AnasayfaBlogAydınlatma Tasarımcısı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Aydınlatma Tasarımcısı Nedir? Ne İş Yapar?

11 Mayıs 2021
Tavandan bir grup cam ışık odanın içinde asılı durmaktadır. Görüntünün ortasında, içinden ışık geçen beyaz bir kürenin yakın çekimi yer alıyor. Sağ üst köşede camlı bir ışığın yakın çekimi var ve üzerinde beyaz bir etiket görülebiliyor. Sol alt köşede de camlı başka bir ışığın yakın çekimi var. Ayrıca, sol üst köşede dairesel bir ışığın bulanık bir görüntüsü ve sağ alt köşede bir kürenin bulanık bir görüntüsü var. Daha sağda bir kadeh şarabın yakın çekimi var. Görüntünün ortasında siyah metinli beyaz bir tabela var. Tüm ışıklar yanıyor ve parlak bir atmosfer yaratıyor.
BaşlıkAçıklamaÖrnekler/İpuçları
Aydınlatma Tasarımcısı Ne İş Yapar?Aydınlatma tasarımcısı, teknik farkındalık sahibi olan ve tasarımında rol oynadığı aydınlatma ile ortama değer katan bir kişidir.Işık kaynaklarını kullanma, mekânla kullanıcı arasındaki ilişkiyi sağlama, estetik ve yaratıcı ürünler tasarlama
Aydınlatma Tasarımı Nedir?Efektif ışık kaynaklarının yapı üzerinde yarattığı etkiyle, bunu yaşayan kullanıcı arasında oluşan ilişkinin tanımlanmasıdır.Sanatsal ve bilimsel unsurların bir arada kullanılması gerekliliği
Aydınlatma Tasarımcısının EğitimiAydınlatma tasarımcısı olmak isteyen kişiler, genellikle Mimarlık veya İç Mimarlık bölümlerinin ön lisans eğitimlerini tamamlamalıdır.Eğitim dışında deneyim kazanmak için stajlar ve workshops
Aydınlatma Tasarımcısının NitelikleriAydınlatma tasarımcısının bazı önemli niteliklere sahip olması gerekir. Yaratıcı, dikkatli, sabırlı olmalıdır.Küçük nesneleri kusursuz bir şekilde kullanabilme, teknik prosedür bilgisine hakim olma
Teknoloji ve Aydınlatma TasarımıAydınlatma Tasarımcıları modern ve yenilikçi tasarımlar yapmalıdır. Bu yüzden son teknolojik ilerlemeleri takip etmeleri gereklidir.LED aydınlatmalı armatürler gibi son teknolojik yenilikleri kullanma
Mekan AraştırmalarıAydınlatma tasarımcısı, aydınlatma tasarımı yapılacak alanın en iyi sinerjisini elde etmek için mekan araştırmaları yapmalıdır.Aydınlatılacak yapının işlevinin tespiti, tarihi yapılarda koruma ve aydınlatma
Aydınlatma Tasarımcısının SorumluluklarıAydınlatma tasarımcısının önemli görev ve sorumlulukları vardır, hangi ışık kaynağının ne şekilde ve nerde kullanılacağını belirleme ve tasarlama.Mekanın işlevine ve fonksiyonuna uygun ürünler tasarlamak.
Aydınlatma Tasarımı ve EstetikAydınlatmanın göze hoş gelen bir estetik değer kazandırma ve bunu belirli bir oranda kullanıcıyla uyumlu hale getirme yeteneği.Yaratıcı ve özgün tasarımlar ortaya çıkarmak.
Işığın Psikolojik EtkisiDoğru ışıklandırma kullanıcının psikolojisi üzerinde olumlu etkiler yaratır ve ortamda kendisini iyi hissetmesini sağlar.Gözü ve zihni yormayan aydınlatma.
Aydınlatma Tasarımlarının ÇeşitliliğiHer tasarım yapıdan yapıya, mekandan mekana ve ortamdan ortama değişiklik gösterir.Yeni ve orijinal tasarımlar, ilham alınabilir fakat kopya olmamalıdır.

Aydınlatma Tasarımı için; efektif ışık kaynaklarının yapı üzerinde yarattığı etkiyle, bunu yaşayan kullanıcı arasında oluşan ilişkiyi tanımlayan, hem bilim hem sanatı bir arada barındıran bir dal diyebiliriz. İçinde bilim olmasının sebebi, teknik bilgiler içermesidir. Sanat olmasının ise tasarım ve estetik içermesidir. Gözü ve zihni yormayan aydınlatmanın insanı olumlu yönde etkilediği psikolojik olarak kanıtlanmıştır. Aydınlatma tasarımcısı, teknik farkındalık sahibi olan ve tasarımında rol oynadığı aydınlatma ile ortama değer katan kişidir. Aydınlatılan mekan sizi yormuyorsa, kendinizi iyi hissedersiniz ve bu durum hem çalışmalarınıza hem psikolojinize olumlu olarak yansır.

Yazımızda aydınlatma tasarımcısı Nedir? Aydınlatma tasarımcısı ne iş yapar? Aydınlatma tasarımcısı olma şartları nelerdir? Gibi sorular için kapsamlı bir araştırma yaptık.

Aydınlatma Tasarımcısı Nedir?

Aydınlatma tasarımı özellikle son yıllarda hak ettiği değere ulaşmaya başladı. Mesleğe olan ilgi arttı ve bu alanda eğitim alan kişiler ve okul diyeceğimiz firmalarda çalışma fırsatı bulmuş pek çok tasarımcı ortaya çıktı. Bu sayede hem çalışan sayısı hem de yapılan işin kalitesi bakımından ilerleme gözle görülür şekilde fark edilmeye başladı.

Aydınlatma tasarımcısı olmak isteyen kişiler, üniversitelerin iki yıllık ön lisans eğitimi veren Mimari Aydınlatma Tasarımı bölümünde eğitim almaları gerekir. Aydınlatma tasarımcısı; genel aydınlatma alanında ve mimari sektöründe faaliyet gösteren kurumların tasarım alanlarında çalışan ve aydınlatma tasarımı yapan kişilerdir. Yapılan tasarım yapıdan yapıya, mekandan mekana ve ortamdan ortama değişiklik gösterir. Tasarım asla kopya olamaz.

Tasarım, her bir çalışmada, yeni bir şeyler ortaya koymak ve farklılık yaratmaktır. Tasarım hem orijinal hem yeni olmalıdır. İlham alınabilir ancak kopyalama işi olarak değerlendirilmesi imkansızdır. Aydınlatma tasarımcısı; deneyimini, aydınlatma tasarımı yapılacak alanın sinerjisini en iyi şekilde ortaya koyacak, aydınlatma ürünleri tasarlamakla görevlidir. Tekniği, estetiği bilir, yenilikleri yakından takip eder, yakalar ve bunu harmanlayıp ortaya, inovatif bir ürün çıkarmayı amaçlar.

Aydınlatma Tasarımcısı Ne İş Yapar?

Aydınlatma alanında modern ve yenilikçi tasarımlar yapması beklenen aydınlatma tasarımcısı oldukça önemli görevler üstlenir. Dünyada ve ülkemizde, süreli değişin disiplinlere sahip olan, özellikle LED aydınlatma armatürleri ile günceli düzenli takip eden, ticari amaçlı değil, mimari aydınlatma armatürleri kullanarak, son teknolojik ilerlemelere hakim olan tasarımcılar ortaya çok başarılı işler çıkarmaktadır. Çalıştığı kurumun beklentilerine göre görevleri çeşitlense de bir aydınlatma tasarımcısının temel görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.

  • Işık kaynaklarını doğru kullanmak kaydıyla, mekânla kullanıcı arasındaki ilişkiyi sağlamalıdır.

  • Estetik ve yaratıcılık katılan ürünler ortaya çıkarmalıdır.

  • Mekânın işlevine ve fonksiyonuna uygun ürünler tasarlamalıdır.

  • Fonksiyonun ihtiyacı olan teknik yeterlilikler doğrultusunda tasarım oluşturmalıdır

  • Tarihi yapılarda veya yeniden proje yapılması gereken binalarda araştırmalar yapılmalıdır.

  • Mekân araştırması tamamlandıktan sonra en iyi ışık elde edilebilmesi için çalışmalar hazırlamalıdır.

  • Mekâna uygun ışıklandırma için boyut tasarımı yapmalıdır.

  • Aydınlatmayı görsel bir zenginliğe kavuşturmak için deneysel amaçlı analitik mekân modelleri hazırlamalıdır.

  • Mekân ve ürün aydınlatması için aydınlık düzeyi sağlamalıdır.

  • Aydınlatma alanında öne çıkması gereken noktalara karar vermelidir.

  • Teknik yeterlilikleri araştırmalıdır.

Aydınlatma Tasarımcısı Nasıl Olunur?

Aydınlatma Tasarımcısı olarak kariyer planı yapacak kişiler, üniversitelerin iki yıllık mimari ve aydınlatma tasarımı bölümünden eğitim almaları gerekmektedir. Bu alanda çalışmak isteyen kişilerin ayrıca mimarlık, peyzaj, iç mimarlık ve elektrik mühendisliği alanındaki eğitimlerden faydalanmaları ve bilgi sahibi olmaları oldukça önemlidir. Ancak bu durum bir mecburiyet olarak değerlendirilmemelidir. Bu eğitimlerden faydalanmaları, çalışma standartlarını geliştirmeleri ve dolayısıyla kazançlarını da geliştirmeleri için önemli bir unsurdur. Aydınlatma tasarımcısı olmak isteyen kişiler eğitimlerini tamamladıktan sonra iş yaşamına atılmak için hazır olur ancak işverenler bazı önemli niteliklere de sahip olmalarını ister. Bu nitelikler, çalışmalarında daha başarılı olacaklarının birer göstergesi olarak kabul edilir. Şimdi bu nitelikleri inceleyelim.

  • Çok küçük nesneleri kavrayabilme, değiştirme ya da birleştirmek için el parmaklarını kusursuz bir şekilde kullanabilmelidir.

  • Teknik prosedür bilgisine hakim olmaları beklenir. Özellikle tasarımı oluşturma, test ve güvenlik kontrolü yapma gibi önemli bilgilere sahip olmaları önemlidir.

  • Dikkatli ve sabırlı ve titiz çalışmaları beklenir.

  • Yaratıcı olmalı ve yeni farklı tasarımlar ortaya çıkarabilmelidir.

  • Ayrıntılara dikkat etmeli, uzun süre konsantrasyon halinde kalabilmelidir.

  • Teknik bilgileri diğer çalışanlarla da paylaşmaları beklenir. İletişim sırasında net anlatmaya yönelik sözlü ve yazılı iletişim kabiliyeti göstermeleri beklenir.

  • Takım çalışması içinde uyumlu olmaları istenir.

  • Görselliğe önem vermeleri, teknolojiyi yakından takip etmeleri gerekir.

  • Kendilerinden istenen işi belirlenen tarihte ve belirlenen özelliklere göre teslim etmeleri gerekir.

Aydınlatma Tasarımcısı Ne İş Yapar?, Aydınlatma tasarımcısı, teknik farkındalık sahibi olan ve tasarımında rol oynadığı aydınlatma ile ortama değer katan bir kişidir, Işık kaynaklarını kullanma, mekânla kullanıcı arasındaki ilişkiyi sağlama, estetik ve yaratıcı ürünler tasarlama, Aydınlatma Tasarımı Nedir?, Efektif ışık kaynaklarının yapı üzerinde yarattığı etkiyle, bunu yaşayan kullanıcı arasında oluşan ilişkinin tanımlanmasıdır, Sanatsal ve bilimsel unsurların bir arada kullanılması gerekliliği, Aydınlatma Tasarımcısının Eğitimi, Aydınlatma tasarımcısı olmak isteyen kişiler, genellikle Mimarlık veya İç Mimarlık bölümlerinin ön lisans eğitimlerini tamamlamalıdır, Eğitim dışında deneyim kazanmak için stajlar ve workshops, Aydınlatma Tasarımcısının Nitelikleri, Aydınlatma tasarımcısının bazı önemli niteliklere sahip olması gerekir Yaratıcı, dikkatli, sabırlı olmalıdır, Küçük nesneleri kusursuz bir şekilde kullanabilme, teknik prosedür bilgisine hakim olma, Teknoloji ve Aydınlatma Tasarımı, Aydınlatma Tasarımcıları modern ve yenilikçi tasarımlar yapmalıdır Bu yüzden son teknolojik ilerlemeleri takip etmeleri gereklidir, LED aydınlatmalı armatürler gibi son teknolojik yenilikleri kullanma, Mekan Araştırmaları, Aydınlatma tasarımcısı, aydınlatma tasarımı yapılacak alanın en iyi sinerjisini elde etmek için mekan araştırmaları yapmalıdır, Aydınlatılacak yapının işlevinin tespiti, tarihi yapılarda koruma ve aydınlatma, Aydınlatma Tasarımcısının Sorumlulukları, Aydınlatma tasarımcısının önemli görev ve sorumlulukları vardır, hangi ışık kaynağının ne şekilde ve nerde kullanılacağını belirleme ve tasarlama, Mekanın işlevine ve fonksiyonuna uygun ürünler tasarlamak, Aydınlatma Tasarımı ve Estetik, Aydınlatmanın göze hoş gelen bir estetik değer kazandırma ve bunu belirli bir oranda kullanıcıyla uyumlu hale getirme yeteneği, Yaratıcı ve özgün tasarımlar ortaya çıkarmak, Işığın Psikolojik Etkisi, Doğru ışıklandırma kullanıcının psikolojisi üzerinde olumlu etkiler yaratır ve ortamda kendisini iyi hissetmesini sağlar, Gözü ve zihni yormayan aydınlatma, Aydınlatma Tasarımlarının Çeşitliliği, Her tasarım yapıdan yapıya, mekandan mekana ve ortamdan ortama değişiklik gösterir, Yeni ve orijinal tasarımlar, ilham alınabilir fakat kopya olmamalıdır
aydınlatma aydınlatma tasarımcısı tasarım sanat bilim aydınlatma tasarımcısı nedir aydınlatma tasarımcısı ne iş yapar aydınlatma tasarımcısı maaşları aydınlatma tasarımcısı nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.