AnasayfaBlogBeden Eğitimi Öğretmeni Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Beden Eğitimi Öğretmeni Nedir? Ne İş Yapar?

25 Mayıs 2021
Bir grup insan bir spor salonunun içinde basketbol oynarken görülüyor. Sahanın ortasında, beyaz tişört ve siyah şort giyen bir kadın, aynı kıyafetleri giyen bir kızın yanında durmaktadır. Kadının sağında, beyaz tişört ve siyah şort giyen bir erkek çocuğu topa vurmak için zıplamaktadır. Sahanın köşesinde bir kişi elinde bir basketbol topu tutmaktadır. Yanlarındaki zeminde bir çift mavi ve beyaz spor ayakkabı görülüyor. Daha sağda, beyaz tişört ve siyah şort giyen bir başka kişi görülüyor. Tüm insanlar arka arkaya dizilmiş, yüzleri neşe ve enerjiyle aydınlanmış gibi görünüyor.
Beden Eğitimi Öğretmeninin TanımıBeden Eğitimi ÖğretmenininÖzellikleriBeden Eğitimi Öğretmeninin Görevleri
Devlet okulunda veya özel eğitim kurumlarında beden eğitimi dersine giren kişi.Bireylere spor ve beden eğitimini sevdirme, uygun spor koluna yönlendirme yeteneği.Beden eğitimi öğretim programını uygulama, öğrencilerin bilişsel ve psikomotor gelişimlerine destek olma.
Her sınıf düzeyinde beden eğitimi ve spor anlayışı kazandırma görevlisi.Beden eğitimi ve spor bilgi ve becerilerine sahip, eğlenerek öğretme yetisi olan.Uygulamalar esnasında öğrencilerin kendilerini fiziksel ve duygusal manada güvende hissetmelerini sağlama.
Öğrencilerin spor kültürüne sahip olmalarına yardımcı olan eğitimci.Öğrencilerin sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmalarına yardımcı olma becerisi.Beden eğitimi ile özyönetim becerilerini geliştirme, adil oyun ve sosyal sorumluluk bilinci kazandırma.
Ülkemizdeki spor liselerinin beden eğitimi ve spor derslerinde görev alır.Spor ve eğitim alanında geniş bilgi ve deneyime sahip olma.Çeşitli spor branşlarına yönlendirme ve öğrencilere uygun branşlarda eğitim verme.
Öğrencilere çeşitli spor branşları tanıtma ve bu branşlarda yetenek keşfetme.Öğrencilerin yeteneklerini ve ilgilerini anlama becerisi, çeşitli spor branşlarında bilgi ve deneyime sahip olma.Öğrencilerin bireysel ve takım sporları yeteneklerini keşfetme, spor etkinlikleri düzenleme.

Son yıllarda televizyon, internet ve gazetelerde en sık rastladığımız konulardan biri sağlıklı yaşam tavsiyeleri. Birçok doktor, psikolog, diyetisyen ve hatta sosyal yaşam koçları sağlıklı yaşamın nasıl olacağına dair çeşitli tavsiyeler veriyor. Uzmanların bu konuya yaklaşım tarzı kendi uzmanlık alanlarına göre değişkenlik gösteriyor.

Sağlıklı yaşam hakkında doktorlar ve diyetisyenler genelde dengeli beslenme ve uzak durulması gereken yiyecekler-içecekler konusunda tavsiye verirken; psikologlar ise stresten uzak kalmayı, hayata pozitif bakmayı tavsiye ediyor. Tüm uzmanların sağlıklı yaşam için ortak tavsiye ettiği faaliyet ise spor yapmak. Evet, uzmanlar her yaştan, her guruptan insana sağlıklı yaşam için kendi yapabileceği şekilde spor yapmayı öneriyor.

Spor yapmak vücut direncini arttırıyor. Sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi sağlıyor. Çünkü spor yaparken metabolizma çalışıyor, vücut kalori yakıyor. Spor yapmak ruh halinin iyileşmesine sebep oluyor. Öfke, saldırganlık, kıskançlık ve utangaçlık gibi duygular spor yaparak vücuttan boşalıyor. Bu negatif duygular kontrol altına alınıyor. Spor yapmak, vücuttaki toksinlerden arınmayı sağlıyor. Konsantrasyonu geliştiriyor. Denge, güç, sürat ve dayanıklılık spor yaparak kazanılıyor. Spor yapmak aynı zamanda iradeyi güçlendiriyor. İnsanın özgüvenini geliştiriyor, kişiyi olgunlaştırıyor. Fiziksel yönü güçlenen bireyin kendine olan güveni arttığı için ruhsal olgunluğu da artıyor.

Spor yapmanın zihinsel, duygusal, sosyal ve fiziksel daha birçok faydaları bulunuyor. Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde spor yapmanın insana zihinsel ve fiziksel yararları var. Çünkü o dönemlerde boy uzar, kilo artar ve yüz yapısı şekillenir. Kas ve kemik yapısı güçlenir. Çocuklara ve gençlere spor yapmayı öğretmenin, sporu sevdirmenin en iyi yolu sporu eğitim hayatının içine katmak olmuştur. Matematik, Türkçe, sosyal ve kimya gibi derslerle gün boyu zihinsel aktivite yapan öğrenciler beden eğitimi dersiyle spor yaparak bedenlerindeki fazla enerjiyi atarlar. 

Beden Eğitimi Öğretmeni Nedir?

Beden eğitimi öğretmeni, devlet okulunda veya özel eğitim kurumlarında beden eğitimi dersine giren kişidir. Beden eğitimi dersi ana okul, ilkokul, ortaokul ve liselerin tüm sınıflarında vardır. Beden eğitimi öğretmeni her sınıfa haftada 2 ders saati girer. Ayrıca öğrencilere seçmeli olarak okutulan spor ve sosyal etkinlik derslerine de girer. O seçmeli dersler şunlardır:

  • Beden Eğitimi ve Spor ( zorunlu ders)

  • Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü

  • Halk Oyunları 

  • Beden Eğitimi ve Sporla İlgili Diğer Dersler

  • Spor ve Fiziki Etkinlikler

  • Oyun ve Fiziki Etkinlikler

Beden eğitimi öğretmeninin en yoğun çalıştığı okul, spor liseleridir. Ülkemizde ilk spor lisesi 2004-05 eğitim-öğretim yılında İstanbul’da açıldı. Spor liselerinin temel amacı beden eğitimi ve spor alanında nitelikli bireyler yetiştirilmesine kaynaklık etmektir. Spor liselerine olan ilgi günden güne artmış 2018-19 öğretim yılında ülkemizdeki spor lisesi sayısı 74’e ulaşmıştır. Beden eğitimi öğretmeni spor lisesinde şu derslere girer:

  • Temel Spor Eğitimi

  • Spor Anatomisi ve Fizyolojisi

  • Beden Eğitimi ve Spor Tarihi

  • Antrenman Bilgisi

  • Sporcu Sağlığı

  • Spor Yönetimi ve Organizasyonu

  • Spor Psikolojisi ve Sosyolojisi

  • Spor ve Beslenme

  • Eğitsel Oyunlar

  • Genel Jimnastik

  • Ritim Eğitimi ve halk Dansları

  • Atletizm

  • Artistik Jimnastik

  • Takım Sporları

  • Bireysel Sporlar

  • Spor Uygulamaları

Milli Eğitim Bakanlığı beden eğitimi dersiyle öğrencilere şu kazanımları vermeyi amaçlamaktadır:

  • Sağlıklı hayatla ilgili fiziksel etkinliklere katılarak öğrencilerin hareket, bilgi ve becerilerini geliştirmek ve bunları alışkanlık haline getirmek

  • Öğrencilerin spor kültürü edinmesini sağlamak

  • Türkiye ve Dünya’daki sporun tarihi gelişimi hakkında bilgi vermek

  • Beden eğitimi ile özyönetim becerilerini geliştirmek

  • Beden eğitimi dersiyle takım halinde spor yaparak adil oyun, sosyal sorumluluk, işbirliği, liderlik ve farklılıklara saygı özelliklerini kazandırmak

İlgili eğitim: Liderlik Kursu

Beden Eğitimi Öğretmeni Ne İş Yapar?

Beden eğitimi dersi ilköğretim ve ortaöğretimin her kademesinde olduğu için beden eğitimi öğretmeninin her sınıf düzeyindeki görevleri değişiklik gösterir. Genel olarak beden eğitimi öğretmeninin görevleri şunlardır:

  • Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı beden eğitimi öğretim programını uygular.

  • Beden eğitimi öğretmeni öğrencilerin bilişsel ve psikomotor gelişimlerini bir bütün halinde göz önünde bulundurarak oyun ve spor yoluyla fiziksel etkinlikleri öğretir.

  • Uygulamalar esnasında öğrencilerin kendilerini fiziksel ve duygusal manada güvende hissetmelerini sağlar.

  • Beden eğitimi öğretmeni eğlenerek öğretir.

  • Her sınıf düzeyinde çeşitli spor branşları seçerek öğrenciye uygun olan spor koluna öğrencilerini yönlendirir. Atletizm, basketbol, futbol, badminton, masa tenisi, halter, okçuluk, satranç, su sporları, voleybol, yüzme, hentbol gibi.

  • Öğrencilerine spor faaliyetleri yaptırırken iş sağlığı ve güvenliği kurallarına dikkat eder. Okulla iş birliği yaparak gerekli önlemleri alır.

  • Beden eğitimi öğretmeninin bir diğer alanı ritim eğitimi ve halk dansları olduğu için öğrencilerin yeteneklerine, sosyal ve kültürel durumlarına göre onlara halk dansları ve modern dansları öğretir.

Beden Eğitimi Öğretmeni Nasıl Olunur?

Beden eğitimi öğretmeni olmak istiyorsanız herhangi bir liseden mezun olduktan sonra eşit ağırlık puanıyla üniversite sınavında ilk 800 bin sıralamasına girmeniz gerekir. Daha sonra üniversitelerin özel yetenek sınavlarına girerek oradan da yeterli puanı almanız lazım. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Tebliğler dergisine göre beden eğitimi öğretmeni olabilmek için şu bölümlerin birini bitirmelisiniz:

  • Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği

  • Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

  • Spor Bilimleri Fakültesi

  • Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu

  • Sağlık Bilimleri Fakültesi Spor Bilimleri Bölümü

Eğer spor lisesi veya spor meslek lisesi mezunuysanız bu bölümler için üniversite sınavında ek puan alırsınız. Beden eğitimi öğretmenliği KPSS atamalarında ise 2020 yılında 1521 kişi atanmış. Atama puanları 75-80 arasındadır.

Devlet okulunda veya özel eğitim kurumlarında beden eğitimi dersine giren kişi, Bireylere spor ve beden eğitimini sevdirme, uygun spor koluna yönlendirme yeteneği, Beden eğitimi öğretim programını uygulama, öğrencilerin bilişsel ve psikomotor gelişimlerine destek olma, Her sınıf düzeyinde beden eğitimi ve spor anlayışı kazandırma görevlisi, Beden eğitimi ve spor bilgi ve becerilerine sahip, eğlenerek öğretme yetisi olan, Uygulamalar esnasında öğrencilerin kendilerini fiziksel ve duygusal manada güvende hissetmelerini sağlama, Öğrencilerin spor kültürüne sahip olmalarına yardımcı olan eğitimci, Öğrencilerin sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmalarına yardımcı olma becerisi, Beden eğitimi ile özyönetim becerilerini geliştirme, adil oyun ve sosyal sorumluluk bilinci kazandırma, Ülkemizdeki spor liselerinin beden eğitimi ve spor derslerinde görev alır, Spor ve eğitim alanında geniş bilgi ve deneyime sahip olma, Çeşitli spor branşlarına yönlendirme ve öğrencilere uygun branşlarda eğitim verme, Öğrencilere çeşitli spor branşları tanıtma ve bu branşlarda yetenek keşfetme, Öğrencilerin yeteneklerini ve ilgilerini anlama becerisi, çeşitli spor branşlarında bilgi ve deneyime sahip olma, Öğrencilerin bireysel ve takım sporları yeteneklerini keşfetme, spor etkinlikleri düzenleme
Beden Eğitimi Öğretmeni Beden Eğitimi Spor Yapmak Beden Eğitimi Öğretmeni nedir Beden Eğitimi Öğretmeni ne iş yapar Beden Eğitimi Öğretmeni maaşları Beden Eğitimi Öğretmeni nasıl olunur
Genç bir kadın balkonda durmuş, uzaklara bakmaktadır. Beyaz bir gömlek ve koyu mavi bir kot pantolon giyiyor. Saçlarını topuz yapmış ve yüzünde sıcak bir gülümseme var. Balkon, uzakta tepelerin ve ağaçların yer aldığı huzurlu bir manzaraya bakmaktadır. Güneş batıyor ve gökyüzü turuncu, sarı ve pembenin güzel bir karışımı. Kadın ellerini korkuluklara dayamış, kendinden emin bir şekilde durmakta ve merakla dışarı bakmaktadır. O anın güzelliğine kapılmış, yüzünde neşe ve memnuniyet ifadesi var.
Nurcan Büyükelyas
Blog Yazarı

Süleyman Demirel Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünü, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitirdi. Amerika’da bulunduğu dönemde ‘’Tesol’’ ve ‘’Child Psychology’’ sertifikalarını aldı. Anaokullarında çalıştı. Türkiye’de ise çeşitli kurslarda Arapça öğreticiliği yaptı. Orta derecede İngilizce ve Arapça bilmektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.