AnasayfaBlogAşçılık Bölümü (MYO)
Bölümler

Aşçılık Bölümü (MYO)

18 Eylül 2020
Önlüklü iki kadın bir mutfakta birlikte pizza yapıyor. İlk kadın tezgahın başında durmuş, oklava ile hamuru açıyor. Onun yanındaki ikinci kadın domatesleri kesiyor ve pizzanın üzerine yerleştiriyor. Yanında bir kâse domates ve tezgâhın üzerinde bir saksı bitki vardır. Kaseye yakından bakıldığında içinde birkaç beyaz nesne görülüyor. Arka planda, içinde beyaz nesneler olan beyaz bir kase tezgahın üzerindedir. Mutfak taze yapılmış pizza kokusuyla doludur.
Aşçılık Bölümü DetayıAçıklamaİlgili Bilgi
Program Süresi2 yıllık ön lisans programıdır.Uygulamalı meslek eğitimi görmektedirler.
Eğitim İçeriğiTürk ve dünya mutfağı, beslenme kriterleri, menü planlama ve mutfak yönetimi gibi dersler içerir.Teorik ve pratik eğitim bir arada verilmekte.
Geçiş HakkıDGS yoluyla lisans bölümlere geçiş hakkı bulunmaktadır.Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyatetik, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği, Gastronomi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Mutfak Sanatları ve Yönetimi bölümlerine geçiş yapabilirler.
Uzaktan EğitimPratik eğitim gerektiği için uzaktan eğitim seçeneği çoğunlukla önerilmez.Uygulamalı derslerin çeşitliliğine dikkat etmek gereklidir.
İş İmkanlarıMutfak ve mutfak yönetiminin olduğu her alanda çalışabilirler.Restoranlar, kafe, lokanta, gıda işletmesi, eğitim kurumları ve hastaneler, otellerde iş bulunabilmektedir.
Kamuda İş İmkanlarıKPSS puanı ile çeşitli kamu kurumlarına aşçı unvanıyla atanabilirler.Genellikle üniversitelere atanmaktadırlar ve en az 75 puan almaları gerekmektedir.
Ders İçerikleriGastronomi ve Mutfak Sanatlarına Giriş, Türk Mutfağı, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Pişirme Yöntemleri, İngilizce, İçecek Bilgisi gibi dersler vardır.Mesleki yeterliliği ölçmek adına staj uygulaması da bulunmaktadır.
Bölüm TercihiYaratıcılık gerektiren bir alan olduğu için öğrencinin yeteneği ve görsel algısı önemlidir.Aşçılık bir meslek olarak çeşitli düzeylerde eğitimi bulunan bir alandır.
Dil EğitimiYurt dışında kendisini göstermek adına İngilizce yoğunlaşılmıştır.İş olanaklarını artırmak için İngilizce eğitim veren üniversiteler tercih edilebilir.
Gastronomi ile İlişkisiAşçılık bölümü ve Gastronomi bölümü aynı alanda olmasına rağmen birbirinden farklıdır.Gastronomi daha geniş bir mutfak ve dünya yemek kültürü bilgisi içerirken, aşçılık daha kısıtlı bilgi içeriği olan bir alandır

Ön lisans programlar arasında öğrencilerin en çok merak ettiği aşçılık bölümü, yiyecek-içecek sektörüne yetkin bireyler yetiştirmeyi hedefler. Bir ön lisans bölümü olarak üniversitelerin MYO'na bağlıdır. Günümüzde yiyecek-içecek ve konaklama sektörü, hızla yenilenen ve geleceğe taşınan dinamik alanlardandır. Özellikle yemek kültürünün geliştiği ülkelerde, konaklama ve turizm başta olmak üzere mutfak alanı ile ilgili bölümlere büyük görev ve işler düşebiliyor. Aşçılık bölümü için de bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Aşçılık mesleği ve aşçılık bölümü, temel eğitimden başlayarak mutfak kültürü üzerine geniş bilgileri sunan ve uygulayan bir alandır. 

Ülkemizde gelişen bir alan olarak mutfak kültürü ve yemek sektörü, çeşitli iş alanlarını yaratan bir özelliğe sahiptir. Yerel lokanta, kafe ve yemek işletmelerinden başlayarak otel, konaklama ve uluslararası organizasyonlarda yemek, baş etkenlerden biridir. Özellikle Türkiye'de mutfak işletmeciliği yaygın bir alan olduğundan, bu mutfakları yöneten ve işleten aşçı ve işletmecilere gereksinim her zaman olacaktır.

Aşçılık bölümünün temel hedefi de Türkiye ve yurt dışında mutfak yönetimi eğitimi almış, yaratıcı, yetenekli ve yetkin aşçılar yetiştirmektir. Buna yönelik verilen aşçılık bölümü eğitimini, biraz daha yakından tanıyalım. 

Aşçılık Bölümü Nedir?

Aşçılık bir meslek olduğu kadar çeşitli düzeylerde eğitimi bulanan bir alandır da. Üniversite eğitimi öncesi meslek liselerinde de aşçılık bölümü bulunmaktadır. Buna uygun olarak da pek çok lise aşçılık bölümü mezunu, mutfak ile ilgili bölümlere yönelmektedir. Aşçılık ile beraber adına aşina olduğumuz bir diğer mutfak bölümü ise gastronomidir. Gastronomi, aşçılıktan farklı olarak daha geniş bir mutfak ve dünya yemek kültürü bilgisi içerir.

Ayrıca gastronomi mezunları, yalnızca mutfak içinde değil, mutfakların yönetimi ,denetimi ve pazarlama aşamalarında da rol oynar. Yine gastronomi bölümü, 4 yıllık bir bölüm olarak yemek ve içecek kültürünü her yönden bir sanat edasıyla ele alır ve yaratıcılık hat safhadadır. Bu demek değildir ki aşçılık mesleğinde yaratıcılık yoktur. Aşçılık bölümü ve mesleği, yalnızca daha kısıtlı bilgi içeriği olan bir alandır. Bununla birlikte mutfağın içinde olduğu bir alanda yaratıcılık her daim vardır ve kişinin yeteneği ve görsel algısı da burada önemli rol oynamaktadır. 

 Aşçılık bölümü, TYT puanı ile öğrenci alan bir ön lisans programı olarak 2 yıllık süre içinde uygulamalı meslek eğitimi vermektedir. Bölümde; Türk ve dünya mutfağı, beslenme kriterleri, menü planlama ve mutfak yönetimi gibi etkenlerine bağlı olarak yemek yapma sanatı ele alınır. Aşçılık bölümünde; teorik ve pratik eğitim bir aradadır ve bölüm, öğrencilerin bu iki eğitimi kullanarak mutfaktaki etkenliğini artırmayı hedeflemektedir. Ayrıca öğrencilerin mesleki kariyerlerini yükseltmek ve eğitimlerine daha ayrıntılı devam etmeleri için DGS yoluyla lisans bölümlere geçiş hakkı da vardır. İlgili lisans bölümlerini aşağıda inceleyebilirsiniz.

aşçılık bölümü pratik eğitime ihtiyaç duyduğu için bazı üniversitelerin verdiği uzaktan eğitim seçeneğini bir daha düşünmenizde yarar var. aşçılık mesleğini okurken tanımak ve deneyimlemek için uygulamalı derslerin çeşitliliğine ayrıca dikkat etmeniz gerekir. yine iş olanaklarını artırmak ve yurt dışında kendinizi göstermek adına ingilizce eğitime yoğunlaşan üniversiteleri de tercih listesine yazabilirsiniz.

Aşçılık Bölümü İş İmkânları Nelerdir?

Aşçılar ve aşçılık bölümü mezunları, mutfak ve mutfak yönetiminin olduğu her alanda çalışabilirler. Ülkemizde Türk ve dünya mutfağına göre işletilen pek çok restoran, kafe, lokanta ve gıda işletmesi vardır. Ayrıca bölüm mezunları; eğitim kurumları ve hastanelerin yemekhanelerinde, otellerde, uluslar ve uluslararası organizasyonlarda da iş bulabilmektedir. Aşçılık mesleği, yalnızca yemek yapmak ile ilgili değil, ayrıca mutfaktaki kişileri yönetmek ve yemek kontrolüyle de ilgilidir. Bölüm mezunları genellikle özel sektörde çalışmaya meyilli olmakla beraber kamuda da iş imkânı vardır. 

Aşçılık bölümü mezunları, KPSS puanı ile çeşitli kamu kurumlarına aşçı unvanıyla atanmaktadırlar. Genellikle üniversitelere atanan mezunlar, en az 75 puan almak zorundadır. 

Aşçılık Bölümü Dersleri Nelerdir?

Aşçılık bölümü dersleri, uygulamalı olmakla beraber teorik eğitim içeriğine sahiptir. Bölümde, Türk ve yöresel mutfağı başta olmak üzere dünya mutfağı ve tarihi hakında da dersler vardır. Ayrıca gastronomi alanı ile ilgili dersler de müfredatta yer almaktadır. Eğitim dersleri dışında mesleki yeterliliği ölçmek adına staj uygulaması da çoğu üniversite de bulunmaktadır. Dersler, üniversiteden üniversiteye değişebilse de genel olarak bölüm içerikleri şöyledir:

  • Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına Giriş

  • Türk Mutfağı

  • Gıda Bilimi ve Teknolojisi

  • Pişirme Yöntemleri

  • İngilizce

  • İçecek Bilgisi

  • Pastacılık

  • Menü Planlama

  • Catering

  • Meslek Etiği

  • Yemek Sosyolojisi

  • Dünya Mutfakları

  • Mutfak Akımları

  • Restoran Yönetimi ve Pazarlama

  • Yöresel Mutfaklar

  • Staj

  • Hijyen ve Sanitasyon

Aşçılık Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Aşçılık bölümü, TYT puanı ile öğrenci almaktadır. Üniversitenin ilk sınavı olan TYT'den alınan puanlarla yerleşen öğrenciler, tercih döneminde devlet ya da özel üniversiteleri tercih edebilmektedir. Aşçılık bölümü, ön lisans bölümler arasında popüler olduğundan, taban puan ve sıralama değerleri de yüksek olmaktadır. Özellikle özel üniversiteler bazında, aşçılık bölümü taban puanları ve sıralamaları her yıl artmaktadır. 

Aşçılık bölümü; uygulamalı bir eğitime sahip olduğundan, üniversitelerin bu alanda geniş imkanlara da sahip olması beklenir. Özel üniversitelerin de daha görece daha geniş alan uygulamaları yaptığını söyleyebiliriz. Buna bağlı olarak da özel üniversitelerin tercih edilme sıklığı fazla olabiliyor ve bu durum da puanları yükseltebiliyor. Aşağıda da İlk 5 listesinde özel üniversitelerin burslu puan aralıklarını görebilirsiniz. 

ÜniversitePuanSıralama
İstanbul Bilgi Üniversitesi Burslu394,6013295.737
İstinye Üniversitesi Burslu394,2035896.351
Haliç Üniversitesi Burslu366,06977149.655
İstanbul Arel Üniversitesi Burslu--
Nişantaşı Üniversitesi Burslu--

Listenin tamamı özel üniversitelerden oluştuğundan, ilk 5'te yer alan devlet üniversitelerinin sıralamalarını da aşağıda ayrıca paylaştık.

ÜniversiteSıralama
Anadolu Üniversitesi548.540
Akdeniz Üniversitesi599.579
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi626.229
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi684.946
Ankara Üniversitesi708.400
Program Süresi, 2 yıllık ön lisans programıdır, Uygulamalı meslek eğitimi görmektedirler, Eğitim İçeriği, Türk ve dünya mutfağı, beslenme kriterleri, menü planlama ve mutfak yönetimi gibi dersler içerir, Teorik ve pratik eğitim bir arada verilmekte, Geçiş Hakkı, DGS yoluyla lisans bölümlere geçiş hakkı bulunmaktadır, Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyatetik, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği, Gastronomi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Mutfak Sanatları ve Yönetimi bölümlerine geçiş yapabilirler, Uzaktan Eğitim, Pratik eğitim gerektiği için uzaktan eğitim seçeneği çoğunlukla önerilmez, Uygulamalı derslerin çeşitliliğine dikkat etmek gereklidir, İş İmkanları, Mutfak ve mutfak yönetiminin olduğu her alanda çalışabilirler, Restoranlar, kafe, lokanta, gıda işletmesi, eğitim kurumları ve hastaneler, otellerde iş bulunabilmektedir, Kamuda İş İmkanları, KPSS puanı ile çeşitli kamu kurumlarına aşçı unvanıyla atanabilirler, Genellikle üniversitelere atanmaktadırlar ve en az 75 puan almaları gerekmektedir, Ders İçerikleri, Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına Giriş, Türk Mutfağı, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Pişirme Yöntemleri, İngilizce, İçecek Bilgisi gibi dersler vardır, Mesleki yeterliliği ölçmek adına staj uygulaması da bulunmaktadır, Bölüm Tercihi, Yaratıcılık gerektiren bir alan olduğu için öğrencinin yeteneği ve görsel algısı önemlidir, Aşçılık bir meslek olarak çeşitli düzeylerde eğitimi bulunan bir alandır, Dil Eğitimi, Yurt dışında kendisini göstermek adına İngilizce yoğunlaşılmıştır, İş olanaklarını artırmak için İngilizce eğitim veren üniversiteler tercih edilebilir, Gastronomi ile İlişkisi, Aşçılık bölümü ve Gastronomi bölümü aynı alanda olmasına rağmen birbirinden farklıdır, Gastronomi daha geniş bir mutfak ve dünya yemek kültürü bilgisi içerirken, aşçılık daha kısıtlı bilgi içeriği olan bir alandır
aşçılık bölümü aşçılık bölümü mezunları aşçılık bölümü taban puanları aşçılık aşçılık bölümü dersleri mutfak yönetimi mutfak yönetimi hizmetleri
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi mutfakta ayakta durmakta ve sağ elinde gümüş bir kaşık tutmaktadır. Kaşık, çeşitli malzemelerden oluşan yiyeceklerle dolu beyaz bir tabağın üzerinde durmaktadır. Tabakta bir parça et, biraz kahverengi sos ve birkaç sebze var. Kişi beyaz bir gömlek ve siyah pantolon giymektedir. Görüntünün arka planı odak dışı, ancak köşede bulanık yeşil bir nesne görülebiliyor. Kişi kaşıkla yemek tabağına sos döküyor ve malzemelerin eşit dağılmasını dikkatle sağlıyor.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
55173402
Barista Eğitimi eğitmeninin online ders anlatımı, kahve bardağı düzenleme ve kahvenin nasıl hazırlandığı anlatılıyor.
4.2
(11)

Barista Eğitimi

10 Konu10 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
55463402
Bu resim online bir NLP kursunu ve sertifikasını tasvir etmektedir. Resimdeki kadın gülümseyerek kursun eğlenceli ve ödüllendirici olduğunu ima ediyor. Boynunun, saçının ve ağzının yakın çekimi, kursun doğal dil işlemenin tüm yönlerini kapsadığını göstermektedir. Siyah arka plan ve merdiven, kursun kapsamlı ve ilgi çekici olduğunu gösteriyor. Arka plandaki kişinin elleri bulanıklaştırılarak kadına ve kurs materyaline odaklanıldığı vurgulanıyor. Kısacası, bu görsel NLP kursunun ve sertifikasyonunun ilgi çekici, kapsamlı ve ödüllendirici bir deneyim sunduğunu anlatmaktadır.
5
(40)

NLP Eğitimi

26 Konu10 Saat
Buket GüngenBuket Güngen
1350790