AnasayfaBlogDaha İyi Geri Bildirim sağlamak İçin 5 İpucu
Geri Bildirim

Daha İyi Geri Bildirim sağlamak İçin 5 İpucu

02 Ekim 2015
Bir kişi, tepesinde ışık olan küp şeklinde bir nesne tutmaktadır. Küpün rengi beyaz, kenarları kavisli ve yan tarafında yıldızlardan oluşan bir desen var. Kişi küpü sağ elinde tutuyor ve ona gülümseyerek bakıyor. Işık parlak bir şekilde parlıyor ve kişinin yüzünü aydınlatıyor. Görüntünün arka planı bulanık ve sağ alt köşede silik bir gülen yüz görülebiliyor. Görüntü genel olarak hüzünlü bir tona sahip ve sol üst köşede hüzünlü bir yüz çizimi var. Kişinin yüz ifadesi küpü takdir eden ve ona hayranlık duyan bir ifadedir.
Geri Bildirim KuralıÖrnekNeden Önemli
Olumlu Geri Bildirim İçin Önemli NoktalarEğer birisi girişimci özelliklerini kullanarak harika işler yapıyorsa ve problemi çözüyorsa veya müşteriye yardımcı oluyorsa veya iş süreçlerine zaman kazandırıyorsa o zaman teşekkür edin.Olumlu geri bildirim, çalışanı teşvik eder ve motivasyonunu artırır.
Geri Bildirimin Doğru ZamanlamaBirisine bir hafta önceden olmuş bir olay hakkında geri bildirim vermek olayın olduğu anda veya devamındaki 24 saat içerisinde verildiği gibi etkili olmaz.Zamanında yapılan geri bildirim, olayın etkisini artırır ve daha anlamlı hale getirir.
Kişiye Odaklanmayın, Konuya OdaklanınBir çalışanın performansı yerine, belirli bir iş sonucuna odaklanın.Bu yaklaşım, geri bildirimin daha az duygusal ve daha anlamlı olmasını sağlar.
Yaklaşımınızı Uyarlayın & Kanıt SağlayınEğer birisinin işe olan yaklaşımları hakkında genel konuşursanız bu ne anladığınızı anlamaları konusunda işi zorlaştıracaktır.Herkesin geri bildirimi farklı şekillerde kabul ettiğini anlamak ve bu doğrultuda yaklaşımları uyarlamak, daha etkili bir iletişim sağlar.
Yapıcı Geri BildirimEğer bir çalışan işte belirli bir problem yaşıyorsa, bu durumu düzeltmek için yapıcı geri bildirim kullanın.Yapıcı geri bildirim, personelin performansını ve verimliliğini artırmada etkili bir yöntemdir.
Geri Bildirimi Gerçeklere DayandırınBir çalışanın performansı hakkında konuşurken, somut örnekler ve gerçekler kullanın.Geri bildirim, özellikle kritik bir durumda, gerçeklere ve örnek olaylara dayanmalıdır.
Geri bildirimi insana ve onların tercihlerine uyarlayınBazı insanlar halka açık övgüyü tercih ederken, bazıları özel bir övgüyü daha çok tercih eder.Kişinin tercihine uygun olan geri bildirim, motivasyonu artırır ve performansı beklentilere daha uygun hale getirir.
Pozitif geri bildirim ile başlayınPozitif geri bildirimle, bir çalışanın öne çıkan başarısını öven bir geri bildirimle başlıyorsunuz.Çalışanların başarısını kutlamak, onların motivasyonunu artırır ve gelecekteki başarıları teşvik eder.
Geri bildiriminizin profesyonel olmasını sağlayınGeri bildirimde bulunurken profesyonelce davranmalı, istismarcı veya kişisel saldırılar yerine somut örnekler ve yapıcı eleştiriler kullanmalıyız.Profesyonel bir dil ve tutum, geri bildirimin olası olumsuz etkilerini azaltır ve çalışanın alınan geri bildirimi daha olumlu bir şekilde kabul etmesini sağlar.
Hem pozitif hem de yapıcı geri bildirim sağlamayı unutmayınBir çalışanın bir proje üzerinde iyi bir iş çıkardığını belirtirken, aynı zamanda geliştirebilecekleri alanları da belirtin.Hem olumlu hem de yapıcı geri bildirim, çalışanın neleri doğru yaptığını ve neleri daha iyi yapabileceğini gösterir.

Eğer bir takım yönetir veya liderlik ederseniz veya kendi işinizi yürütürseniz; çalıştığınız insanlara yapıcı ve doğru zamanlı geri bildirim sağlarsanız elde ettiğiniz sonuçların kalitesini son derece farklı olacaktır. Yapıcı geri bildirim konuşmasının nasıl yapılması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmamak günümüzde büyük bir sorun haline gelmiştir. Hatta geri bilidirimin nasıl yapılacağı ile ilgili emin olamamak yaygın bir şeydir ve birçok yönetici basit bir şekilde bundan kaçınır! Büyük ihtimal takım üyeleri alınırlar diye veya gereksiz çatışma yaratmaktan kaçınıyorlar.

İlgili eğitim: Yöneticilik Ve Liderlik Eğitimi

Geri bildirim nedir?

Geri bildirim, bir iletişim ve liderlik aracıdır. Geri bildirimin rolünü anladığınız zaman inanıyorum ki takımınızı güçlendirmek ve teşvik etmek için gereken yönetim becerileri kullanabilecek potansiyel mevcut olacaktır. Eğer çatışmadan kaçınmaya eğilimliyseniz ve geri bildirim vermekte pek iyi değilseniz, işte bu kritik liderlik yeteneğini geliştirmek için size bazı önerilerim:

Olumlu Geri Bildirim İçin Önemli Noktalar Neler?

  1. Hem pozitif hem de yapıcı geri bildirim sağlamayı unutmayın.

  2. Geri bildiriminizin doğru zamanda ve profesyonel olduğundan emin olun.

  3. Gerçeklere dayanın.

  4. Ne demek istediğinizi açıklamak için gözlemlerinizden örnekler verin.

  5. Geri bildirimi insana ve onların tercihlerine uyarlayın.

Pozitif geri bildirim ile başlayın

Eğer geri bildirim vermekte iyi değilseniz size daha kolay bir geri bildirim tipi ile başlamanızı öneririm. İstediğiniz performansı övün. Pozitif geri bildirim dediğimde "harikasın" veya "yaptığın mükemmeldi" tarzı geri bildirimden bahsetmediğimi biliyorsunuz! Ben anlamlı ve pratik olan geri bildirim türünden bahsediyorum; ANINDA!. Örneğin: Eğer birisi girişimci özelliklerini kullanarak harika işler yapıyorsa ve problemi çözüyorsa veya müşteriye yardımcı oluyorsa veya iş süreçlerine zaman kazandırıyorsa o zaman teşekkür edin. Bunu olabildiğince hızlı yapın ve ona işe büyük katkısı olduğunu ve bunun değerini bildiğinizi, takdir ettiğinizi bildirin. Başka bir örnek: Eğer birisi işimde ulaşmaya çalıştığım amaçlara yönelik  fikrini paylaşıyorsa veya fikri varsa ona her zaman "düşünce tarzını seviyorum" derim. Bu onların düşüncelerine değer vermek, düşüncelerini teşvik etmek için her zaman  basit ve etkili bir yoldur.

Yapıcı geri bildirim vermek her zaman kritik bir süreçtir.

Bir yönetici ve lider olarak insanlara yanlış bir şey yaptıklarında bunu bildirmek tabii ki sizin sorumluluğunuzdur. İletişim ve geri bildirim alışverişi neredeyse her zaman göz ardı edilir. Müşterilerimden biri ile çalışmaya başladığımda, iş sahibi 8 ay boyunca takım üyelerinden birinin performansından memnun değildi ve bunu geri bildirim yoluyla çözmeye çalışmadı. Bu çok ekstreme bir örnek ve o zamandan beri işler değişti. Hızlı gelişme kaydeden aile şirketleri için de insan kaynakları yönetimi, liderler için odaklanacak en son nokta olabilir.

Doğru Zamanda Geri Bildirim sağlamak

Birisine bir  hafta önceden olmuş bir olay hakkında geri bildirim vermek olayın olduğu anda veya devamındaki 24 saat içerisinde verildiği gibi etkili olmaz. Zamanında yapılmayan övgülerde pek bir işe yaramayacaktır. Bu aynı zamanda konuşmanız ve dikkat edilmesi gereken konular için de geçerlidir. Evet bazen rahatsız edici olabilir ama ne kadar çok pratik yaparsanız bu konuda o kadar çok iyi olursunuz.

Topla oynayın, insanla değil

İlk insan kaynakları yöneticiliğimde ve liderlik yaptığım zamanda nasıl geri bildirim verilmesi gerektiğine dair harika tavsiyeler aldım. Bu, konuya ve gerçeklere odaklanmak anlamına geliyor! Kişiye değil! Eğer geri bildirim sağlamaktan ne gibi bir iş sonucu beklediğiniz konusunda net bir fikre vardıysanız sağladığınız geri bildirim daha az duygusal olur ve geri bildirim verdiğiniz kişiye daha çok anlam ifade eder.

Yaklaşımınızı uyarlayın & Kanıt Sağlayın

Geri bildirim almada herkesin deneyimi ve konforu farklıdır. Bu sizin takımınıza teşekkür etmek ve onları ödüllendirmek, aynı zamanda edindiğiniz yaklaşımla motive olduklarından emin olmak için gidebileceğiniz en iyi ve en kolay yoldur. Geri bildirim verirken olabildiğince çok örnek verin. Eğer birisinin işe olan yaklaşımları hakkında genel konuşursanız bu ne anladığınızı anlamaları konusunda işi zorlaştıracaktır. İşte bir örnek: Bazı insanlar halk tarafından tanınma konseptini severken bazı insanlar da bunu utanç verici ve rahatsız bulurlar ve özel bir konuşma yapmayı, kişisel olarak bilgilendirilmeyi ve katkıları için teşekkür edilmeyi tercih ederler. Eğer takımınızın ne tercih ettiğinden emin değilsiniz, onlara mutlaka bunu sorun! Şunu kesinlikle yapmayın! Çalışanların düşünce okuyuculuğunu yapmayın! "ben olsaydım şöyle düşünürdüm" demeyin!

Olumlu Geri Bildirim İçin Önemli Noktalar, Eğer birisi girişimci özelliklerini kullanarak harika işler yapıyorsa ve problemi çözüyorsa veya müşteriye yardımcı oluyorsa veya iş süreçlerine zaman kazandırıyorsa o zaman teşekkür edin, Olumlu geri bildirim, çalışanı teşvik eder ve motivasyonunu artırır, Geri Bildirimin Doğru Zamanlama, Birisine bir hafta önceden olmuş bir olay hakkında geri bildirim vermek olayın olduğu anda veya devamındaki 24 saat içerisinde verildiği gibi etkili olmaz, Zamanında yapılan geri bildirim, olayın etkisini artırır ve daha anlamlı hale getirir, Kişiye Odaklanmayın, Konuya Odaklanın, Bir çalışanın performansı yerine, belirli bir iş sonucuna odaklanın, Bu yaklaşım, geri bildirimin daha az duygusal ve daha anlamlı olmasını sağlar, Yaklaşımınızı Uyarlayın & Kanıt Sağlayın, Eğer birisinin işe olan yaklaşımları hakkında genel konuşursanız bu ne anladığınızı anlamaları konusunda işi zorlaştıracaktır, Herkesin geri bildirimi farklı şekillerde kabul ettiğini anlamak ve bu doğrultuda yaklaşımları uyarlamak, daha etkili bir iletişim sağlar, Yapıcı Geri Bildirim, Eğer bir çalışan işte belirli bir problem yaşıyorsa, bu durumu düzeltmek için yapıcı geri bildirim kullanın, Yapıcı geri bildirim, personelin performansını ve verimliliğini artırmada etkili bir yöntemdir, Geri Bildirimi Gerçeklere Dayandırın, Bir çalışanın performansı hakkında konuşurken, somut örnekler ve gerçekler kullanın, Geri bildirim, özellikle kritik bir durumda, gerçeklere ve örnek olaylara dayanmalıdır, Geri bildirimi insana ve onların tercihlerine uyarlayın, Bazı insanlar halka açık övgüyü tercih ederken, bazıları özel bir övgüyü daha çok tercih eder, Kişinin tercihine uygun olan geri bildirim, motivasyonu artırır ve performansı beklentilere daha uygun hale getirir, Pozitif geri bildirim ile başlayın, Pozitif geri bildirimle, bir çalışanın öne çıkan başarısını öven bir geri bildirimle başlıyorsunuz, Çalışanların başarısını kutlamak, onların motivasyonunu artırır ve gelecekteki başarıları teşvik eder, Geri bildiriminizin profesyonel olmasını sağlayın, Geri bildirimde bulunurken profesyonelce davranmalı, istismarcı veya kişisel saldırılar yerine somut örnekler ve yapıcı eleştiriler kullanmalıyız, Profesyonel bir dil ve tutum, geri bildirimin olası olumsuz etkilerini azaltır ve çalışanın alınan geri bildirimi daha olumlu bir şekilde kabul etmesini sağlar, Hem pozitif hem de yapıcı geri bildirim sağlamayı unutmayın, Bir çalışanın bir proje üzerinde iyi bir iş çıkardığını belirtirken, aynı zamanda geliştirebilecekleri alanları da belirtin, Hem olumlu hem de yapıcı geri bildirim, çalışanın neleri doğru yaptığını ve neleri daha iyi yapabileceğini gösterir
Daha İyi Geri Bildirim sağlamak İçin 5 İpucugeri bildirimgeri bildirim formu geri bildirim nedir geri bildirim yöntemlerigeri bildirim örnekleri iyi geri bildirim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Parlak bir gülümsemeye sahip bir adam oturmuş, elindeki siyah tablete dikkatle bakıyor. Koyu renk saçları var ve gözleri kapalı, bu da ona memnun bir ifade veriyor. Tabletin üzerinde, içinde siyah bir onay işareti olan sarı bir kare var. Arka planda siyah çizgilerden oluşan beyaz bir fon ve mavi kenarlıklı beyaz bir kare var. Adam görüntüdeki tek kişidir ve çerçevenin ortasındadır. Gri bir gömlek giyiyor ve odağı elindeki tablette.
Geri Bildirim

Geri Bildirim Kişiye Ne Sağlar?

26 Haziran 2019
Yerde daire şeklinde oturan bir grup farklı insan ellerinde konuşma balonları tutmaktadır. Çemberdeki ilk kişi, üzerinde Hadi Konuşalım! yazan mavi bir konuşma balonu tutmaktadır. İkinci kişi yüzünün üzerinde Merhaba! yazan bir konuşma balonuyla oturuyor. Üçüncü kişi, üzerinde Hadi Sohbet Edelim! yazan pembe bir konuşma balonu tutuyor. Dördüncü kişi elinde bir kağıt parçası tutmaktadır ve beşinci kişi de Dinleyelim! yazan mavi bir işaret tutmaktadır. Arka planda bir ayakkabının yakın çekimi görülüyor. Çemberdeki tüm insanlar başlarını kaldırıp gülümsüyor ve birbirleriyle iletişim kuracakları için heyecanlı görünüyorlar.
Geri Bildirim

Geri Bildirim Neden Önemlidir?

30 Nisan 2019
Bir kişi önünde bir dizüstü bilgisayar ile masada oturmaktadır. Dizüstü bilgisayar ekranında bir araştırma veya analizin sonucu gibi görünen bir grafik vardır. Kişi grafiğe yakından bakarken sağ elinde grafiği işaret eden bir kalem tutmaktadır. Kalem bulanıktır, bu da kişinin grafiğe dikkatle odaklandığını göstermektedir. Dizüstü bilgisayar beyazdır ve grafik maviden sarıya kadar farklı renklerle doludur. Kişi beyaz bir gömlek ve siyah pantolon giymektedir.
Performans Değerlendirme

Performans Değerlendirme Gerçekten Önemli mi?

09 Ekim 2015