AnasayfaBlogEn İyi 5 Sunum Hazırlama Programı
Sunum Teknikleri

En İyi 5 Sunum Hazırlama Programı

03 Mart 2020
Bir adam bilgisayar ekranının önünde duruyor, ellerini önünde kavuşturmuş. Ekran bulanık, mavi ve kırmızı bir arka plana sahip ve bir bilgisayarın ekran görüntüsünü içeriyor. Ekranın sağ üst köşesinde, bir bilgisayar ekranının silik, bulanık bir görüntüsü görülebilmektedir. Adam beyaz bir gömlek giyiyor ve oda parlak bir şekilde aydınlatılmış. Önündeki ekrana dikkatle odaklanmış, derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor.
Program İsmiÖzellikleriKullanım Alanları
Microsoft PowerPointHazır şablonlar, özel temalar, eklentiler, geçiş efektleri, ses, fotoğraf ve video ekleme imkanı, grafikler ve tablolar oluşturmaÖğrenciler için sunum yapma, iş insanları için toplantı sunumları, profesyonel sunumlar
PreziInteraktif sunum yapma, web tabanlı sistem, farklı konumlardan erişim, öyküleştirme yöntemiyle sunum oluşturmaÖzellikle profesyonel sunumların hazırlanması, interaktif içerikler
Google SlaytlarOnline ortamda sunum hazırlama, diğer Google hizmetleriyle senkronizasyon, farklı konumlardan erişim, eş zamanlı olarak bir sunum üzerinde çalışmaNerede olunduğu çok önemli olmayan durumlarda, interaktif sunumlar, öğrenci sunumları, iş toplantıları
Apple KeynoteProfesyonel tasarımlar, animasyonlar, pürüzsüz geçişler, ekip çalışması için tasarlanmış özelliklerProfesyonel sunumlar, Mac kullanıcıları, ekip sunumları
Zoho ShowÇevrimiçi ve çevrimdışı modlar, çoklu kullanıcı işbirliği, gömülü içerik ekleme, anlamlı geçişlerİş toplantıları, ekip sunumları, interaktif sunumlar
SlidebeanOtomatik tasarım, zengin medya içerikleri ekleme, görsel seçeneklerProfesyonel sunumlar, etkileyici tasarımlar
VismeInteraktif sunumlar, videolar, pop-uplar ve anketler oluşturma, sezgisel araçlarEtkileyici sunumlar, eğitim materyalleri
CanvaÇok sayıda şablon, stok fotoğraf ve illüstrasyon, kullanıcı dostu arayüzSosyal medya gönderileri, posterler, sunumlar
Adobe SparkHızlı sunum oluşturma, otomatik tasarım yardımcısı, video ve sesli sunumlarHızlı ve etkileyici sunumlar, sosyal medya videoları
Haiku DeckSade ve etkileyici sunum tasarımları, esnek temalar, görsel odaklı tasarımEtkileyici sunumlar, eğitim materyalleri, öğretim araçları

Eğitim hayatından iş dünyasına kadar pek çok alanda belirli konular hakkında bilgilendirme yapabilmek için sunum yapma yöntemi kullanılmaktadır. Aktarılan bilgilerin en çok akılda kalıcı ve vurgulanan yönleri hazırlanan sunumların slayt sayfalarına yazılır. Bu nedenle kullanılan sunum hazırlama programı çok önemlidir. Görsel açıdan anlaşılır, basit anlatıma izin veren ve çeşitli grafik araçlarının kullanımına uygun programlar doğal olarak daha çok tercih edilmektedir.

Slayt sayfaları farklı bilgi, belge, fotoğraf ve videolardan oluşan, ekran ya da elektronik görüntü yansıtması yapan cihazlara, önceden belirlenmiş sıraya göre aktarılan sunumu oluşturur. İş insanları önemli toplantılarında, öğrenciler dersleri için hazırladıkları çalışmalarda bu sunumları kullanırlar. Ancak ihtiyaçlara tam olarak karşılık verecek sunum hazırlama programı seçmek çok kolay değildir. Slayt gösterileri hazırlanmasına olanak veren ücretli, ücretsiz pek çok program bulunmaktadır.

Slayt hazırlama programlarının her biri diğerine göre farklı özelliklere sahip olabilmektedir. Bu nedenle hazırlanacak sunumun içeriğine göre program seçmek önemlidir. Görsel kaliteyi öne çıkaran programlar ayrı, sayfa düzenini öne çıkaran programlar ayrı değerlendirilmelidir. Yazımızın devamında görsellik ve kullanım açısından en iyi özelliklere sahip ve en çok tercih edilen 5 programı inceleyeceğiz.

Etkileyici Sunum Hazırlamak İçin Kullanabileceğiniz Slayt Programları

Etkileyici sunumlar hazırlayabilmek için en önemli şey verilen bilgilerdir. Dinleyicilerin ilgisini çeken ve onları bilgilendiren bir sunum hazırlamak için araştırmanın doğru bir şekilde yapılması ve sadece gerekli bilgilerin kullanılması gerekir. Sunumlar için kullanılan slayt gösterileri görsel materyallerdir. Bu nedenle slayt sayfalarında yer alan bilgilerin görsel açıdan ilgi çekici bir şekilde sunulması sunum başarısı için önemlidir. 

Anlaşılır grafikler kullanmak, kaliteli fotoğraf ve videolar ile sunumu desteklemek için bu özelliklere sahip programların kullanılması gereklidir. Bu anlamda kullanıcılara en iyi şartları sunan 5 slayt hazırlama programını aşağıda bulabilirsiniz.

Microsoft PowerPoint

Microsoft Office programları içerisinde yer alan bu sunum hazırlama programı, kullanıcılara tam donanım sağlayan en önemli slayt yapma programlarından biridir. İçerisinde bulunan hazır şablonlar, özel temalar ve kullanıcı tercihlerine göre istendiğinde kurulabilen eklentiler ile gerekli her türlü imkânı sağlamaktadır. İsteyen kullanıcılar önceden hazırlanmış temalar ile sunum hazırlayabilirken, isteyen kullanıcılar da tamamen kendi yaratıcılıklarını kullanarak görsel sunum projelerini hazırlayabilirler. Ayrıca sunum esnasında slayt sayfaları üzerinde işaretleme yapma özelliğine de sahiptir.

İlgili eğitim: Microsoft Office Kursu

PowerPoint programı profesyonel bir şekilde kullanılmaya çok uygundur. Programın her özelliğinden faydalanabilmek için kullanımı konusunda detaylı bilgi sahibi olmak gerekir. Ancak bu şart değildir. Sadece slayt hazırlayacak kadar bilgi sahibi olunması, basit slaytların hazırlanması için yeterlidir. Bu açıdan kullanım kolaylığına da sahiptir. 

Program üzerinde oluşturulan slayt sayfalarına geçiş efektleri, sesler, fotoğraflar ve videolar eklemek mümkündür. Okuması kolay ve şık pek çok yazı tipini kendi içinde barındırmaktadır. Grafik, tablo vb. materyalleri desteklemesi ile istatistik verilerinin kolay bir şekilde sunumuna da elverişlidir. PowerPoint ile etkileyici sunumlar hazırlayabilmek oldukça kolaydır. Bu durum tamamen kullanıcıların yaratıcılığına ve bilgisine kalmıştır.

Prezi

Prezi özellikle son dönemlerde kullanılan en profesyonel sunum programlarındandır. Profesyonel kullanım denildiğinde Prezi ile slayt hazırlamanın zor olduğu düşünülmemelidir. Kullanımı oldukça kolay ve basittir. Özellikle interaktif sunumların hazırlanması için çok uygundur. Programın kendisi de interaktif bir temele sahip olduğundan kullanıcıların web tabanlı bir sistem üzerinden sunumlar hazırlayabilmesine imkân verir.

Prezi üzerinde hazırlanan sunumlara farklı konumlarda internete bağlanılarak erişilebilmektedir. Bu özelliği ile sunum dosyalarının flash bellek ile taşınmasını gerektirmez. Sadece internete bağlanabilen bir cihaz ile slayt gösterisine ulaşmak ve sunum yapabilmek mümkündür. Kendi içerisinde yer alan hazır temalardan yararlanılabileceği gibi kullanıcıların kendi tasarımlarını kullanabilmelerini de sağlamaktadır.

Prezi programı slayt gösterilerinin öyküleştirme yöntemiyle hazırlanmasını da sağlamaktadır. Bu sayede sunum yapılan kişileri sanki bir yolculuğa çıkarılmış gibi sunumlar hazırlanabilmektedir. Böylece sıradanlıktan kurtarılan slaytlar ile daha ilgi çekici ve inandırıcı bir çalışma oluşturulabilmektedir.

Google Slaytlar

Google Slaytlar, online ortamda sunum hazırlanmasına imkân veren bir programdır. Bu özelliği ile nerede olunduğu fark etmeksizin, internet erişimi olan cihazlardan slayt hazırlayabilmeyi ve düzenleme yapabilmeyi sağlar. Bu uygulama bulut sistemi kullanan tamamen ücretsiz bir programdır. Google Slaytlar içerisinde temalar, videolar, animasyonlar ve yazı tipleri gibi çeşitli özelleştirme seçenekleri bulunmaktadır. Sahip olduğu bu seçenekler ile yaratıcı sunumlar oluşturmaya yardımcı olur.

Bu sunum hazırlama programı ortak bir sunum hazırlama deneyimi sunmaktadır. Aynı anda veya farklı zamanlarda birden fazla kişinin ortak bir çalışmaya katkı sağlayabilmesi mümkündür. Bu özelliği ile grup halinde yapılan sunumlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Çalışma üzerinde yapılan değişiklikler anlık olarak kaydedilmektedir. Böylece yapılan değişikliklerden sonra kaydet butonunun kullanılması gerekmez. 

Google Slayt programı PowerPoint ile uyumlu bir şekilde çalışabilmektedir. Microsoft PowerPoint ile hazırlanan sunumları Google Slaytlar üzerinde görüntülemek ve düzenlemek mümkündür. İki slayt dosya türü kolaylıkla birbiri ile değiştirilebilmektedir. Bu sayede PowerPoint dosyalarının da düzenlenebilmesi ve taşınabilmesi için kolaylık sağlamaktadır. 

Haiku Deck

Haiku Deck, etkileyici sunumlar hazırlamak için kullanılabilecek en hızlı ve kolay programlardan bir tanesidir. İçerisinde yer alan görsel arama özelliği sayesinde sunum konusu ile ilgili anahtar kelime girerek uygun fotoğraf ve videolara erişmeyi sağlamaktadır. Erişilen bu görsellerin hazırlanan sunumlar da kolaylıkla kullanılabilmesi için de yine program üzerinden indirme işlemi yapılabilmektedir.

Görsel tasarım için sunduğu özellikler ile oldukça profesyonel görünen slaytların kısa sürede hazırlanmasına imkân vermektedir. İçerisinde yer alan hazır temalar kullanılabileceği gibi pek çok farklı araçla yeni temalar da oluşturulabilmektedir. Yüksek görsel kalitesi, sunumu takip eden kişilerin dikkatini dağıtmayan ve konuşmacıyı dinlemeyi keyifli hale getiren sunumların hazırlanabilmesini sağlamaktadır. Çünkü görsel açıdan etkileyici sunumlar dinleyicilerin ilgisini daha fazla çekmektedir. Haiku Deck bu konuda iddialı bir programdır.

Emaze

Emaze, yeni nesil tekniklerin kullanımına olanak sağlayan bir sunum hazırlama programı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kullanım açısından oldukça basit ve kolaydır. Sunumu takip edecek hedef kitle için çok iyi bir görsel deneyim oluşturmayı mümkün kılan ücretsiz şablonların kullanımını sağlar. Kullanıcıların hayal gücünü ve yaratıcılığını kullanabilmesi için gereken her türlü özellik Emaze içinde bulunabilmektedir.

Emaze üzerinde oluşturulan slaytlar programın sahip olduğu otomatik çeviri özelliği ile kolayca farklı dillere çevrilebilmektedir. Bu sayede sunumun uluslararası paylaşımına da olanak sağlamaktadır. Bulut teknolojisi sayesinde hazırlanan sunumlara farklı konumlardan erişilebilmektedir. Bilgisayar, telefon, tablet vb. cihaz türü fark etmeksizin online erişim mümkündür.

Emaze üzerinde online olarak 3D sunumlar da hazırlanabilmektedir. Bu özellik, slayt sayfasına eklenen bilgileri daha detaylı grafiklerle ifade etmek için kullanıcılara kolaylık sağlar. Sıkıcı başlıklar kullanmadan konunun ifade edilmesine yardımcı olur. Aktarılan bilginin fazla olduğu durumlarda bile daha düzenli ve anlaşılır şekilde sunum hazırlayabilmeyi kolaylaştırır. 

Etkili biçimde sunum oluşturmak için kullanılabilecek en iyi 5 program bu şekildedir. Bu liste tabi ki kişisel görüşler içerebilir. Sizlerin de kullanmaktan keyif aldığınız slayt hazırlama programları varsa yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca sunum hazırlama hakkında detaylı bilgiler edinmek ve kullanılan teknikleri öğrenerek profesyonel sunumlar hazırlayabilmek için Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri Eğitimi alabilirsiniz.

İlgili Eğitim: Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri Eğitimi

Microsoft PowerPoint, Hazır şablonlar, özel temalar, eklentiler, geçiş efektleri, ses, fotoğraf ve video ekleme imkanı, grafikler ve tablolar oluşturma, Öğrenciler için sunum yapma, iş insanları için toplantı sunumları, profesyonel sunumlar, Prezi, Interaktif sunum yapma, web tabanlı sistem, farklı konumlardan erişim, öyküleştirme yöntemiyle sunum oluşturma, Özellikle profesyonel sunumların hazırlanması, interaktif içerikler, Google Slaytlar, Online ortamda sunum hazırlama, diğer Google hizmetleriyle senkronizasyon, farklı konumlardan erişim, eş zamanlı olarak bir sunum üzerinde çalışma, Nerede olunduğu çok önemli olmayan durumlarda, interaktif sunumlar, öğrenci sunumları, iş toplantıları, Apple Keynote, Profesyonel tasarımlar, animasyonlar, pürüzsüz geçişler, ekip çalışması için tasarlanmış özellikler, Profesyonel sunumlar, Mac kullanıcıları, ekip sunumları, Zoho Show, Çevrimiçi ve çevrimdışı modlar, çoklu kullanıcı işbirliği, gömülü içerik ekleme, anlamlı geçişler, İş toplantıları, ekip sunumları, interaktif sunumlar, Slidebean, Otomatik tasarım, zengin medya içerikleri ekleme, görsel seçenekler, Profesyonel sunumlar, etkileyici tasarımlar, Visme, Interaktif sunumlar, videolar, pop-uplar ve anketler oluşturma, sezgisel araçlar, Etkileyici sunumlar, eğitim materyalleri, Canva, Çok sayıda şablon, stok fotoğraf ve illüstrasyon, kullanıcı dostu arayüz, Sosyal medya gönderileri, posterler, sunumlar, Adobe Spark, Hızlı sunum oluşturma, otomatik tasarım yardımcısı, video ve sesli sunumlar, Hızlı ve etkileyici sunumlar, sosyal medya videoları, Haiku Deck, Sade ve etkileyici sunum tasarımları, esnek temalar, görsel odaklı tasarım, Etkileyici sunumlar, eğitim materyalleri, öğretim araçları
sunum hazırlama programı en iyi sunum hazırlama programı sunum hazırlama slayt hazırlama sunum slayt
Resimdeki adam şeffaf camlı bir çift dikdörtgen gözlük takıyor. Kısa, koyu renk saçları ve sakalı var. Başını hafifçe sağa eğmiş ve yana doğru bakıyor. Yakalı siyah bir gömlek giymiş, beyaz ve gri desenli bir kravat takmış. Elleri ceplerinde. Yüz ifadesi ciddi ve odaklanmış. Güçlü bir çene çizgisi ve belirgin kaşları vardır. Gözlükleri keskin ve profesyonel bir görünüm veriyor.
Cem Taşdöğen
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldum. Eğitimime devam ederken, bir televizyon kanalında canlı yayın kameramanı olarak görev yaptım. Çeşitli kısa film projelerinde farklı görevlerde bulundum. Enstitü’den aldığım online içerik editörlüğü eğitiminden sonra yazarlık yapmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Takım elbise giymiş bir kadın tuğla bir duvarın önünde durmakta ve sağ elinde bir gözlük tutmaktadır. Sol elinde bir telefon tutmakta ve işaret parmağıyla bir bilgisayar ekranını göstermektedir. Görüntünün odağında ön planda, yakın planda ve ortalanmış bir sandalye yer alıyor. Sandalyenin desenli minderi ve metal kolları olan koyu kahverengi bir kumaşı var. Kadın lacivert bir takım elbise ve beyaz bir gömlek giymiş, gözlüklerinin çerçeveleri açık renk. Saçları kısa ve koyu kahverengi, ifadesi ciddi ve odaklanmış.
Sunum Teknikleri

Etkileyici Slayt Nasıl Yapılır?

24 Mayıs 2020
Bir adam bilgisayar ekranının önünde duruyor, ellerini önünde kavuşturmuş. Ekran bulanık, mavi ve kırmızı bir arka plana sahip ve bir bilgisayarın ekran görüntüsünü içeriyor. Ekranın sağ üst köşesinde, bir bilgisayar ekranının silik, bulanık bir görüntüsü görülebilmektedir. Adam beyaz bir gömlek giyiyor ve oda parlak bir şekilde aydınlatılmış. Önündeki ekrana dikkatle odaklanmış, derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor.
Sunum Teknikleri

En İyi 5 Sunum Hazırlama Programı

03 Mart 2020
Bu fotoğraf, üzerinde iki beyaz dikdörtgen bulunan sarı bir klasörü göstermektedir. Arka plan siyahtır ve görüntünün üst kısmında beyaz bir metin vardır. Sarı klasör dikdörtgen şeklindedir ve üst kısmında beyaz bir dikdörtgen ve onun altında ikinci bir beyaz dikdörtgen vardır. Ayrıca fotoğrafın sağ üst köşesinde beyaz bir dikdörtgen ile sarı ve mavi bir kare bulunmaktadır. Dikdörtgenin etrafı beyaz bir kenarlıkla çevrilidir. Fotoğrafın sağ alt köşesindeki sarı ve beyaz dikdörtgen de beyaz bir kenarlıkla çevrelenmiştir. Fotoğrafta renklerden şekillere ve metne kadar pek çok ayrıntı var. Sarı klasörün ve beyaz dikdörtgenlerin renkleri siyah arka plan ve beyaz metinle güzel bir kontrast oluşturuyor.
Sunum Teknikleri

Google Slayt Nasıl Kullanılır?

30 Ocak 2020