AnasayfaBlogÇeviribilim Bölümü Nedir?
Bölümler

Çeviribilim Bölümü Nedir?

08 Nisan 2020
Bu, üzerinde bayraklar olan dairesel bir nesnenin yakın çekimidir. Nesne beyaz arka planlı bir logodur ve bayraklar kırmızı, beyaz ve mavidir. Bayraklar, mavi bayrak ortada ve kırmızı bayrak nesnenin kenarına en yakın olacak şekilde bir daire şeklinde düzenlenmiştir. Beyaz bayrak ise merkeze doğru. Dairesel nesnenin kenarı boyunca sarı bir kenarlık ve ortasında küçük sarı bir düğme vardır. Logo nesnenin ortasındadır ve siyah bir yazı tipiyle yazılmıştır. Metin beyaz bir dikdörtgenle çevrilidir.
Çeviribilim BölümüÇeviribilim Mezunlarının İş İmkânlarıÇeviribilim Bölümü Dersleri
4 yıllık eğitim süresi olan bir lisans programı.Yayınevleri, işletmeler, Dış İşleri Bakanlığı ve çeviri büroları neredeyse çevirmenlere her zaman ihtiyaç duyar.Çeviri ve Çeviribilime Giriş, İngilizce Yazı Becerileri, Çevirmenler İçin Türkçe.
Çevirinin bilimsel bir faaliyet olarak ele alınması hedeflidir.Spor kulüpleri, medya kuruluşları, dış haber servisleri ve uluslararası ticaret ve pazarlama alanlarındaki iş fırsatları.Çeviride Araştırma Teknikleri, Çeviri Tarihi, Etimoloji.
Genellikle İngilizce-Türkçe üzerine eğitim verirken, diğer yabancı diller üzerine çeviri dersleri de bulunmaktadır.Belli yetkinlikleri edinmeleri hâlinde iletişim, reklamcılık ve dış ticaret alanlarında da iş bulabilme imkanı.Çeviri Kuramı, Edebiyat Çevirisi, Teknik Çeviri.
Boğaziçi Üniversitesi ve diğer üniversiteler, çeviriyi bilimsel bir hassasiyetle ele almayı olanaklı hale getiriyor.Çevirmenler, çeviri alanına yönelik mesleki yeterliliklerini kanıtladıktan sonra farklı alanlarda da iş bulabilme şansına sahip.Ardıl Çeviri ve seçmeli dil dersleri (Fransızca, Rusça, Almanca, İspanyolca, Japonca).

yabancı dil meslekleri arasında sıkça tercih edilen çevirmenlik, di̇l puan türünden öğrenci alan bölümlerle kendini göstermektedir. her ne kadar çevirmenlik mesleği, yalnızca dil okuyanların yaptığı bir uğraş olmasa da bu işi bilimsel ve akademik yöntemlerle ele almak, bir eğitim gerektiriyor. bu eğitimi de yabancı dil bölümleri verirken spesifik olarak iki alanın daha ön planda olduğunu söyleyebiliriz : mütercim- tercümanlık ve çeviribilim. bugün adından söz edeceğimiz bölüm ise çeviribilim bölümü olacak.

Çeviribilim bölümü; çevirinin bilimsel bir alan olduğundan hareketle, bu alanın birtakım yöntem ve becerileri içerdiğini belirten bir lisans programıdır. 4 yıllık eğitim süresine sahip bölüm, akademik çeviri üzerine geniş bilgiler sunmaktadır. DİL bölümleri arasında en çok tercümanlık ile karıştırılan çeviribilim, bu bölümden farklı olarak detaylı bir çeviri müfredatı içermektedir. Çeviribilim, çevirinin bilimsel bir faaliyet olarak ele alınması ve pratikte buna göre hareket eden bir alandır. Her iki meslekte de çeviri ön plandadır. Çeviribilim alanı;önemli bir meslek uğraşı olduğundan, bir bölüm olarak da tanınmayı ve incelenmeyi hak ediyor. Yazımızın ilerleyen kısımlarında da hem bölümü hem de mesleğin iş olanaklarını ilgililere tanıtacağız. 

Çeviribilim Bölümü Nedir?

Çeviribilim bölümü, DİL puan türünden öğrenci alan 4 yıllık bir meslek alanıdır. Genel olarak bölüm, sektörlere nitelikli çevirmenler yetiştirme hedefini taşır. Buna yönelik yoğun ve geniş bir eğitim süreci dil öğrencilerine sunulur. Çeviribilim, yazılı ve sözlü dil bilgisi becerisini etkin ve doğru kullanmaya yönelik bir perspektife sahiptir. Çevirinin; kuramı, eleştirisi ve yaklaşımları olduğunu gösteren bölüm, mezunlarının dile yaklaşımlarını da düzenlemektedir. Çeviribilim mezunları, çeviri alanında uzmanlaşmış ve yetkin kişilerdir. 

Türkiye'de çeviribilim alanına yönelik devlet ve özel üniversitelerin eğitim programları mevcuttur. Bu alanda önde gelen ve belli bir üne sahip üniversite ise Boğaziçi  Üniversitesidir. Boğaziçi ile beraber diğer üniversitelerde de bir çevirmenin, mevcut çeviri işini bilimsel hassasiyetle ele almasına olanak sağlamaktadır. Çeviri, pratik bir uğraş olmakla beraber dilin altyapısını bilmeden ve çevrilecek dilin de dil bilgisi ile anlam kurallarını gözetmeden yapılan bir çeviri, doğru sonuç doğurmaz. Özellikle yayınevleri bünyesinde çalışacak olan çevirmenlerin her iki dilin de yöntemlerini bilmesi gerekir. Çeviribilim bölümü, genellikle İngilizce-Türkçe üzerine eğitim verse de İngilizce dışında ikinci bir yabancı dile yönelik eğitim dersleri de bulunmaktadır. 

Çeviribilim Bölümü İş İmkânları Nelerdir?

Çeviribilim bölümü, temel olarak çevirmen yetiştirir. Bir çevirmen de yabancı dile ihtiyaç duyulan her alanda çalışma olanağına sahiptir. Ülkemizde genel olarak İngilizce diline ihtiyaç duyulmakta ve buna yönelik de iş alanları oluşmaktadır. Çeviribilim mezunları; sıklıkla yayınevlerinde, işletme ve şirketlerde, Dış İşleri Bakanlığında ve çeviri bürolarında istihdam ediliyorlar. Bir tercüman ve çevirmene ihtiyaç duyulan her alanda, mezunlar kendilerine yer bulabiliyorlar. Spor kulüpleri, medya kuruluşları, dış haber servisleri ve uluslararası ticaret ve pazarlama alanlarında çalışma imkânları vardır. 

Mezunlar, çeviri alanına yönelik mesleki yeterliliklerini kanıtladıktan sonra farklı beceri ve yetkinlikleri kazanmalarıyla da birçok alanda iş bulabilme şansına sahiplerdir. Özellikle iletişim, reklamcılık ve dış ticaret alanlarında, belli yetkinlikleri edinmeleri hâlinde yabancı dil kullanımları da bir avantaj olarak görülecektir. Okul yıllarından itibaren yapılacak ufak tefek çeviri işleri de hem deneyim kazanmaya hem de gelir elde etmeye yarayacaktır. Yine yabancı dil dışında, farklı alanları da takip etmeniz durumunda kendinize farklı mesleklerde de geliştirebilirsiniz.

Çeviribilim Bölümü Dersleri Nelerdir?

Çeviribilimin, mütercim-tercümanlıktan ayrılan yönünü en iyi ders içeriklerinde görebiliriz. Yoğun olarak çeviri üzerine kuram, teori, yöntem ve eleştiri geliştiren bölüm, çevirisi yapılacak alanlar ile ilgili de ders içeriklere sahiptir. Örneğin; hukuk çevirisi, sosyal bilimler çevirisi, iktisat çevirisi gibi spesifik alanlara yönelik çeviribilim dersleri vardır. Yine çevrilecek dil olan Türkçeye yönelik sözlü ve yazılı dersler de bulunmaktadır. Ayrıca çeviri eğitimi verilen dil dışında farklı dillere yönelik seçmeli dersler de yer almaktadır. Bu diller; Fransızca, Rusça, Almanca, İspanyolca ve Japonca'dır.

Seçmeli dil dersine yönelik en fazla üniversite de Boğaziçi Üniversite olarak görülmektedir. Yine seçmeli ders kapsamında; kültür, editörlük, şarkı çevirisi, siyaset ve altyazı çevirisi gibi içerikler vardır. Genel olarak ise çeviribilim dersleri, aşağıda yer almaktadır. 

  • Çeviri ve Çeviribilime Giriş

  • İngilizce Yazı Becerileri

  • Çevirmenler İçin Türkçe

  • Çeviride Araştırma Teknikleri

  • Çeviri Tarihi

  • Etimoloji

  • Çeviri Kuramı

  • Edebiyat Çevirisi

  • Teknik Çeviri

  • Ardıl Çeviri

  • Medya ve İletişim Çevirisi

  • Çeviri Projesi

  • Dilbilime Giriş

  • Çevirmenler İçin Bilgisayar Teknolojileri

  • Staj 

  • Çevirmenler İçin Sözlü Anlatım

  • Metin Okuma ve İnceleme

  • Sosyal Bilimler Metinleri Çevirisi

Çeviribilim Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Çeviribilim, DİL puan türü arasında kontenjanların tamamıyla dolmadığı bir bölümdür. Toplamda 5 üniversitede bulunan bölüm, Uluslararası Kıbrıs Üniversitenin yarı yarıya burs ve ücretli kontenjanlarını dolduramamıştır. Çeviribilim taban puanları açısından en yüksek puana sahip üniversite de Boğaziçi Üniversitedir. Çeviribilim alanında köklü bir geçmişe ve imaja sahip üniversitede, çeşitli sosyal ve mesleki imkânların  olması da taban puan ve sıralamaları her yıl artırmaktadır. 

çeviribilim bölümü, çoğunlukla ingilizce eğitim vermesine rağmen sakarya üniversitesinin örgün ve ikinci öğretim programlarında, almanca eğitim olarak karşımıza çıkmaktadır. bölüm, fazla üniversitede olmamasına rağmen bölümü isteyerek ve hedefleyerek tercih eden öğrencilerin de ilk üçte yer alan üniversiteleri tercih edebilmektedir. genellikle boğaziçi üniversitesini hedefleyen öğrenciler, buna uygun bir dil çalışma programını da etkinleştirmektedirler. çeviribilim bölümünü tercih etme noktasında, çeviribilim taban puanları ve sıralama değerlerini aşağıdan inceleyerek ne kadar puan ve sıralama elde etmeniz hakkında bilgi edinebilirsiniz. 

ÜniversitePuanSıralama
Boğaziçi Üniversitesi İngilizce491,511301834
Yeditepe Üniversitesi İngilizce Burslu466,239003621
Yeditepe Üniversitesi %50 Burslu İngilizce341,5466431.161
Bartın Üniversitesi İngilizce321,4185337.742
Sakarya Üniversitesi Almanca303,0423343.849
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Burslu273,7636454.046
Sakarya Üniversitesi  Almanca İÖ264,0189457.735
Yeditepe Üniversitesi İngilizce Ücretli245,1255565.361
4 yıllık eğitim süresi olan bir lisans programı, Yayınevleri, işletmeler, Dış İşleri Bakanlığı ve çeviri büroları neredeyse çevirmenlere her zaman ihtiyaç duyar, Çeviri ve Çeviribilime Giriş, İngilizce Yazı Becerileri, Çevirmenler İçin Türkçe, Çevirinin bilimsel bir faaliyet olarak ele alınması hedeflidir, Spor kulüpleri, medya kuruluşları, dış haber servisleri ve uluslararası ticaret ve pazarlama alanlarındaki iş fırsatları, Çeviride Araştırma Teknikleri, Çeviri Tarihi, Etimoloji, Genellikle İngilizce-Türkçe üzerine eğitim verirken, diğer yabancı diller üzerine çeviri dersleri de bulunmaktadır, Belli yetkinlikleri edinmeleri hâlinde iletişim, reklamcılık ve dış ticaret alanlarında da iş bulabilme imkanı, Çeviri Kuramı, Edebiyat Çevirisi, Teknik Çeviri, Boğaziçi Üniversitesi ve diğer üniversiteler, çeviriyi bilimsel bir hassasiyetle ele almayı olanaklı hale getiriyor, Çevirmenler, çeviri alanına yönelik mesleki yeterliliklerini kanıtladıktan sonra farklı alanlarda da iş bulabilme şansına sahip, Ardıl Çeviri ve seçmeli dil dersleri (Fransızca, Rusça, Almanca, İspanyolca, Japonca)
çeviribilim bölümü çeviribilim taban puanları çeviribilim mezunları çevirmenlik
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.