AnasayfaBlogDünyaca Ünlü Havayolu Şirketleri
İş Hayatı

Dünyaca Ünlü Havayolu Şirketleri

19 Mayıs 2020
Kanatlarını açmış bir uçak gökyüzünde uçuyor. Uçak parlak kırmızı ve beyaz renklerle boyanmış ve kuyruk ucunda bir logo bulunuyor. Kanat açıklığı yaklaşık 154 piksel genişliğindedir ve uçak uçsuz bucaksız mavi bir gökyüzüyle çevrilidir. Güneş uçağın üzerinde parlıyor ve sahneye sıcak bir ışıltı yayıyor. Uçak hareket halinde ve arkasında beyaz bir egzoz izi bırakıyor. Uçak havada zarifçe süzülmektedir ve bir maceraya çıkmış gibi görünmektedir. Varış noktası bilinmiyor ama heyecan verici bir yolculuk olacağı kesin.
Havayolu ŞirketiKuruluş YılıUlaştığı Nokta Sayısı
Singapore Airlines1947Dünya genelinde çok sayıda nokta
Qatar Airways1993100'den fazla
ANA All Nippon Airways1952Ulusal ve uluslararası 70'den fazla nokta
Emirates1985100'den fazla nokta
EVA Air198970'in üzerinde nokta
Cathay Pacific AirwaysVarlığı bilinmekte85'in üzerinde farklı nokta
Lufthansa1926Dünya genelinde çok sayıda nokta
Turkish Airlines1933291
Air France1933211
British Airways1974183

Günden güne havayolu taşımacılığı ucu belli olmayan noktalara doğru ilerliyor. Dünya da bir bölgeye ulaşabilmenin en kolay yolu olarak gösterilen sektör tam hız büyümeye devam ediyor. Bu büyümede ise havayolu şirketleri kıyasıya yarış içinde yer alıyor. Havayolu şirketleri daha fazla yolcu taşıma kapasitesi ve uçuş noktası ile sürekli zirvede bulunmak istiyor. Dünyaca ünlü havayolu şirketleri bu yarışın içine girerken kimi şirketlerde kaybolmaya yüz tutuyor.

Havayolu taşımacılığı sayesinde gidilmeyen yollar, aşılmayan ülkeler ve şehirler yok. Köşe bucak aklınıza neresi gelirse illa oraya bir uçak seferi bulunur. Yıllarca bir konumdan diğer konuma gidebilmek için insanlar uzun süre mesafe kat etmek zorunda kalıyordu. Ancak uçakların gelişi büyük bir kolaylık sağladı. Özellikle de zaman kaybını tamamen ortadan kaldırdı. 3 – 4 günde bile gidebileceğimiz yerlere uçaklar sayesinde 5 – 6 saat içinde gidilebilir hale geldi.

Havayolu seyahati uluslararası sahada daha çok önem kazandı. Ülkeler arası seyahat edebilme imkanı doğdu. Birden fazla insanın etkileşime girmesi sağlandı. Ticari hayatın gelişmesi ve turistik gezilerin daha sık yapılmasının yolu açıldı. Sektöre bizler daha çok insan gözü ve mantığıyla bakıyoruz. Ancak bu işin içinde olanlar öyle değil. havayolu şirketleri daha çok büyümenin ve en iyisi olmanın peşinde.

Dünyanın En İyi Havayolu Şirketleri

Dünyaca ünlü havayolu şirketleri, aynı zamanda dünyanın en iyi ve dünyanın en büyük havayolu şirketleri olarak da anılır. Havayolu şirketleri genellikle birden fazla unvanının sahibi olurlar. Fakat bazı kriterlerde farklı havayolu şirketleri ön plana çıkar.

Dünyaca ünlü uçak şirketleri her gün milyonlarca insanları bir konumdan başka bir konuma taşıyor. Bu taşıma esnasında binlerce uçak yer değiştiriyor. Kimileri sadece ülke içinde bir yerden bir yere giderken, bazıları ise kıtalar arası yolculuk yapıyor. Hepsinin ana gayesi iyi bir hizmet ve insanları varacakları yere sağ sağlim götürmeleridir.

Neredeyse her sene farklı kategorilerde havayolu şirketleri araştırmaya tabi tutulur. Verdikleri hizmet, uçuş noktası, filo ve buna benzer birçok özelliklerden araştırma yapılır. Bu araştırmalar neticesinde en iyi 10 veya 20 havayolu şirketi açıklanır.

Dünyanın En büyük 10 Havayolu Şirketi

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) önemli bir bilgiyi tüketicilerle paylaştı. Araştırmaya göre, havayolu ulaşımını kullanan kişilerin seyahat için yaptıkları harcama 871 milyar dolar. Aynı şirket 2037 yılında havayolunun kullanan kişi sayısı 8 milyarı geçeceğini ön görüyor. Bu da şimdiki yolcu sayısının iki katına eş değer. Böyle bir büyümenin olduğu sektörde havayolu şirketleri de en iyisi olmak için var gücüyle çalışıyor. Ünlü Skytrax şirketinin yaptığı araştırmalar neticesinde 2018 yılının ilk 10 sırası şu şekildedir.

Singapore Airlines

Şirket 1947 yılında Malayan Airways ismiyle kurulmuştur. Daha sonrasında 1972 yılında şirket ismini günümüzde de halen kullanılan Singapore Airlines adını almıştır. Başta Asya olmak üzere, Amerika, Afrika, Avrupa ve Avusturalya gibi noktalara uçuşlar düzenlemektedir.

Qatar Airways

Henüz yeni sayılabilecek olan şirket, günden güne büyüyen başarısıyla Arap camiasının adeta göz bebeği. Qatar Airways, 27 sene önce 1993 yılında kurulmuş bir şirkettir. Şirketin 30 binden fazla çalışanı bulunuyor. Havayolu şirketi 100’den fazla uçuş noktasına sahip.

ANA All Nippon Airways

Havayolu şirketi 1952 senesinde kurulmuştur. Şirket özellikle 2000 senesinde büyük bir atağa geçmiştir. 2000’li yıllarda yaptığı atak sayesinde günümüze olumlu şekilde gelebilmeyi başarmıştır. Japonya menşeili olan şirket, ülkesinde 40’dan fazla noktaya uçuyor. Aynı zamanda 30’dan fazla bölgeye uluslararası seferler düzenliyor. 

Emirates

BAE merkezli bir havayolu şirketidir. Daha çok lüks uçuşun adresi olarak lanse edilir. Dünyanın en genç filo unvanına sahiptir. Filo da son model 200’den fazla uçak yer almaktadır. Emirates havayolu şirketi 60’ın üzerinde ülkeye 100’ü aşkın noktaya uçuş düzenliyor. Şirketin kuruluş tarihi ise 1985.

EVA Air

Tayvan menşeili şirket 1989 yılında faaliyetlerine başlamıştır. Ana merkezi ülkenin başkenti Taepei de yer almaktadır. Şirketin 7 binden fazla çalışanı bulunmaktadır. Havayolu şirketinin bir diğer önemli özelliği en güvenli havayolu şirketi olmasıdır. Kuruluşundan bu yana hiçbir uçak kazasında yaralanma veya ölüme neden olmamıştır. Şirket 70’in üzerinde noktaya sefer düzenlemektedir.

Cathay Pacific Airways

Havayolu şirketi hem yolcu hem de kargo taşımacılığı yapmaktadır. Hong Kong merkezli bir havayolu firmasıdır. Şirketin filosunda 100’ün üzerinde yolcu uçağı ve 20’nin üzerinde de kargo uçağı bulunmaktadır. Cathay Pacific Airways, 35 ülkede 85’in üzerinde farklı noktalara seferler düzenlemektedir.

Lufthansa

Lufthansa, Almanya merkezli bir havayolu şirketidir. Sadece ülkesinin değil, Avrupa’nın en gözde havayolu şirketi olarak gösterilir. Türkiye de bulunun THY ile birçok zaman çekişme içinde bulunur. Özellikle de Avrupa seferleri için iki şirket arasında kıyasıya bir yarış olur. Ana kuruluş 1926 yılı olsa da genellikle 1964 yılı baz alınır. Havayolu şirketi 2008 yılında en iyi havayolu seçilmiştir. Şirket insanlara yaklaşık 100 ülkede 190’dan fazla noktaya uçuş imkanı sunmaktadır. Ayrıca dünya üzerinde 410 uçuş noktasına hizmet vermektedir. Şirketin filosu Almanya’nın önemli havalimanı olan Frankfurt’ta yer almaktadır. Havayolu şirketinin 340’dan fazla yolcu uçağı ve 15’in üzerinde de kargo uçağı bulunmaktadır.

Garuda Indonesia

Endonezya’nın uluslararası havayolu şirketi olarak bilinir. Garuda Indonesia havayolu şirketi 1947 yılında kurulmuştur. Şirket ismini bir inanç üzerine kurmuştur. Budizim ve Hinduzim mitolojisinde yer alan Garuda kuşundan esinlenmiştir. 110’un üzerinde yolcu uçağına sahiptir. 2014 yılı itibariyle şirket, SkyTeam Alliance ailesinin 20. Üyesi olarak kayıtlara geçmiştir.

Thai Airways

Thai Airways şirketi 60 yıllık bir geçmişe sahiptir. Şirket, Asya’nın önemli ülkelerinden olan Tayland merkezlidir. Ülkeyi uluslararası sularda temsil eden önemli havayolu şirketidir. Havayolu şirketinin merkezi Svarnabhumi Airport da yer almaktadır. Şirket Bangkok şehrinden New York ve Los Angeles kentlerine doğrudan uçuş imkanı sağlar.

Türk Hava Yolları

Dünyaca ünlü havayolu şirketleri arasında ülkemizi gururlandıran bir firma var. O da herkesin tahmin edeceği üzere Türk Hava Yolları. Kurum, ilk 10 içinde yer almasa da 20 havayolu şirketi arasına girmeyi başardı. THY listede kendine 18. sırada yer bulabildi. Aslında Türk Hava Yolları bazı konularda rakiplerine göre daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin, uçtuğu lokasyon göre en fazla noktaya uçuş düzenleyen havayolu şirketi Türk Hava Yolları. Destinasyon sıralamasına göre de Amerikalı şirketlerin hemen ardında THY yer alıyor.

THY’nin tarihine baktığımızda 1933 yılında kurulmuş bir şirkettir. Havayolu şirketinin merkezi İstanbul’dur. 250’den fazla noktaya uçması sayesinde yıllık yolcu kapasitesi oldukça iyi bir değerdir. THY, her sene 60 milyondan fazla kişi bir konumdan başka bir konuma taşımaktadır. Ayrıca 2013 yılında dünyanın en iyi havayolu şirketleri arasına girmeyi başardı. Skytrax’ın 2013 yılında verdiği ödüle göre THY, Avrupa’nın en iyi havayolu seçildi. Aynı dönemde dünya çapında da 9. havayolu şirketi oldu.

Singapore Airlines, 1947, Dünya genelinde çok sayıda nokta, Qatar Airways, 1993, 100'den fazla, ANA All Nippon Airways, 1952, Ulusal ve uluslararası 70'den fazla nokta, Emirates, 1985, 100'den fazla nokta, EVA Air, 1989, 70'in üzerinde nokta, Cathay Pacific Airways, Varlığı bilinmekte, 85'in üzerinde farklı nokta, Lufthansa, 1926, Dünya genelinde çok sayıda nokta, Turkish Airlines, 1933, 291 , Air France, 1933, 211 , British Airways, 1974, 183
dünyaca ünlü havayolu şirketleri havayolu şirketleri dünyanın en iyi havayolu şirketleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.