İçinde bulunduğumuz çağda bir işletmenin dijital pazarda daha iyi bir konum elde etmesi için dijital pazarlama stratejisine sahip olmasının çok önemli olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Markalar bugün müşteriler tarafından artık online ortamlarda bulunur hale gelmek için yarışıyorlar. Yani çevrimiçi değilseniz görünmez kalıyorsunuz.
Bu durumda şirketlerin bu alanda da yatırım yapması ve online ortamda da aktif olabilmenin yollarını araması gerekiyor. Büyük-küçük ölçekli her işletme için bu yatırımlar mümkün mü, ne kadar bütçe ayırmak gerekiyor?
Dijital pazarlama ve SEO hakkındaki bir çok konuya değindiğim bu yazımda dijital dünyanın kapılarını birlikte aralayalım istiyorum.
Dijital pazarlama; mobil cihazlar, bilgisayarlar veya nesnelerin interneti (IoT) gibi bağlı cihazlar aracılığıyla interneti kullanan pazarlama türlerini kapsayan ve çok geniş anlamları olan bir pazarlama yöntemidir. Dijital pazarlama, internet aracılığıyla bir çok yol üzerinden tüketicilere ulaşmayı amaçlar. Mobil cihazlar, uygulamalar, sosyal medya, arama motorları gibi çeşitli kanalları bünyesinde barındırır.
Dijital pazarlamayı oluşturan araçlar; Arama Motoru Pazarlaması (SEM), Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), Sosyal Medya Pazarlaması (SSM), blog oluşturma, makaleler veya video oluşturma gibi içerik pazarlaması, e-posta pazarlama, çevrimiçi reklamcılık, mobil pazarlama (mobil cihazları hedefleyen reklamlar) gibi birçok yeni ve farklı araçtan oluşur.
SEO dijital pazarlamanın önemi bir parçasıdır. İngilizce açılımı "search engine optimization" olan SEO, arama motoru optimizasyonudur. Web sitenizin arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasına, böylece sitenize daha fazla trafik ve potansiyel olarak daha fazla iş çekmesine yardımcı olan araçlar ve en iyi uygulamalardan oluşan parçalar bütünüdür. Arama motoru optimizasyonu (SEO) uygulamak için iki temel teknikten bahsedilir. Bunlar;
Site içi SEO, organik trafik çekmek için web sitesi içerisinde yapılan tüm çalışmalara verilen genel bir tanımlamadır. Web sitesinin içerik tasarımı, hem ziyaretçiler için hem de teknik anlamda arama motorları için tasarlanmış olmalıdır.
Bu aşamada önümüze çıkan bazı önemli kavramlar aşağıdaki gibidir.
Site dışı SEO'nun önemi arama motorlarında üst sıralarda yer almak isteyen web siteleri için oldukça fazladır. Site dışı SEO web siteleri arasında organik bir ilişki kurma çalışması şeklinde gerçekleşir. Site dışı SEO’da başarılı olabilmek için bir web sitesine bağlantı veya link oluşturabilmek önemlidir. Bunun için değerli ve özgün içerikler üretmek en önemli faktörler arasında yer alır. Site dışı SEO’nun önemli mecra ve araçları aşağıdaki gibidir.
SEO ve Dijital Pazarlama Arasındaki Temel Farklar
SEO, Dijital Pazarlamada kullanılan araçlardan biridir. Buna rağmen dijital pazarlamadan ayrılan birkaç önemli noktası vardır.
Web siteniz için pazarlamaya başlamak istiyorsanız, önce SEO ile başlamalısınız. Arama motorları için uygun şekilde optimize edilmiş bir site, diğer tüm pazarlama faaliyetleri için iyi bir temel sağlayacaktır.
Dijital pazarlama, konunun uzmanları için ödeme yapmak dışında ayrıca maliyetleri olan bir yöntemdir. Dijital pazarlamanın maliyeti ayda birkaç bine kadar çıkabilmektedir. Örneğin, aramalarda ilk sıraya çıkan bir restoran veya bir firmanın facebook reklamlarının tümü ücretli reklamlardır ve bu kampanyaların giderlerini şirket karşılar. Şirketin bütçesi tükendiğinde veya artık ödeme yapmadığında reklam verme durur ve şirket Google'ın ilk sayfasında olmanın avantajlarını kaybetmiş olur. Sadece bütçeye bağlı bu çalışmalar firmaların çevrimiçi ortamda geçici yükselmelerine olanak sağlar.
Arama motoru optimizasyonu süreci, firma web sitesinde arama motorları için daha çekici hale getirecek stratejik değişiklikler yapmayı içerir. Bu web sitesi düzenlemeleri firmaya sadece zaman ve iş gücü olarak mal olmuş olur. Sektörde uzun soluklu varolmak ve hayatta kalmak için SEO’ya yatırım yapmak ve iyileştirmeleri düzenli yapmak büyük avantaj sağlar. Bu iyileştimelerin firmaya tek masrafı SEO uzmanına yapacakları ödemedir.
SEO için çalışmalara başladınız ve günden güne üst sıralara yerleştiniz diyelim. Bütçenizin zora düşmesi durumunda SEO ücretli reklamlar gibi sizi yarı yolda bırakmaz. Ancak sizin de onu sürekli iyileştirmenizi bekler.
SEO kampanyanızın değerini en üst düzeye çıkarmak için çalışabileceğiniz birçok yol vardır. Çok büyük bir bütçe gerektirmez, sadece doğru yaklaşımı yakalamak önemlidir. Başlangıçta bilginiz olmayan bir konu olabilir ancak bu konuda Google’ın ücretsiz ve çok iyi rehberlik eden SEO araçları mevcuttur.
Google Analytics, Search Console ve Google My Business gibi araçlar başlangıç ve fikir sahibi olmak kendi arama motoru optimizasyonunuz için idealdır. Tutarlı bir şekilde kendi içeriğinizi oluşturmak için zaman bulmak önemlidir. Kaliteli içerik de planladığınız SEO stratejisinin en önemli unsurlarından biridir. Bu içeriği kendi başınıza yazmak için harcayacağınız zamanı ve gerçek çabayı göstermeyi göze alırsanız, çok daha ileriye gidebilirsiniz. Sonuçlara ulaşmanız zaman alsa bile SEO ile kalıcılığı garanti edebilirsiniz.
SEO Nedir?
SEO, arama motorlarının nasıl çalıştığını, insanların ne aradığını, neden ve nasıl aradığını anlamayı gerektirir. Örneğin İstanbul’da bir restorant işletiyorsunuz ve internette ‘İstanbul restorant' araması yapan bir kişinin sizin restoranınızın ilk sırada görünmesini istersiniz. SEO bunu başarmanıza yardımcı olan en iyi ve en ucuz yöntemlerden birisidir.
SEO'da Anahtar Kelimenin Önemi Nedir?
SEO ile sitenizi üst sıralara çıkarmak için anahtar kelimeler en önemli bileşendir. Bu yüzden sitenizi ziyaret etmek isteyecek potansiyel ziyaretçilerinizi ve onların neleri merak ettiklerini iyi analiz etmek gereklidir. Sayfaları SEO'ya uygun hale getirmek için kullanmak zorunda olduğunuz belirli sayıda kelime vardır ve bunları iyi seçmek gereklidir.
SEO Güncellemenin Önemi Nedir?
Reklam ve pazarlamaya ayırdığınız bütçe daraldığında yapabileceğiniz en kötü şeylerden biri, SEO'yu tamamen durdurmak olacaktır. SEO çalışmasına ara vermek, güncellememek rakiplerin önünüze geçmesine sebep olacaktır. SEO'ya bir şeyler eklemeye devam edebildiğiniz sürece, işletmeniz rakipleri arasından sıyrılmaya devam etmelidir.