AnasayfaBlogBobinaj Ustası Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Bobinaj Ustası Nedir? Ne İş Yapar?

05 Nisan 2021
Görüntüde bir grup sarmal kırmızı ve beyaz çizgili nesne görülüyor. Bir yüzük, kırmızı ve beyaz bir nesne, kırmızı ve beyaz çizgili bir nesne ve kırmızı ve beyaz bir kurdele de dahil olmak üzere birkaç nesne yakından görülüyor. Ayrıca kırmızı ve beyaz çizgili nesnelerden oluşan bir yığının bulanık bir görüntüsü, spiral bir nesnenin yakın çekimi ve sarılı kutulardan oluşan bir yığın var. Son olarak, kırmızı ve beyaz kurdelelerden oluşan bir yığının yakın çekimi var. Nesneler karmaşık ve iç içe geçmiş bir şekilde düzenlenerek ilginç bir görsel etki yaratıyor. Renkler beyaz arka planla kontrast oluşturup öne çıkarak görüntüyü ilginç ve görsel olarak çekici kılıyor.
Konu BaşlığıAçıklamaİlgili Bilgiler
Bobinaj Ustası Nedir?Elektrik motorları ve bobini olan makine ve cihazlardaki arızaları onaran ve bobin sarma işlemlerini yürüten kişi.Endüstri alanında sıkça kullanılır, motor parçalarının değiştirilmesi de sorumlulukları arasındadır.
Bobinaj Ustası Olma ŞartlarıElektrik Elektronik programlarından mezun olunması, belirli yeteneklere sahip olunması ve el becerisinin iyi olması gereklidir.Ayrıca dikkatli, sabırlı ve teknik bilgilere hakim olmaları beklenir.
Bobinaj Ustası GörevleriElektrik motorlarına bakım yapmak, bobinlerin sarılması, lehimlenmesi ve motorların montajıdır.Ayrıca motor sağlamlık testleri, arıza analizleri ve veri toplama da görevleri arasındadır.
Çalışma OrtamıFabrika ve atölyelerde temiz ve iyi aydınlatılmış bir ortamda, gürültüdan uzakta çalışırlar.Sağlık ve güvenlik standartlarına uygun bir çalışma ortamı oluşturulmalıdır.
Meslek SahalarıElektrik ve elektronik sanayii kuruluşlarında, elektrik makineleri imal eden firmalarda ve montaj birimlerinde görev alırlar.Sanayinin gelişmiş olduğu şehirlerde yoğun ihtiyaç duyulur.
Bobinaj Ustası MaaşlarıMaaşlar tecrübe, eğitim durumu ve çalışılan kurumun özelliklerine göre değişiklik gösterir.Yeni başlayan bir bobinaj ustası 3.000 TL maaş ile işe başlayabilir. Tecrübeli bir bobinaj ustası 4.500 TL maaş alabilir.
Elektrikli Parçaların Bakım ve OnarımıBobinaj ustası, motorların elektrikli parçalarının bakım ve onarımını el aletleri kullanarak yapar.Motorları sökme, monte etme ve bakım yapma yeteneği gereklidir.
Teknik BecerilerBobinaj ustaları, teknik prosedür bilgisine ve detaylara dikkat etme yeteneğine sahip olmalıdırlar.Demontaj, ölçüm, veri toplama ve arıza analizi gibi önemli bilgileri bilmeleri beklenir.
Eğitim DurumuBobinaj ustası olmak isteyen kişilerin, meslek liselerinde veya üniversitelerin 2 yıllık ön lisans eğitiminden mezun olması gerekmektedir.Elektrik Elektronik programlarından mezun olmak en büyük şarttır.
YeteneklerEl becerisinin iyi olması, dikkatli ve sabırlı olmak, teknik bilgileri başkalarıyla paylaşabilecek şekilde iletişim kabiliyeti göstermelidir.Ayrıca takım çalışmasında olabilmelidir.

Bobinaj Fransızca kökenli bir kelimedir. Türk Dil Kurumu’na göre ise “Bir filmi veya mıknatıslı kuşağı bir makaradan başka bir makaraya sarma” işlemini ifade eden bir sözcüktür. Endüstride kullanılmakta olan elektrik motorları ile elektrik bobini içeren makine ve cihazlarda ortaya çıkan arızaları onaran kişilere bobinaj ustası denir. Aynı zamanda yeni kullanılacak bobinlerin sarım işlemlerini de yaparlar.

Motorların içerisinde bulunan, elektrik iletkenliği sağlayan tellerin sarılmasın ve motor parçalarının değiştirilmesinden de sorumludurlar. Bobinaj ustası olmak isteyen kişiler, meslek liselerinde veya üniversitelerin 2 yıllık ön lisans eğitimi vermekte olduğu Elektrik Elektronik programlarından mezun olması şartı aranır.

Yazımızda Bobinaj ustası kimdir? Bobinaj ustasının görev ve sorumlulukları nelerdir? Bobinaj ustası olmak için hangi şartlar aranır? Sorularına detaylı yanıtlar veriyoruz.

Bobinaj Ustası Nedir?

Endüstride kullanılmakta olan makinelerin çalışma sisteminin bel kemiğini oluşturan motorların onarımı ve bakımı ilgilinizi çekiyorsa bu mesleği yakından inceleyebilirsiniz. Bobinaj ustası, endüstride kullanılan elektrik motorları ile elektrik bobini kullanılmakta olan makinelerin ve çeşitli cihazların arızalarını onaran veya yeni kullanılmaya başlanacak bobinlerin sarım işlemlerini yerine getiren kişidir.

Bu mesleği tercih edecek kişilerin; el becerisinin iyi olması, el ve gözlerini eşgüdümle kullanabilmesi, mekanik konularla ilgili olması ve bu konularda yetenek göstermesi gerekir. Alet ve makinelerle uğraşmaktan keyif alan, dikkatli ve sabırlı kişiler olması da oldukça önemlidir. Bobinaj ustaları fabrika ve atölyelerde görev alırlar. Çalışma ortamları temiz ve iyi aydınlatılmış olmalı ayrıca gürültüden oldukça uzak olması da gerekir.

Bobinaj ustası öncelikli olarak malzeme ve makinelerle ilgili kişilerdir. Bobinaj ustalarının genellikle elektrik ve elektronik sanayii kurumlarında, elektrik makineleri imal eden işletmelerde, montaj bölümlerinde ve servis atölyelerinde çalışmalarını sürdürür. Özellikle sanayinin çok daha fazla gelişmiş olduğu şehirlerde meslek mensuplarına yoğun bir şekilde ihtiyaç duyulur. Bobinaj ustasının aldıkları teknik eğitim dışında sahip olması gereken nitelikleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

  • Çok küçük nesneleri bile kavrama, değiştirme ya da birleştirmek için el parmaklarını kusursuz bir şekilde hareket ettirebilmelidir.

  • Teknik prosedür bilgisine hakim olmalıdır. Özellikler demontaj, ölçüm, veri toplama, arıza analizi yapma, onarım, yeniden montaj yapma, test ve güvenlik kontrolü yapma gibi önemli bilgilere sahip olmalıdır. 

  • Gözlerini ve ellerini eşgüdümlü olarak kullanabilmelidir.

  • Dikkatli ve sabırlı olmalıdır.

  • Ayrıntıları görebilecek, göz sağlığına sahip olmalıdır.

  • Yüksek konsantrasyon sahibi olmaları beklenir

  • Teknik bilgileri başkalarıyla da paylaşabilecek şekilde net anlatmaya yönelik sözlü iletişim kabiliyeti göstermelidir.

  • Takım çalışması içinde olabilmelidir.

Bobinaj Ustası Ne iş Yapar?

Endüstri alanında sıkça kullanılan elektrik motorları ile elektrik bobini olan makinelerin ve cihazların arızalarını onarmaktan sorumlu ya da yeni kullanılacak bobinleri sarma işlemi ile ilgilenen kişiler bobinaj ustası olarak anılır. Motorların içinde bulunan elektrik iletkenliğini oluşturan tellerin sarılması ve motor parçalarının değiştirilmesi başlıca görevleri arasındadır. Bobinaj ustasının diğer görevleri nelerdir, kurumlarda ne iş yapar inceleyelim.

  • Motorları söker, monte eder ve el aletlerini kullanarak elektrikli parçaların bakım ve onarımlarını yapar.

  • Elektrik motorlarının bobinaj sarımları ile ilgilenir.

  • Bobinleri lehimler ya da iç bobin uçlarını dış kablolara kaynaklar.

  • El aletleri kullanmak suretiyle; kablo, yalıtım ve bobin gibi çeşitli malzemeleri takar, değiştirir ve düzeltir.

  • Pense ve kazıcı kullanarak bobin uçlarında yer alan kabloları keser ve büker.

  • Bobinaj işlemi tamamlandıktan sonra motoru kuruma fırınına bırakır.

  • Motoru çalıştırır ve sağlamlık testi yapar.

  • Ölçüm cihazları kullanır, motor armatür ve statorlar gibi kablolu elektriksel bileşenleri inceler ve test işlemlerini yapar.

  • Üretim ve operasyondan çıkan verileri kaydeder.

  • Gerekli malzemeleri ve işlenmesi gereken parça türlerini belirler.

  • Sağlık ve güvenlik standartlarına uygun olacak şekilde bir çalışma ortamı oluşturur.

Bobinaj Ustası Maaşları

Bobinaj ustaları en çok elektrik ve elektronik sanayii kurum ve kuruluşlarında, elektrik makineleri imal eden firmalarda ve montaj birimlerinde ya da servis atölyelerinde görev alırlar. Son yıllarda sanayi alanında yaşanan önemli gelişmeler nedeniyle özellikle bu alanda gelişmiş illerde meslek elemanlarına oldukça fazla ihtiyaç olduğu görülür. Zamanla alanında uzmanlaşan meslek çalışanlarının maaşları tecrübelerine, eğitim durumlarına ve çalıştıkları kurumun özelliklerine göre değişiklik gösterir. Bu durumda; 

  • Meslekte yeni olan bir bobinaj ustası 3.000 TL maaş ile işe başlayabilir.

  • Tecrübeli bir bobinaj ustası ortalama 4.000 TL gelir elde eder.

  • Yıllar içerisinde uzmanlaşmış eğitimli bir bobinaj ustasının ise 6.000 TL kazanabildiği görülmektedir.

Bobinaj Ustası Nasıl Olunur?

Bobinaj ustası olarak mesleki kariyer planı olan kişiler, meslek liselerinden veya üniversitelerde yer alan 2 yıllık Elektrik, Elektronik programlarından mezun olmak şartı ile meslek mensubu olabilirler. Ayrıca mesleki eğitim merkezlerinde de bu mesleğe yönelik eğitimler verilmektedir. Mesleki eğitim kurslarına katılma şartları ise aşağıdaki gibidir.

  • En az ilköğretim okulu mezunu olmalılar

  • 14 yaşını doldurmuş olmalılar

  • Eğitim görmek istediği meslek üzerine faaliyet gösteren bir işyeri sahibi ile aralarında çıraklık sözleşmesi imzalamaları gerekir.

  • Mesleğin gerektirdiği işleri yapmak için sağlının uygun olması gerekir.

  • Meslek lisesinde meslekle ilgili eğitim almak için ilköğretim okulu mezunu olmalı ve meslek liselerine giriş şartlarını taşımalıdır.

Programın eğitim süresi ilköğretim mezunlarına 3 yıl, lise veya daha üst düzey eğitim mezunları için ise 1,5 yıl olarak planlanmıştır. Mesleki tecrübe edinmeleri için uygulamalı eğitim işletmelerde gerçekleştirilmekte olup, haftanın bir günü ise teorik eğitim almak üzere eğitim merkezlerinde bulunmaları gerekir. Eğitim sonunda kalfa olma hakkı elde edece çırak öğrencilere mesleki olarak kazandırılması hedeflenen beceriler aşağıdaki gibidir.

  • Her türlü doğru akım makinelerine ait Endüvi ve Endüktör sargı arızaları tespit edebilmeleri,

  • Yeniden sarılması gereken uç bağlantılarının yapılması,

  • Motorun tekrar devreye bağlanması ve çalışır faal hale getirilmesi

  • Her çeşit Alternatif akım motorlarının bir ve üç fazlı rotor ve stator sargı onarım işlemleri ve bakım aşamaları,

  • Her çeşit transformatör sarımları gibi işlemler öğrendikleri bilgiler arasındadır.

Bobinaj Ustası Nedir?, Elektrik motorları ve bobini olan makine ve cihazlardaki arızaları onaran ve bobin sarma işlemlerini yürüten kişi, Endüstri alanında sıkça kullanılır, motor parçalarının değiştirilmesi de sorumlulukları arasındadır, Bobinaj Ustası Olma Şartları, Elektrik Elektronik programlarından mezun olunması, belirli yeteneklere sahip olunması ve el becerisinin iyi olması gereklidir, Ayrıca dikkatli, sabırlı ve teknik bilgilere hakim olmaları beklenir, Bobinaj Ustası Görevleri, Elektrik motorlarına bakım yapmak, bobinlerin sarılması, lehimlenmesi ve motorların montajıdır, Ayrıca motor sağlamlık testleri, arıza analizleri ve veri toplama da görevleri arasındadır, Çalışma Ortamı, Fabrika ve atölyelerde temiz ve iyi aydınlatılmış bir ortamda, gürültüdan uzakta çalışırlar, Sağlık ve güvenlik standartlarına uygun bir çalışma ortamı oluşturulmalıdır, Meslek Sahaları, Elektrik ve elektronik sanayii kuruluşlarında, elektrik makineleri imal eden firmalarda ve montaj birimlerinde görev alırlar, Sanayinin gelişmiş olduğu şehirlerde yoğun ihtiyaç duyulur, Bobinaj Ustası Maaşları, Maaşlar tecrübe, eğitim durumu ve çalışılan kurumun özelliklerine göre değişiklik gösterir, Yeni başlayan bir bobinaj ustası 3000 TL maaş ile işe başlayabilir Tecrübeli bir bobinaj ustası 4500  TL maaş alabilir, Elektrikli Parçaların Bakım ve Onarımı, Bobinaj ustası, motorların elektrikli parçalarının bakım ve onarımını el aletleri kullanarak yapar, Motorları sökme, monte etme ve bakım yapma yeteneği gereklidir, Teknik Beceriler, Bobinaj ustaları, teknik prosedür bilgisine ve detaylara dikkat etme yeteneğine sahip olmalıdırlar, Demontaj, ölçüm, veri toplama ve arıza analizi gibi önemli bilgileri bilmeleri beklenir, Eğitim Durumu, Bobinaj ustası olmak isteyen kişilerin, meslek liselerinde veya üniversitelerin 2 yıllık ön lisans eğitiminden mezun olması gerekmektedir, Elektrik Elektronik programlarından mezun olmak en büyük şarttır, Yetenekler, El becerisinin iyi olması, dikkatli ve sabırlı olmak, teknik bilgileri başkalarıyla paylaşabilecek şekilde iletişim kabiliyeti göstermelidir, Ayrıca takım çalışmasında olabilmelidir
bobinaj ustası nedir bobinaj ustası ne iş yapar bobinaj ustası maaşları
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.