AnasayfaBlogDijitalleşen Dünyada İçerik Yönetimi ve İçerik Pazarlaması
İçerik Yazarlığı

Dijitalleşen Dünyada İçerik Yönetimi ve İçerik Pazarlaması

27 Ağustos 2020
Bir kadın dizüstü bilgisayarın önünde oturmuş, parmaklarını klavyeye dayamış. Yüzünde kararlı bir ifade var ve dikkatle ekrana bakıyor. Dizüstü bilgisayar açık gri renkte ve kapağında bir şirketin logosu görülüyor. Kadın beyaz yakalı siyah bir bluz giymektedir. Saçlarını yüzünden uzaklaştırmış ve narin yüz hatlarını ortaya çıkarmıştır. Dizüstü bilgisayar beyaz bir masanın üzerinde açık, etrafı kalem, not defteri ve bir fincan çay gibi çeşitli nesnelerle çevrili. Arkasındaki pencere açık ve dış dünya manzarasını gözler önüne seriyor. Kadın işine derinlemesine odaklanmıştır ve odanın atmosferi huzurludur.
Konu BaşlığıAçıklamaÖnem Derecesi
İçerik Yönetimiİnternet kullanıcılarına ulaşıp etkileşim yaratabilmek ve bu etkileşimi kalıcı hale getirmekYüksek
SEO ile Uyumİçeriklerin arama motorlarında en üstte görünmesini sağlamak için uygun anahtar kelimelerin kullanımıYüksek
CMS (Content Management System)Web sitesi geliştirmede kullanılan, içerikleri yazılım dili veya kod kullanmadan yönetmeye yarayan sistemYüksek
Dijital Dünyada İçerikYazı, grafikler, tablolar, fotoğraflar, pdf dosyaları, podcastler gibi birçok farklı formatlarda oluşturulabilen bilgi birimleriYüksek
İçerik PazarlamasıBelirlenmiş pazarlama hedeflerini bir içerik stratejisi ile birleştirerek izleyicilere ulaşma süreciYüksek
İçerik Pazarlama PlanıAmaca yönelik çalışmaların belirlendiği, hedeflerin ve stratejilerin oluşturulduğu planYüksek
Yazılım Bilgisi GerekliliğiCMS sistemleri sayesinde, içerik oluşturmak ve yönetmek için gelişmiş kodlama bilgisine ihtiyaç duyulmamaktadırOrta
Ürün ve Hizmet Tanıtımıİnsanlar veya kurumlar farklı metin ve görsel öğeler kullanarak hedef kitleleri ile aktarmak istedikleri bilgileri paylaşırYüksek
Hedef KitleBelirli bir demografik, coğrafik ve psikografik özelliklere sahip kitleye yönelik içerik oluşturma süreciYüksek
RekabetDijital dünyada içerik yönetimi rekabette ayakta kalmak için önemli bir stratejik silahtırYüksek

İnternet artık hayatımızın her alanında var. Önce bilgisayarla evimize giren interneti, artık cebimizde bizimle birlikte her yere götürüyoruz. Akıllı telefonlar adeta olmazsa olmazımız haline geldi.

Alışveriş yapmak istediğimizde, sağlık hizmeti almak istediğimizde, eğitim almak istediğimizde, dostlarımızla yüz yüze görüşmek istediğimizde kısacası günlük yaşantımızda ihtiyaç duyduğumuz her şeyde internetten faydalanıyoruz. Yeni bir mekan keşfetmek istediğimizde ilk işimiz internetten o mekanla ilgili yorumlara bakıp fikir edinmek oluyor. Yeni bir ürün satın almak istediğimizde bizden önce o ürünü alıp deneyimleyen kullanıcıların tecrübelerine ulaşabilmek için internette yorum avına çıkıyoruz. 

İçerik Yönetimi Neden Önemli?

Hızla dijitalleşen dünyada, zamanı yakalamak için internetin tüm olanaklarını kullanıyor; ihtiyaçlarımıza en hızlı çözümü bulmaya çalışıyoruz. İşte tam da bu noktada "İçerik Yönetimi" önemli bir iş haline geliyor. İçerik yönetimi, bu nedenlerden dolayı giderek önemli bir iş kolu haline geldi.

Bütün ihtiyaçlarını internet üzerinden karşılamaya alışan günümüz insanı, ihtiyaç duyduğu bilgiye arama motorları ile en hızlı şekilde ulaşmayı hedefliyor. İster yemek siparişi vermek için olsun, ister iş bulmak için olsun, o an ihtiyaç duyulan şey her ne ise mümkün olan en kısa yoldan onu edinmek istiyoruz.

Talebe cevap veren, ihtiyacı karşılayan, metinsel anlamda zengin, teknik anlamda doğru yazılmış içerikler bu noktada değer kazanırken; bunları denetlemekle yükümlü olan içerik yöneticiliği de günümüzün gözde meslekleri arasındaki yerini çoktan aldı.

İçerik Yöneticisinin Görevleri Nelerdir?

i̇ster kurumsal bir firmada görev alsın, ister bireysel olarak bu işle ilgilensin; dijital içerik yöneticisinin en temel görevi internet kullanıcılarına ulaşıp etkileşim yaratabilmek ve bu etkileşimi kalıcı hale getirmektir. bu da özgün içerikle mümkün olabilir. Yapılan araştırmalara göre internet kullanıcıları arama motorunun ikinci sayfasında yer alan içeriklere çoğunlukla bakmıyorlar. Bu da firmaları sıralamanın en üst kısmında yer almaya zorluyor.

Bunu yapabilmek için de tek kural var; iyi bir içerik yönetimi yapabilmek.



Kaliteli, özgün, SEO ile uyumlu ve doğru şekilde analiz edilmiş bir içerikle başarıyı yakalamak mümkün. Dijital İçerik Yöneticisi, yayınlanan içeriklerin güncel olmasını, doğru bilgi içermesini ve amaca uygun olup olmadığını kontrol etmelidir. 

CMS (Content Management System) Nedir? Ne İşe Yarar?

Türkçe'de İçerik Yönetim Sistemi anlamına gelen CMS; web sitesi geliştirmede kullanılan, içerikleri yazılım dili veya kod kullanmadan yönetmeye yarayan sistemdir. Bireysel veya kurumsal kullanıcılardan tutun; haber siteleri, alışveriş siteleri, bankalar gibi irili ufaklı birçok işletme için olmazsa olmazdır. 

CMS, kullanıcıların herhangi bir teknik bilgiye sahip olmadan basit ve kolay bir şekilde internet siteleri yayınlamasına yardımcı olmak için hazırlanmış bir sistem olsa da gelişen ve değişen internet dünyası CMS sistemlerini de etkiledi. Günümüzde artık içerik yönetim sistemleri ile yüzlerce farklı konuda internet sitesi tasarlanabilmekte ve bu sitelere yazılım bilgisi gerekmeden kolayca içerik girişleri yapıp düzenlenebilmekte; video, fotoğraf, GIF vb. pekçok içerik eklenebilmektedir. Günümüzde en çok tercih edilen içerik yönetim sistemlerine başta WordPress olmak üzere Joomla, Drupal, Opencart ve Shopify örnek gösterilebilir.

Bugün geldiğimiz noktada, ticaretin de dijital ortama taşınması ile firmalar arası rekabet iyice artmış, bu da içeriğin önemini yadsınamaz bir hale getirmiştir. İçerik yönetimi titizlikle yürütülmesi gereken bir süreçtir. Günümüzde interaktif kullanımın çok yoğun yaşandığı gerçeğinden yola çıkarak içeriklerin dijital dünyada bir kara delikte kaybolmaması adına profesyonel ve SEO ile uyumlu bir şekilde oluşturulması gerekmektedir. SEO uyumlu içeriklerin sürekli güncel tutulması, video ve fotoğraf gibi görsel içeriklerle desteklenmesi, hedef kitlenin çok daha hızlı bir şekilde içeriğe ulaşmasını sağlarken marka bilinirliğinin artırılmasına ve ziyaretçi sayısının artmasına da olanak sağlar.

Dijital Dünyada İçerik Nedir?

İçerik denildiğinde aklımıza ilk önce yazı ile oluşturulmuş metinler gelmiş olsa da aslında grafikler, tablolar, fotoğraflar, pdf dosyaları, podcastler, herhangi bir konferanstaki bir sunular hepsi bulunduğu kanalın içeriğini oluşturmaktadır.

İnsanlar veya kurumlar aktarmak istedikleri bilgileri farklı internet kanalları kullanarak çeşitli içerikler aracılığıyla sunar. Bunu yaparken belli bir amaca yönelik çalışmalar belirlenmiş pazarlama hedeflerinin karşılanmasına yardımcı olur. Bu hedeflerin istenilen sonuca verimli bir şekilde ulaşabilmesi için düzenli ve rutinde yapılması gereken kurallar vardır.

İçerik Pazarlaması Rutinleri

İçerik pazarlama planınızı oluşturun.

İyi planlanmış bir pazarlama kampanyası sizi hedefinize adım adım ulaştıracaktır. İyi inşa edilmiş bir plan içinde şu unsurlara yer verilebilir.

Evergreen içerik yayınlayın

Evergreen içerik kullanıcının belli anahtar kelimelerle arama motorunda arattığı her dönem güncelliğini koruyan içerikler olarak bilinir. Birtakım özelliklere sahiptir.

  • Özgün

  • Okuyucuya fayda sağlayan

  • Her zaman geçerli olan

  • Detaylandırılmış

  • Bilgi odaklı

Evergreen içerik arama motorunda daha yüksek sıralar da yer alınmasını sağlar. Çevrimiçi varlığınızı güçlendirir. Trafik akışını arttırır.

Anahtar Kelimelerinize ve Uzmanlık Alanınıza Odaklanın

  • İçeriklerinizde kullanıcıların arayabileceklerini düşündüğünüz anahtar kelimelere odaklanarak yazmaya özen gösterin. Arama motorları, kullanıcıları ulaşmak istedikleri bilgiye götürür. İnsanların okumak istedikleri bilgilere yer vererek içeriklerinizi oluşturun.

  • Çevrimiçi pazarlamada başarılı olmak için, web içeriklerinizi düzenlerken SEO’nuzun durumunu düzenli kontrol etmeli ve sosyal medya ağlarınız ile içerikleri pekiştirmelisiniz.

  • Paylaşmak istediğiniz içerikler uzmanlık alanınızla ilgili olmalı. Blogunuzun konseptine göre içerik uygunluğu yaratın.

  • Detay verin

  • Herhangi bir konuda yayınlamak istediğiniz içerikleriniz de 200 kelimenin altına inmemeye çalışın.

  • İçeriğinizi tanıtın

Potansiyel müşterilerinizin web sitenizi bulmasını beklemeyin. Yeni bir içerik yayınladığınızda sosyal medya kanalınız üzerinden de kullanıcılara ulaşabilmek için içeriğinizi tanıtın.

İçerik Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

  • İyi içerik, arama motorlarında daha üst sıralarda yer alabilir. Bu sayede daha iyi hedeflenmiş trafik elde edilebilir.

  • Sosyal medyadan paylaşılan içerikler daha fazla web sitesi trafiği oluşturacaktır.

  • Web siteniz için detaylandırılmış SEO optimizasyonu yapılması arama motorları üzerindeki varlığınızı arttıracaktır.

  • Marka itibarınızı arttırın. Web sitenizde, sosyal medya da içerik yayınlamak, markanızın görünürlülüğünü ve online itibarınızı tanıtıcı etki yaratır.

  • İyi içerikler bir süre sonra dönüşüm oranınızı arttırır ve potansiyel anlamda daha fazla satış yaptırır.

İçerik Yönetimi, İnternet kullanıcılarına ulaşıp etkileşim yaratabilmek ve bu etkileşimi kalıcı hale getirmek, Yüksek, SEO ile Uyum, İçeriklerin arama motorlarında en üstte görünmesini sağlamak için uygun anahtar kelimelerin kullanımı, Yüksek, CMS (Content Management System), Web sitesi geliştirmede kullanılan, içerikleri yazılım dili veya kod kullanmadan yönetmeye yarayan sistem, Yüksek, Dijital Dünyada İçerik, Yazı, grafikler, tablolar, fotoğraflar, pdf dosyaları, podcastler gibi birçok farklı formatlarda oluşturulabilen bilgi birimleri, Yüksek, İçerik Pazarlaması, Belirlenmiş pazarlama hedeflerini bir içerik stratejisi ile birleştirerek izleyicilere ulaşma süreci, Yüksek, İçerik Pazarlama Planı, Amaca yönelik çalışmaların belirlendiği, hedeflerin ve stratejilerin oluşturulduğu plan, Yüksek, Yazılım Bilgisi Gerekliliği, CMS sistemleri sayesinde, içerik oluşturmak ve yönetmek için gelişmiş kodlama bilgisine ihtiyaç duyulmamaktadır, Orta, Ürün ve Hizmet Tanıtımı, İnsanlar veya kurumlar farklı metin ve görsel öğeler kullanarak hedef kitleleri ile aktarmak istedikleri bilgileri paylaşır, Yüksek, Hedef Kitle, Belirli bir demografik, coğrafik ve psikografik özelliklere sahip kitleye yönelik içerik oluşturma süreci, Yüksek, Rekabet, Dijital dünyada içerik yönetimi rekabette ayakta kalmak için önemli bir stratejik silahtır, Yüksek
içerik içerik yazma içerik uzmanlığı içerik pazarlama içerik üretimi içerik üreticisi içerik yönetimi dijitalleşen dünyada içerik
Bu, yüzünde canlı bir gülümseme olan bir kadının yakın çekim portresidir. Sarı saçları yana ayrılmış ve gevşek dalgalarla şekillendirilmiş. Yumuşak, mavi gözleri parlak ve büyüleyici. Parlayan cildi neredeyse ışıl ışıl ve yanakları gülümsemenin verdiği keyifle hafifçe kızarmış. Üzerinde yüksek yakalı beyaz bir gömlek ve boynunda zarif bir kolye var. Duruşu rahat ve kendinden emin, neşeli bakışları memnuniyet ve huzur yayıyor. Güzelliğin ve neşenin vücut bulmuş hali olan gülümsemesi onu gören herkese ışık ve sıcaklık getiriyor.
Bahar Beşer
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezundur. Muğla Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünde eğitim görmüştür. İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. Online eğitim, markalaşma, kişisel gelişim alanlarında yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.