başında geliyor. 

Adelaide, Perth, Melbourne ve Brisbane - Avustralya

Dünyanın en yaşanabilir şehirleri listesinin ilk 10 sırasında en fazla Avustralya kıtasından şehirler yer aldı. Adelaide üçüncü, Perth altıncı, Melbourne dokuzuncu ve Brisbane ise onuncu oldu. 

Adelaide şehri 202 ve 2004’te listede birinci sırada yer almıştı. Nüfusu yaklaşık 1,3 milyon. Melbourne ise 2011 yılında listenin birinci sırasındaydı. Ülkenin ekonomi başkenti olan 5 milyon nüfusa sahip şehri Melbourne, aynı zamanda spor kenti olarak da biliniyor. 

Zürih, Cenevre - İsviçre

İsviçre’nin Zürih ve Cenevre şehirleri listenin ilk 10 sırasında yer aldı ve Avrupa’dan ilk ona giren iki şehir oldu. İsviçre’nin en büyük şehri Zürih yedinci, Cenevre ise sekizinci sırada. İsviçre dünyanın en zengin ülkesi ve ülkeleri sıralamasında da ilk onda yer alıyordu. Pek çok Türk gencinin yaşama hayalini kurduğu ülkelerden. 

Zürih, İsviçre’nin Almanca konuşulan bölgesi ve sporun en üst yönetimi FIFA merkezi de burada. Cenevre ise ülkenin Fransızca konuşulan bölgesi.

En Yaşanabilir Şehirler ve Puanları

ŞehirÜlkePuan
AucklandYeni Zelanda96.0
OsakaJaponya94.2
AdelaideAvustralya94.0
WellingtonYeni Zelanda93.7
TokyoJaponya93.7
PerthAvustralya93.3
Zürihİsviçre92.8
Cenevreİsviçre92.5
MelbourneAvustralya92.5
BrisbaneAvustralya92.4

Dünyanın En Az Yaşanabilir 10 Şehri

Dünyanın en az yaşanabilir şehirleri ya da şöyle diyeyim dünyanın yaşanabilir şehirleri listesinin son sırasında Şam var. Suriye’nin başkenti Şam’ın son sırada olmasının sebebi ülkedeki ve şehirdeki çatışmalar. En az yaşanabilir şehirlerden sadece 1 tanesi Güney Amerika’da. Venezuela’nın Caracas şehir en az yaşanabilir onuncu kent. Diğer dokuz şehir ise Asya ve Afrika kıtasında.

Şam’dan bir önceki en az yaşanabilir şehir ise Lagos. 21 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık şehirleri arasında olan Lagos, Nijerya’nın da en büyük kenti. Şehrin altyapı hizmetlerinin, elektrik ve su dağıtımın nüfusa yetmediği kaynaklarda yer alan bilgilerden.

Papua yeni Gine’nin başkenti Port Moresby de en az yaşanabilir şehirler arasında. 200 bin nüfusa sahip şehirde işsizlik ve suç oranlarının çok olduğu biliniyor. 

Dhaka (Dakka) Bangladeş’in başkenti bir diğer az yaşanabilir şehri. Dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri. 

Az yaşanabilir şehirlerden bir diğeri de Cezayir’in başkenti Cezayir. 7,8 milyonluk nüfusuyla Afrika’nın en büyük şehirlerinden biri. 

Bir diğer başkent Trablus da az yaşanabilir şehirler arasında. İç çatışmalarla mücadele eden Libya’nın başkenti. 

Pakistan’ın Karachi şehri de az yaşanabilir şehirlerden. 18 milyonluk nüfusa sahip olan şehir ülkenin en büyük şehri ve dünyanın en kalabalık şehirleri arasında. Hint Okyanusu’na kıyısı bulunan Karachi, Pakistan’ın hem ticaret hem de sanayi merkezi. 

Zimbabve’nin başkenti Harare’de az yaşanabilir şehirler arasında. En az yaşanabilir şehirlerin neredeyse tamamında iç çatışma olduğu dikkat çekiyor.

En az yaşanabilir şehirler; 

  1. Şam - Suriye

  2. Lagos - Nijerya

  3. Port Moresby - Papua Yeni Gine

  4. Dakka - Bangladeş

  5. Cezayir - Cezayir

  6. Trablus - Libya

  7. Karachi - Pakistan

  8. Harare - Zimbabve

  9. Douala - Kamerun

  10. Caracas - Venezuela

Auckland, Yeni Zelanda, 1 sırada ve pandemiyle etkin mücadele eden şehir, Osaka, Japonya, 2 sırada ve Japonya'nın ikinci büyük metropolü, Adelaide, Avustralya, 3 sırada ve 202,2004’te lista birincisi, Wellington, Yeni Zelanda, 4 sırada ve Yeni Zelanda'nın başkenti, Tokyo, Japonya, 5 sırada ve dünyanın en kalabalık şehri, Perth, Avustralya, 6 sırada ve Avustralya'dan seçilen 4 şehirden biri, Zürih, İsviçre, 7 sırada ve İsviçre'nin en büyük şehri, Cenevre, İsviçre, 8 sırada ve İsviçre'den liste ilk 10'a giren iki şehirden biri, Melbourne, Avustralya, 9 sırada ve 2011 de listede birinci olan şehir, Brisbane, Avustralya, 10 sırada ve Avustralya'dan liste ilk 10'a giren dört şehirden biri
Dünyanın En Yaşanabilir Şehirleri Dünyanın En Yaşanabilir 10 Şehri Auckland Osaka Adelaide En Yaşanabilir Şehirler En az yaşanabilir şehirler
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, düz beyaz bir arka plana sahip bir bilgisayar ekranını ve üzerinde görüntülenen metni göstermektedir. Metin siyah renkte görünmekte ve çeşitli boyut ve yazı tiplerinden oluşmaktadır. Metin düzgün, düzenli bir şekilde düzenlenmiş ve ekran boyunca organize bir desen oluşturuyor. Metin oldukça net ve keskin görünüyor ve kolayca okunabiliyor. Metin ve beyaz arka plan arasındaki kontrast temiz ve görsel olarak çekici bir görünüm yaratıyor. Metnin genel tasarımı estetik açıdan hoş ve bilgisayar ekranının profesyonel ve modern görünmesini sağlıyor.
5
(3)

Bootstrap Eğitimi

40 Konu10 Saat
Beyaz, yakalı düğmeli gömlek giyen ve gözlük takan orta yaşlı bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Koyu renk, kısa saçları, güçlü bir çene hattı ve kendinden emin bir ifadesi vardır. Gömleğinin üst düğmeleri açık ve kolları dirseklerine kadar kıvrılmış. Çenesinde ve yanaklarında hafif bir kirli sakal var. Geniş bir alnı vardır ve kaşları hafifçe kalkıktır. Gözlükleri siyah ve dikdörtgen şeklindedir ve çerçeveleri biraz büyüktür. Genel olarak akıllı ve yetkin görünüyor.Volkan Asildeveci
808464
Bu görsel, arka planda bir bilgisayar kodu ile bir kadın yüzünü tasvir etmektedir. Bu, kodlamanın temellerinin öğretildiği temel programlamaya giriş niteliğindedir. Kodlama kavramlarını anlamak için kişinin temelleri net bir şekilde anlaması gerekir. Bu ders sayesinde öğrenciler programlama dilinin temellerini ve çeşitli görevler için nasıl kod yazacaklarını öğrenirler. Kodlama görevlerini nasıl daha küçük parçalara ayıracakları ve kodlamanın sözdizimini nasıl anlayacakları konusunda fikir edineceklerdir. Kurs boyunca öğrenciler, yazılım oluşturmak ve geliştirmek için araçları ve kodlama dillerini nasıl kullanacaklarını öğreneceklerdir. Ayrıca hata ayıklama tekniklerini anlayacak ve programlarını nasıl test edeceklerini ve hata ayıklayacaklarını öğreneceklerdir. Dersin sonunda öğrenciler verimli ve iyi yapılandırılmış kod yazabilecek bilgi ve beceriye sahip olacaklardır.
4.9
(58)

Temel Programlamaya Giriş

7 Konu4 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1254464