AnasayfaBlogC Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

14 Nisan 2021
Bir kişi sol elinde bir pano ve sağ elinde bir kalem tutarken görülüyor. Siyah kravatlı beyaz bir gömlek giymektedir ve yüzünde ciddi bir ifade vardır. Panonun üzerinde beyaz zemin üzerine siyah yazı ile yazılmış bir işaret vardır. Kalem kırmızı renktedir. Kişi yakın plandadır ve elinde bir telefon görülmektedir. Telefon gümüş renkli ve siyah bir kasaya sahip. Kişi aşağıya bakmakta ve muhtemelen panodaki işareti okumaktadır. İşaret, beyaz zemin üzerinde siyah bir 'G' harfinin yakın çekim görüntüsüdür.
BaşlıkAçıklamaÖrnek/Görev Tanımı
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nedir?Az tehlikeli iş grubunda çalışan ve iş yerinde olabilecek tehlikeleri belirleyip kontrol eden kişidir.Kurumda tehlike arz eden unsurları belirler ve bu unsurları kontrol ve takip eder.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Ne İş Yapar?Kurumda iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışmalar yürütür, risk değerlendirmesi yapar.Eğitim, rehberlik, risk değerlendirmesi ve inceleme gibi çalışmalarda bulunur.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?Mühendis, mimar, teknik eleman ya da İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü mezunları eğitim alıp sınavda başarılı olmalıdır.C sınıfı iş güvenliği uzmanlığına ait olan sınava tabi tutulurlar.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı SorumluluklarıKurumda iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin kuralların uygulanması konusunda sorumludur.İşyerinde meydana gelen kazaları incelemek, tekrar etmemesi için çalışmalar yürütmek.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı NitelikleriNeden-sonuç ilişkisi kurabilme, iletişim becerileri, yöneticilik yeteneği gereklidir.Kurumda yaşanan olayları analiz etme ve çözüm üretme, ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı MaaşlarıMaaşları iş yeri, tecrübe ve kurumun büyüklüğüne göre değişiklik gösterir.Farklı sektörlerde ve iş yerlerinde maaşları karşılaştırma yapabilir.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Eğitim SüresiEğitim süresi alınan eğitime ve eğitim kurumuna bağlı olarak değişebilir.Farklı eğitim kurumlarından programa ilişkin bilgi alabilir.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İstihdam AlanlarıAz tehlikeli iş yerlerinde, genellikle endüstri alanında iş bulma imkanları yüksektir.Endüstri sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak çalışabilir.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İş İmkanları6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birçok iş yerine iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirilmiştir.Kanun kapsamında işyerleri iş güvenliği uzmanı istihdam etmek zorundadır.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Kariyer Planlamasıİleri seviyede B ve A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı için yetkinlik kazanabilir.Kariyer basamaklarını tırmanarak daha çok sorumluluk ve gelir elde edebilirler.

C sınıfı iş güvenliği uzmanı, az tehlikeli olan iş grubunda çalışmalar sürdüren iş güvenliği alanında yer alan meslek mensubudur. Bu kişiler çalıştıkları kurumda tehlike arz eden genel unsurları belirler ve belirlenen tehlike unsurlarını en iyi şekilde kontrol ve takip ederler. Ülkemizde C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak görev alan kişiler, çalıştıkları kurumlarda iş sağlığı ve de güvenliği konusunda eğitim, risk değerlendirmesi gibi önemli görevleri üstlenirler. C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanları, yasal olan düzenlemelere uygun olacak şekilde sadece az tehlikeli sınıfta bulunan iş yerlerinde görevlerini yerine getirebilirler.

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı pek çok kişi tarafından tercih edilen meslek dalları içinde olduğu görülmektedir. Bu sebeple sizler için C sınıfı iş güvenliği uzmanı kimdir? C sınıfı iş güvenliği uzmanı ve iş yapar? C sınıfı iş güvenliği uzmanı olma şartları nelerdir, ne kadar maaş kazanırlar? Sorularını detaylı olarak inceledik.

Yazıya başlamadan önce iş güvenliği eğitimi almak istiyorsanız Enstitü bu konuda size yardımcı olabilir.

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nedir?

C sınıfı iş güvenliği uzmanı çalıştığı kurumda iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışmalar yürütür. Çalışmalar; eğitim, rehberlik, risk değerlendirmesi ve inceleme gibi önemli kurum ihtiyaçlarını gidermek üzeredir. Tüm bu çalışmalar iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili düzenlemelerin yapıldığı 6331 sayılı Kanun dikkate alınarak yasal çerçevede yapılmalıdır.

C sınıfı iş güvenliği uzmanları, yasal düzenlemeler bazında sadece az tehlikeli sınıfta bulunan iş yerlerinde hizmet verebilmektedir. C sınıfı iş güvenliği uzmanı; iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda yaşanan yasal gelişmeleri yakından takip eder ve yeni teknoloji ya da yaklaşımları gözden kaçırmamaları gerekir. Bu kişiler risk değerlendirmesi başta olmak üzere çeşitli raporlama işlemlerini de yaparlar.

Günümüzde C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmayı hedefleyen kişiler mühendis, mimar ya da teknik elemanlar olabilmektedir. Bu kişiler ilgili eğitimlere katılarak, C sınıfı iş güvenliği uzmanlığına ait olan sınava tabi tutulurlar. Bu sınav sonucuna göre C sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesi almaya hak kazanırlar.

Bunun yanında üniversitelerin 2 yıllık eğitim vermekte olan İş Sağlığı ve Güvenliği bölümlerinden mezun olmaları halinde de C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak görev alabilirler. Bu alanda kariye planı olan adaylar öncelikle işlerinin büyük bir titizlik ve dikkat gerektirdiğini unutmamaları gerekir. Bu alana ilgi duymaları ve kendilerini geliştirmeye açık olmaları başarıları üzerinde büyük bir role sahiptir.



C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Ne İş Yapar?

Kurumlarda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurallara uyulmasını sağlamak C sınıfı iş güvenliği uzmanının başlıca görevleri arasında yer alır. Bulundukları kuruma göre aldıkları sorumluluklar değişse de C sınıfı iş güvenliği uzmanlarının temel görev ve sorumlulukları şöyle sıralanabilir;

  • İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tehlike oluşturabilecek hususları ve eksiklikleri işverene bildirmelidir.

  • İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tehlike oluşturan ve işverene bildirdiği konular çözüme kavuşmaması halinde işverenin bağlı bulunduğu çalışma ve sosyal güvenlik il müdürlüğüne konuyu iletmelidir.

  • Çalışanları iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bilgilendirmeler yapmalıdır.

  • İhtiyaç duyulan tatbikatları organize etmelidir.

  • İş yerinde meydana gelen kazaları incelemeli ve tekrar etmemesi için çalışmalar yürütmelidir.

  • Çalışma ortamını düzenli olarak incelemelidir.

  • İş yeri hekimi ile irtibat halinde olmalı ve iş hastalıkları gibi problemlerle ilgili fikir alışverişinde olmaları gerekir.

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

C sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişiler öncelikle nasıl bir yol alacaklarını araştırır. Hangi eğitimlere katılmak gerekecek, eğitimlerde hangi şartlar aranacak gibi temel soruları inceliyorlar. Bu alanda mühendis, mimar ve teknik eleman olan kişilerin öncelikle eğitimlere katılmaları gerekir.

Ardından eğitim programını başarıyla tamamlayan adayların sınavları geçmeleri gereklidir. Girdikleri ilk sınavda başarılı olamayabilirler. Bu adaylar takip eden diğer sınavlara katılabilir. Sınavlarda 100 puan üstünden en az 70 puan almaları şartı aranır. Daha sonra da C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavından başarılı bir not alan adaylar belge sahibi olur. C sınıfı iş güvenliği uzmanı unvanını elde etmelerinin en temel şartı budur.

Bunun dışında üniversitelerin 2 yıllık eğitim vermekte olan İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünden mezun olan kişiler de sınavda başarılı olmaları halinde C sınıfı iş güvenliği uzmanı unvanı almaya hak kazanır. Eğitim süreleri boyunca hizmet verecekleri alan dair tüm bilgilere hakim olmaları sağlanır. Bilgiler ışığında gerekli yönetmelikleri uygulamakla sorumlu olurlar. Bu alanda hizmet verecek kişilerin bazı önemli niteliklere de sahip olması beklenir. Bu nitelikler nelerdir, inceleyelim.

  • C sınıfı iş güvenliği uzmanı, neden sonuç ilişkisini iyi değerlendirme yeteneğine sahip olmalıdır.

  • Problemleri çözme becerisini geliştirmiş olmalıdır.

  • Takım çalışması içinde uyum göstermelidir.

  • Çözüm odaklı yaklaşım sergilemeleri beklenir.

  • İş sağlığı ve güvenliği mevzuatına hakim olmaları işlerinin en önemli gereklerinden biridir.

  • İyi bir takip sistemi kurabilmeli ve kayıt tutma becerisi göstermesi beklenir.

  • Stres yönetimini başarıyla yerine getirmelidir.

  • Yeniliklere ve gelişmelere açık olmalıdır.

  • Analitik düşünme becerisi gelişmiş olmalıdır.

  • Disiplinli ve titiz çalışmalar sergilemeleri beklenir.

  • İnsan ilişkilerinde başarılı olmalı ve etkin iletişim kurma becerisine sahip olmalıdır.

İlgili eğitim: Stres Yönetimi Eğitimi

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nedir?, Az tehlikeli iş grubunda çalışan ve iş yerinde olabilecek tehlikeleri belirleyip kontrol eden kişidir, Kurumda tehlike arz eden unsurları belirler ve bu unsurları kontrol ve takip eder, C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Ne İş Yapar?, Kurumda iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışmalar yürütür, risk değerlendirmesi yapar, Eğitim, rehberlik, risk değerlendirmesi ve inceleme gibi çalışmalarda bulunur, C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?, Mühendis, mimar, teknik eleman ya da İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü mezunları eğitim alıp sınavda başarılı olmalıdır, C sınıfı iş güvenliği uzmanlığına ait olan sınava tabi tutulurlar, C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Sorumlulukları, Kurumda iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin kuralların uygulanması konusunda sorumludur, İşyerinde meydana gelen kazaları incelemek, tekrar etmemesi için çalışmalar yürütmek, C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nitelikleri, Neden-sonuç ilişkisi kurabilme, iletişim becerileri, yöneticilik yeteneği gereklidir, Kurumda yaşanan olayları analiz etme ve çözüm üretme, ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma, C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Maaşları, Maaşları iş yeri, tecrübe ve kurumun büyüklüğüne göre değişiklik gösterir, Farklı sektörlerde ve iş yerlerinde maaşları karşılaştırma yapabilir, C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Eğitim Süresi, Eğitim süresi alınan eğitime ve eğitim kurumuna bağlı olarak değişebilir, Farklı eğitim kurumlarından programa ilişkin bilgi alabilir, C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İstihdam Alanları, Az tehlikeli iş yerlerinde, genellikle endüstri alanında iş bulma imkanları yüksektir, Endüstri sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak çalışabilir, C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İş İmkanları, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birçok iş yerine iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirilmiştir, Kanun kapsamında işyerleri iş güvenliği uzmanı istihdam etmek zorundadır, C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Kariyer Planlaması, İleri seviyede B ve A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı için yetkinlik kazanabilir, Kariyer basamaklarını tırmanarak daha çok sorumluluk ve gelir elde edebilirler
c sınıfı iş güvenliği uzmanı b sınıfı iş güvenliği uzmanı c sınıfı iş güvenliği uzmanı iş güvenliği meslek c sınıfı iş güvenliği uzmanı nedir c sınıfı iş güvenliği uzmanı ne iş yapar c sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşları
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.