AnasayfaBlogYeni Bir İşe Başlarken Yapmamanız Gereken 7 Şey
İş Hayatı

Yeni Bir İşe Başlarken Yapmamanız Gereken 7 Şey

05 Temmuz 2018
İki adam yan yana duruyor ve selamlaşmak için el sıkışıyor. Soldaki adam beyaz bir gömlek ve siyah bir ceket giyerken, sağdaki adam mavi bir gömlek ve gri bir takım elbise giymektedir. Arka planda, içi sıvı dolu bir cam kupa ve elinde bir fincan kahve ile masada oturan bir adam var. Uzakta bir kadın ve erkek el sıkışırken görülüyor. Ön planda ise bir kişi elinde bir fincan kahve tutmaktadır. Ek olarak, içinde bir bitki olan cam bir vazonun bulanık görüntüsünün yanı sıra bir kavanozun ve masanın üzerindeki bir zarfın yakın çekimi görülebiliyor. Son olarak, bir kişinin boynunun yakın çekimi ve bir adamın boynunun yakın çekimi görülebilir. İki kişi arasında dostça bir karşılaşma ve atmosferde samimiyet ve misafirperverlik var.
Yanlış DavranışOlumsuz SonuçlarıDoğru Davranış
İşe geç kalmakYönetim ve iş arkadaşlarınız tarafından sorumsuz olarak algılanabilirsiniz.İşe zamanında gelmeli ve zaman yönetimini göstermelisiniz.
İş arkadaşlarınızın tekliflerini göz ardı etmekBu, iş arkadaşlarınızla olan ilişkilerinizi bozabilir ve takım çalışması ruhuna zarar verebilir.İş arkadaşlarınızın yardım tekliflerini kibarca kabul edin.
Öğle yemeği davetini geri çevirmekİş arkadaşlarınızla kurmaya çalıştığınız ilişkilerin olumsuz etkilenebilir.İş arkadaşlarınızın öğle yemeği davetlerini kabul edin ve sosyal etkileşimlere açık olun.
Ofis dedikodusuna takılmakBu, profesyonel imajınıza zarar verebilir ve iş arkadaşlarınızla aranızda güvensizliğe yol açabilir.Dedikodulardan uzak durun ve profesyonel bir tutum sergileyin.
İşleri her zaman aynı şekilde yapmaya çalışmakBu durum, işi geliştirmek ve yenilikler yapmak için olanaklardan yoksun kalmaya neden olabilir.İşleri farklı şekillerde yapmayı ve yeni teknikler öğrenmeye açık olun.
Eski yöneticiniz veya iş arkadaşlarınızdan şikayet etmekBu tutum, yeni iş arkadaşlarınızdaki güveni zedeleyebilir ve sizin hakkınızda olumsuz bir izlenim bırakabilir.Eski iş arkadaşlarınız ve yöneticiniz hakkında konuşmamayı tercih edin.
Kişisel bilgileri erken paylaşmakBu durum, kişisel yaşamınızın iş yaşamına karışmasına ve profesyonellikten uzaklaşmanıza neden olabilir.Kişisel bilgilerinizi önceden paylaşmaktan kaçının ve gerektiğinde ölçülü bir şekilde paylaşın.

Yeni bir işe başlamak hem heyecan verici hem de korkutucu olabilir. Eğer son işinizden iyi şekilde ayrılmadıysanız iş dünyasına yeniden başlama fırsatını verir. Önceki işinizden iyi ayrılmış olsanız bile, yeni bir iş ile yeni şeyler öğrenebilecek, becerilerinizi tazeleyecek, yeni zorluklarla karşılaşacak ve hatta yeni çalışma arkadaşları edineceksiniz. Bunların hepsi de göze korkutucu gelebilir.

Yeni İşe Başlarken Ne Gibi Endişeler Duyabiliriz? Yeni iş arkadaşlarınızla anlaşıp anlaşamayacağınıza, yöneticiniz üzerinde iyi bir izlenim bırakıp bırakmayacağınıza ve yeni işin zorluk derecesine dair endişe duyabilirsiniz. Eğer aşağıdaki şeylerden kaçınırsanız, bu geçiş dönemini atlatırken iyi bir başlangıç yapmış olursunuz.

Yeni İşinizde Dikkat Etmeniz Gerekenler Neler?

1 - İşe geç kalmayın.

Yöneticiniz veya insan kaynakları departmanınız size işe hangi saatte gelmeniz gerektiği ve saat kaçta nereye gitmeniz gerektiğini söylemek zorundadır. Eğer işe başlamadan birkaç gün önce bu bilgiye sahip değilseniz, bir telefon ile arayıp öğrenin. Kafanızdaki herhangi bir saatte orada olmanız gerek diye varsayım yapmayın, işe geç kalmanız hoş karşılanmaz. Önceki işyerinizde işe 9’da başlanıyor olabilir. Bunu baz alarak varsayım yapmayın. Aynı zamanda ne zaman rapor vereceğinizi de öğrenmeniz gerekir.

2 - İş arkadaşlarınızın tekliflerini göz ardı etmeyin  

Eğer yeni iş arkadaşlarınızdan biri size bir şeyde yardım etmeyi teklif ederse, nazik bir şekilde kabul edin. Birçok insan diğerlerine yardım etme fırsatını hoş karşılar. Bu onları iyi hissettirir ve iyi bir iş yeri ilişkisinin temelini oluşturur.

3 - Öğle yemeği davetini geri çevirmeyin.

İş ilişkilerinden bahsetmişken, eğer yeni iş arkadaşlarınızdan biri veya bir grup sizi öğle yemeğine davet ederse, daveti kabul edin. Birlikte çok vakit harcayacağınız insanları tanımaya başlamak için bu iyi bir yoldur.



4 - Ofis dedikodusuna takılmayın

İster öğle yemeğinde ister ünlü su sebilinin yanında olsun, dedikodu her iş yerinde mevcuttur. Görmezden gelmek zordur ve öyle yapmamalısınız. Kulaklarınızı açık ama ağzınızı kapalı tutun. Örneğin yöneticinizin kötü tavırları evde yaşadığı sorunlardan kaynaklı ve kalıcı değil gibi değerli bir bilgi öğrenebilirsiniz. Hiçbir zaman bu dedikoduya girişip birşeyler söylemeyin. Unutmayın ki duyduğunuz her şey doğru olmayabilir.

5 - İşlerinizi farklı şekilde yapmaya odaklanın.

Görevleriniz aynı olsa bile yeni bir işe başlamanın en iyi yanlarından biri de iş düzenini değiştirebilmenizdir. Uzun süredir uyguladığınız şeyleri yapmak için yeni teknikler keşfedebilirsiniz. İşinizi yapmanın yeni ve daha iyi bir yolunu öğrenebilirsiniz. Esnek olmak önemlidir. Bu işleri her daim ilgi çekici yapacaktır.

6 - Eski yöneticiniz veya iş arkadaşlarınızdan şikayet etmeyin.

Eski yönetici veya iş arkadaşlarınızla aranızdaki negatif ilişkilerden bahsederseniz onlar farklı düşünebilirler. Siz onları haksız göstermeye çalışırken onlar “sizin haksız olduğunuzu” düşünebilir. Onların sizi bir kahraman olarak göreceklerini düşünebilirsiniz ama onlar daha sizi tanımadığı için sizi kötü adam olarak da görebilirler. Yeni iş arkadaşlarınız aynı zamanda onlara da bir gün aynı şeyleri yapıp yapmayacağınızı merak edebilir. Şikayetlerinizi ailenize veya arkadaşlarınıza saklayın. Artık yeni ve daha iyi bir yerde olduğunuzu düşünün.

7 - Kişisel bilgilerinizi paylaşmayın.

Yeni bir işe başladığınızda oradaki arkadaşlarınızla kişisel bilgileri paylaşmak doğru bir hareket olmaz. İnsanları tanımak için vakte ihtiyacınız var ki kimin o bilgiyi gizli tutacağına, kimin onun hakkında dedikodu yapacağına ve kimin o bilgiyi sizin saygınlığınızı sarsmak için kullanacağını bilemezsiniz.

İşe geç kalmak, Yönetim ve iş arkadaşlarınız tarafından sorumsuz olarak algılanabilirsiniz, İşe zamanında gelmeli ve zaman yönetimini göstermelisiniz, İş arkadaşlarınızın tekliflerini göz ardı etmek, Bu, iş arkadaşlarınızla olan ilişkilerinizi bozabilir ve takım çalışması ruhuna zarar verebilir, İş arkadaşlarınızın yardım tekliflerini kibarca kabul edin, Öğle yemeği davetini geri çevirmek, İş arkadaşlarınızla kurmaya çalıştığınız ilişkilerin olumsuz etkilenebilir, İş arkadaşlarınızın öğle yemeği davetlerini kabul edin ve sosyal etkileşimlere açık olun, Ofis dedikodusuna takılmak, Bu, profesyonel imajınıza zarar verebilir ve iş arkadaşlarınızla aranızda güvensizliğe yol açabilir, Dedikodulardan uzak durun ve profesyonel bir tutum sergileyin, İşleri her zaman aynı şekilde yapmaya çalışmak, Bu durum, işi geliştirmek ve yenilikler yapmak için olanaklardan yoksun kalmaya neden olabilir, İşleri farklı şekillerde yapmayı ve yeni teknikler öğrenmeye açık olun, Eski yöneticiniz veya iş arkadaşlarınızdan şikayet etmek, Bu tutum, yeni iş arkadaşlarınızdaki güveni zedeleyebilir ve sizin hakkınızda olumsuz bir izlenim bırakabilir, Eski iş arkadaşlarınız ve yöneticiniz hakkında konuşmamayı tercih edin, Kişisel bilgileri erken paylaşmak, Bu durum, kişisel yaşamınızın iş yaşamına karışmasına ve profesyonellikten uzaklaşmanıza neden olabilir, Kişisel bilgilerinizi önceden paylaşmaktan kaçının ve gerektiğinde ölçülü bir şekilde paylaşın
Yeni Bir İşe Başlarken Yapmamanız Gereken 7 Şeyilk iş günükariyeryeni işyeni işe girmek
Genç bir kadın yakın plan bir portrede görülüyor. Açık tenli, yüksek elmacık kemikli ve belirgin bir çene hattına sahip. Gözleri parlak ve büyüleyici, uzun kirpikleri ve kapakların etrafındaki hafif gölgesi var. Dudakları dolgun ve açık pembe bir renge boyanmış. Saçları koyu kahverengi ve yüzünün etrafına yumuşak dalgalar halinde dökülüyor. Güzelliği yayan kendinden emin ama nazik bir ifadesi var.
Meryem Winstead
Blog Yazarı

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın gülümsüyor ve kucağında bir bebek tutarken gözlük takıyor. Bebek öne doğru bakıyor ve mutlu görünüyor. Kadının yumuşak bir ifadesi var ve bebek pembe bir kıyafet giyiyor. Arka plan hafif bulanık ve görüntünün sağ üst köşesinde bir kişinin kafası görülebiliyor. Kadının elleri bebeği sıkıca tutuyor ve bebek doğrudan kameraya bakıyor. Kadın beyaz bir gömlek giyiyor ve saçları koyu renk ve geriye doğru toplanmış. Bebek huzurlu ve güvende görünüyor ve kadın bebeği tuttuğu için gururlu ve mutlu görünüyor.
İş Hayatı

İş Hayatı Ve Ebeveynlik

07 Eylül 2018
Bu, kırmızı bir duvar üzerine boyanmış bir grafiti duvar resminin yakın çekimidir. Resimde bıyıklı, sarı göz bandı olan ve dili dışarı çıkmış bir adam görülüyor. Adamın etrafı beyaz yazılar ve çeşitli diğer şekil ve renklerle çevrili. Grafiti ayrıntılıdır ve renkler canlıdır, görüntüye hayat verir. Resim, sarı gözlü sarı bir göz ve sarı gözlü sarı bir göz ile çevrelenmiştir. Adamın yüzü sarı bir yama ile vurgulanarak bu görüntüyü hem benzersiz hem de büyüleyici kılıyor.
Başarılı İnsanlar

Albert Einstein Hayatı

10 Mayıs 2020
Bir kadın ve bir erkek pencereli bir odada ahşap bir masada oturmaktadır. Adamın elinde beyaz seramik bir fincan kahve, kadının elinde ise beyaz bir fincan var. Masanın üzerinde beyaz bir kase var ve masanın üzerinde duran bir el görülüyor. Görüntü biraz bulanık ve arka planda bir bitki görülebiliyor. Ortam huzurlu ve ikili derin bir sohbete dalmış gibi görünüyor.
İletişim

Sosyal Hayatta İletişim

16 Ağustos 2021
Güneş gözlüğü takmış bir kadın kulağına telefon tutuyor. Elinin yakın çekiminde parlak kırmızı tırnakları görülüyor. Kadının tuttuğu telefon arka planda mavi ve beyaz bir küreyle çevrelenmiştir. Güneş gözlüğünün yakın çekimi yansıtıcı camları ve çerçevelerin klasik tarzını ortaya çıkarıyor. Konuşurken telefonu sıkıca tutan diğer eli görülüyor. Görüntü masmavi bir gökyüzü ile çerçevelenmiş ve kadın yana doğru bakıyor.
İş Hayatında Kadınlar

Girişimci Kadınların Ticaret Hayatı

29 Ağustos 2019