AnasayfaBlogİnternet Nedir? İnternet Güvenli Midir?
Nedir?

İnternet Nedir? İnternet Güvenli Midir?

26 Aralık 2019
Bir kadın rahat bir ortamda bir kanepede oturmaktadır. Kucağında açık duran bir dizüstü bilgisayara bakmakta ve bir çift kulaklık takmaktadır. Dizüstü bilgisayarın arka köşesinde beyaz bir Apple logosu var ve arkasındaki duvarda beyaz harflerle siyah bir tabela görülebiliyor. Kadının uzun kahverengi saçları vardır ve dikkatle elindeki işe konsantre olmaktadır. Gri bir tişört ve kot pantolon giymiş olan kadın rahat ve memnun görünüyor. Genel atmosfer sakin ve odaklanmış bir atmosfer.
Konu BaşlığıDetaylarÖrnekler
İnternetin TanımıBilgisayarların, ağ üzerinden birleşimiyle oluşan ve tüm dünya ile bağlantı sağlayabilen bir veri aktarım sistemidir.Bireysel ve firmaların kullandığı bilgisayarlar arasında ağ kurma
İnternet ve HaberleşmeFarklı teknolojik araçlar aracılığıyla bilgiyi bir noktadan diğerine ulaştırır.E-posta gönderme, haber siteleri, blog sayfaları, video kanalları, anlık görüntülü konuşmalar
İnternet GazeteciliğiDünya üzerindeki birçok haber kaynağına anlık ulaşım sağlar.Twitter, Instagram, Facebook
İnternet Yolu ile Ağlar Üzerinde Dolaşmaİçeriğe ulaşmak için uzaktan bağlantı sağlar, verileri ağ üzerinde saklar.E-posta ve çeşitli bulut dosyaları
İnternetin Eğitime Olan KatkısıYeni öğrenme ve eğitim alanları açar, diploması ve sertifikası olan uzaktan eğitim sağlar.Üniversite eğitimi, online kurslar
İnternet ve Günlük HayatBilgiye hızlı erişimi sağlar ve günlük hayatın bir çok yönünü kolaylaştırır.Akıllı telefonlar, tabletler
Online ÖğrenmeZaman ve mekan sınırlaması olmaksızın bilgiye ulaşımayı sağlar.Canlı dersler, online kurslar
Ağ GüvenliğiFarklı sistemlerle bağlanan ağlar, üzerlerinde farklı programlar çalıştırabilir.Antivirüs programları, şifre korumalı sistemler
Sosyal MedyaKişilerin düşüncelerini, olayları ve durumları anında paylaşmalarını sağlar.Twitter, Instagram, Facebook
Akıllı Cihazlarİnternetin birçok özelliğini, bilgisayarların yanı sıra mobil cihazlar vasıtasıyla kullanmayı sağlar.Akıllı telefonlar, tabletler

İnternet, teknolojinin ilerlemesi sonucunda çıkan bilgisayarların, ağ üzerinden birleşimiyle oluşan ve tüm dünya ile bağlantı sağlayabilen bir veri aktarım sistemidir. Amerika ve Fransa ve İngiltere'de bulunan laboratuvarlarda geliştirilen paket ağ sistemi ile dünyaya dağıtımı sağlanmıştır. Telefon ve fiber hatlarıyla birbirine bağlı bu ağlar sayesinde, bireysel ya da firmaların kullandığı birbirinden farklı yapıdaki bilgisayarlar arasında ağ kurma sağlanır.

Farklı sistemlere dayalı olan bu ağ, üzerlerinde farklı programlar çalıştırılsa bile, kişiler ekranda aynı bilgileri görür ve bulunduğu ağ içinde bağlı bilgisayarlar, aynı zamanda kesintisiz olarak Internet ortamına da bağlı olurlar. Bu sayede kısmi ya da bütün olarak internet kullanmak isteyenler için kullanabileceği bir ortam oluşur. Ülkemize 1993 yılında gelen ve hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen interneti çeşitli telefon sağlayıcılarının ücretli tarifelerinden yararlanarak evlerimizde, iş yerlerimizde veya sokakta gezerken kullanabilmekteyiz. 

İnternet ve Haberleşme

Haberleşme, herhangi bir bilgiyi bir noktadan diğer noktaya ulaştırılmasıdır. Eskiden tv, radyo ve kablolu telefonlar üzerinden haberleşme sağlanırdı. Günümüzde ise teknolojinin gelişmesi ve internetin ortaya çıkmasıyla birlikte artık fax, bilgisayar, akıllı telefonlar ve tabletler üzerinden yapılmaktadır. Çeşitli uygulamalar sayesinde anlık yazışmalar, e-posta gönderme, haber siteleri, blog sayfaları, video kanalları, anlık görüntülü konuşmalar gibi birçok uygulamayı kullanırken işte internet ağları üzerinden sağlanmaktadır.

Gelişen internet haberciliği ve internet gazeteciliği sayesinde dünya üzerinde birçok haber kaynaklarına anlık ulaşım sağlanabilmekte. Twitter üzerinden anlık düşünceler, olaylar, durumlar gibi bilgileri saniye beklemeksizin bir tuşla dünyaya duyurabilir, instagram ile fotoğraflarımızı ya da yaptığımız işleri anlık paylaşabilir ve beğenebilir, Facebook ile nerde olduğunu bilmediğimiz yakınlarımızı, eş, dostumuzu bulabiliriz. 

İnternet Yolu ile Ağlar Üzerinde Dolaşma

Çalışan insanlar için iş yerinde olmadığımız zamanlarda çıkan sorunları anlık halletmemiz gerekebilir. İş bilgisayarımız taşınabilir değil ise, içeriğine ulaşmak zor görünür. İnternetin hayatımıza girmesi ile artık böyle sorunlar geride kaldı diyebiliriz. Teknoloji ve internet güçlerini birleştirerek çeşitli ağ üzerinden bağlantı kurma programları sayesinde uzaktan bağlantı sağlayarak hayatımıza kolaylık sağlamaktadır. E-posta ve çeşitli bulut dosyaları üzerinden hem paylaşım yapabilmemize hem de dosyalarımızı bir ağ üzerinde kaybolmadan tutmaya yardımcı olmaktadır.

Eskiden posta yolu ile PTT şubelerinden gönderdiğimiz mektupları artık e-posta üzerinden gönderebilir ya da WhatsApp gibi programlar üzerinden anlık paylaşımda bulunabiliriz. Filmlerde sakladığımız analog fotoğraf makinelerimizdeki fotoğraflarımızı, bulut içinde saklayıp her an dijitaline ulaşabilir ve "film bitme" derdi olmadan anlık çekimler yapabilir ve paylaşabiliriz. En büyük kolaylık ise öğrenim üzerine, ulaşımı zor durumlarda işimizi kolaylaştıran online eğitim veren internet kurslarının ya da okullarının açılmış olması artık eğitimi daha da kolay ulaşabilir hale getirmiştir. 

İnternetin Eğitime Olan Katkısı

İnternet ağı üzerinde artık ulaşamayacağımız bilgi, kitap, içerik ya da canlı ders sisteminde online eğitim alma imkanları gelişmiştir. Eskiden okullarda öğretmenlerimizin verdiği ödevleri ansiklopedilerden veya kütüphanelere giderek, raflarda bulunan kitaplardan araştırarak yapardık. Günümüzde ise bir ödevin konusuna, çeşitli makalelerine, bilimsel araştırmalara, görsellerden şekline ve yapılışından tutun malzemelerine kadar her tür bilgiyi internetten bulabilmekteyiz.

Eğitim alanları da artık dijitalleşerek, çeşitli kurslara bile internet üzerinden uzaktan eğitim alarak diploma ve sertifikalara sahip olabilmekteyiz. İşte bu şekilde uzaktan üniversite bitirebilir, çeşitli kendimizi geliştirici online eğitimler alabilir, bu eğitimlerden sertifika sahibi olabiliriz. Kariyerimize ve kendimize katacağımız bu gelişmeler sayesinde de hayatımızı daha verimli yaşayabilir, idame ettirebiliriz. 

Zamanı olmayan insanların yollarda boşa geçirdikleri zaman, artık internet sayesinde daha dolu hale gelmeye başlamıştır. Mesela bir toplu taşımada saatlerce yol giden bir çalışan, kendini işinde ya da sevdiği bir hobisi üzerinde geliştirmek istediğinde Enstitü üzerinden çeşitli online eğitimlere canlı olarak katılabilir ve sertifika sahibi olarak bu zamanını kaliteli bir hale getirebilir. Ayrıca açıktan üniversite okumak isteyen ya da okuyanlar için de derslerini internet üzerinden canlı dersliklere ulaşabilme imkanı sunar. Bu sayede birebir soru sorma sistemi ile sanki sınıftaymış gibi bir ortamda eğitim alımı gerçekleşebilir. 

İnternet ve Günlük Hayat

Bilgisayarın gelişmesi ile internet üzerinden anlık ulaşımlar yerini akıllı telefonlara bırakmış ve adeta hayatımızın merkez noktasında vazgeçilmez bir şey haline gelmiştir. Eskiden uğraştığımız haberleşme araçlarıyla büyük heyecanlar yaşayan birçok nesil, yerini "acaba internet yokken nasıl yaşıyorlarmış?" sorusu soran, internetle doğmuş bir nesile bırakmış durumda. İnternetle yatıp internetle kalkıyor, oyunları bile dijital ortam üzerinden global alanda kurulmuş iletişim ağı üzerinden oynuyoruz.

Gazete, dergi ve kitapları günlük hayatımıza artık dahil etmeyerek, anlık dijital ortamlardan ulaşabiliyoruz. İnternet ortamı üzerinden bulunduğumuz ortamda spor yapabiliyor ve kendimize uygun bulduğumuz çeşitli beslenme uzmanlarına internet sayesinde ulaşabiliyoruz. Alışverişi internetten yapabiliyor, evden çıkmadan markete gidebiliyoruz. İyi mi kötü mü soruları hala tartışılmakta. Bazı durumlar için her şeyin internet üzerinden ayağımıza gelmesi, hayatımızı kısır bir döngüye sokabilir. Eğer dikkat etmezsek, oturduğumuz yerden dünyaya ulaşabiliyorken, etrafımızdaki faliyetlerden, diyalog kurmaktan ve tanışılan yeni insanlarla kurulan çevreden uzaklaşabiliriz.

Bu yüzden yaşam ve internet arasındaki çizgiyi iyi tutmalıyız. Aksi takdirde kendimizi çok bilgili sanarken asosyal bir hayat içinde bulabiliriz. Ama bunu olumlu yönde dengede tutabilirsek önümüzde açılmayacak kapı kalmayacaktır. İş hayatımızda, sosyal yaşamımızda kendimizi geliştirici bilgilere ulaşıp hayatımızda beyinen ve bedenen uygulamak üzere faydalı alışkanlıklar edinebiliriz.

Kısıtlı zamana sahip olduğumuz şu dönemde yapamadığımız araştırmaları, okuyamadığımız haberleri, alamadığımız eğitimleri internet arama motorları sayesinde kolayca ulaşarak eksiklerimizi tamamlayabiliriz. İş ararken internet üzerinden paylaştığımız Cv dosyaları sayesinde aradığımız işi bulabilir ya da mülakata gitmeden önce işverenle paylaşabiliriz. Oluşturulan internet sayfaları üzerinden, aynı içeriklerle ilgilenen kişilerin bize ulaşmasını ya da bizim onlara ulaşmamızı sağlayabiliriz.

Kullanmayı düşündüğümüz bir ürün hakkında video, blog yazıları vb internet içerikleri sayesinde bilgi alabilir, bu bilgileri yakınlarımızla paylaşabiliriz. Spor yaparken ne kadar adım attığımızı, kaç kalori yaktığımızı vb şeyleri internet üzerinden, özel yazılmış programlar sayesinde ulaşabilir ve internette paylaşabiliriz. Çeşitli uygulamalar sayesinde internetten para kazanma yolları bile bulunmakta.

Günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen internet, yukarıda saydıklarımızla bitmeyecek kadar fazla olan yararlar ve zararlar sunmakta. Bunu doğru kullanmak bizim elimizde. X kuşağı ve Y kuşağı olarak geleceğimizi sürdürecek yeni nesillerimize internet kullanımında iyi örnek olmalı, onlara faydalı bir yaşam sürmeleri adına internet üzerinde iyi bir eğitim vermeliyiz. Çocuklar için internet için yararları olduğu kadar tehlikeli de olabilir. Böylece Y kuşağı sahip olduğu ve ilerde oluşturacağı doğru bilgilerle yapacakları uygulamalar sayesinde, ülkemizin gelişimine katkı sağlayabilir ve dünyadaki yerimizi daha öne taşıma imkanı bulabiliriz. 

İnternetin Tanımı, Bilgisayarların, ağ üzerinden birleşimiyle oluşan ve tüm dünya ile bağlantı sağlayabilen bir veri aktarım sistemidir, Bireysel ve firmaların kullandığı bilgisayarlar arasında ağ kurma, İnternet ve Haberleşme, Farklı teknolojik araçlar aracılığıyla bilgiyi bir noktadan diğerine ulaştırır, E-posta gönderme, haber siteleri, blog sayfaları, video kanalları, anlık görüntülü konuşmalar, İnternet Gazeteciliği, Dünya üzerindeki birçok haber kaynağına anlık ulaşım sağlar, Twitter, Instagram, Facebook, İnternet Yolu ile Ağlar Üzerinde Dolaşma, İçeriğe ulaşmak için uzaktan bağlantı sağlar, verileri ağ üzerinde saklar, E-posta ve çeşitli bulut dosyaları, İnternetin Eğitime Olan Katkısı, Yeni öğrenme ve eğitim alanları açar, diploması ve sertifikası olan uzaktan eğitim sağlar, Üniversite eğitimi, online kurslar, İnternet ve Günlük Hayat, Bilgiye hızlı erişimi sağlar ve günlük hayatın bir çok yönünü kolaylaştırır, Akıllı telefonlar, tabletler, Online Öğrenme, Zaman ve mekan sınırlaması olmaksızın bilgiye ulaşımayı sağlar, Canlı dersler, online kurslar, Ağ Güvenliği, Farklı sistemlerle bağlanan ağlar, üzerlerinde farklı programlar çalıştırabilir, Antivirüs programları, şifre korumalı sistemler, Sosyal Medya, Kişilerin düşüncelerini, olayları ve durumları anında paylaşmalarını sağlar, Twitter, Instagram, Facebook, Akıllı Cihazlar, İnternetin birçok özelliğini, bilgisayarların yanı sıra mobil cihazlar vasıtasıyla kullanmayı sağlar, Akıllı telefonlar, tabletler
internet internet nedir internet haberciliği internet siteleri online eğitimler sertifika
Gözlük takan ve genişçe gülümseyen genç bir kadın. Orta uzunlukta kahverengi saçları var ve gözleri parlak ve ışıltılı. Gülümsemesi geniş ve doğrudan kameraya bakıyor. Pembe yanakları ve dostça bir ifadesi var. Gözlükleri kahverenginin açık bir tonunda ve yüzünde hafifçe orantısız duruyor. Üzerinde gri bir gömlek ve boynunda siyah bir eşarp var. Rahat ve mutlu görünüyor.
Dilara Şimşek Yılmaz
Blog Yazarı

Kadir Has Üniversitesi Grafik Tasarım mezunudur. Yaklaşık on iki yıldır pazarlama, kurumsal iletişim ve perakende gibi büyük markaların direktörlüklerine bağlı olarak çalışmıştır. Yaklaşık üç sene öncesinde hobi olarak başladığı blog/içerik yazarlığının eğitimlerini almıştır. IIENSTITU başta olmak üzere, çeşitli blog sitelerinde karma ve mesleki konularda içerik yazarlığı yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu fotoğrafta yeşil ve pembe dairelerden oluşan bir yığının yanında duran bir cep telefonu görülüyor. Telefonun siyah kenarlıklı beyaz bir ekranı var ve dairelerin hepsi farklı boyutlarda. Daireler rastgele bir şekilde dizilmiş ve bazı yeşil daireler pembe olanlarla üst üste binmiş. Telefon yığının biraz üzerinde konumlandırılarak görüntüye derinlik hissi kazandırılmıştır. Dairelerin parlak renkleri ve telefon ile daireler arasındaki kontrast gözü içeri çekerek göz alıcı bir görüntü oluşturuyor.
Sosyal Medya

WhatsApp ve Google Sosyal Medya Mıdır?

07 Haziran 2021
Dikdörtgen ahşap bir masa üzerinde bir dizüstü bilgisayar görülüyor. İzleyiciye doğru hafifçe eğilmiş olan dizüstü bilgisayarın kapağında parlak mavi ve beyaz bir logo var. Dizüstü bilgisayarın sağ tarafında yeşil ve beyaz bir güç düğmesi de görülüyor. Dizüstü bilgisayarın sol tarafında, tuşları ve harfleri görülebilen bir klavyenin yakın çekimi yer alıyor. Görüntünün arka planında saksı içinde parlak yeşil yaprakları göze çarpan bir bitki yer alıyor. Bitkinin arkasında, masaüstünün göründüğü bir bilgisayarın ekran görüntüsü yer alıyor. Yaprakları ve sapları tüm ayrıntılarıyla görünen bitkinin yakın çekimi de görülebiliyor. Görüntü, bileşenlerin karmaşık ayrıntılarını gösteren, bitkiyle birlikte bir dizüstü bilgisayar kurulumunun mükemmel bir örneğidir.
Nedir?

VPN Nedir? Ne İşe Yarar?

14 Ocak 2020
Bu görüntü, üzerinde gökyüzünde beyaz bir bulut bulunan bir şehrin yüksek açıdan görünümüdür. Gökyüzü güzel bir mavidir ve bulut bir ışık şeklindedir. Ön planda, çok sayıda penceresi olan bir bina görülüyor. Pencerelerden birine yakın çekim yapıldığında parlak bir ışığın parladığı ve binanın yüzeyine sıcak bir parıltı yaydığı görülüyor. Bir kişinin elinin bulanık bir görüntüsü de var, bu da resimde birisinin olduğunu gösteriyor, ancak kimliği bilinmiyor. Resim genel olarak, gökyüzünde güzel bir bulutun yer aldığı bir kent manzarasını gösteriyor.
Teknoloji

Bulut Teknolojisi Nedir?

24 Mayıs 2019