AnasayfaBlogYöneticiliğe İlk Adım
Liderlik

Yöneticiliğe İlk Adım

19 Şubat 2016
Mor gömlekli ve gözlüklü bir adam gözlerini hafifçe kısarak gülümsüyor. Saçları kısa ve düzgün kesilmiş, gözlükleri burnunun üzerine rahatça oturuyor. Gömleğinin düğmeleri boynuna kadar iliklenmiş, kumaşı pürüzsüz ve kırışıksız. Kollarını önünde kavuşturmuş, dümdüz karşıya bakıyor. Gömleğinin mor tonu canlı ve göz alıcı, resme renk katıyor. Resimdeki aydınlatma yumuşak ve doğal, adamın yüz hatlarının ayrıntılarını ortaya çıkarıyor.

Yöneticilik pozisyonuna ilk defa atanmak hem heyecan verici hem de korkutucu olabilir. Bu yeni yolculukta size rehberlik edecek bazı tavsiyeler sunmak istiyorum.

Yeni yöneticiler için ilk gün tavsiyeleri vermeden önce, neden burada bu konuyu anlatmak istediğimi bir açıklamak isterim. Eşim bir okulda öğretmen ve bir gün beni yeni takım kaptanına, yani bir lise son sınıf öğrencisine, nasıl daha iyi bir lider olabileceği konusunda yardımcı olduğunu anlattı. Bu hikaye bana yönetim ve liderlik konularında ne kadar önemli dersler olduğunu hatırlattı, çünkü bu sadece bir iş meselesi değil, aynı zamanda hayatın her bölümünde geçerli bir durum.

Daha sonra, ilk defa fakülte üyelerine liderlik edilmesi istenen bir üniversite profesörü benimle iletişime geçti. 40 yaşlarında, kafası karışık ve korkmuş biriydi. Onun bana söylediği, “Benim yönetim ve organizasyon alanında doktoram var ama şimdi de liderlikte doktoraya ihtiyacım var.” cümlesi beni çok etkiledi. Bu nedenle, ister lise öğrencisi isterse kırklı yaşlarda bir akademisyen olsun, liderlik pozisyonuna adım atan herkese yeni yöneticiler için ilk gün tavsiyeleri hakkında bazı önerilerde bulunabileceğimi hissettim.

Konu BaşlığıAçıklamaDikkat Edilecek Önemli Noktalar
Yöneticiliğe AtanmakYöneticiliğe atanan kişilerin üzerinde büyük bir sorumluluk bulunmaktadır.Yönetici rolünün zorluklarını anlamak ve kabullenmek ilk adımdır.
Yöneticilikte İlk AdımlarYöneticilik rolüne yeni atanmış kişiler, bu role nasıl uyum sağlayacaklarını öğrenmelidirler.Sorumlulukları anlama ve bu yeni rolüne adapte olma süreci önemlidir.
Liderlik Yeteneklerinin GeliştirilmesiYöneticilik, aynı zamanda etkili bir liderlik yeteneği gerektirir.Etkili liderlik için etkili iletişim, empati ve stratejik düşünme yetenekleri geliştirilmelidir.
Spor Antrenörlüğünün Yöneticilikle BenzerlikleriSpor antrenörlüğü, benzer liderlik becerileri gerektirir ve bu, yeni bir yönetici için öğrenme fırsatı olabilir.Antrenörlük becerilerinden yararlanarak liderlik yeteneklerini geliştirmek mümkündür.
Takım Kaptanının ÖnemiBir takım kaptanının liderlik yetenekleri, tüm takımın performansını etkiler.Takım kaptanının gelişimine yardımcı olmak, tüm takımın başarısını destekler.
Yöneticilik ve Liderlik EğitimiÖzellikle yeni atanmış yöneticiler, yöneticilik ve liderlik becerilerini geliştirmek için eğitim alabilirler.Kendini geliştirme ve öğrenme süreci liderliği güçlendirir.
Yönetici Olmanın SorumluluklarıBir yönetici, takımının eşgüdümünü saglamak ve hedeflere ulaşmada rehberlik etme görevindedir.Yöneticinin sorumluluklarının farkına varmak, etkin bir liderlik için önemlidir.
Liderlik StilleriHer liderin kendi yeteneklerine ve özelliklerine uygun bir liderlik stili vardır. Yeni bir yönetici olarak kendi stilinizi belirlemek önemlidir.Liderlik stilinizi belirlerken, kendi yetenek ve özelliklerinizi göz önünde bulundurmanız önemlidir.
Liderlikte GüvenEtkili bir lider, ekibiyle karşılıklı bir güven ilişkisi kurar. Bu, takımın genel başarısı ve verimliliği için önemlidir.Karşılıklı güven, liderlikte çok önemli bir faktördür.
Yöneticilikte Karar VermeBir yönetici olarak, çeşitli kararlar almanız gerekecektir. Bu kararlar, tüm takımı ve organizasyonu etkileyebilir.Etkili karar verme yeteneği, etkili liderlikte kritiktir.


Her liderlik deneyimi benzersizdir; her biri farklı zorluklarla ve fırsatlarla doludur. Belki de sizin hikayeniz de burada bahsedilenlerle benzerlik gözetiyor olabilir. Bu nedenle, bu makalede, yeni yöneticilerin gerek iş hayatında gerekse kişisel gelişimlerinde nasıl başarılı olabileceklerini, kişisel deneyimlerim ve gerçek hayattan örneklerle ele alacağım. Umarım burada değinilenler yönetim yolculuğunuza bir katkı sağlar.



Misyon ve Vizyonun Anlamı

Herhangi bir pozisyonda başarılı olmanın temelinde sağlam bir misyon ve vizyon yatmaktadır. Yani, bir takımı yönetmede etkili olmak istiyorsanız, takımın misyonunu net bir şekilde anlamalı ve bu misyonu diğerlerine de benimsetebilmelisiniz. Takımınızın neden var olduğunu, hangi hedeflere ulaşmaya çalıştığını biliyor musunuz? Bu soruların yanıtlarını net bir şekilde bilmeniz, size ve takımınıza anlam, yön ve güç kazandıracaktır.

Misyon ve vizyonu kavramanın yanı sıra, kişisel olarak bu misyon ve vizyonla nasıl uyum sağlayacağınızı da anlamalısınız. Babam, her zaman içinde “büyük ben” olarak adlandırdığı bir kavramı taşırdı. Bu, takım, misyon ve kurum açısından yaptığı şeyin doğru olduğunu düşünen tarafınız. Ancak bu esnada egonuzu, yani “küçük ben” olarak adlandırdığı kısmı bir kenara bırakmanız gerekir. İyi bir lider, kendi ego tatmininden ziyade takımın çıkarlarını ön planda tutar.



Takımı Umursamak ve Önemsemek

Takımınıza olan bağlılığınızı ve onlara olan saygınızı göstermek, liderliğinizin en önemli parçalarından biridir. Unutulmamalıdır ki herkes farklı şeyler tarafından motive olur. **Bu yüzden, onları neyin motive ettiğini anlamak ve bu duyguları ortaya çıkarmak sizin görevinizdir.** Eşim öğretmenlik yaptığı okulda bazı öğrencilerin belirli sözcük veya ifadelerle motive olduklarını söylediğinde, bu duruma ilk başta şaşırmıştım. Ancak daha sonra bunun ne kadar anlamlı olduğunu anladım. Örneğin, bazı öğrenciler “Hadi, yapabilirsin!” gibi cesaretlendirici sözlerden etkilenirken, bazılarına bu tür ifadeler itici gelebilir. Önemli olan, insanların nasıl motive olduğunu keşfetmek ve bu doğrultuda onlara yaklaşmaktır.

Başka bir deyişle, insanlara kendilerine nasıl davranılmasını istiyorlarsa öyle davranmak gerekir. Ancak bu, sizin nasıl muamele görmek istediğinizle örtüşmeyebilir. O yüzden empati kurmak ve her bireyi kendi perspektifinden görmek önemlidir. İşte burada iletişim sanatı devreye girer. İyi bir iletişimci, palavrasız ve doğrudan, karşısındaki insana değer verdiğini hissettirerek konuşur.

Yanlarında Olacağınızı Gösterin

Ekibinize onların yanlarında olduğunuzu göstermek; kullandığınız dil, tutum ve beden diliyle şekillenir. İnsanlar, sizin onları yalnızca iş yapmaları için değil, gerçekten önemsediğiniz için yanlarında olduğunuzu hissetmeliler. İlk yönetim görevini aldığımda aynı ofiste çalıştığım arkadaşlarıma terfi ettiğimde, onlara yanlarında olduğumu göstermek bir önceliğimdi. Bu nedenle birçok toplantı düzenledim ve onlara teker teker _“Başarı senin için ne anlama geliyor? Bunu nasıl beraber başarabiliriz?”_ gibi sorular sordum. Böylece onların başarılarına giden yolda bir partner olmak istediğimi ve yanlarında olduğumu iletmeyi başardım.

“Anlat ve bağır” tarzı yönetimi bir kenara bırakmak ve teşvik edici bir yaklaşım benimsemek, insanların size olan güvenlerini arttıracaktır. Pozitif yaklaşım, insanları daha samimi yapar ve bu da bir lider için paha biçilemez bir değerdir. Unutmayın ki başarı, yalnızca iş sonuçlarıyla değil, kurulan sağlam ilişkilerle de ölçülür.

Odaklanmak ve Dengeyi Koruma

Liderlik sırasında iki önemli alanda odaklanmanız gerekir: işi yürütmek ve prensipler belirlemek. İşi yürütürken temel önceliklerinizi belirlemeli ve onlara odaklanmalısınız. Önerim, en fazla üç öncelik belirlemek ve tüm enerjinizi onları gerçekleştirmeye yönlendirmektir. Sürekli birçok öncelikle boğuşmak, kontrolü kaybetmenize neden olabilir. Belirli hedefler üzerinde yoğunlaşarak başarıyı garantileyebilirsiniz.

Aynı zamanda prensiplere odaklanmalı ve çok fazla kural koymaktan kaçınmalısınız. Çok fazla kural koymak, sizi bunları kontrol etmek ve insanları bu kurallardan sorumlu tutmaktan ötürü yoracaktır. **Örneğin, eğer ekibinizden izniniz olmadan seyahate çıkmamalarını talep ediyorsanız, aniden zor bir duruma düşebilir veya moral bozucu biri haline gelebilirsiniz.**

Bu durumda da temel prensipler çerçevesinde bir çalışma şekli benimsemek önemlidir. Sorunları daha az katı kurallarla çözmeye çalışmak hem size hem de ekibinize özgürlük ve güven kazandıracaktır.

Sakin ve Sabırlı Olmak

Yeni bir rolde, hatalar kaçınılmaz olacaktır. Bu yüzden sakinlik ve sabırlılık, kendiniz ve ekibinizle olan ilişkinizde önemli rol oynayacaktır. Basketbol oynarken sık sık gördüğüm bir durum vardır; takımın kaptanı atışları başarıyla yapamadığında, moralinin bozulduğunu fark edersiniz. Oysa ki ekibiniz sizin rehberliğinize ve desteğinize en çok ihtiyaç duyduğunda, yanlarında olmanız gerekir.

Yöneticiliğe Atanmak, Yöneticiliğe atanan kişilerin üzerinde büyük bir sorumluluk bulunmaktadır, Yönetici rolünün zorluklarını anlamak ve kabullenmek ilk adımdır, Yöneticilikte İlk Adımlar, Yöneticilik rolüne yeni atanmış kişiler, bu role nasıl uyum sağlayacaklarını öğrenmelidirler, Sorumlulukları anlama ve bu yeni rolüne adapte olma süreci önemlidir, Liderlik Yeteneklerinin Geliştirilmesi, Yöneticilik, aynı zamanda etkili bir liderlik yeteneği gerektirir, Etkili liderlik için etkili iletişim, empati ve stratejik düşünme yetenekleri geliştirilmelidir, Spor Antrenörlüğünün Yöneticilikle Benzerlikleri, Spor antrenörlüğü, benzer liderlik becerileri gerektirir ve bu, yeni bir yönetici için öğrenme fırsatı olabilir, Antrenörlük becerilerinden yararlanarak liderlik yeteneklerini geliştirmek mümkündür, Takım Kaptanının Önemi, Bir takım kaptanının liderlik yetenekleri, tüm takımın performansını etkiler, Takım kaptanının gelişimine yardımcı olmak, tüm takımın başarısını destekler, Yöneticilik ve Liderlik Eğitimi, Özellikle yeni atanmış yöneticiler, yöneticilik ve liderlik becerilerini geliştirmek için eğitim alabilirler, Kendini geliştirme ve öğrenme süreci liderliği güçlendirir, Yönetici Olmanın Sorumlulukları, Bir yönetici, takımının eşgüdümünü saglamak ve hedeflere ulaşmada rehberlik etme görevindedir, Yöneticinin sorumluluklarının farkına varmak, etkin bir liderlik için önemlidir, Liderlik Stilleri, Her liderin kendi yeteneklerine ve özelliklerine uygun bir liderlik stili vardır Yeni bir yönetici olarak kendi stilinizi belirlemek önemlidir, Liderlik stilinizi belirlerken, kendi yetenek ve özelliklerinizi göz önünde bulundurmanız önemlidir, Liderlikte Güven, Etkili bir lider, ekibiyle karşılıklı bir güven ilişkisi kurar Bu, takımın genel başarısı ve verimliliği için önemlidir, Karşılıklı güven, liderlikte çok önemli bir faktördür, Yöneticilikte Karar Verme, Bir yönetici olarak, çeşitli kararlar almanız gerekecektir Bu kararlar, tüm takımı ve organizasyonu etkileyebilir, Etkili karar verme yeteneği, etkili liderlikte kritiktir

Kendinize ve ekibinize karşı sabırlı olmanız gerektiğinde, hüsrana kapılmamak için bir nefes molası vermek önemlidir. Hatalardan ders almak ve gelecekte aynı hataları tekrar etmemek bir lider olarak büyümenizi sağlar.

Herkes İçin İyi Bir Çevre Yaratmak

Destekleyici bir çalışma ortamı, insanların potansiyellerini maksimum düzeyde kullanabilmeleri için mükemmel bir fırsat sağlar. Karşılıklı saygının, desteğin ve güvenin hâkim olduğu böyle bir ortam, şirket kültürünü oluşturur ve ekibinizin performansını artırır.

Etrafınıza baktığınızda, dinliyor, konuşuyor ve gerektiğinde birbirinize destek çıkıyor musunuz? Bazı zamanlar küçük şeyler büyük farklar yaratır. Yaptığınız işe dair ne kadar tekrarlayıcı olursa olsun, aynı zamanda sıradan gibi gözüken gereksiz toplantılardan ve zaman kaybından kaçınmalısınız.

Şirket kültürünü yönlendirme konusunda oldukça fazla gücünüz olduğunu hatırlayın. Bu sayede, pozisyonunuzdan bağımsız olarak ortamın tonunu siz belirlersiniz ve her bireyin kendini değerli hissettiği bir atmosfer yaratabilirsiniz.

Destek Çevresi Yaratmak

Yöneticiliğe yeni başladığınızda, bazen yalnız hissedebilirsiniz. Bu durum, bir destek grubuna veya çevresine ihtiyaç duymanızı doğurur. Size tavsiye verebilecek veya benzer deneyimler yaşamış kişilere ulaşmak, kariyerinizde karşılaşabileceğiniz zorlukları daha rahat aşmanıza yardımcı olur. Resmi olmayan bir grup oluşturabilirsiniz ya da ——koçluk hizmeti—— profesyonel bir destek alabilirsiniz.

Patronunuz veya mentorunuz ile periyodik görüşmeler yaparak, yeteneklerinizi ve yetkinliklerinizi geliştirmekte önemli bir adım atabilirsiniz. Kısacası, **yeni bir pozisyonda sıkışmış hissettiğinizde, bir yardım eli uzatmak bazen tüm farkı yaratır.**

Burada paylaştığım tüm tavsiyeler, yeni bir pozisyonu başarıyla yönetmek için başlangıç noktanız olabilir. Umarım içlerinden bir veya daha fazlası size hitap eder, yöneticilik yolculuğunuzda size rehber olur. Unutmayın ki başarı, tanımladığınız misyon ve vizyonla, kurduğunuz dostluklarla ve ekiple olan güven temelli ilişkilerde saklıdır.

_Yeni yöneticiler için ilk gün tavsiyeleri_ üzerine konuşmak, daha aydınlatıcı ve ilham verici olabilir. Her biri ayrı olan bu süreçleri yaşarken, kendinizi sürekli öğrenmeye ve büyümeye açık tutmayı unutmayın.

Kaynaklar

  1. Covey, S. R. (1989). The 7 Habits of Highly Effective People. Simon & Schuster.

  2. Drucker, P. F. (1993). Managing for Results. HarperBusiness.

  3. Goldsmith, M. (2007). What Got You Here Won't Get You There: How Successful People Become Even More Successful. Hyperion.

  4. Sinek, S. (2009). Start with Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action. Penguin Group.

Bu kaynaklar arasında özellikle Covey'nin ve Sinek'in eserlerinin size yeni liderlik yolculuğunuzda farklı bakış açıları ve değerli tavsiyeler sunduğuna inanıyorum. Başarılar dilerim!

Yöneticiliğe İlk Adımgöreve yeni atanan yönetici satıcılıktan yöneticiliğe geçiş yöneticiliğe geçiş yöneticiliğe giden yolyöneticiliğe ilk adım
Bu görüntüde siyah beyaz bir elbise giyen bir kadın görülüyor. Kadın iyi aydınlatılmış bir alanda ayakta durmakta ve vücudu kameraya doğru bakmaktadır. Elleri belinin önünde hafifçe kavuşturulmuş. Yüzünde nazik bir gülümsemeyle yana bakıyor gibi görünüyor. Siyah elbisesinin üst yarısı beyaz desenli, alt yarısı ise düz siyahtır. Elbisenin V yakası ve bileklerine kadar uzanan uzun kolları vardır. Saçları düzgün bir topuzla geriye doğru toplanmış ve bir çift küçük siyah küpe takıyor. Kıyafetinin içinde zarif ve kendinden emin görünüyor.
Sinem Eralkan
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. İş hayatı, liderlik, mülakat bilgileri, cv oluşturma gibi birçok konuda yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.