1 Haftada Metin Yazarlığı Öğrenin

Aslında uzun süredir var olan fakat son zamanlarda ihtiyaç arttığı için aranılan gözde iş alanı arasına giren trend meslek metin yazarlığı. Metin yazarı; özgün ve yaratıcı içerikler üreten ve bunu dijital ortamlarda, internet bağlantılarında veya çıkartılabilir materyallerde yayınlayan kişidir. Metin yazarlığı yapan kişiler ajanslarda çalışabilir, reklam ve geleneksel mecraya içerik üretebilirler. Yazıları yazdığı yerdeki kişilere ulaşır.
Kaleminiz kuvvetli ve sizde bu işe gönül verdiniz. Ama nereden başlayacaksınız bilmiyorsunuz. İşin teknik kısmını bilmeniz, metin yazma kurallarını öğrenmeniz gerek. Bir haftada metin yazarlığı öğrenebilirsiniz. İçerik Editörlüğü Eğitimi ile dijital platformlarda metin yazma konusundaki tüm detayları öğrenebilirsiniz. Evet yanlış duymadınız bu kadar kısa bir sürede işin kurallarını, ana hatlarını öğrenmeniz mümkün.Enstitü bünyesinde yer alan ücretsiz eğitimle metin yazarlığı hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Eğitmenin muhteşem anlatımıyla, online eğitimlere girebilir ve sorular sorabilirsiniz.
Online eğitimler için canlı dersleri kaçırdığınızda videolardan dersleri dinleyebilirsiniz. Bu eğitimle yaratıcı içerikleri kurallara uygun olarak nasıl yazacaksınız, sıra dışı, özgün içerikleri nasıl üretmeniz gerektiğin öğrenebileceksiniz. Online içerik yazarlığı hakkında bilinmesi gerekli tüm konuları ve SEO eğitimi alarak ,uyumlu metin hazırlamak için gerekli tüm teknik konuları öğrenebilirsiniz. Eğer internet ortamı için içerik üretecekseniz SEO (Arama motoru optimizasyonu) hakkında bilgi sahibi olmalısınız. SEO uyumlu üretilen içerikler çok daha hızlı bir şekilde yayılacaktır. Bütün bunları 1 hafta gibi kısa bir süre içerisinde öğrenmeniz mümkün. Eğitim sonunda gireceğiniz sertifika sınavında başarılı olmanız durumunda, sertifika da alarak bildiklerinizi belgelendirin.
İlgili Eğitim: İçerik Editörlüğü Eğitimi
Metin Yazarı Nedir?
Metin yazarı; dijital ortamlar, yayıncılık ve internet sektöründe özgün ve yaratıcı içerikler üreten kişidir. Metin yazarlığı yapan kişiler birçok alanda içerik üretebilirler. Teknoloji, pazarlama, reklam ve tanıtım alanlarında da yazılar yazabilirler. Dijital ortamlarda ya da çıkartılabilir materyaller için yaratıcı, sıra dışı içerikler üretebilirler. Okumayı, yazmayı, yeni şeyler üretmeyi ve araştırmayı seven kişiler için şahane bir deneyimdir. Metin yazarı, yazacağı konu ile ilgili detaylı araştırma yapar, bilgi edinir ve edindiği bilgileri etkili bir şekilde kaleme alır.
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte insanlar, alışverişten, modaya, sağlıktan spora kadar birçok alanda internet ortamından faydalanmaktadır. Durum böyle olunca da içerik üretimi önem kazandı. Her konuda içeriklerin üretilmesi için yaratıcı fikirler üreten insanlara da ihtiyaç duyuldu. İşte tamda bu noktada metin yazarlığı önem kazandı. Ancak bunu bir iş olarak değil hayat tarzı, yaşam felsefesi olarak düşünmeli. Yoksa başka türlü yaratıcı fikirlerin ortaya çıkması elbette ki mümkün olmaz. Bu yüzden bu işe gönül vermeli sadece para kazanacağınız bir meslek olarak görmemelisiniz.
Metin Yazarlığı Nedir Kısaca?
Metin yazarlığı, belirli bir amaç veya hedef kitle için yazılmış, düzenlenmiş ve hazırlanmış bir yazıdır. Bu yazılar, web siteleri, bloglar, reklamlar, makaleler, broşürler, kitaplar, gazeteler ve dergiler gibi çeşitli formatlarda kullanılabilir. Metin yazarlığı, dil ve gramere hakim olma, hedef kitleyi anlama, yaratıcı düşünme ve yazılı iletişim becerileri gerektiren bir meslektir. Temel amacı, okuyuculara ilgi çekici, bilgilendirici ve etkileyici bir mesaj iletmektir.
Metin Yazarı Ne Yapar?
Metin yazarları birçok farklı alanlarda çalışıp, farklı türde içerik üretebilirler. Radyo ve televizyon programı metinlerinden, basın bültenine, sosyal medyadan, web sitesine kadar her alanda yaratıcı metinler üretebilirler. Ajanslarda çalışabilirler. Genelde reklam sektöründe ve e-ticaret sektöründe faaliyet gösterirler. Metin yazarından geniş ve farklı bir bakış açısıyla verilen konuyu yorumlaması beklenir. Yazım kurallarına uyarak akıcı ve net bir dilde içerikler üretmesi, araştırmacı olması ve araştırma sonuçlarını yaratıcı şekilde yazıya dökmesi beklenir.
Bütün bunları yapabilmesi içinde metin yazarının çok okuyan, araştırmacı, kendini geliştirmeyi seven, yaratıcı bireyler olması gerekir. Araştırmacı kişilik yapılarını yazıya yaratıcı şekilde yüklerler. Hangi bilgiyi, nerede ve nasıl kullanacaklarını bilirler. Metin yazarları bir ajansa bağlı olarak tam zamanlı veya zarı zamanlı olarak çalışabilirler. Aynı zamanda freelance yapılacak işler arasında da yer alan metin yazarlığında internet üzerinden iş yapabilrisiniz. İnternet üzerinden çalıştığınızda farklı şehirlerden de çalışabilme imkanı vardır. Birçok insan bu alanda talebin artması nedeniyle bu işten para kazanmaktadır.
Metin Yazarının Görevleri
Metin yazarının başlıca görevleri şunlardır:
Deneyim ve bilgileri doğrultusunda içerikler oluşturmak.
Yazmaya başlamadan önce konuyla ilgili araştırma yapmak.
Araştırdığı konuları yaratıcı şekilde yorumlayarak içerik üretmek.
Kendine has, özgün içerikler üretmek.
Yazım ve imla kurallarına uymak.
Sürekli okumak ve kendini yenilemek.
İyi derecede bilgisayar kullanabilmek.
Kendinden istenen konuyla ilgili en doğru ve uygun içeriği hazırlamak.
Photoshop ve benzer programlar kullanarak, metni görselle desteklemek.
İstenen içerik türüne göre örneklendirme yapmak.
Metin Yazarı Nasıl Olunur?
Metin yazarı olmak için zorunlu olarak bir üniversite bitirme şartı yoktur. Tabi ki bu, her isteyen metin yazabilir olabilir demek değildir. Öncelikle kaleminiz kuvvetli olmalı ve metin yazarı temel özelliklerini taşımanız gerekir. Öyle çok da görüldüğü gibi kolay bir iş değildir. Yaratıcı olmalı ve adeta kelimelerle dans etmelisiniz. Sizden istenen konu ile ilgili doğru araştırma yapıp, yaptığınız araştırmayı yazınıza özgün bir şekilde aktarmanız çok önemlidir. Bu alanda devamlılık sağlayabilmek için kaliteli ve farklı içerikler üretmeniz gerekir.
Dil bilgisini sevmeli ve yazım kurallarını çok iyi bilmeniz gerekir. Karşılaştığınız sorunlara kısa zamanda çözümler üretmelisiniz. Kendini geliştirmeye açık olmalı ve sürekli yeni bilgiler öğrenmelisiniz. Her konuda kitap okuyabilmelisiniz ki her konuda özgün içerikler yazabilesiniz. Bilmediğiniz bir konu hakkında yaratıcılığınız konuşturmak ve yazıya dökmek hiç de kolay değildir. Edebiyata karşıda boş olmamalısınız. Edebi konuları severek ve ilgiyle takip etmelisiniz.
Yeteri kadar teknik bilgiye de sahip olmanız gerekir. Teknik bilginizi arttırmak için eğitimlerden yararlanabilirsiniz. Bu konuda Enstitü tarafından verilen içerik editörlüğü eğitiminden faydalanabilirsiniz. Eğitim alarak SEO uyumlu metinler yazabilirsiniz. İşte bu temel özelliklere sahipseniz metin yazarı olabilirsiniz. Bu işi bir meslek olarak yapmak ve sektörde yer edinmek istiyorsanız sizi diğerlerinden ayıracak özelliklerinizin de olması gerek. Mesela yazım tarzınızın diğer yazarlardan farklı olması veya yabancı dil bilmeniz sizi diğer yazarlardan farklı kılacaktır.
Metin Yazarı Olmanın Püf Noktaları
Metin yazmak, yaratıcılık gerektiren bir iş olduğu için kişiden kişiye değişen aşamaları vardır. Ancak hangi yeteneğe sahip olursanız olun her mesleğin kendine özgü özellikleri olduğu gibi metin yazarı olmanın da püf noktaları vardır. Gelin bunlara birlikte göz atalım.
Etkileyici, yaratıcı başlıklar kullanın.
Çok iyi araştırma yapın, mümkünse farklı kaynaklar bulun.
Öncelikle kendiniz için yazın.
Kendi yazınızı siz keyifle okur musunuz? Objektif olun.
Gereksiz cümleler kurmayın. Sade, net ve anlaşılır olun.
Akıcı, keyifli, farklı bir dil kullanın.
Aynı cümleleri tekrar yapmaktan kaçının.
Giriş, gelişme ve sonuç bütünlüğüne mutlaka bağlı kalın.
Heyecan verici ve ilgi çekici içerikler üretmeye çalışın.

Özel bir şirkette, finans sektöründe 14 yıl boyunca Kıdemli Şef olarak çalıştım. Sermaye Piyasaları ile ilgili her türlü takas ve operasyon işlemleri yaptım. Kendimi geliştirmek adına İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından aldığım "İçerik Editörlüğü" eğitimi ile hobi olarak başladığım yazma tutkumu geliştirdim. Ardından Enstitü bünyesinde İçerik Yazarı olarak çalışmaya başladım.