AnasayfaBlogİlk Strateji Toplantınıza Nasıl Hazırlanmalısınız?
Stratejik Yönetim

İlk Strateji Toplantınıza Nasıl Hazırlanmalısınız?

20 Mayıs 2019
Kırmızı bir satranç taşını tutan bir elin yakın çekimi. Kişinin eli hafifçe bulanıklaştırılmış ve görüntü satranç taşına odaklanmıştır. Taş parlak kırmızı renkte ve parlak bir yüzeye sahip. Taş silindir şeklindedir ve ortasını çevreleyen beyaz bir çizgi vardır. Sivri bir tepesi ve düz bir tabanı vardır ve tepesinde dairesel bir çukur bulunur. Parça, kişinin başparmağı ve işaret parmağı her iki yanda olacak şekilde elin ortasına yerleştirilir ve parçayı yerinde tutuyor gibi görünür. El düz, açık gri bir arka planın önünde konumlandırılmıştır.
Strateji ToplantısıNeden ÖnemlidirNasıl Hazırlanmalı
Önceki PlanlamalarGeçmiş deneyimlerden ders çıkarılabilme.Geçmiş toplantı notları ve kararları gözden geçirilmeli.
Mevcut Durum AnaliziStratejinin realistik bir temeli olması için mevcut durumun iyi anlaşılması gereklidir.Firma/metrik verileri ve rakip analizleri yapılmalı.
Hedeflerin BelirlenmesiFirmanın gelecekte nerede olmak istediğini belirlemekUzun ve kısa dönem hedefler raporlanmalı, yapılacak aksiyon planları oluşturulmalı.
Fikir AlışverişiFarklı bakış açılarına sahip olunması ve yaratıcılığın teşvik edilmesi.Çeşitli fikirler sunan sunumlar hazırlanmalı.
Stratejilerin GeliştirilmesiHedeflere ulaşmak için gerekli adımların belirlenmesi.Daha önceki stratejilerin sonuçları değerlendirilmeli, yeni stratejiler geliştirilmeli.
RaporlamaBelirlenen stratejilerin ve aksiyon planlarının izlenmesi ve öğrenilmesi.Düzenli olarak raporlar hazırlanmalı ve takip edilmeli.
Uygulama ve TakipStratejinin başarılı uygulanması ve aksiyonların gerçekleştirilmesi.Uygulama planlarına karar verilmeli, gerekli adımlar atılmalı ve sürekli olarak izlenmeli.
Yeni Fikirler ve YeniliklerFirmanın sürekli gelişim ve değişim içinde olması.Yeni teknolojiler ve trendler takip edilmeli, bu konuda sunumlar hazırlanmalı.
Risksiz Zamanda Tekrar DenemeBelirlenen stratejilerin etkinliğini ölçmek.Belirlenen stratejiler belirli zamanlarda risksiz bir ortamda tekrar denemeli.
DeğerlendirmeGerçekleşen uygulamaların sonuçlarının analiz edilmesi.Toplantının sonunda durum değerlendirmesi yapılmalı.

Daha önceden bir stratejik planlama sürecine dahil olduysanız, yöneticinizden gelen davet hem heyecan verici, hem de biraz korkutucu olabilir. Hele ki, strateji fikri kulağa heyecanlı ve önemli geliyor ise, bu kesinlikle çok önemli bir konudur. Peki strateji toplantısına katılırken ne gibi detayları bilmek fayda sağlar? 

Strateji Ne Değildir?

  • Strateji, finansal hedeflerden oluşan bir liste veya bir büyüme değildir. Finansal sonuçlar bir stratejiyi uygulamak için alınan eylemlerin sonuçlarıdır. 

  • Strateji, bütçe ile alakalı değildir. Eğer ki bir bütçe ise, planlanmış harcama/gelirlerin toplamının ve zamanlamasının detaylı bir listesidir. 

  • Strateji, bir etkinlik değildir, pazarda öğrenilen dersler üzerine devamlı değerlendirme ve düzenli geliştirme isteyen dinamik bir süreçtir.  

  • Strateji, taktik operasyonlarının ‘’Yapılacaklar’’ listesi değildir. Herhangi bir strateji sürecindeki eylemler müşterilere hizmet vermeye, yeni pazarlar açmaya, rekabetçi yönleri geliştirmeye odaklanmalıdır. 

Stratejik Yönetim Süreci Hakkında Neler Bilmek Gerekir

Birçok şirket strateji gelişimi ve taslak tipi yaklaşımları uygulama tuzağına düşüyor. Yaygın ve etkisiz taslaklar, bir şirketin misyonunu gözden geçirmesini, gelecek vizyonunu belirtmesini ve daha sonra o vizyonu gerçekleştirmek için gerekli eylemleri tanımlamasını önerir. 

Gerçek strateji yönetimi odaklı çalışma araştırma, keşif ve tartışma gerektirir. Aşağıdaki belirtilen eylemler, bir şirketin gerçek stratejik yönetim süreci dahilindeki uygulama ve plan kısımlarını gösteriyor.

Şirketin mevcut durumunu, karşılıklı olarak paydaş kitle, müşteri, tedarikçi, rakip ve baş ortaklar ile birlikte değerlendirmek         

  • Şirketin eşsiz avantajlarını ve dezavantajlarını değerlendirmek.

  • Şirketi tehdit eden potansiyel tehditleri, yeni fırsatlar sunan teknolojileri veya pazardaki gelişmeleri tanımlamak ve değerlendirmek.

  • Müşterilerin değişen ihtiyaç ve işlerini değerlendirmek 

  • Şirketin güçlenebileceği ve yatırım yapabileceği noktaları değerlendirmek.       

  • Yukarıdaki tüm eylemleri bir analize dönüştürmek.

  • Cevap vermek: “Bu analize göre, ne yapmalıyız?’’ Bu sorunun basitliği sizi kandırmasın. Aslında cevap vermek çok zordur. 

Yukarıdaki çalışmaya bağlı olarak takım, gerçekleştirilmesi gereken eylemleri değerlendirir. Bu eylemler, yatırım seçeneklerini değerlendirmeyi, yeni projeler başlatmayı, sistem ve kaynaklar için başlıca gerekçeleri tanımlamayı içerir ve bir proje planına dönüştürülür. 

Bir işletmenin en zorlu süreci olan strateji aşaması, online uzaktan stratejik yönetim eğitimi ile desteklendiğinde pek çok konuda bilgi sahibi olunabilir.

Strateji Uygulaması Nasıl Olmalı?

Tanımlanan eylemleri uygulama süreci, sürecin ölçülerini belirleme ve finansal hedefler uygulamanın temelidir. Sağlıklı bir uygulama programı, koordinasyonu tanımlar ve uygulama/raporlamayı desteklemek için proje yönetim araçlarını işe dahil eder. 

Buna ek olarak, etkin bir strateji uygulama süreci pazarda öğrenilen dersleri yansıtmak ve ayarlamak adına geri bildirim zincirini sürece dahil eder.  

Stratejik Yönetimin 6 Zorluğu

Yukarıda verilen konu ve konseptlere dahil olarak, stratejik yönetim çalışmasının karışık ve riskli bir süreç olduğu gerçektir. Kurumların strateji ile zorluk çektikleri 6 zorluğu sıralayacak olursak;

  • Kapasite ve fırsatları değerlendirmede doğru derinliğe erişememe.

  • Stratejik yönetim planlaması ile operasyonel planlamayı karıştırma

  • Net hedef ve süreç ölçümleriyle birlikte detaylı uygulama sürecini tanımlayamama 

  • Politika ve egonun bütçe alanı üzerine tartışmalar ile strateji çalışmasının etkinliğini azaltmasına izin verme

  • Pazarda öğrenilen dersleri yansıtmak adına geri bildirim zincirleri oluşturamamak

  • Stratejiye devamlı değerlendirme ve yenileme gerektiren bir süreç değilmiş gibi davranmak

Önceki Planlamalar, Geçmiş deneyimlerden ders çıkarılabilme, Geçmiş toplantı notları ve kararları gözden geçirilmeli, Mevcut Durum Analizi, Stratejinin realistik bir temeli olması için mevcut durumun iyi anlaşılması gereklidir, Firma/metrik verileri ve rakip analizleri yapılmalı, Hedeflerin Belirlenmesi, Firmanın gelecekte nerede olmak istediğini belirlemek, Uzun ve kısa dönem hedefler raporlanmalı, yapılacak aksiyon planları oluşturulmalı, Fikir Alışverişi, Farklı bakış açılarına sahip olunması ve yaratıcılığın teşvik edilmesi, Çeşitli fikirler sunan sunumlar hazırlanmalı, Stratejilerin Geliştirilmesi, Hedeflere ulaşmak için gerekli adımların belirlenmesi, Daha önceki stratejilerin sonuçları değerlendirilmeli, yeni stratejiler geliştirilmeli, Raporlama, Belirlenen stratejilerin ve aksiyon planlarının izlenmesi ve öğrenilmesi, Düzenli olarak raporlar hazırlanmalı ve takip edilmeli, Uygulama ve Takip, Stratejinin başarılı uygulanması ve aksiyonların gerçekleştirilmesi, Uygulama planlarına karar verilmeli, gerekli adımlar atılmalı ve sürekli olarak izlenmeli, Yeni Fikirler ve Yenilikler, Firmanın sürekli gelişim ve değişim içinde olması, Yeni teknolojiler ve trendler takip edilmeli, bu konuda sunumlar hazırlanmalı, Risksiz Zamanda Tekrar Deneme, Belirlenen stratejilerin etkinliğini ölçmek, Belirlenen stratejiler belirli zamanlarda risksiz bir ortamda tekrar denemeli, Değerlendirme, Gerçekleşen uygulamaların sonuçlarının analiz edilmesi, Toplantının sonunda durum değerlendirmesi yapılmalı
planlamastratejistratejik planlamastratejik yönetimstratejik yönetim eğitimiyönetim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.