AnasayfaBlogDijital Hikaye Anlatıcılığı Nedir?
Nedir?

Dijital Hikaye Anlatıcılığı Nedir?

03 Nisan 2021
Bu görsel, açık denizde seyreden bir korsan gemisinin detaylı çizimini içeren açık bir kitabın yakın çekimini göstermektedir. Geminin ortasında kurukafa ve çapraz kemikli bir bayrak bulunan uzun bir direği vardır ve parlak mavi ve mor bir gökyüzü ile çevrilidir. Ön planda beyaz ve sarı gövdesi ve yapraklarıyla dolu uzun bir palmiye ağacı var. Kitabın sağ alt köşesinde beyaz zemin üzerine siyah mürekkeple yazılmış bir mektup bulunmaktadır. Görüntü ayrıntı ve renklerle dolu olup, macera ve keşif duygusunu yansıtmaktadır.
KonuAçıklamaÖrnek
Dijital Hikaye AnlatıcılığıBilgisayar tabanlı araçları ve uygulamaları kullanarak hikayeler oluşturma süreci2-10 dakikalık kısa filmler, sabit görüntüler ve seslendirmeler ile oluşturulmuş hikayeler
Eğitimde Dijital Hikaye AnlatıcılığıÖğretmen ve öğrencilerin ses, resim, video gibi ögeleri kullanarak oluşturdukları anlatımlarDil kavramlarını öğretmek için oluşturulan eğitim hikayeleri
Dijital Hikaye Oluşturma SüreciDijital hikaye oluşturmanın aşamaları ve sorulara verilecek yanıtlarHikayenin amacı belirlenir, duygular ve bakış açıları kararlaştırılır, hikaye sıralanır
Dijital Hikaye Oluşturma AdımlarıHikaye çatısının oluşturulması, senaryo yazımı, akışın oluşturulması ve görsel-işitsel medyanın toplanmasıHikayenin ilk taslağı oluşturulur, ardından görsel ve işitsel elementler toplanır ve hikaye insanlarla paylaşılır
Eğitimde Dijital Hikaye Anlatıcılığının ÖnemiAnlamlı ve zengin ifadelerin iletilmesi, öğretim için ilgi çekici bir alternatif olmasıGelecek nesillere zengin bir ifade mirası bırakma imkanı
Dijital Pazarlamada Dijital Hikaye AnlatıcılığıMarkanın değeri ve ürünlerin tanıtılmasına yardımcı olan hikayelerin oluşturulmasıBir markanın ya da ürünün duygusal bağlantısı kuran, kitleyi etkileyen bir hikayesi
Öğrencilerin Dijital Hikaye AnlatımıÖğrencilerin hayatlarındaki önemli olayları, tarihi olayları ve dil becerilerini geliştiren hikayeler oluşturmasıBir öğrencinin kişisel anılarına dayanan bir anlatının oluşturulması
Dijital Hikaye Anlatıcılığı AraçlarıSabit görüntüler, seslendirmeler, metinler, video klipler ve/veya müzikBilgisayar tabanlı görüntülerin ve kayıtlı sesli anlatımların kullanıldığı hikayeler
Dijital Hikaye Anlatıcılığı KazanımlarıOkuryazarlık ve hikaye anlatma becerilerinin gelişmesi, teknoloji kullanımının teşvik edilmesi, özgüvenin artmasıHikaye oluşturma sırasında donanım kullanımını öğrenme ve yaratıcılığı geliştirme
Dijital Hikaye Anlatıcılığının ÖzellikleriBelirli bir konuya odaklanması, belirli bir bakış açısını içermesiBilgi içerikli, eğitim amaçlı, motivasyon sağlayıcı, gerçek ya da kurgusal öğeler içeren hikayeler

Hikayeler, insanların arasındaki bilgi alışverişinin en eski şeklidir. Hikaye anlatımı, birbirimizle iletişim kurmaya başladığımızdan beri günlük hayatımızın bir parçası olmuştur. Hemen hepimiz büyüklerimizden duyduğumuz hikayeleri dinleyerek büyüdük. Gündelik hayatımızda yemek yerken, seyahat ederken veya sosyal ağlarda gezinirken, okuduğumuz ve duyduğumuz iyi hikayeler, bir anlığına bile olsa bizi bambaşka yerlere götürür.

Hikayenin kahramanlarından öğrendiğimiz çok şey vardır. Örneğin kahramanların deneyimleri bize karşılaşılaşabilecek zorlukları ve bu zorluklar karşısında nasıl çözüm bulabileceğimizi anlatır. Hikayeler bizi bir anda başka bir zaman dilimine yolculuğa çıkarır. Hikayeler aslında biz büyüklerden çok çocukların ilgisini çeker. Hikaye anlatımına eğitimde yer verilmesi de günümüzde gitgide yaygınlaşan bir öğretim yöntemi haline gelmiştir. Ancak geleneksel hikaye anlatıcılığının, günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte artık yeni bir adı vardır: Dijital Hikaye Anlatıcılığı. 

Dijital Hikaye Anlatıcılığı

Dijital hikaye anlatımı, hikayeler oluşturmak için bilgisayar tabanlı araçları ve uygulamaları kullanma fikrine dayanır. Dijital hikaye anlatımı, video yapımında çok az deneyimi olan veya hiç deneyimi olmayan kişilerin, ağırlıklı olarak sabit görüntüler ve seslendirme kullanarak oluşturdukları 2-10 dk lık kısa filmleri kapsar.

Bu süreçte kişiler bir hikaye anlatmak için hem gerekli donanımı öğrenmiş hem de yaratıcılıklarını geliştirilmiş olarak kazanımlar sağlarlar. Yaratıcı bir yöntem olarak, dijital hikaye anlatımı; okuryazarlık ve hikaye anlatma becerilerini geliştirir, teknolojiyi kullanmaya teşvik eder, grup çalışmalarını destekleyerek özgüveni de geliştirir.

Eğitimde Dijital Hikaye Anlatıcılığı Nedir?

Eğitimde dijital hikaye; öğretmen ve öğrencilerin biri araya gelerek ses, resim, video gibi ögeleri kendi amaçlarına yönelik olarak kullanarak oluşturdukları anlatımlardır. Geleneksel hikaye anlatımında olduğu gibi, çoğu dijital hikaye belirli bir konuya odaklanır ve belirli bir bakış açısı içerir.

Bununla birlikte, adından da anlaşılacağı gibi, dijital öyküler genellikle bilgisayar tabanlı görüntülerin, metinlerin, kayıtlı sesli anlatımların, video kliplerin ve / veya müziğin bazı karışımlarını içerir. Dijital hikayelerin uzunluğu değişebilir, ancak eğitimde kullanılan hikayelerin çoğu yaklaşık 2-10 dakika sürer. Dijital hikayeler konu bütünlüğüne göre eğitici, bilgilendirici, motive edici, gerçek ya da kurgusal ögelerden oluşabilir.

Eğitimde Dijital Hikayeler Oluşturmak İçin 5 Sebep

  • Hikaye anlatımı, tarih öncesi insanların ortaya çıkışına kadar uzanan kökleri olan bireyler ve toplumlar tarafından paylaşılan ortak kültürel eserlerin ifadesidir.

  • Hikayeler, zengin ve anlamlı yollarla kendimizi, kültürlerimizi ve toplumlarımızı anlamamıza yardımcı olur.

  • Hikayeler, gelecek nesillere zengin bir ifade mirası bırakmamıza yardımcı olacaktır.

  • Hikayeler ve hikaye anlatma süreci zengin bir değerlendirme aracı olarak kullanılabilir.

  • Hikaye anlatımı, birçok öğrenci için ilgi çekici bir alternatiftir.

Eğitimde Dijital Hikaye Anlatıcılığı Nasıl Kullanılır?

  •  Öğrenciler hayatlarındaki önemli olaylar hakkında kişisel anlatılar oluşturabilirler.

  •  Öğrenciler geçmiş olayları inceleyen tarihi belgeseller oluşturabilirler.

  •  Öğrenciler, kelime dağarcığını ve dil yapılarını pekiştirmeye yardımcı olmak için hikayeler oluşturabilirler.

  •  Öğretmenler ve öğrenciler, belirli bir dil kavramını öğretmek ve gözden geçirmek için dijital hikayeler oluşturabilir veya ilginç ve eğlenceli bir şekilde işaret edebilir.

  •  Öğrenciler, özellikle sokağa çıkıp röportaj yapmaları veya bir anket sunmaları istenirse, çoklu dil yeterliliklerini gösteren hikayeler oluşturabilirler.

Dijital Hikaye Anlatma Süreci Nasıl Başlar?

Dijital bir hikaye oluşturmanın birçok yolu olsa da, projenize başlamadan aşağıdaki sorulara sırasıyla cevap vererek başlamak iyi olacaktır.

  • Bu hikayeyi anlatmanın amacı nedir?

  • İzleyicilere hangi duyguları ve bakış açılarını iletmek istiyorum?

  • Hikayeyi bir başlangıcı, ortası ve sonu ile nasıl sıralayabilirim?

Dijital Hikaye Oluşturma Adımları Nelerdir? 

  1. Hikayenin ana çatısını yukarıda bahsi geçen sorulara verdiğiniz cevaplarla başlayabilirsiniz.

  2. Bir senaryo yazarken, öncelikle dijital hikayelerinin neyi başaracağına yani amacına karar verilmiş olması gerekir. Bu yüzden ilk adım olarak hikayenizin amacını belirleyin.

  3. Ardından hikayenizin akışını (storyboard) oluşturun.

  4. Bir sonraki adımda ise oluşturduğunuz bu taslak için gerekli olacak görsel ve işitsel medyaları toplayarak devam edin.

  5. Topladığınız tüm verileri akış içinde bir taslağa dönüştürün ve anlatacağınız hikayenin yazılı, görsel ve işitsel ögelerden oluşan taslağını oluşturun, revize edin ve sonuçlandırın.

  6. Hazırladığınız hikayeyi son haline getirdiğinizde insanlarla paylaşın.

Dijital Pazarlamada Dijital Hikaye Anlatıcılığı Nedir? 

Harika bir hikaye olduğunu düşündüğünüz şey aslında, kim olduğumuz ve hayatımıza neyin anlam kattığını anlamamızı kolaylaştıran basit bir hikayedir. Dijital pazarlamadaki hikaye anlatıcılığında, kullanıcılarla markalar arasındaki benzerlikler hikayelerle hayali olarak deneyimlenmiş olur. Hedef kitleniz; bağlamınızı, nereden geldiğinizi, karşılaştığınız engelleri, gideceğiniz yere ulaşmak ve nedenini başarmak için harcadığınız çabaları anladığında, markanız için empati geliştirirler. Bu da ancak sizin hikayelerinizi başarılı bir şekilde aktarabildiğiniz ölçüde gerçekleşir. Hikayenizin amacı, ister duygusal, ister entelektüel, ister estetik olsun, sonuç hedef kitlenizi önemseme noktasında büyük önem taşır.

Dijital Hikayede Hedef Kitlenizi Önemsediğinizi Hissettiren 4 İpucu

Alakalı hale getirin: İçeriğinizle vermek istediğiniz mesajı hedef kitlenizle alakalı yaparak başlayın. İzleyici kitlenize ekranlarından kaydırmayı bırakıp sizin hikayenizde duracak kadar onlarla alakalı içerikler oluşturun. Hikayenizde durup bakmaları için onlardan aldığınız bu zamana değeceğini göstermek çok önemlidir.

Statik hikayeler ölü hikayelerdir: Hayat durağan değildir ve bu yüzden harika bir hikaye de durağan olmayacaktır. Değişim, hikayeler için çok önemlidir. Beklentinin belirsizlikle karıştığı anlarda izleyicilerinizi nefessiz tutun. Hikayenize kitlenizi "uzun vadede bu nasıl sonuçlanacak?" sorusuna yönelten engeller ekleyerek beklenti ve belirsizlik anları yaratın. Sonucun ne olabileceği konusunda şüphe yaratarak da dinamik hikayeler oluşturabilirsiniz.

İnsanlar doğuştan problem çözücülerdir. Çıkarım yapmak ve sonuç çıkarmak için doğduk ve bu yüzden bilginin yokluğu bizi içine çeken bir girdap gibidir. Dijital hikaye anlatımında, kitlenizin bu bilgi eksikliklerini doldurmaları için imkan tanıyın ve cümleyi sizin yerinize tamamlamalarına izin verin.

Dijital Hikaye Yazmadan Önce Mutlaka Sorgulanması Gerekenler 

  1. Hikayenizin bakış açısı nedir, yazarın bakış açısı nedir?

  2. Hikaye hangi dramatik soruyu sunuyor ve hikayenin sonunda cevaplıyor?

  3. Duygusal içerik nedir? Bizimle kişisel ve güçlü bir şekilde konuşan hangi ciddi sorunlar ele alınmaktadır?

  4. Hikayenin kişiselleştirmesi izleyicinin bağlamı anlamasına yardımcı olacak şekilde nasıl yapılır?

  5. Müzik hikayeyi nasıl destekliyor?

  6. Hedef kitlenizi çok fazla bilgiyle mi dolduruyorsunuz?

  7. Hikaye çok hızlı mı yoksa çok mu yavaş? Doğru hızı seçtiniz mi?

Dijital Hikaye Anlatıcılığı, Bilgisayar tabanlı araçları ve uygulamaları kullanarak hikayeler oluşturma süreci, 2-10 dakikalık kısa filmler, sabit görüntüler ve seslendirmeler ile oluşturulmuş hikayeler, Eğitimde Dijital Hikaye Anlatıcılığı, Öğretmen ve öğrencilerin ses, resim, video gibi ögeleri kullanarak oluşturdukları anlatımlar, Dil kavramlarını öğretmek için oluşturulan eğitim hikayeleri, Dijital Hikaye Oluşturma Süreci, Dijital hikaye oluşturmanın aşamaları ve sorulara verilecek yanıtlar, Hikayenin amacı belirlenir, duygular ve bakış açıları kararlaştırılır, hikaye sıralanır, Dijital Hikaye Oluşturma Adımları, Hikaye çatısının oluşturulması, senaryo yazımı, akışın oluşturulması ve görsel-işitsel medyanın toplanması, Hikayenin ilk taslağı oluşturulur, ardından görsel ve işitsel elementler toplanır ve hikaye insanlarla paylaşılır, Eğitimde Dijital Hikaye Anlatıcılığının Önemi, Anlamlı ve zengin ifadelerin iletilmesi, öğretim için ilgi çekici bir alternatif olması, Gelecek nesillere zengin bir ifade mirası bırakma imkanı, Dijital Pazarlamada Dijital Hikaye Anlatıcılığı, Markanın değeri ve ürünlerin tanıtılmasına yardımcı olan hikayelerin oluşturulması, Bir markanın ya da ürünün duygusal bağlantısı kuran, kitleyi etkileyen bir hikayesi, Öğrencilerin Dijital Hikaye Anlatımı, Öğrencilerin hayatlarındaki önemli olayları, tarihi olayları ve dil becerilerini geliştiren hikayeler oluşturması, Bir öğrencinin kişisel anılarına dayanan bir anlatının oluşturulması, Dijital Hikaye Anlatıcılığı Araçları, Sabit görüntüler, seslendirmeler, metinler, video klipler ve/veya müzik, Bilgisayar tabanlı görüntülerin ve kayıtlı sesli anlatımların kullanıldığı hikayeler, Dijital Hikaye Anlatıcılığı Kazanımları, Okuryazarlık ve hikaye anlatma becerilerinin gelişmesi, teknoloji kullanımının teşvik edilmesi, özgüvenin artması, Hikaye oluşturma sırasında donanım kullanımını öğrenme ve yaratıcılığı geliştirme, Dijital Hikaye Anlatıcılığının Özellikleri, Belirli bir konuya odaklanması, belirli bir bakış açısını içermesi, Bilgi içerikli, eğitim amaçlı, motivasyon sağlayıcı, gerçek ya da kurgusal öğeler içeren hikayeler
Dijital Hikaye Anlatıcılığı Nedir Dijital Hikaye Anlatıcılığı Eğitimde Dijital Hikaye Anlatıcılığı Dijital pazarlamada Dijital Hikaye Anlatıcılığı Dijital Hikaye
Bu, elini çenesine doğru kaldırmış, düşünceli bir ifadeyle uzaklara bakan bir kadının görüntüsüdür. Uzun, koyu renk saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Gözleri odaklanmış ve dudakları derin düşüncelere dalmış gibi hafifçe ayrılmış. Üzerinde beyaz bir bluz, siyah bir hırka ve ince altın bir kolye var. Beden dili rahat ve duruşu kendinden emin. Dikkatli ve düşünceli bir şekilde bir şeyler düşünüyor gibi görünüyor. Bakışları mesafeli ve yüzü sıcak, doğal bir ışıkla aydınlatılmış.
Aysun Şahin Besci
Blog Yazarı

Çocukluk hayallerini gerçekleştirmek adına Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Marka İletişimi bölümlerini bitirdikten sonra tasarım bilgisiyle yeteneklerini buluşturduğu Noipaper Art&Craft'ı kurdu. 2009'dan bu yana çeşitli ürün tasarımı projelerine danışmanlık yapmakta bir yandan da Noipaper ile el yapımı ürünlerin değerini artırmak adına yetişkin ve çocuklara özel kağıt atölyeleri düzenlemektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kara tahtanın üzerine birkaç renkli yapışkan not yerleştirilmiştir. Tahta koyu bir arka planla çevrilidir. Sol üstteki yapışkan not mor renktedir ve üzerinde siyah yazı vardır. Sağdaki bir sonraki yapışkan not mavidir ve üzerinde siyah yazı vardır. Onu siyah metinli kırmızı bir yapışkan not takip etmektedir. Bunların altında siyah metinli sarı bir yapışkan not vardır. En sağda siyah metinli mavi ve beyaz bir yapışkan not vardır. Son olarak, sağ üst köşede siyah metinli beyaz bir yapışkan not yer almaktadır. Tüm yapışkan notlar yazı tahtası üzerine düzgün bir şekilde yerleştirilmiştir.
Satış - Pazarlama

Storytelling Nedir? Visual Storytelling Nedir?

11 Mart 2021
Bir kadın, bir erkek ve iki çocuk kitap okumak için bir araya gelmişler. Kadın gülümsüyor ve yanındaki çocuğun yüzünde de neşeli bir ifade var. Adam dikkatle önündeki kitaba odaklanıyor. Ön planda kitabın yakın çekimi var, sayfalar açıldığında metin ortaya çıkıyor. Kadının kolunda teninin yakın çekimi var ve arka plandaki kadının boynu görünüyor. Resmin üst kısmında bir kişinin kafasının bulanık bir görüntüsü görülebiliyor. Son olarak, öndeki adam yüzünün yakın çekimiyle gülümsüyor. Aile birlikte kitap okuyarak keyifli ve huzurlu bir an yaratıyor.
Nasıl Yapılır?

Etkili Masal Anlatımı Nasıl Yapılır?

08 Haziran 2021
At kuyruklu genç bir kadın çocuklardan oluşan bir çemberin ortasında oturuyor. Üzerinde beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon var ve yüzü pencereden giren güneş ışınlarıyla aydınlanıyor. Etrafındaki çocukların hepsi gülümsüyor, bazıları ellerini birbirine kenetlemiş. Çemberin en arkasındaki kız çocuğu kolunu kadının omzuna dolamış ve sarı bir elbise giymiş. Diğer çocukların üzerinde maviden pembeye kadar değişen renkli kıyafetler var. Oda beyaz duvarlar ve ahşap mobilyalarla çevrili. Ön planda bir çocuğun kafasının bulanık bir görüntüsü ve arka planda bir sandalye var.
Nedir?

Masal Anlatıcılığı Nedir?

01 Kasım 2020