AnasayfaBlogCari Hesap Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Cari Hesap Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

26 Temmuz 2021
Hesap makinesi kullanan bir kişinin yakın çekimi. Görüntü, hesap makinesinin üzerindeki bir elin yakın çekimidir ve bir parmak bir düğmeye basmaktadır. Kişi spiralli bir deftere kalemle bir şeyler yazıyor gibi görünmektedir. El bir kağıt parçasının üzerinde durmaktadır. Hesap makinesi siyah ve gümüş renkli dikdörtgen bir cihazdır, üzerinde düğmeler ve bir sayı tablası vardır. Kişinin üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon vardır. Arka plan beyaz bir duvar, küçük bir raf ve birkaç kitap. Kişinin yüzü görünmemektedir.
Cari Hesap Uzmanının GörevleriCari Hesap Uzmanı Olmak İçin Gerekli ŞartlarCari Hesap Uzmanı Maaşları
Ödeme tabloları oluşturma, Cari hesap detaylarını inceleme, Muhasebe kayıtlarını tek düzen planına uygun şekilde tutma2 yıllık ön lisans ya da 4 yıllık lisans eğitimi, Muhasebe alanında staj deneyimi, Bilgisayarlı muhasebe ve dış ticaret mevzuatı konusunda bilgi sahibi olmaYeni başlayanlar için en az 3.700 TL, deneyimli cari hesap uzmanının maaşı ise 5.000 TL'den başlar ve 6.500 TL'ye kadar çıkabilir.
Satış faturalarını düzenleme ve takip etme, BA/BS Mutabakatlarını yapma, Kurum personelinin iş avanslarını kontrol etmeBankacılık, Finans ve Muhasebe, Ekonomi, Maliye, İktisat, İşletme bölümlerinden birinde üniversite mezunu olma, Muhasebe işleyişi hakkında bilgi sahibi olmaBu alanda tecrübe sahibi olan bir cari hesap uzmanın maaşı 6.500 TL’ye kadar gelir elde eder.
Kurum kasası, banka, çek ve senet işlemlerinin günlük takibini yapma, Haftalık olarak yapılan işlemlerle ilgili raporları hazırlamaMatematik, bilgisayarlı muhasebe, dış ticaret mevzuatı gibi derslerle ilgili eğitim alma, Bilgisayar programları hakkında bilgi sahibi olmaCari hesap uzmanının maaşı, çalıştığı kurumun özellikleri ve kişinin eğitim durumu, uygulamada bilgi ve tecrübesine bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Kurumun tüm alacak ve tahsilat işlemlerini kayıt altına alma ve takip etmeOnline kurslardan destek alarak muhasebe işleyişinde kullanılan bilgisayar programları hakkında bilgi sahibi olma, Stajyer olarak belirli bir süre yetkili kişilerle birlikte çalışma deneyimi elde etmeTecrübe ve yetenekleri çerçevesinde cari hesap uzmanının maaşı yaşam boyu gelişimini pozitif yönde etkileyebilir.

Bir firmanın tedarikçi ve müşterileri ile arasındaki mevcut tüm işlemlerin yer aldığı hesaba cari hesap adı verilir. Ticaret Kanunu’ndaki tanıma göre “cari hesap, iki kişinin para, mal, hizmet ve diğer hususlardan dolayı birbirlerinden alacaklarını istemekten karşılıklı olarak vazgeçip, bunları hesap kesim tarihinde ödemek amacıyla kaydettikleri hesaptır.” açıklanmaktadır. Birbirleri ile sürekli olarak mal ya da hizmet ilişkisi içinde olan kişiler tüm bu işlemleri takip edebilmek amacıyla cari hesap kullanmaları gerekir.

Cari hesap sayesinde işletmenin borç ve alacakları ayrıntılı bir şekilde görülür ve takip edilir. Cari hesabın, düzenli ve güncel olması kurum için oldukça önemlidir. Tüm işlemleri yapan kişiye ise cari hesap uzmanı denir. Cari hesap uzmanı, anlık olarak istenilen raporları söz konusu bilgiler doğrultusunda hazırlar.

Yazımızda cari hesap uzmanı ile ilgili kapsamlı bir araştırma sunuyoruz. Cari hesap uzmanı nedir? Cari hesap uzmanı ne iş yapar? Gibi merak edilen sorulara yanıtlar bulabilirsiniz.

Cari Hesap Uzmanı Nedir?

Cari hesap uzmanı, ön muhasebe uzmanı olarak tanımlanabilmektedir. Cari hesap uzmanlığı, çalışılan kurumun muhasebe kayıtlarını tutma ve ödemeleri takip etme ve kontrol sürecini ifade eder. Cari hesap uzmanı görev aldığı kuruma ait hesapları ayrıntılı olarak inceleyen kişiye verilen addır. Fatura ve ödemelerin takibini yapmaktan sorumludur. Kurumun temel faaliyetlerine ve amaçlarına uygun olarak genel muhasebe kayıtları tutulması gerekir.

Cari hesap uzmanı olan kişiler, kurumun tüm alacak ve tahsilat işlemlerini de kayıt altına alır ve takibini sağlar. Cari hesap uzmanı olmak isteyen kişiler, üniversitelerin 2 yıllık ön lisans eğitimi veren; Bankacılık, Finans ve Muhasebe ya da 4 yıllık lisans eğitimi veren; Ekonomi, Maliye, İktisat, İşletme bölümlerinin herhangi birinden mezun olmaları gerekir. Muhasebe alanında staj yapmak, mesleki tecrübe kazanılması açısından oldukça önemlidir.

Aynı zamanda mesleğin gerektirdiği bazı niteliklere de sahip olmak gerekir. Bu niteliklere sahip olmak için kişilerin kendisini geliştirmesi gerekir. Cari hesap uzmanının alması gereken eğitimler vardır. Cari hesap uzmanı olacak kişiler, üniversitelerde ya da meslek yüksekokullarında Muhasebe, İktisat, İşletme, Ticaret Hukuku, Maliyet Muhasebesi, Matematik, Bilgisayarlı Muhasebe, Dış Ticaret Mevzuatı gibi derslerle ilgili eğitim alırlar. Muhasebe işleyişinde kullanılan bilgisayar programları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler, online kurslardan destek alabilir. Edindikleri her yeni bilgi ufkunu açılmasına ve başarısına katkı sağlar. Tecrübe sahibi olmak için stajyer olarak belirli bir süre yetkili kişilerle birlikte çalışabilirler.

Cari Hesap Uzmanı Ne İş Yapar?

Cari hesap uzmanı kurumların tüm yurt içi ve yurt dışı müşteri hesapları takibinin sorumluluğunu üstlenen kişidir. Bu amaçla oldukça önemli bir muhasebe işleyiş üstlenir. Özel sektörde ve kamu alanında istihdam edilen, cari hesap uzmanının başlıca görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.



  • Ödeme tabloları oluşturur.

  • Ayrıntılı olarak cari hesap ayrıntılarını inceler.

  • Günlük muhasebe kayıtlarını tek düzen hesap planına uygun olacak şekilde işlemesi gerekir.

  • Satış faturalarını düzenler ve takibini sağlar.

  • BA/BS Mutabakatlarını yapar.

  • Kurum personellerin iş avansı kontrollerini yapar.

  • Kurum kasası, banka, çek ve senet işlemlerin günlük takibini yapar.

  • Haftalık olarak yapılan tüm işlemlerle ilgili rapor hazırlar.

Cari Hesap Uzmanı Maaşları 

Bir firmanın muhasebe kayıtlarıyla ilgilenen, ödemelerin takibini üstlenen ve süreçleri kontrol eden kişilere cari hesap uzmanı adı verilir. Diğer bir ismi ise ön muhasebe uzmanı olarak bilinir. Firmanın tüm faturalarını ve ödemelerini kontrol eder ve zamanında yapılması için faaliyette olan bu kişiler, muhasebe departmanında önemli bir rol üstlenir. Yapılacak ya da alınacak olan ödemeler için tablolar hazırlar, cari hesap ayrıntılarını kontrol eder. Muhasebe işlemlerini gündelik olarak uygun bir şekilde E hazırlar. Muhasebe bölümü için önemli bir rol üstlenen cari hesap uzmanı, özel ve kamu alanında çalışmalarını sürdürebilir. İş bulma konusunda sıkıntı yaşamayan meslek mensupları içinde yer alır. Çalıştıkları kurumun özelliklerine göre maaşları da değişiklik gösterir. Kişinin eğitimi, tecrübesi maaşını etkileyen diğer faktörlerdendir. Aynı zamanda yaşam boyu gelişime açık olmaları gelirlerini de pozitif yönde etkiler. Bir cari hesap uzmanı ne kadar maaş kazanır, inceleyelim.

  • Yeni çalışmaya başlayan bir cari hesap uzmanı en az 3.700 TL maaş kazanır.

  • Tecrübe edinmiş bir cari hesap uzmanı ortalama 5.000 TL maaş elde eder.

  • Bu alanda tecrübe sahibi olan bir cari hesap uzmanın ise 6.500 TL’ye kadar gelir elde ettikleri görülmektedir.

Cari Hesap Uzmanı Nasıl Olunur?

Cari hesap uzmanı olarak çalışmayı düşünen kişiler öncelikle eğitim için neler gerekli olduğunu ve kariyer yaşamını araştırır. Cari hesap uzmanı olmak isteyen kişilerin, üniversitelerin 2 yıllık eğitim veren Bankacılık, Finans ve Muhasebe gibi bölümlerinden mezun olmaları gerekir. Bunun dışında 4 yıllık lisans eğitimi veren Ekonomi, Maliye, İktisat, i̇şletme bölümlerinin birinden mezun olan kişilerde bu alanda çalışabilir. muhasebe alanında staj yapan kişiler, mesleki deneyim kazanma konusunda diğer adaylara göre bir adım önde olur. ayrıca başarılı olmak için eğitim tek başına yeterli değildir. kişinin tecrübeye ve mesleki niteliklere sahip olması gerekir. bu niteliklere sahip olan kişiler işverenler tarafından daha fazla ilgi görür. bir cari hesap uzmanının sahip olması gereken mesleki nitelikler nelerdir, inceleyelim.

  • Muhasebe ile ilgili mevcut mevzuat hakkında bilgi sahibi olmaları oldukça önemlidir.

  • Matematiksel derslere ilgili olmaları ve analitik düşünme yönünün kuvvetli olması gerekir.

  • Problemler karşısında etkili çözümler getirebilmeleri beklenir.

  • İş teslim tarihlerine riayet etmeleri, kendilerinden beklenen tüm sorumlulukları yerine getirmeleri gerekir.

  • Ekip çalışmasına uyum göstermeleri oldukça önemli olduğu gibi bireysel çalışmalarında da özenli olmaları gerekir.

  • Raporlama ve sunum yapabilme becerisi göstermeleri gerekir.

  • Erkek adaylar için askeri yükümlülüğü bulunmaması gerekir.

  • Kendini geliştirmeye açık olmalı güncel mevzuatları takip etmelidir.

Ödeme tabloları oluşturma, Cari hesap detaylarını inceleme, Muhasebe kayıtlarını tek düzen planına uygun şekilde tutma, 2 yıllık ön lisans ya da 4 yıllık lisans eğitimi, Muhasebe alanında staj deneyimi, Bilgisayarlı muhasebe ve dış ticaret mevzuatı konusunda bilgi sahibi olma, Yeni başlayanlar için en az 3700 TL, deneyimli cari hesap uzmanının maaşı ise 5000 TL'den başlar ve 6500 TL'ye kadar çıkabilir, Satış faturalarını düzenleme ve takip etme, BA/BS Mutabakatlarını yapma, Kurum personelinin iş avanslarını kontrol etme, Bankacılık, Finans ve Muhasebe, Ekonomi, Maliye, İktisat, İşletme bölümlerinden birinde üniversite mezunu olma, Muhasebe işleyişi hakkında bilgi sahibi olma, Bu alanda tecrübe sahibi olan bir cari hesap uzmanın maaşı 6500 TL’ye kadar gelir elde eder, Kurum kasası, banka, çek ve senet işlemlerinin günlük takibini yapma, Haftalık olarak yapılan işlemlerle ilgili raporları hazırlama, Matematik, bilgisayarlı muhasebe, dış ticaret mevzuatı gibi derslerle ilgili eğitim alma, Bilgisayar programları hakkında bilgi sahibi olma, Cari hesap uzmanının maaşı, çalıştığı kurumun özellikleri ve kişinin eğitim durumu, uygulamada bilgi ve tecrübesine bağlı olarak değişkenlik gösterir, Kurumun tüm alacak ve tahsilat işlemlerini kayıt altına alma ve takip etme, Online kurslardan destek alarak muhasebe işleyişinde kullanılan bilgisayar programları hakkında bilgi sahibi olma, Stajyer olarak belirli bir süre yetkili kişilerle birlikte çalışma deneyimi elde etme, Tecrübe ve yetenekleri çerçevesinde cari hesap uzmanının maaşı yaşam boyu gelişimini pozitif yönde etkileyebilir
Cari Hesap Uzmanı Cari Hesap Uzmanı nedir Cari Hesap Uzmanı ne iş yapar Cari Hesap Uzmanı maaşları Cari Hesap Uzmanı nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntüde bir ön muhasebe eğitimine katılan bir grup insan görülüyor. Muhtemelen kurs hakkında bilgi içeren siyah metinli beyaz dikdörtgen tabelaları okuyorlar. Ortadaki adamın gözlüklü ve mavi beyaz takım elbiseli olması eğitmen olduğunu gösteriyor. İlgi çekici ve bilgilendirici bir deneyim gibi görünüyor.
5
(66)

Ön Muhasebe Eğitimi

11 Konu5 Saat
Bu görüntüde, muhtemelen bir finansal yönetim kursuna katılan pembe takım elbiseli bir adam görülüyor. Gülümsüyor ve kendinden emin görünüyor, bu da öğrenmeye hevesli olduğunu gösteriyor. Arka planda finansal kavramları anlamanın önemine işaret eden bir pasta grafik görülüyor. Bu görsel, kişinin finansal geleceğinin sorumluluğunu üstlenmesi ve bunu yapmak için gerekli bilgi ve becerileri öğrenmenin önemi hakkında harika bir mesaj veriyor.
5
(362)

Finansal Yönetim Eğitimi

5 Konu4 Saat
Özel dikim siyah takım elbise giyen ve kravat takan yakışıklı, iyi giyimli bir adam uzun boylu ve kendinden emin bir şekilde duruyor. Takım elbisesinin altında açık renkli düğmeli bir gömlek vardır ve güçlü çene hattı özenle bakımlı yüz saçlarıyla vurgulanmıştır. Duruşu rahattır ve elleri cebinde durur, bu da ona kendine güvenen bir hava verir. Koyu renk saçları taranarak şekillendirilmiş ve gözleri kararlı bir bakışla doğrudan ileriye bakıyor.Dr. Mustafa Kalafat
1175464
Şık, siyah takım elbiseli ve kravatlı bir adamın yakın plan görüntüsü. Gözlük takıyor ve gülümseyerek alnını ve çenesini ortaya çıkarıyor. Gömleği beyaz, kravatı siyah ve kravat çok detaylı bir şekilde görülebiliyor. Takım elbisesi iyi dikilmiş ve üzerine tam oturmuş. Profesyonel bir işadamı, muhtemelen beyaz yakalı bir işçi. Rolünde kendinden emin ve başarılı görünüyor. Bir CEO, yönetici veya başka bir kurumsal rolde olabilir. Kıyafetleri iş için iyi giyindiğini gösteriyor. Resmin arka planı koyu renktir ve sağ altta beyaz bir harf görünür.
5
(29)

İleri Muhasebe Eğitimi

10 Konu16 Saat
Özel dikim siyah takım elbise giyen ve kravat takan yakışıklı, iyi giyimli bir adam uzun boylu ve kendinden emin bir şekilde duruyor. Takım elbisesinin altında açık renkli düğmeli bir gömlek vardır ve güçlü çene hattı özenle bakımlı yüz saçlarıyla vurgulanmıştır. Duruşu rahattır ve elleri cebinde durur, bu da ona kendine güvenen bir hava verir. Koyu renk saçları taranarak şekillendirilmiş ve gözleri kararlı bir bakışla doğrudan ileriye bakıyor.Dr. Mustafa Kalafat
1175808