AnasayfaBlogBeden Dili Eğitimi ve Etkili İletişime Katkısı
Beden Dili

Beden Dili Eğitimi ve Etkili İletişime Katkısı

24 Eylül 2019
Bir adam önünde bir dizüstü bilgisayarla ahşap bir masada oturuyor. Bordo bir gömlek giymiş ve aynada kendine bakıyor. Masanın üzerinde beyaz bir yüzeyin yakın çekimi, bir saksı bitkisinin bulanık görüntüsü ve bir saatin yakın çekimi vardır. Adamın kolu, bileğinin yakın çekimiyle çerçevede görünür. Elini dizüstü bilgisayarın üzerine koymuş ve önündeki şeye odaklanmıştır.
Konu BaşlığıAçıklamaÖnemli Notlar
Beden Dili EğitimiBireyin beden dili ile ilgili özellikleri öğrenmesi ve geliştirmesi süreciSes tonlama, vücut duruşu, yüz ifadesi ve göz teması gibi faktörler büyük önem taşır.
Beden Dilinin İletişime KatkısıBeden dilinin, iletişim sürecinde çok önemli bir role sahip olduğuBeden dilini kullanabilen kişiler genellikle yetkin, etkin ve saygın bulunur.
Etkili DuruşDuruşunuzun iç dünyanız hakkında dış dünyaya fikir verdiği ve duruşu dikkate almakDuruş pozisyonumuz ne kadar kendine güvenli olursa, ruh hali de olumlu etkilenir.
Göz TemasıGöz temasında bulunmanın etkili bir yöntem olduğuEtkin bir göz teması, karşıdaki insanda onu iyi dinlediğimiz imajı oluşturur.
Ayna YöntemiKarşınızdaki kişinin yaptığı hareketleri yapmanın ve yakınlığını hissettirmenin önemiSes tonunu karşınızdaki kişinin seviyesinde ayarlamanın yararları da vardır.
Kişisel Bakım ve Kıyafetlere ÖnemÖzenli ve temiz kıyafetlerin, kendine güvenin artması ve daha iyi bir duruşa katkı sağladığıÜtülü ve beden ölçümüze uygun kıyafetler seçilmesi önerilir.
Tebessüm EtmekTebessümün karşı tarafa olumlu enerji gönderdiği ve onu rahatlattığıDinlerken ya da anlatırken içten bir tebessüm olumlu bir izlenim bırakabilir.
Beden Dili Eğitimi Alabilir Miyim?Beden dili ve iletişim konularında alınabilecek eğitimler ve bu eğitimlerin önemiEğitim alarak sosyal ve iş hayatında daha etkili bir şekilde iletişim kurabilirsiniz.
Etkili İletişim Nedir?İletişimin karşılıklı anlamayı ve hissettirmeyi içerdiğiEtkili iletişim, yanlış anlamaları önler ve insanlar arasında güven oluşturur.
Göz İletişimi Nasıl Kurulmalı?Göz temasının iletişimdeki önemine dikkat çekmek ve bu konuda profesyonel bir yaklaşım sunmakDoğru göz teması karşınızdaki kişiye onu anladığınızı ve değer verdiğinizi gösterir.

İletişim dinamik bir süreçtir ve iletişim kurma biçimimiz, işimizi ve yaşamımızı etkileyen önemli bir unsurdur. İletişim, bilgi alışverişinden çok daha fazlasıdır. Karşılıklı konuşmak iletişim olabilir ancak etkili iletişim, söylenenin arkasındaki duyguları, hisleri anlamak ile ilgilidir. Mesajı alıcınıza doğru biçimde iletmenizin yanı sıra karşınızdaki insanı da etkin şekilde dinlediğinizi, onu anladığınızı hissettirmelisiniz. 

Etkili iletişim kurmak önemlidir çünkü iletişim kurduğunuz insanlar ile aranızda bir güven inşa etmenize olanak tanır. Etkili ve doğru bir iletişim süreci sayesinde yanlış anlaşılmaların önüne geçersiniz. Bu bağlamda, konuşurken açık ve net olmakta fayda var. İletişimi etkili yapan en önemli noktalardan biri şüphesiz beden dilidir. Beden dili eğitimi sayesinde bu alanda kendinizi geliştirebileceğinizi unutmayın.

Beden Dili Eğitimi Ne Fayda Sağlar?

Sözcükler, bireyin tek iletişim aracı değildir. Yüz ifadesi, vücudun duruşu, ses tonlaması ve daha pek çok etken iletişim sürecinde belirleyicidir. Beden dili eğitimi, tüm bunları öğrenmenizin yanı sıra stratejik iletişim sürecinizi de büyük ölçüde destekler. 

Peki bu dil aslında neleri ifade eder, neden hayatımızda bu kadar önemlidir? Beden Dili Eğitimi sayesinde, etkili iletişimin yanı sıra sözsüz iletişimde beden dilini öğrenebilirsiniz.

Beden dili, dil öğrenmek kadar karmaşık ancak öğrenmesi bir o kadar keyiflidir. Beden diline hakim olabilen ve onu etkin yönetebilen kişiler, çevresindekilerce daha yetkin, daha etkin ve saygın bulunurlar. 

Princeton Üniversitesi, beden dilinin insanların farkında olmadığı pek çok bilgi ve mesajı barındırdığını söyler. 

Etkili Beden Dili Nasıl Olur?

Duruşunuz dik olsun

Etkin bir beden dilinin temelinde duruşumuz yatar. İç dünyamız hakkında dış dünyaya fikir veren duruş pozisyonumuz, ne kadar dinç ve kendine güvenli durursa emin olun ruh haliniz de bundan olumlu etkilenir. 

Göz teması önemli

Göz temasında bulunmak zannettiğinizden çok daha etkili bir yöntem. Etkin bir göz teması sayesinde karşınızdaki insanda onu iyi şekilde dinlediğiniz imajı oluşur. Bu olumlu bir izlenim bırakmanızı sağlar.

Ayna yöntemini kullanın

Karşınızdaki insanın yaptığı hareketleri yapmak, taklit edermiş gibi değil de yakınlığınızı hissettirecek şekilde yapmanız etkili bir iletişim bağı kurmanızda etkilidir. Ses tonunuzu karşınızdaki kişinin seviyesinde ayarlamak da olumlu bir durumdur.

Kişisel bakımınıza ve kıyafetlerinize önem verin

Kendinizi özgüvenli hissettiğinizde duruşunuz dahi değişir. Kendinizi daha çok göstermenize, daha çok alanda var olmak istemenize neden olur. Çünkü kendinize güveniyorsunuzdur. Bunu besleyen en önemli kriterlerden biri de kişisel bakımız ve giydiklerinizdir. İlla pahalı ve markalı kıyafetlerden bahsetmiyorum. Özenilmiş, temiz ve ütüsü düzgün, beden ölçünüze uyumlu kıyafetler iyi bir seçenektir.

İçten bir tebessümü ihmal etmeyin

Karşınızdaki insanı dinlerken ya da bir şeyler anlatırken yüzünde sevimli bir tebessüm olursa bu karşı tarafa hem olumlu enerji gönderecek hem de psikolojik açıdan rahatlamanızı sağlayacak.

Beden Dili Eğitimi Alabilir miyim?

Burada değindiklerim beden dilinin yalnızca yüzeysel kısmı. Daha pek çok detayı ve beden dilini etkili öğrenebilmeniz için eğitim almanız çok daha faydalı olacaktır. 

Ücretsiz ve online faydalanabileceğiniz eğitimde;

  • Etkili iletişim nedir?

  • Beden dili iletişimimizi nasıl etkiler?

  • Göz iletişimini ne şekilde kurmalıyız?

  • Hitap ederken nelere dikkat etmeliyiz?

  • Konuşmamızın uzunluğu ne olmalıdır?

  • İş hayatı ve sosyal hayatta kullanılan iletişim şeklinin farkı nedir?

  • Konuşmalarımız, beden dilimiz ve mimiklerimizin tutarlı olması için neler yapabiliriz?

Gibi konuları öğrenerek, gerek sosyal hayatta gerek iş hayatınızda daha sağlıklı ve etkili iletişim kurmayı öğreneceksiniz. 

Beden Dili Eğitimi, Bireyin beden dili ile ilgili özellikleri öğrenmesi ve geliştirmesi süreci, Ses tonlama, vücut duruşu, yüz ifadesi ve göz teması gibi faktörler büyük önem taşır, Beden Dilinin İletişime Katkısı, Beden dilinin, iletişim sürecinde çok önemli bir role sahip olduğu, Beden dilini kullanabilen kişiler genellikle yetkin, etkin ve saygın bulunur, Etkili Duruş, Duruşunuzun iç dünyanız hakkında dış dünyaya fikir verdiği ve duruşu dikkate almak, Duruş pozisyonumuz ne kadar kendine güvenli olursa, ruh hali de olumlu etkilenir, Göz Teması, Göz temasında bulunmanın etkili bir yöntem olduğu, Etkin bir göz teması, karşıdaki insanda onu iyi dinlediğimiz imajı oluşturur, Ayna Yöntemi, Karşınızdaki kişinin yaptığı hareketleri yapmanın ve yakınlığını hissettirmenin önemi, Ses tonunu karşınızdaki kişinin seviyesinde ayarlamanın yararları da vardır, Kişisel Bakım ve Kıyafetlere Önem, Özenli ve temiz kıyafetlerin, kendine güvenin artması ve daha iyi bir duruşa katkı sağladığı, Ütülü ve beden ölçümüze uygun kıyafetler seçilmesi önerilir, Tebessüm Etmek, Tebessümün karşı tarafa olumlu enerji gönderdiği ve onu rahatlattığı, Dinlerken ya da anlatırken içten bir tebessüm olumlu bir izlenim bırakabilir, Beden Dili Eğitimi Alabilir Miyim?, Beden dili ve iletişim konularında alınabilecek eğitimler ve bu eğitimlerin önemi, Eğitim alarak sosyal ve iş hayatında daha etkili bir şekilde iletişim kurabilirsiniz, Etkili İletişim Nedir?, İletişimin karşılıklı anlamayı ve hissettirmeyi içerdiği, Etkili iletişim, yanlış anlamaları önler ve insanlar arasında güven oluşturur, Göz İletişimi Nasıl Kurulmalı?, Göz temasının iletişimdeki önemine dikkat çekmek ve bu konuda profesyonel bir yaklaşım sunmak, Doğru göz teması karşınızdaki kişiye onu anladığınızı ve değer verdiğinizi gösterir
etkili iletişim stratejileri beden dili iletişim etkili iletişim online eğitim sertifika
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.