AnasayfaBlogBeden Dili Göze Hitap Eder
Beden Dili

Beden Dili Göze Hitap Eder

28 Haziran 2019
Bir kadın, parmağı dudaklarına dokunurken dikkatle kameraya bakar. Parmağı sanki bir şey düşünüyormuş gibi içe doğru kıvrılmış ve gözleri izleyiciye odaklanmıştır. Yüz ifadesi ciddi ve koyu renk saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Soluk teni koyu arka planda göze çarpıyor ve ona gizemli ve büyüleyici bir görünüm veriyor. Kameradan gelen ışık parmağından yansıyarak hareketi vurguluyor ve yüz hatlarını öne çıkarıyor.
Beden Dili İletişimiAnlamıÖnemi
MimikDuyguların yüz ifadesiyle ifadesiKişinin olduğu durumu ve ruh hali anlamına yardımcı olur
JestBeden hareketleri ile ifadeKişinin iç düşüncelerini, duygularını ve tutumunu yansıtır
Giyim KuşamKıyafetlerin, aksesuarların seçimiKişi hakkında bilgi verir, toplum içindeki konumu ve kimliği ifade eder
Mesafeİki kişi arasındaki fiziksel uzaklıkKişiler arasındaki ilişkinin seviyesini ve rahatlığını gösterir
GözGöz teması ve bakışların yönüDikkatin yoğunlaştığı nokta, empati ve anlayışı teşvik eder
Beden Dili ve İyi İletişimBeden dili ve jestlerle etkili iletişim kurmaEtkili iletişimin %60'ını oluşturur, karşıdaki kişide iyi izlenim bırakır
Beden Dili ve AnlamlarıBelirli beden dili hareketlerinin anlamlarıBedensel hareketlerin karşılığındaki duyguları ve niyetleri anlar
Beden Dili TarihiBeden dili çalışmalarının kökeniBeden dili anlayışının ve öneminin anlaşılmasında yardımcı olur
Beden Dili KullanımıEtkili beden dili kullanımı nasıl olmalıdırEtkileyici ve doğru iletişim kurmayı sağlar
Beden Dili ve MesafeBeden dili iletişimindeki mesafelerin anlamıBireyler arası mesafe, samimiyet ve rahatlık seviyesini belirler

beden dili genel tanım itibari ile tüm canlı varlıkların kaş, göz, yüz hareketleri ile yani mimikleri ve el, kol, bacak, beden hareketleri olan jestleri ile gerçekleştirdikleri sözsüz iletişim biçimidir.

Varlığımızı yansıtmanın yolu beden dili kullanımı günlük hayatımızda veya iş yaşantımızda kendimizi daha iyi ifade etmemize yardımcı olur. Bu iletişimle asıl hedeflenen duygu ve düşüncelerimizi alıcıya yani karşı tarafa iletirken alıcının da bizi en doğru biçimde anlamasını sağlayabilmek.

Beden dili alanında ilk çalışma 1605 yılında filozof ve bilim insanı olan Francis Bacon tarafından yapılmıştır. Francis Bacon jestlerin ve mimiklerin insanların iç dünyalarını dışa yansıttığını belirterek "Dil kulaklara seslenirken beden dili göze hitap eder" diyerek beden dilinin önemini vurgulamıştır.

Beden Dili Neden Önemli?

İletişim kurarken söylediğimiz sözler kadar beden hareketlerimiz de önem taşımakta. Yapılan araştırmalar ile etkili bir iletişimde kullanılan kelimelerin %10’u, ses tonunun %30’u önemliyken beden dilinin ise %60’lık bir oranla iletişimin en etkili faktörü olduğu kanıtlanmıştır. Beden dili ne kadar iyi kullanılırsa karşımızdakinde bıraktığımız izlenim de bir o kadar iyi olur.

Ayrıca beden dili kullanan insanlar karşısındakiyle daha iyi empati kurar ve bu sayede de daha etkileyici olurlar. Etkili bir şekilde kullanılan beden dili ile sağlıklı ve nitelikli bir iletişim sağlamış oluruz.

Etkili Beden Dili Kullanımı 

Etkili iletişim için beden dili ve önemi kişi tarafından iyi kavranmalı. Doğru bir beden dili kullanmak için aşırı göz temasından sürekli sabit kalmaktan veya fazlaca hakaretli olmaktan kaçınmak gerek. Ayrıca kolları önde veya arkada bağlamaktan, saatimizle, yüzüğümüzle veya saçlarımızla oynamaktan, gözlerimizi kapatmaktan ve başımızı geriye doğru atmaktan da kaçınılmalı.

Etkin beden dili kullanmak için ise, vücudumuzun dik bir pozisyonda olmasına, alıcı ile konuşurken avuç içlerimizin karşıyı göstermesine dikkat etmeliyiz. Çünkü bu bizim alıcıya anlattığımız konuya hakim olduğumuz ve her türlü soruya cevap verilebilecek yeterlilikte olduğumuz mesajını verir.

Etkili beden dili kullanmak için karşımızdaki kişi ile iletişim kurarken aramızdaki beden dili iletişim mesafesi de çok önemlidir. Ne çok yakın ne de çok uzak olmalıyız. 0-45 cm arası mesafe bizim mahrem alanımız ve bu alanı sadece aile fertlerine ve sevdiğimiz kişilere ayırırız.

45-60 cm arası mesafe ise yakın kişisel alandır ve sadece seçilen yakın kişilere ayrılır. Bu nedenle karşımızdaki kişiyle konuşurken özel ve kişisel alanına girmemeye özen göstermemiz gerekir. Bu mesafenin bir kol boyunda olmasına dikkat etmeliyiz. Eğer biraz daha fazla yaklaşırsak karşımızdaki kişinin alanına girmiş oluruz ki bu da olumsuz bir etki bırakır.

Beden Dili Ve Anlamları 

Mimik: Bedenimizde en çok ilgi çeken yer yüzümüz. Birisiyle tanıştığımızda ilk olarak onun yüzüne bakarız. Yüz ifadesi ve mimik farklı anlamlar çıkarmamıza olanak sağlar. Örneğin bir kişinin kızgın veya sinirli olduğunu yüz ifadesinden anlayabilir ve iletişimimizi aldığımız mesaja göre devam ettirebiliriz.

Jest: Bedensel jestlerimiz de pek çok farklı anlamı karşılar. Örneğin; bir kişinin oturuşundaki pozisyon sizi dinlediğini veya sizden hoşlandığını gösterebilir. El kol hareketlerinin kontrolsüzlüğü veya parmakların masaya vurulması gibi jestler ise bu kişinin sizden çekindiğini ya da sizi umursamadığını gösterir. Jestlerimiz, karşı tarafa bazen olumlu mesaj verirken bazen de olumsuz mesaj verebilir.

Giyim Kuşam: Sözsüz iletişimin en önemli unsurlarından birisi de giyim kuşamdır. Çünkü kılık kıyafetimiz insanlara hakkımızda fikir verir. Özellikle de ilk izlenimde giyim kuşam fazlasıyla önemlidir. Kılığından kıyafetinden hoşlanılmayan birisiyle kimse iletişim kurmak istemez. Bu nedenle de dış görünüşümüze her zaman gerektiği ölçüde dikkat etmeliyiz.

Mesafe : Sözsüz iletişimde aradaki mesafeye bakarak da farklı anlamlar çıkarılabiliriz. Örneğin, bir kişinin karşısındakine yakınlaşması ondan hoşlandığı anlamını ya da ona yakın olduğunu gösterir. Ama arada fazla mesafe varsa bu iki kişi arasında samimi bir ilişki olmadığı ve mesafeli yaklaşıldığını gösterir.

Göz : Karşımızdaki kişi ile kurulan göz teması farklı mesajlar verilebilir. Örneğin, iki sevgilinin bakışlarıyla duygularını birbirlerine ifade edebilmeleri gibi. Ya da tartışmakta olan iki insanın gözleriyle öfkesini belli etmesi gibi. Göz kontağı ile olumlu ve olumsuz duygularımızı karşı tarafa yansıtılabiliriz.

Eğer göz temasından kaçınılıyor ise bu karşı tarafla ilgilenilmediği utanıldığı ya da korkulduğu gibi anlamlara gelebilir. Gözler sözsüz iletişimde çok önemlidir. Çünkü gözlerimiz ve bakışlarımızla pek çok farklı şeyi sözlü iletişime gerek kalmadan karşı tarafa iletilebiliriz.

Bedensel Temas: Bedensel temas iletişimde sıklıkla kullanılan yöntemlerdendir. Çünkü bedensel temasla karşı tarafa bir sürü farklı mesaj verebiliriz. Örneğin, sevmediğimiz bir insanla tokalaşmak zorundaysak elini parmak ucuyla sıkabilir ya da üzgün birisini teselli ederken onun sırtına dokunarak yanında olduğumuz mesajını verebiliriz.

Baş Hareketi: Etkili bir iletişimde baş hareketlerimizle karşı tarafa farklı mesajlar verebiliriz. Örneğin, başımızı konuşmaya çalışan kişi yerine farklı bir yöne çevirirsek bu onunla konuşmak istemediğimiz mesajını verir. Ya da karşımızdakini dinlerken başımızı ara sıra sallayarak dinliyorsak bu da konuyla ilgilendiğimizi ve söylediklerini anladığımızı ifade eder.

Beden dili kullanımının sağladığı avantajlardan faydalanmak istiyorsanız bu alanda faaliyet gösteren eğitim kurumlarından yardım alarak kişisel gelişiminize katkıda bulunabilirsiniz. Konu hakkında daha çok şey öğrenmek için online eğitimler alabilirsiniz. Ücretsiz faydalanacağınız Etkili İletişim Stratejileri ve Beden Dili eğitiminin size büyük faydası olur.

Mimik, Duyguların yüz ifadesiyle ifadesi, Kişinin olduğu durumu ve ruh hali anlamına yardımcı olur, Jest, Beden hareketleri ile ifade, Kişinin iç düşüncelerini, duygularını ve tutumunu yansıtır, Giyim Kuşam, Kıyafetlerin, aksesuarların seçimi, Kişi hakkında bilgi verir, toplum içindeki konumu ve kimliği ifade eder, Mesafe, İki kişi arasındaki fiziksel uzaklık, Kişiler arasındaki ilişkinin seviyesini ve rahatlığını gösterir, Göz, Göz teması ve bakışların yönü, Dikkatin yoğunlaştığı nokta, empati ve anlayışı teşvik eder, Beden Dili ve İyi İletişim, Beden dili ve jestlerle etkili iletişim kurma, Etkili iletişimin %60'ını oluşturur, karşıdaki kişide iyi izlenim bırakır, Beden Dili ve Anlamları, Belirli beden dili hareketlerinin anlamları, Bedensel hareketlerin karşılığındaki duyguları ve niyetleri anlar, Beden Dili Tarihi, Beden dili çalışmalarının kökeni, Beden dili anlayışının ve öneminin anlaşılmasında yardımcı olur, Beden Dili Kullanımı, Etkili beden dili kullanımı nasıl olmalıdır, Etkileyici ve doğru iletişim kurmayı sağlar, Beden Dili ve Mesafe, Beden dili iletişimindeki mesafelerin anlamı, Bireyler arası mesafe, samimiyet ve rahatlık seviyesini belirler
beden dili bedensel temas etkili beden dili göz jest mimik mesafe online eğitim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.