AnasayfaBlogBilişim Uzmanı Ne Demek?  
Meslekler

Bilişim Uzmanı Ne Demek?  

09 Ocak 2019
Bir adam kameraya geniş bir sırıtışla gülümsüyor, gözleri ışıkta parıldıyor. Beyaz bir gömlek giyiyor ve kısa kahverengi saçları var. Arka planda bir bilgisayar ekranı görülüyor. Ekrandaki görüntü bulanık göründüğü için hafifçe odak dışı gibi görünüyor. Adam doğrudan kameraya bakıyor, yüzünden neşe ve memnuniyet okunuyor. Her iki eli de klavyenin üzerindedir, bu da bir şeyler yazıyor olabileceğini düşündürmektedir. Sahne hoş ve huzurlu bir atmosfere sahip.
Bilişim Uzmanlığı KavramlarıAçıklamaEk Bilgi
Bilişim Nedir?Bilgi işlem süreci yani bilgiyi toplayabilme, saklayabilme, işleyebilme, çıktı alabilme ve iletebilme süreci.Yazılım ve donanım bilişimin parçalarıdır.
Bilişim Uzmanı Ne İş Yapar?Yazılım uzmanlığı, veri analizi ve raporlama, sistem uzmanlığı ve ağ güvenliği konularında uzmanlaşmış kişidir.Ayrıca, verileri yapılandırır ve düzenler, istenildiğinde hızlı ve kolay bir şekilde ulaşılmasını sağlar.
Bilişim Uzmanı Maaşı Ne Kadar?2018 yılında devlet kurumlarında bilişim uzmanlarının işe başlama maaşı 4000 TL'dir.Özel sektörde ise bilişim uzmanı işe başlama maaşı 1800-2500 TL arasıdır.
Nasıl Bilişim Uzmanı Olunur?Yönetim Bilişim Sistemleri, Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Programcılığı, Yazılım Mühendisliği Bölümlerinde eğitim alarak veya bilişim uzmanlığı kurslarına giderek olunabilir.Sadece eğitim almak yeterli değildir, sürekli kendini geliştirmek ve yetenek çok önemlidir.
İyi Bir Bilişim Uzmanı Olmak İçin Ne Yapılmalıdır?Teknolojiyi sürekli takip etmeli, dinamik, analiz gücü yüksek, yaratıcı ve takım çalışmasını seven, yenilik ve gelişime açık, meraklı bir birey olmak gerekir.Sürekli değişen ve gelişen teknolojiye ayak uydurmalı.
Bilişim Uzmanlığı AlanlarıSistem ve ağ uzmanı, iş/sistem analisti, veri bilimci, yazılım geliştirme uzmanı, iş zekası uzmanı gibi unvanlar ile çalışabilir.Bilişim uzmanlığı, evden bir kurum veya kuruluşa bağlı kalmadan da çalışmayı sağlar.
Bilişim Uzmanlığı EğitimiÖzel bir üniversitede Management Information Systems (MIS) bölümünde eğitim alınabilir.Teknik yeterlilikte terimleri anlayıp raporları yorumlayabilecek seviyede yabancı dil bilgisine de sahip olunmalı.
Özel Sektörde Bilişim Uzmanı MaaşıÖzel sektörde bilişim uzmanı işe başlama maaşı 1800-2500 TL arasıdır.Kendini kanıtlamış, projelerde aktif rol alan bilişim uzmanı maaşları ise 6000-7000 TL arası değişiklik gösteriyor.
Amerika'da Bilişim Uzmanı MaaşıAmerika'da işe yeni başlayan bilişim uzmanı aylık ortalama maaşı 4.478 dolar yani 23.651 TL.Her ülkede kendi ekonomik şartları ve yaşam maliyetleri göz önünde bulundurulmalı.
Bilişim Uzmanı Olmak İçin Gerekli DonanımBilgisayar ve teknoloji ilgi alanı olmalı, yeniliklere ve gelişime açık olmalı.Gerekli alt yapı ve donanıma sahipse, yeteneği geliştirmek, güncel gelişmeleri takip etmek ve ayak uydurmak gerekir.

Bilim kurgu filmlerde ve dizilerde hayranlıkla izlediğimiz hacker/siber güvenlik uzmanı olmak aslında imkansız değil. Günümüz ve geleceğin tercih edilen mesleği bilişim uzmanlığı bu aşamanın ilk ve en önemli adımıdır. Özel bir üniversitede Management Information Systems (MIS) bölümünde %100 burslu eğitim aldım, teknolojinin her şeyimiz olduğu bir dönemde çok doğru bir karar aldığıma inanıyorum. Bilişim nedir?, Bilişim uzmanı kime denir?, Ne iş yapar?, Yetkinlikleri ve gereklilikleri nelerdir? konularından bahsedeceğim.

Bu bölümü okuyan öğrenciler bile "MIS nedir?" Sorusuna doğru cevap veremez çoğu zaman. Bölümdeki öğrencilerden mezun olunca ne olacağını bile bilmeyenler var. Teknoloji çağında yaşıyoruz ama bilişim nedir? Birçok insan bilmiyor merak da etmiyor, hayatımınızın neredeyse her alanına dahil bir konu bilişim ama önemi son yıllarda anlaşılır olmaya başladı.

Öncelikle en sade biçimi ile buna bir açıklık getirmek istiyorum: Bilişim bilginin bilgisayar gibi elektronik cihazlar ile işlenmesi uygulamasıdır. Yazılım ve donanım bilişimin parçalarıdır. Bilişim Teknolojisi ise; bilgisayar yazılımı aracılığı ile bilginin işlenmesi, dönüştürülüp saklanması, korunması, iletilmesi ve bilgiye güvenli bir şekilde erişilmesini sağlar.

Biraz teknik terimler ile açıklamak istersek bilişim, insanların teknik, ekonomik, ve toplumsal iletişimde kullandığı bilginin düzenli ve akla uygun bir biçimde, elektronik aygıtlar aracılığıyla işlenmesi bilimidir. Eş anlamlısı sıkça kullanılan kelime olan enformatiktir.

Bilişim Uzmanı Ne İş Yapar?

Bilişim uzmanı da; yazılım uzmanlığı, veri analizi ve raporlama, sistem uzmanlığı ve ağ güvenliği konularının birinde veya tümünde kendini geliştirmiş alanında uzman kişidir. Sadece birinde uzmanlaşmak yeterli gibi görünse de diğer bölümlerinde de kendini geliştirip yeterli bilgiye sahip olmak zorundadır bir bilişim uzmanı. Teknik yeterlilikte terimleri anlayıp raporları yorumlayabilecek seviyede yabancı dil bilgisine de sahip olması gerekmektedir.

Bilişim uzmanı çalıştığı işletmede bilişim sistemleri ile ilgili sorunlarını çözer, en hızlı şekilde bilgi akışını sağlar, verileri yapılandırır ve düzenler istenildiğinde hızlı ve kolay bir şekilde ulaşılmasını sağlar, gerekli yazılım ve donanım nelerdir tespitini yaparak oluşumunu sağlar, İşletme içi network sistemini kurar, veri analizi ve raporlama yaparak işletmenin verimliliğini artırmaya yönelik planlama sürecine katkı sağlar.

Bilişim uzmanı olduğunuz zaman işletmelerde : sistem ve ağ uzmanı, iş/sistem analisti, veri bilimci, yazılım geliştirme uzmanı, iş zekası uzmanı gibi unvanlar ile çalışabilirsiniz.

Bilişim Uzmanı Maaşı Ne Kadar?

Bilişim uzmanı maaşları da diğer sektörlerde olduğu gibi devlet ve özel sektöre göre farklılık gösterir. 2018 yılında devlet kurumlarında bilişim uzmanlarının işe başlama maaşı 4000 TL'dir. Zaman, tecrübe ve yapılan işe bağlı olarak 8000 ile 10000 TL arası maaş alan memurlar da mevcut.

Özel Sektörde ise bilişim uzmanı işe başlama maaşı 1800-2500 TL arasıdır, tecrübesiz adaylar ve kendini geliştirip işi yerinde öğrenmek isteyenler için uygun bir miktar olduğu söylenebilir. Kendini kanıtlamış gerekli bilgi donanımına sahip, projelerde aktif rol alan bilişim uzmanı maaşları ise 6000-7000 TL arası değişiklik gösteriyor. Amerika'da işe yeni başlayan bilişim uzmanı aylık ortalama maaşı 4.478 dolar yani 23.651 TL (güncel dolar kuru 5.29) tabi her ülkede kendi ekonomik şartlarına bağlı gider söz konusu.

Sektör olarak bilişimin önemi henüz tam anlaşılmadığı için verilen maaşlar düşük olabilir ki öyle de. Mesleğin olumsuz bir diğer yanı da sürekli bilgisayar başında olmak, önemli projelerde geceler günler boyu uykusuz bile kalabilirsiniz.

Nasıl Bilişim Uzmanı Olunur?

Üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Yönetim Bilişim Sistemleri, Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Programcılığı, Yazılım Mühendisliği Bölümlerinde eğitim alarak veya bilişim uzmanlığı kurslarına giderek bilişim uzmanı olabilirsiniz. Sadece eğitim almak yeterli değildir kendini geliştirmek ve yetenek çok önemlidir.

İyi Bir Bilişim Uzmanı Olmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Teknolojiyi sürekli takip etmeli, güncel bilgiye sahip olmalı, dinamik, analiz gücü yüksek, yaratıcı ve takım çalışmasını seven, yenilik ve gelişime açık, meraklı kısacası öğrenmeyi seven bir birey olmalı. Sürekli değişen ve gelişen teknolojiye ayak uydurmalı.

Bilgisayar ve teknoloji ilgi alanım, yeniliklere ve gelişime açığım teknoloji dünyasında yer edinmek istiyorum, bıkmadan yorulmadan vazgeçmeden istekle yapacağım bir meslek diyorsanız hiçbir zaman geç değildir. Gerekli alt yapı ve donanıma sahipseniz yeteneğinizi alacağınız eğitimlerle geliştirerek, güncel gelişmeleri takip edip ayak uydurarak yapabilirsiniz zamanla da nitelikli bir bilişim uzmanı olabilirsiniz. Öğrenmenin yaşı yok, yaş sınırı olmadan evden bir kurum ya da kuruluşa bağlı kalmadan da çalışabileceğiniz bir sektör bilişim.

Yazar: Zeynep Bürüç

Bilişim Nedir?, Bilgi işlem süreci yani bilgiyi toplayabilme, saklayabilme, işleyebilme, çıktı alabilme ve iletebilme süreci, Yazılım ve donanım bilişimin parçalarıdır, Bilişim Uzmanı Ne İş Yapar?, Yazılım uzmanlığı, veri analizi ve raporlama, sistem uzmanlığı ve ağ güvenliği konularında uzmanlaşmış kişidir, Ayrıca, verileri yapılandırır ve düzenler, istenildiğinde hızlı ve kolay bir şekilde ulaşılmasını sağlar, Bilişim Uzmanı Maaşı Ne Kadar?, 2018 yılında devlet kurumlarında bilişim uzmanlarının işe başlama maaşı 4000 TL'dir, Özel sektörde ise bilişim uzmanı işe başlama maaşı 1800-2500 TL arasıdır, Nasıl Bilişim Uzmanı Olunur?, Yönetim Bilişim Sistemleri, Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Programcılığı, Yazılım Mühendisliği Bölümlerinde eğitim alarak veya bilişim uzmanlığı kurslarına giderek olunabilir, Sadece eğitim almak yeterli değildir, sürekli kendini geliştirmek ve yetenek çok önemlidir, İyi Bir Bilişim Uzmanı Olmak İçin Ne Yapılmalıdır?, Teknolojiyi sürekli takip etmeli, dinamik, analiz gücü yüksek, yaratıcı ve takım çalışmasını seven, yenilik ve gelişime açık, meraklı bir birey olmak gerekir, Sürekli değişen ve gelişen teknolojiye ayak uydurmalı, Bilişim Uzmanlığı Alanları, Sistem ve ağ uzmanı, iş/sistem analisti, veri bilimci, yazılım geliştirme uzmanı, iş zekası uzmanı gibi unvanlar ile çalışabilir, Bilişim uzmanlığı, evden bir kurum veya kuruluşa bağlı kalmadan da çalışmayı sağlar, Bilişim Uzmanlığı Eğitimi, Özel bir üniversitede Management Information Systems (MIS) bölümünde eğitim alınabilir, Teknik yeterlilikte terimleri anlayıp raporları yorumlayabilecek seviyede yabancı dil bilgisine de sahip olunmalı, Özel Sektörde Bilişim Uzmanı Maaşı, Özel sektörde bilişim uzmanı işe başlama maaşı 1800-2500 TL arasıdır, Kendini kanıtlamış, projelerde aktif rol alan bilişim uzmanı maaşları ise 6000-7000 TL arası değişiklik gösteriyor, Amerika'da Bilişim Uzmanı Maaşı, Amerika'da işe yeni başlayan bilişim uzmanı aylık ortalama maaşı 4478 dolar yani 23651 TL, Her ülkede kendi ekonomik şartları ve yaşam maliyetleri göz önünde bulundurulmalı, Bilişim Uzmanı Olmak İçin Gerekli Donanım, Bilgisayar ve teknoloji ilgi alanı olmalı, yeniliklere ve gelişime açık olmalı, Gerekli alt yapı ve donanıma sahipse, yeteneği geliştirmek, güncel gelişmeleri takip etmek ve ayak uydurmak gerekir
Bilişim Uzmanı Ne Demek?bilişim uzmanı bilişim uzmanı kimdirmesleklerne iş yaparyazılım uzmanı
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.