AnasayfaOnline EğitimlerSunum Teknikleri Eğitimleri

Sunum Teknikleri Eğitimleri

Söylediklerinizden çok slaytlarınız konuşur. Uzman kadrodan sunum teknikleri eğitimleri alın.

Eğer sunumlarınızla başarılı bir izlenim bırakmak istiyorsanız bilmeniz gereken bazı sunum teknikleri var. Sunum teknikleri eğitimleriyle kendinizi geliştireceksiniz. Enstitü'de yer alan sunum teknikleri eğitimleri sizin hem iş hayatınızda hem de sosyal hayatınızda önemli bir yere sahip olacak.

Belli materyaller ile yapılan araştırma, proje ya da belirlenen bir konuyu dinleyicilere etkili ve ikna edici şekilde aktarılmasına sunum denir. Genel anlamıyla sunumda bir çalışma sonucu açıklama, belirlenen konu ile ilgili bilgileri yenileme veya bilimsel proje ve tezlere katkı sağlama amaçlanır. Bilgilendirme ve ikna etme amaçlı olmak üzere sunumlar iki özellikte hazırlanabilir. Bilgilendirme amaçlı hazırlanan sunum bilgi verme ve öğretme hedeflenirken, ikna etme amaçlı sunumda ise harekete geçirme, tanıtma, yönlendirme ve inandırma esası gözetilir. Sunumlar genel olarak resmi sunum, resmi olmayan sunum, birebir sunum, brifing, çalışma grubu sunumları, toplantı ve video konferans sunumları olmak üzere 7 çeşit olarak sıralanabilir. 

Sunum Teknikleri Eğitimleri Nelerdir?

Sunumlarınızda başarılı olmak için rehber niteliğinde olan bu eğitimlere katılabilirsiniz;

Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi

Online Sunum Teknikleri Eğitimi

Hazır Şablonlarla Görsel Tasarım Eğitimleri

Yaratıcı Düşünme Teknikleri

İkna Teknikleri Eğitimi

İkna Oyunları Eğitimi

Doğru ve Etkili Konuşmanın Temelleri

Etkili İletişim Stratejileri ve Beden Dili Eğitimi

Başarılı Bir Sunum İçin Almanız Gereken Diğer Eğitimler Nelerdir?

Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi ile 5 günlük programda başarılı bir anlatım izin önemli bir yol katedersiniz. Konunuzu tüm dinleyicileri daha iyi bir şekilde anlatabilecek ve artık sunumlarda yaşadığınız konuşma korkusunu üzerinizden atacaksınız. Sunum konusunun en önemli ayağı bu konuda devamlı araştırma yapmanızdır. Anlatacağınız konuların karşı tarafa daha etkili bir şekilde geçmesini istiyorsanız sunum konusunda sadece bu eğitimle yetinmemelisiniz. Sunumun en önemli ayağını oluşturan beden dili ve diksiyon konusunda eğitimler alabilirsiniz. Enstitü de birbirinden güzel Kişisel Gelişim Eğitimleri yer almakta. Bu kapsamda Diksiyon, Etkili İletişim ve Beden Dili, Doğru ve Etkili Konuşmanın Temelleri, İkna Teknikleri Eğitimi, Empati ve İletişim kurslarımıza katılabilirsiniz. Sunumun katılımcıların sıkılmaması ve mesajın yerine ulaştırılması için genellikle belirli bir zaman dilimi içinde tamamlanması gerekir. Bu nedenle iyi ve etkili bir sunum yapacak kişinin en önemli özelliklerinden biri de zaman yönetimini bilmesidir. Enstitü de yer alan Zaman Yönetimi eğitimini alarak sunumlarınızda zamanı nasıl yönetebileceğinizi öğrenebilirsiniz. 

Sunum Teknikleri Eğitimlerinde Neler Öğreneceksiniz?

Sunum bir gösteri sanatı olarak tanımlanabilir. Yönetmeninin bizler olduğu, tüm kurguyu sizin hazırladığınız ve yapılan aktarım da en önemli hedef dinletme, beğendirme ve verimli olabilmedir. Bu gösteri sanatının en değerli alanı özgürlüktür. Sunum yaparken özgür olmanız ve kullanılacak teknikleri kendinizin yorumlaması gerekir. Etkili ve başarılı bir sunum yapabilmeniz için Enstitü size birbirinden güzel eğitim seçenekleri sunmakta. Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi ile sunumunuzu daha etkili ve başarılı bir şekilde hazırlayıp yapabileceksiniz. Sunumun tanımının ile başlayan eğitimde sunumda etkili iletişimi nasıl yapacağınız ele alınıyor. Etkili bir sunum yapabilmenizde sizi başarıya ulaştıracak 3 etkeni uzmanından öğreneceksiniz. Hedef kitlenize göre hitap ve sunumunuzu yapabilecek bu alandaki önemli bir bileşen Dale Deneyim Piramidini göreceksiniz. Eğitim kapsamında göreceğiniz diğer konu başlıklarını şu şekilde sıralayabiliriz; 

  • Tarz

  • Sunumda İmaj Yönetimi

  • Konuşma Korkusu

  • Sunumda Beden Dili  

  • Sunum Hazırlık Aşamaları

  • Sunumda 3 N Kuralı

  • Giriş-Gelişme-Sonuç

  • Etkili Sunum Örnekleri

Başlıkların doğru seçimi, sunum yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiği ve daha birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Bilgileri slayttan okumaktansa ve slaytları bilgilerle doldurmaktansa daha kolay ve etkili bir şekilde aktarmanızı sağlayacak tüm bilgileri bu eğitimlerde öğreneceksiniz.

Akademik bir dergi veya bilimsel bir yayın için sunum hazırlamıyorsanız kesinlikle herkesin okumak zorunda kalacağı sunumlar hazırlamanıza gerek yok. Seçtiğiniz başlık ve içeriğin yaratıcı olarak hazırlanması daha etkili bir sunum hazırlama yöntemi olacaktır. Slaytlarda ne sunumunuzun tüm içeriğini vermek hem dinleyicileri korkutur hem de çok zamanınızı alır. O yüzden Etkili Sunum Teknikleri Eğitimine katılarak bir sunumun ne kadar doğru bir şekilde hazırlanacağını öğrenebilirsiniz.

Başlıklarınızda ve içeriklerinizde birliktelik katmanız çok önemli. Mesela “Sunum üzerinde görsellerin etkisi” dediğinizde sunumunuz eğlenceli değil daha çok teorik bilgilerle dolu bir içerik gibi düşünülmesine sebep olacak. Bunun yerine “Sunumları hareketlendirelim” diye bir başlık belirlediğinizde görsellerle, çeşitli medya araçlarıyla sunumları birlikte hareketlendirmeye yönelik bir şey olduğu anlaşılır. Ve birliktelik kattığınız için bunun heyecanını yaşayacaklardır. Aynı zamanda gerçekten sunuma görsellik katmanız, yazıdan çok görsele hitap etmeniz önemli bunun için hazır şablonlarla görsel tasarım eğitimi almanız doğru bir seçim olacaktır.

Günümüzde artık her şey dijitale taşındı bu sebeple online sunum tekniklerini de öğrenmeniz gerekir. Online bir sunum yaptığınızda, normal bir sunumdan farklı olarak yüz yüze bir etkileşim olmaz. Bu yüzden doğru bir sunum hazırlamak göründüğü kadar kolay değildir. Neyse ki Enstitü’de online sunum teknikleri eğitimine katılabilir ve uzmanından teknikleriyle birlikte öğrenebilirsiniz.

Yaptığınız sunumlarda dinleyicileri kendinize çekebilmek için bazı ikna tekniklerini bilmeniz gerekiyor. Aynı zamanda çeşitli ikna oyunlarıyla onların dikkatini üstünüze çekebilirsiniz. Burada yapmış olduğunu vücut dili ve seçtiğiniz iletişim yöntemi de oldukça önem taşıyor.

Doğru ve etkili konuşmanın temelleri eğitimini de alarak sunumunuzu doğru bir şekilde hazırlamaya ek olarak doğru konuşma ve iletişim tekniklerini de yine Enstitü’de öğrenebilirsiniz.

Etkili Sunum Teknikleri Eğitimine Neden Katılmalısınız?

Okul, iş ve özel hayatımızın birçok alanında herhangi bir konu ile ilgili sizden sunum yapmanız istenebilir. Sunum aslında hayatımızın her alanında yaptığımız bir gösteridir. Okuldan eve döndüğünüzde arkadaşlarınıza o gün nasıl bir gün geçirdiğinizi anlatmanız ya da başınızdan geçen bir olayı eşinize dostunuza aktarmanız da bir sunumdur. Aslında hepimiz hayatımızın her alanında sunum yapıyoruz. Karşı tarafa aktardığımız herşey bir sunumdur. Hayatımızın her alanında yer alan sunumu iyi bir şekilde öğrenebilmek ve daha etkili gerçekleştirebilmek için bu eğitime mutlaka katılmalısınız. İletişimi etkili bir şekilde kullanabilmek, anlatacağınız tüm olayları karşınızdakine başarılı bir şekilde aktarabilmek, mesajınızı karşı tarafa tam anlamıyla iletebilmek için etkili bir sunumda ya da anlatımda gerekli tüm püf noktaları bu eğitimde bulacaksınız. Eğitim ile birlikte etkili bir sunum yapan kişilerde bulunması gereken özellikleri tüm ayrıntılarıyla öğreneceksiniz. Etkili bir sunum yapan kişilerde bulunması gereken özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz; 

  • Katılımcılarla iyi bir iletişim kurmalısınız

  • Beden dilinizi (Jest ve mimikler) ve sözlü iletişiminizi (diksiyon ve ses tonu) etkili kullanmalısınız.

  • Sunumlarda birbirinden farklı kişi ve karakterlerle karşılaşabileceğiniz için her zaman sabırlı ve anlayışlı olmalısınız. 

  • İyi bir sunumcu insan psikolojisinden anlayabilmesi gerekir.

  • Öğreten kişi konumunda olduğunuzdan yönlendirebilmek için liderlik yapmayı bilmelisiniz.

  • Yeterince bilgiye sahip olarak sahneye çıkmalısınız. 

  • Analiz yeteneğiniz gelişmiş olmalı

  • Sunum yaparken dimdik durmalı, bakımlı ve özgüvenli bir kişi olduğunuzu karşı tarafa aktarmalısınız.

  • Kendinize özgü olmanız gerekir. 

  • Yaratıcı, eğlenceli, sürekli kendini yenileyen, değişiklikleri işleyen, acil durum kurtarıcısı (buzkırıcıları) özellikleri bulunmalı. 

Etkili Sunum Teknikleriyle İlk Sunumunuzu Canlı Yayında Yapabilirsiniz

Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi ayda 1 canlı olarak yapılıyor. Eğitimimiz haftada 1’er gün olmak üzere 5 günlük bir programı kapsıyor. Eğitimin ilk gününde sunumun tanımı yapılıyor ve sunum konusunun aslında hayatın her alanında yer aldığı dile getiriliyor. Sunuşa nasıl başlayacağınız bu konuda dikkat etmeniz gereken hususlara değinilirken, iyi bir sunum yapılabilmesi için taşımanız gereken özellikler ele alınıyor. Eğitimin ikinci gününde bu alan için önemli bir yeri olan Dale ‘nin Deneyim Piramidi anlatılıyor.

Sunumda yaratıcılık konusunda nasıl bir yol izlemeniz gerektiği ve Konuşma Korkusu’ndan nasıl kurtulacağınıza değiniliyor. Keyifle geçen eğitimin üçüncü gününde ise Sunumda 3N Kuralı ayrıntılı olarak ele alınıyor. Giriş-Gelişme ve Sonuç alanında sunumda başarınızı ortaya çıkaracak yol haritanız belirlenecek. Giriş kısmında soracağınız Ne İçin Buradayım? sorusunun cevabını bulurken ayrıca bu soruya ek olarak Nasıl Anlatacağım? sorusunu da ekleyerek sunum anlatımızını daha da zenginleştirmenin yolunu bulacaksınız.

Gelişme kısmında size yol gösterecek Ne Anlatıyorum? sorusuyla mesajlarınızı karşı tarafa daha etkili iletmenin formülünü göreceksiniz. Bu formülün püf noktalarına Nasıl Sunacağım? sorusuyla daha kolay yoldan erişebilirsiniz.

Sunumunuzun can alıcı noktası olan ve karşı tarafa vermek istediğiniz mesaja geldiğiniz kısım olan sonuç bölümünde ise Ne Sundum? sorusunu Nasıl Söylemeliyim? ekini getirerek noktayı koyabilirsiniz. Etkili Sunum Teknikleri Eğitim ile ilk 3 gün aldığınız bütün bilgileri uygulama ve hayata geçirme şansını elde edebilirsiniz. Uygulamalı bir eğitim olarak dikkat çeken bu derste eğitimimiz katılımcılar arasından istekli olan 5 kişiye Cuma günü sunum yapma imkanı tanıyor. İstekli bu 5 kişi istedikleri bir konuyu belirleyerek sunum hazırlıyor. İzlediğiniz bir film, memleketiniz, okuduğunuzu bir kitabı konu olarak seçebilirsiniz.

Belirlediğiniz konu ile ilgili sunumunuzu hazırlayarak Cuma günü canlı derste tüm katılımcılara sunumunuzu yapıyorsunuz. Bu etkinlikte eğitmenimiz yaptığınız sunumdaki eksikliklerinizi, hatalarını ve dikkat etmeniz gereken kuralları size anında iletiyor. Ayrıca sunum yapanlar arasında yapılan ankette ilk sırayı alan kişiye eğitmen tarafından Referans Mektubu veriliyor. 

Slaytlarda Renklerin Büyüsünü Nasıl Kullanacaksınız?

Renklerin insanlarda bazı etkiler oluşturduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Herhangi bir rengi gören kişinin beynine bir sinyal gidiyor ve mutluluk, üzüntü ve sevinç duygularını harekete geçiriyor. Doktorlar renklerin sakinleştirici özelliğinden yararlanarak tedavilerinde kullanmaya başladı. Şirketler logolarında ya da ürünlerinde kullanarak müşterilerini satın almaya yöneltmeye çalışıyor. Renklerin bu etkisinden yapacağınız sunumlarda kullanabilirsiniz. Renklerin insanlarda yarattığı duyguları bilirseniz sunum hazırlarken neyi yapıp, neyi yapmamanız hakkında önemli bilgiler elde edersiniz.  Renkleri ne kadar etkin kullanırsanız o kadar harika bir sunum gerçekleştirmiş olursunuz. Slaytlarda kullanacağınız renklerin büyüsünü ve hissettirdikleri duyguları şu şekilde sıralayabiliriz; 

Mavi: Huzurun rengidir. Huzur, sonsuzluk, özgürlük. 

Siyah: Zıtlıkların rengidir. Matem, yalnızlık, asalet, karamsarlık. 

Kahverengi: Geçiciliğin rengidir. Sadelik, metanet, samimiyet. 

Sarı: Güneşin rengidir geçicilik ve coşkunun rengidir. Sevinç, coşku, dikkat çekicilik, verimlilik. 

Mor: Nevrotik duyguları ortaya çıkarır. Lüksün rengidir. Nevrotik, lüks. 

Yeşil: Sakinleştirici etkisi vardır güvenin rengidir. Güven, sadakat, sakinleştirici.

Pembe: Sakinleştirici, şefkat, hayaller. 

Kırmızı: Enerji ve gücün rengidir. Güç,enerji, hız, kendine güven, motivasyon. 

Slaytlarda Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

Çok fazla yazı olmamalı. Yazılarımızı slaytlara böleceğiz. Bizim dakikalarımızı slaytların sayısından ziyade konuşacaklarımızı etkilemekte. Çok fazla yazı içermeyen sunumlar sayesinde slayta bağımlı kalmayız ve insanların slaytla çok fazla vakit geçirmemesini sağlamış oluruz. 

Slaytlarda okunması zor el yazısı karakterleri kullanmayınız. Yazılan yazılar okunaklı olmalı. Okunaklı bir punto ile karşı tarafa hitap etmeliyiz. Karışık, karmaşık el yazıları güzel gözüküyor olabilir ancak katılımcıların okumasını zorlaştırdıktan sonra hiçbir işimize yaramadığı gibi olumsuz bir imaj verecektir. 

Çok fazla resim kullanmamalıyız. İnsanların görebileceği büyüklükte resim kullanmalıyız. Slayttaki amacımız kafa karışıklığına neden olmadan insanların bize dikkat kesilmesini sağlamalıyız. 

Arka arkaya çok renkli slaytlar hazırlamayın. Bir slaytta en fazla dört farklı renk kullanın. 

Dinleyicilerin arasında renk körleri olabilir. Renk körlüğü rahatsızlığı olan kişiler kırmızı, mavi ve yeşil renkleri aynı karede ayırt edemedikleri için slaytlarda bu renkleri bir arada kullanmamaya dikkat ediniz. 

Sunum Teknikleri Sertifikası Ne İşe Yarar?

İş hayatında en çok aranan yetkinliklerden biri de sunum yapma kabiliyetidir. İş vereninize veya departman yöneticinize aylık veya haftalık rapor verirken, müşterilerle iletişim kurduğunuzda bir konuyu ifade ederken ve daha birçok konuda aslında sunum yapıyorsunuz. O yüzden bu konuda kendinizi geliştirmeniz önemli.

Kendinizi sunum teknikleri alanında geliştirdikten sonra iş başvurularınızda bu belgeleri bildirmeniz, bu konuda hiçbir sertifikası veya eğitimi olmayan kişilere göre avantaj sağlayacaktır. İş verenler bu konudaki yetkinliklere önem verirler. Çünkü bu doğru ve etkili bir şekilde konuşmayı da bildiğiniz, bildiklerinizi doğru bir şekilde aktardığınızı ifade eder. Sunum teknikleri eğitimlerinin sonunda aldığınız sertifikaları mutlaka paylaşın.

Sunum teknikleri ile ilgili eğitimlere katıldıktan sonra sertifika sınavlarına girersiniz. Yani bu parayla satın alınan bir kağıt parçası değil, bilginizin ölçüldüğü değerli bir belgedir. Aynı zamanda sunum teknikleri eğitimlerinden aldığınız sertifikalar basılı olursa üzerinde soğuk damga ve mühür, taklidi önleyici birçok basım teknikleri yer alır. Her şeyden önemlisi, herkes tarafından tanınan Enstitü web sitesi aracılığı ile sertifikalarınız sorgulanabilir. İş verenler veya İK uzmanları sunum teknikleri eğitimlerini aldığınızla ilgili bilgiler Enstitü web sitesi üzerinden sorgulayabilirler.

Devamını göster

Sunum teknikleri eğitimiyle ilgili sık sorulan sorular