AnasayfaBlogAnestezi Bölümü (MYO)
Bölümler

Anestezi Bölümü (MYO)

08 Şubat 2020
Bir kişi elinde tıbbi bir cihazla beyaz bir arka planın önünde duruyor. Cihaz, her birinin ön tarafında beyaz bir düğme bulunan iki siyah silindirden oluşuyor. Kişinin üzerinde pembe beyaz çizgili bir gömlek vardır ve gözleri dikkatle cihaza odaklanmıştır. Görüntü kişinin yakın çekimidir ve cihaz çerçevenin büyük bir kısmını kaplamaktadır. Kişinin kısa kahverengi saçları ve çenesinde hafif bir kirli sakalı var. Cihazın alt kısımları bulanıklaştırılarak görüntüye rüya benzeri bir nitelik kazandırılmış. Kişinin cilt tonu orta, yüz ifadesi ise cihaza konsantre olduğu için ciddi.
Bölüm AdıTanımVerilen Eğitim ve İş İmkanları
Anestezi Bölümü (MYO)Anestezi bölümü, sağlık sektöründe ameliyathanelerde görev alacak teknikerler yetiştirir. Anestezi teknikeri, narkoz ve uyutma süreçlerinde yardımcı sağlık personeli rolünü üstlenir.Anestezi Bölümü 2 yıllık bir ön lisans programıdır. Mezunlar, kamu ve özel sektörde anestezi teknikeri olarak çalışma imkanı bulur. Bölüm, istihdam olanakları geniş olan bir sağlık alanında eğitim verir.
HemşirelikAnestezi bölümü mezunları, DGS sınavı ile Hemşirelik bölümüne geçiş yapabilirler.Hemşirelik bölümü, sağlık hizmetinde temel bir role sahip olan hemşireleri yetiştirir. Hemşireler, hastaların bakımını üstlenir ve hekimlerin tedavi sürecinde yardımcı olurlar.
Sağlık YönetimiAnestezi bölümü mezunları, DGS sınavı ile Sağlık Yönetimi bölümüne geçiş yapabilirler.Sağlık Yönetimi bölümü, sağlık kurumlarında yöneticilik yapan profesyoneller yetiştirir. Bu bölüm mezunları, hastanelerde, kliniklerde ve diğer sağlık kuruluşlarında yönetim pozisyonlarında çalışabilirler.
Acil Yardım ve Afet YönetimiAnestezi bölümü mezunları, DGS sınavı ile Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümüne geçiş yapabilirler.Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü, acil durumlarda çabuk ve etkili olarak hareket edebilecek profesyonelleri yetiştirir. Bu bölüm mezunları, acil yardım ekiplerinde, afet yönetim merkezlerinde ve ilgili kurumlarda çalışabilirler.
AnatomiAnestezi bölümünde verilen teorik derslerden biridir.Bu ders, insan vücudunun yapısını ve işleyişini öğretir. Anatomiyi bilen bir sağlık çalışanı, hastaların tedavi süreçlerini daha etkili bir şekilde yönetebilir.
FarmakolojiAnestezi bölümünde verilen teorik derslerden biridir.Farmakoloji, ilaçların vücut üzerindeki etkilerini ve nasıl kullanılması gerektiğini inceler. Anestezi teknikerleri, farmakoloji bilgisi sayesinde ilaçları doğru bir şekilde uygulayabilir.
FizyolojiAnestezi bölümünde verilen teorik derslerden biridir.Fizyoloji, vücudun normal fonksiyonlarını öğretir. Anestezi teknikerleri, fizyoloji bilgisi sayesinde hastaların vücut fonksiyonlarını anlamada ve izlemede yetenekli olurlar.
Meslek İçi DerslerAnestezi bölümünde verilen pratik derslerdir.Meslek içi dersler, anestezi teknikerlerinin gerçek hayatta karşılaşacakları durumları simüle eder. Bu dersler sayesinde öğrenciler, teorik bilgilerini pratiğe dökerler.
StajAnestezi bölümünde zorunlu olan uygulamalı eğitimdir.Staj, öğrencilere gerçek iş yaşamını deneyimleme fırsatı sunar. Staj yaparak, anestezi teknikerlerinin önemli beceriler kazanır ve iş hayatına hazırlanır.
Tıbbi TerminolojiAnestezi bölümünde verilen teorik derslerden biridir.Tıbbi Terminoloji, sağlık çalışanları arasında genel olarak kabul görmüş terimleri öğretir. Bu ders, anestezi teknikerleri için iletişimi etkili ve açık bir şekilde yürütme imkanı sunar.

Sağlık ile ilgili bölümler yalnızca SAY puan türü ile öğrenci almaz. TYT puan türünden de öğrenci alımı yapan pek çok sağlık bölümü vardır. Bunlardan biri de anestezi bölümü. Anestezi bölümü, bir ön lisans programı olup ameliyathanelerde görevli olan teknikerler yetiştirir. Anestezi bölümü, üniversitelerin sağlık meslek yüksekokullarında yer almaktadır. Bölüm, ön lisans programlar arasında sık tercih edilen programlardan biri olarak görülüyor. Yalnızca TYT puanı ile öğrenci alan anestezi bölümü, sağlık sektöründe çalışacak nitelikli sağlık çalışanları yetiştirme hedefindedir. 

Anestezi bölümünde; anatomi, farmokoloji, fizyoloji ve meslek içi dersler verilir. Bölüm mezunları, sağlık sektörünün en gerekli alanlarından biri olarak sağlık hizmetini yerine getirirler. Anestezi bölümü mezunları, talebin fazla olduğu bir alanda çalışmakla birlikte her öğrencinin bu mesleğe uygun olduğu söylenemez. Bölümü tercih etmeden önce istihdam olanakları ile birlikte adayın kendini değerlendirmesi de gereklidir. Özellikle sağlık ile ilgili bölümleri tercih listenize yazmadan önce tarafsız bir gözlem yaparak bu alana uygun olup olmadığınızı ölçmelisiniz. Anestezi bölümü gibi alanlar, iki kere düşünmeyi gerektiren meslek gruplarıdır ve yalnızca geliri düşünerek yapılacak meslekler değildir. 

Anestezi Bölümü (MYO) Nedir?

Son yıllarda SAY alanı dışında ön lisans sağlık bölümleri de ciddi bir şekilde ilgi çekiyor ve tercih listelerinde yer alıyor. Anestezi de bu bölümlerden biridir. Bölüm, sağlık sektörüne "anestezi teknikeri" kazandırmaktadır. Anestezi teknikeri, ameliyatlarda hastanın  narkoz ve uyutma süreçlerinde yardımcı olan bir sağlık personelidir. Anestezi teknikerleri, anestezi uzmanının denetimi altında, gerekli uyutma ve tıbbi durum kontrollerini yaparlar. teknikerler, aksi ve olumsuz durumlarda anestezi uzmanına bilgi verir. anestezi teknikeri yetiştiren anestezi bölümü, 2 yıllık süreç boyunca pratik eğitim verir. bölüm, sağlık ve tıbbi yöntemler hakkında geniş uygulamalı dersler vermektedir. bölüm tercihi açısından sağlık ile ilgili bir meslek icrasında bulunacağınıza güvenmiyorsanız bölümü okumak da size zor gelebilir. 

Anestezi bölümü, 2 yıllık eğitim bulmasıyla beraber lisans bölümlere geçiş sağlayan bir alandır da. DGS aracılığıyla ÖSYM kılavuzunda yer alan ilgili lisans bölümleri şunlardır:

Anestezi bölümünde; uygulamalı olarak anestezi öncesi, sırası ve sonrası ile ilgili bilgiler verilir. 2 yıllık verilen eğitim ile beceri ve yetkinlik kazanan mezunlar, kamu ve özel sektöre bağlı sağlık kurumlarında çalışmaktadırlar. Anestezi bölümü, her ne kadar iş bulma konusunda sıkıntı yaratmayan mesleklerden birini barındırsa da her aday öğrencinin bölümü tercih etmesi önerilmez. Öncelikle sağlık hizmeti sunabilecek amaç ve potansiyelde olmanız gerekir. Yani, ameliyat öncesi ve sırasındaki tıbbi işlemleri gerektiğinde rahatlıkla uygulayabilmeniz ve yaşanabilecek aksaklıklara hazırlıklı olmanız beklenir. Bu gibi şartları yerine getirebileceğinize inanıyorsanız 2 yıllık eğitim sonrası, sağlık sektöründeki yerinizi alabilirsiniz. 

Anestezi Bölümü (MYO) İş imkânları Nelerdir?

Anestezi bölümü mezunları, sağlık sektörü içinde istihdam edilmektedir. Doğrudan  Tıp ve sağlık ile ilgili bir meslek icra ettiklerinden mezunlar, sağlık sektörü dışında çalışamamaktadırlar.  Sağlık kurumlarında görevli olan anestezi teknikerleri, anestezi uzmanına doğrudan yardım eder. Bölüm mezunları; kamu hastanelerinde, özel sağlık kuruluşlarında, klinik ve üniversite hastanelerinde çalışmaktadırlar. Bunun yanı sıra anestezi bölümü mezunları, farklı mesleklerde çalışmak için DGS yoluyla lisans bölümlere geçebilirler. Hemşirelik, sağlık yönetimi ve acil yardım ve afet yönetimi bölümlerine geçerek ve mezun olarak iş alanlarını çeşitlendirebilirler. 

Anestezi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Anestezi teknikeri olan mezunlar, hastane ve kliniklerde görev yaparlar. Mezunlar, ameliyat öncesi anestezi uzmanı ve uzman doktorların yönlendirmelerini yerine getirir. Gerekli narkoz işlemleri için uzmana yardımcı olur ve hastayı uyutma öncesi rahatlatır. Hastanın ameliyat öncesi gerekli tıbbi hazırlıklarını yapan teknikerler, ameliyat sırasında da hastanın EKG kontrolünü takip eder. Anestezi teknikeri, anestezi uygulaması öncesi tüm hazırlıkları yaparak gerekli narkoz işlemini gerçekleştirir. 

Anestezi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Anestezi bölümü, üniversitelerin Sağlık Meslek Yüksekokullarında bulunmasına uygun olarak uygulama esaslıdır. Anestezi bölümü dersleri, pratik yapmanın yanı sıra teorik içeriklere de sahiptir. Bölüm derslerinde; anatomi, fizyoloji, temel anestezi ve tıbbi terminolojiye dayalı içeriklere yer almaktadır. Aynı zamanda mesleki sorumluluk ve meslek etiği dersleri de bölümde yer almaktadır. Anestezi bölümünde zorunlu olarak staj uygulaması da bulunmaktadır. Bunun yanı sıra klinik uygulama esaslı dersleri de bölümde görebilirsiniz. Yine sağlık hizmeti içinde iletişimin önemine uygun olarak iletişim becerileri ve kişilerarası iletişim dersleri, seçmeli olarak müfredatta yer almaktadır. Anestezi bölümü dersleri, üniversiteden üniversiteye değişebilmektedir; yine de aşağıdaki dersler genel olarak müfredatta kendine yer bulmaktadır.

  • Fizyoloji

  • Anatomi

  • İngilizce

  • Anestezi Uygulama

  • Klinik Anestezi

  • Tıbbi Terminoloji

  • Meslek Etiği

  • Sistem Hastalıkları

  • Temel Fizik

  • Temel Anestezi

  • EKG Analizi

  • Klinik Uygulama

  • Staj

  • Fizyopatoloji

  • İlk Yardım

  • Halk Sağlığı

  • Enfeksiyon Hastalıkları

  • İş Sağlığı ve Güvenliği

Anestezi Bölümü (MYO) Taban Puanları ve Sıralama

Anestezi bölümü, bir ön lisans programı olarak son yıllarda en çok tercih edilen alanlardan biridir. Bölüm; TYT puanı ile öğrenci alıp, tüm derslerden belli bir başarıyı yakalayan öğrencilere kapılarını açmaktadır. Anestezi taban puanları ve sıralamaları, TYT açısından yüksek olabildiği için Matematik ve Türkçe testleri yanında, diğer testlerden de başarılı olmak beklenir. Hem devlet hem de özel üniversitelerde bulunan bölüm, burslu, ikinci öğretim, %50 burslu gibi seçeneklere sahiptir. Anestezi taban puanları ve sıralama açısından en yüksek değerlere sahip üniversite, Trabzon Avrasya Üniversitesidir. Devlet üniversitelerinde ise ilk sırada, Ege Üniversitesi yer almaktadır.

Anestezi bölümü taban puan ve sıralamasında ilk 5 içinde özel üniversitelerin burslu programları vardır. Aşağıdaki listeden bu üniversiteleri inceleyebilirsiniz. Devlet üniversiteleri açısından ilk 5'te yer alan üniversiteler ise şunlardır: Ege Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi. Bu üniversiteler ile anestezi bölümünü barındıran diğer üniversitelerin puan ve sıralama değerlerini, Yök Atlas uygulamasından takip edebilirsiniz. 

Avrasya Üniversitesi Burslu Puan 406, 27421 Sıralama 78.509

Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Burslu Puan 352,02514 Sıralama 184.808

Bezm-i Âlem Üniversitesi Burslu Puan 341,87811 Sıralama 215.435

Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Burslu İÖ Puan 339,70096 Sıralama 222.519

Başkent Üniversitesi Burslu Puan  338,37663 Sıralama 226.992

Anestezi Bölümü (MYO), Anestezi bölümü, sağlık sektöründe ameliyathanelerde görev alacak teknikerler yetiştirir Anestezi teknikeri, narkoz ve uyutma süreçlerinde yardımcı sağlık personeli rolünü üstlenir, Anestezi Bölümü 2 yıllık bir ön lisans programıdır Mezunlar, kamu ve özel sektörde anestezi teknikeri olarak çalışma imkanı bulur Bölüm, istihdam olanakları geniş olan bir sağlık alanında eğitim verir, Hemşirelik, Anestezi bölümü mezunları, DGS sınavı ile Hemşirelik bölümüne geçiş yapabilirler, Hemşirelik bölümü, sağlık hizmetinde temel bir role sahip olan hemşireleri yetiştirir Hemşireler, hastaların bakımını üstlenir ve hekimlerin tedavi sürecinde yardımcı olurlar, Sağlık Yönetimi, Anestezi bölümü mezunları, DGS sınavı ile Sağlık Yönetimi bölümüne geçiş yapabilirler, Sağlık Yönetimi bölümü, sağlık kurumlarında yöneticilik yapan profesyoneller yetiştirir Bu bölüm mezunları, hastanelerde, kliniklerde ve diğer sağlık kuruluşlarında yönetim pozisyonlarında çalışabilirler, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Anestezi bölümü mezunları, DGS sınavı ile Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümüne geçiş yapabilirler, Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü, acil durumlarda çabuk ve etkili olarak hareket edebilecek profesyonelleri yetiştirir Bu bölüm mezunları, acil yardım ekiplerinde, afet yönetim merkezlerinde ve ilgili kurumlarda çalışabilirler, Anatomi, Anestezi bölümünde verilen teorik derslerden biridir, Bu ders, insan vücudunun yapısını ve işleyişini öğretir Anatomiyi bilen bir sağlık çalışanı, hastaların tedavi süreçlerini daha etkili bir şekilde yönetebilir, Farmakoloji, Anestezi bölümünde verilen teorik derslerden biridir, Farmakoloji, ilaçların vücut üzerindeki etkilerini ve nasıl kullanılması gerektiğini inceler Anestezi teknikerleri, farmakoloji bilgisi sayesinde ilaçları doğru bir şekilde uygulayabilir, Fizyoloji, Anestezi bölümünde verilen teorik derslerden biridir, Fizyoloji, vücudun normal fonksiyonlarını öğretir Anestezi teknikerleri, fizyoloji bilgisi sayesinde hastaların vücut fonksiyonlarını anlamada ve izlemede yetenekli olurlar, Meslek İçi Dersler, Anestezi bölümünde verilen pratik derslerdir, Meslek içi dersler, anestezi teknikerlerinin gerçek hayatta karşılaşacakları durumları simüle eder Bu dersler sayesinde öğrenciler, teorik bilgilerini pratiğe dökerler, Staj, Anestezi bölümünde zorunlu olan uygulamalı eğitimdir, Staj, öğrencilere gerçek iş yaşamını deneyimleme fırsatı sunar Staj yaparak, anestezi teknikerlerinin önemli beceriler kazanır ve iş hayatına hazırlanır, Tıbbi Terminoloji, Anestezi bölümünde verilen teorik derslerden biridir, Tıbbi Terminoloji, sağlık çalışanları arasında genel olarak kabul görmüş terimleri öğretir Bu ders, anestezi teknikerleri için iletişimi etkili ve açık bir şekilde yürütme imkanı sunar
 anestezi bölümü anestezi bölümü mezunları anestezi teknikeri anestezi taban puanları anestezi bölümü dersleri 
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.