AnasayfaBlogYabancı Dili Online Öğrenmek Mümkün Mü?
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dili Online Öğrenmek Mümkün Mü?

02 Kasım 2021
Kulaklık ve siyah beyaz gömlek giyen bir kadın portakal suyu dolu plastik bir bardak tutuyor. Sol elinde mavi bir telefon var ve hafif bir gülümsemeyle kameradan uzağa bakıyor. Saçları uzun ve kıvırcık, kulaklıkları ise beyaz ve biraz pembe. Arka plan yeşil ve siyahtan oluşan bir bulanıklık. Rahatlamış bir halde, anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.
KonuAçıklamaÖnemli Notlar
Çevrimiçi Yabancı Dil EğitimiPandemi sebebiyle yaygınlaşmış, evden veya herhangi bir çevrimiçi mecradan gerçekleştirilebilen bir eğitim biçimi.Birebir veya grup dersleri, çeşitli uygulamalar üzerinden gerçekleştirilebilir.
Yabancı Dil Eğitimi ÇeşitleriOnline platformlar, birebir ya da grup dersleri, uygulamalar gibi çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.Her platformun ya da uygulamanın kendine has bir eğitim (öğretim) metodu bulunmaktadır.
Farklı YaklaşımlarBirçok kişi, bir dilin ancak o dilin konuşulduğu ülkede öğrenilebileceğini düşünse de son zamanlarda online platformlardaki yabancı dil eğitimleri bu düşünceyi değiştirmektedir.Online platformlar, dil eğitimini farklı şekillerde yapılabilir kılıyor.
Online Yabancı Dil Eğitimi MetodlarıYurtdışında dil öğretmenleriyle birebir ve görüntülü görüşme, diyalogların ve alıştırmaların yapay zeka programlarıyla hazırlanması gibi alternatif yollar bulunmaktadır.Bir dili tamamen öğrenmek için çeşitli pratik faaliyetlere ihtiyaç vardır.
Online Yabancı Dil Eğitimiİnternet üzerinden sunulan, farklı seviyeler ve ders materyalleri sunan bir dizi kurs.İstanbul İşletme Enstitüsü bu hizmetler arasında yer almaktadır.
Dijital Sistemler ve Mobil UygulamalarOnline yabancı dil öğrenme sistemleri ve uygulamalar arasında Busuu, Duolingo ve Lingualia gibi popüler seçenekler bulunmaktadır.Bu uygulamalar, farklı özellikler ve yöntemler sunar.
Yabancı Dil SeviyeleriBir kişinin dil yeterliliğini belirleyen uluslararası ölçeklerBir dil seviyesinin tamamlanması, kişinin o dilde belirli bir yeterliliğe sahip olduğunu belirtir.
Yabancı Dili Öğrenmenin Önemiİş bulma veya kariyer ilerlemesi için en az bir yabancı dilin iyi derecede bilinmesi gerekmektedir.Online eğitimler, bu konuda önemli bir katkı sağlar.
Yabancı Dil Öğrenme TeknikleriÇeşitli öğrenme teknikleri vardır; her bir teknik, öğrencinin öğrenme stiline bağlı olarak değişiklik gösterebilir.Öğrenme teknikleri, materyal kullanımını ve öğrenme sürecinin organizasyonunu içerir.
Yabancı Dilin Günlük Hayat İçinde KullanımıFilmler, şarkılar veya sohbetler yoluyla yabancı dil pratiği yapılabilmektedir.Günlük dil kullanımı, dil yeterliliğinin artması için kritik bir öğedir.

Yabancı dil eğitiminin çağımızın en büyük gereklerinden bir tanesi olduğunu söylesek yanlış olmaz. Yabancı dili online öğrenme ise hayatımıza pandemi ile giren bir yenilik. İnsanların evde kalmasını zorunlu kılan küresel salgın, uzaktan eğitim ve uzaktan çalışma konusunda yeni seçenekleri hayatımıza getirdi. Birçok online eğitim kursu gibi, yabancı dil eğitimi yapan online platformlar gitgide artan bir yelpaze şekline dönüştü. Neredeyse her gün, online ve yeni bir yabancı dil uygulaması veya yabancı dil eğitim sistemi ortaya çıkıyor.

Bu uygulama veya bu sistemler artık o kadar çok ki, insan hangisini seçeceğini şaşırıyor. Evde kaldığımız o dönemlerde oluşan bir alışkanlık da "online eğitim"ler oldu. Kişisel gelişim, kariyer, e-ticaret ve dijital pazarlama eğitimlerine olduğu kadar yabancı dil eğitimlerine de ilgi çok arttı. Özellikle de çok yoğun çalışma temposu olan veya kursa gidecek zamanı olmayanların tercihleri uzaktan eğitim oldu. Hatta bu süreçte online kursları, üniversite öğrencileri de çok fazla tercih etmiştir. Kişisel gelişimin hiçbir zaman bitmediğini düşünürsek, her yaşta ve her durumda en azından bir online eğitim alabiliriz.

Bunların en başında gelen de yabancı dil eğitimleridir. Özellikle iş bulabilmek veya mevcut kariyerimizde yükselebilmek için en az bir yabancı dili iyi derece bilmemiz gerekiyor. Bu yazıda, "Yabancı Dil Online Öğrenilir mi?", "Online Yabancı Dil Eğitimi Nasıldır?", "Yabancı Dil Seviyeleri Nasıldır?" ve "Yabancı Dil Öğrenme Teknikleri Nelerdir?" gibi konuları inceleyeceğiz.

Yabancı Dil Online Öğrenilir mi?

Yabancı dili online öğrenme konusunda farklı yaklaşımlar bulunuyor. Birçok kişinin düşüncesinin ‘yabancı dil, ancak ülkesinde öğrenilebilir’ yönünde olduğunu sıkça duyuyoruz. Ancak son zamanlarda online platformlardaki yabancı dil eğitimleri ve örgün eğitimdeki kurslar, yeni nesil eğitim plânlarını uyguluyor. 

Gittikçe çeşitlenerek ve hızlı bir şekilde gelişen online dil eğitimi platformları, dil eğitimini farklı şekillerde yapılabilir kılıyor. Örneğin, yurtdışında yaşayan dil öğretmenleriyle birebir ve görüntülü görüşmeyle ders yaparak; online bir şekilde dil öğrenmek mümkün. Bu eğitim metodunu kullanan profesyonel dil öğretmenleri, sistem üzerinden online ve interaktif bir şekilde ders işliyor. Böylelikle, yurtdışına gitmiş gibi bir dil teorisi ve dil pratiği eğitimi alınmış olabiliyor. 

Elbette ki yabancı öğretmenlerin verdiği derslerle tamamen bir dili öğrenmek mümkün olamayabiliyor. Çünkü bir dili öğrenebilmek için, hayatımızın çeşitli yönlerinde de kullanmamız gerekiyor. Örnek vermemiz gerekirse, bir film izlerken veya bir şarkı dinlerken bile yabancı dilimizi geliştirebiliyoruz. 

İşte, yabancı dille ilgili birçok faktörü bir araya getirebilirsek; elbette ki ‘yabancı dil online öğrenilebilir’ diyebiliriz. İnternet artık yaşamımızın vazgeçilmez bir unsuru haline geldiği için de online kursları değerlendirmek mümkün. Dijital çağla birlikte gelişmekte olan teknolojik sistem ve uygulamaların da varlığıyla, yabancı dil online öğrenilebilir diyebiliriz. 

Online Yabancı Dil Eğitimi Nasıldır?

Online yabancı dil eğitimi programlarına kısaca göz atarsak; dil kurslarının dijital platformlar üzerinden yapıldığını görebiliriz. İnternet bağlantısı ve internete bağlanabilen bir cihaz olması, online yabancı dil eğitimine başlamak için yeterli olacaktır.

yabancı dil eğitimini online olarak veren platformlarda çeşitli eğitim plânları uygulanıyor. örneğin, ingiliz veya amerikalı öğretmenlerle online ingilizce pratiği yapmak, yapay zekâ programlarıyla hazırlanmış telaffuz alıştırmaları yapmak gibi… 

Eğitim platformunda görevli dil uzmanlarının hazırladığı diyaloglar da İngilizce konuşma pratiği konusunda destek olan bir eğitim aracıdır. Ayrıca, online sohbet özelliği taşıyan alıştırmalar da dil öğrenmeye katkı sağlayan uygulamalardır.

Bunun dışında, platformda bulunan ve yabancı uyruklu olan katılımcılarla konuşma pratiği yapmak da mümkün. Dil uzmanlarının hazırladığı eğlenceli metinler ve videolarla, online yabancı dil öğrenmek artık daha kolaylaştı. 

Online yabancı dil eğitimi veren İstanbul İşletme Enstitüsü bünyesindeki kurslarda, çeşitli seviyelerde dil kursları bulunuyor. Bu kursların eğitim plânlarında, çok sayıda ders materyalinin kullanıldığını söylemek mümkün. Canlı dersler, videolar (canlı derslerin kayıtları), ders notları, sunumlar ve forum gibi eğitim içerikleri; dil kurslarının kullandığı ders materyalleridir.

Enstitü platformunun dışında bazı online yabancı dil öğrenme sistemleri de bulunuyor. Dijital sistemler veya mobil uygulamaları da bulunan Busuu, Duolingo ve Lingualia gibi seçenekler en popüler olanlarıdır.

Yabancı Dil Seviyeleri Nasıldır?  

Yabancı dil seviyeleri dendiğinde, bir insanın dil yeterliliği konusunda hazırlanmış uluslararası ölçekler akla gelir. Bir kişi hangi dil seviyesini tamamlamışsa, o kişinin o dille ilgili yeterlilik düzeyini anlayabiliyoruz. Yabancı dil konusunda sıfırdan başlayan bir kişinin dil kurslarındaki üst seviyeleri tamamlayabilmeleri, ortalama olarak bir senede olabiliyor.

En çok tercih edilen dil olan İngilizcenin seviyeleriyle ilgili şu açıklamaları yapabilir ve seviyelerini şu şekilde açıklayabiliriz: 

Dil yeterliliği konusundaki uluslararası ölçeğe göre İngilizcenin şu seviyeleri vardır: Başlangıç (beginner), temel (elementary), ortanın altı (pre-intermediate), orta (intermediate), ortanın üstü (upper-intermediate), ileri (advanced) ve uzmanlık (proficiency). Avrupa standartlarına göre belirlenen ölçeğindeki dil seviyeleri ise harf ve rakamlar kullanılarak ifade edilir: A1, A2 ve B1, B2 gibi. İngilizce için kullanılan harf ve rakamlar; A1, A2, B1, B2 ve C1, C2 olarak belirlenmiştir. 

  • A1 (Başlangıç) seviyesi: Bu seviye ile birlikte basit ölçüde sohbetler yapılabilir. Kelime dağarcığı az sayıda olabilir ve ancak günlük yaşamdaki ihtiyaçlar ifade edilebilir.

  • A2 (Temel) seviyesi: Bu seviyede; günlük yaşamdaki konuşmaları anlayabilme ve ihtiyaçlarını ifade edebilme, adres tarifi gibi karmaşık beceriler geliştirilebilir. 

  • B1 (Orta altı) seviyesi: Bu seviyede, günlük hayattaki tüm konuşmaları rahatlıkla anlaşılabilir ve iletişim kurulabilir. B1 seviyesinde, telefon görüşmeleri yapmak da mümkün olabilir. 

  • B2 (Orta) seviyesi: bu seviye, birçok uzman tarafından ‘akıcı konuşma konusundaki ilk evre’ olarak kabul edilir. kısa süreli sunumlar ve kariyer hayatında kısa konuşmalar yapmak mümkün olabilir. 

  • C1 (Ortanın üstü) seviyesi: Bu seviye, kitap ve gazete okuma ile yabancı televizyon kanallarını izleme becerilerini kazandırır. Ayrıca akademik yazışma ve konuşmalar rahatlıkla takip edilebilir.

  • C2 (İleri) seviyesi: Bu seviyede, İngilizcenin tüm teorik ve pratiğine hâkim olunabiliyor. Her konuda rahatlıkla yazışmalar ve konuşmalar yapmak mümkün olabilir.

Yabancı Dil Öğrenme Teknikleri Nelerdir?

Yabancı dil öğrenme teknikleri, çağın gelişmeleriyle birlikte yeniden şekilleniyor. Özellikle internet, dijital platformlar, uygulamalar ve online eğitimlerin hayatımızda başrol oynamasıyla yabancı dil eğitimleri tarzı da değişti. 
Elbette ki yabancı filmleri altyazılı/orijinal diliyle izlemek, yabancı dilde hikâye kitapları okumak da çok faydalı tekniklerdir. Ancak yabancı dil öğrenme konusunda günümüzde popüler olan yeni nesil yöntemlerin, online eğitim teknikleri olduğunu söyleyebiliriz.

Yabancı dil öğrenme tekniklerini merak edenler için bazı online teknikleri derledik:

  1. Online platformlarda canlı ders yapan eğitmenlerle pratik yapmak: Yabancı bir dili öğrenmenin en pratik yollarından birisi de anadili o dil olan bir eğitmenden canlı ders almaktır. Uzaktan eğitim şeklinde bile olsa, karşılıklı konuşarak ders yapmak; yabancı dili hızlı bir şekilde geliştiren bir tekniktir. Online eğitim platformlarına kayıtlı yabancı öğretmenlerle tanışıp konuşarak, özel ders alarak veya sistemdeki diğer öğrencilerle de online pratik yaparak bir dil hızla öğrenilebilir.  Bu eğitimler genellikle görüntülü görüşme veya yazışma yoluyla yapılıyor.

  2. Sosyal medyayı aktif kullanmak: Sosyal medyayı çok kullanan kişiler, bir dildeki popüler hesapları takip ederek bile o dil hakkında çok şey öğrenebiliyor. Sosyal medyada paylaşılan postlar, videolar veya yazılar yoluyla hem görsel hem de bilişsel olarak öğrenme elde etmek mümkün. Görsel hafızanın öğrenme üzerindeki önemini de hesaba katarsak, bu teknik de işe yarayan tekniklerden birisi olarak kullanılabilir. 

  3. Youtube videolarından yararlanmak: Yabancı dil öğrenme konusundaki pratik tekniklerden birisi de Youtube videolarıdır. Hem hızlı hem de pratik bir şekilde dil öğrenmeyi kolaylaştıran bu videoların içeriği de önemli tabii ki. Serbest çalışan yabancı dil eğitmenlerinin kanalları veya yabancı dilde yayın yapan kanalları da dil öğrenmede faydalıdır. 

  4. Online hikâye kitaplar okumak veya sesli kitaplar dinlemek: Bilinen bir dil öğrenme tekniği olan kitap okumanın yeni nesil hali, dijital kitaplar veya sesli kitaplar oldu. Kolay anlaşılabilir bir kitap seçip kitabın sesli ve yazılı halini kullanmak, kelime dağarcığını zenginleştirmenin pratik bir yoludur.

  5. Telefon dilini yabancı dile çevirmek: Bir dili öğrenmenin pratik bir yolu da telefonun dilini istenilen dile çevirmek olabilir. Bu sayede öğrenilmek istenen dil sıkça kullanılabilir ve kelime dağarcığı çoğaltılabilir. Yabancı dili hızlı bir şekilde öğrenmenin, o dildeki kelimelere sıkça maruz kalmakla ilgili olduğunu da eklemek gerekir.

Çevrimiçi Yabancı Dil Eğitimi, Pandemi sebebiyle yaygınlaşmış, evden veya herhangi bir çevrimiçi mecradan gerçekleştirilebilen bir eğitim biçimi, Birebir veya grup dersleri, çeşitli uygulamalar üzerinden gerçekleştirilebilir, Yabancı Dil Eğitimi Çeşitleri, Online platformlar, birebir ya da grup dersleri, uygulamalar gibi çeşitli yöntemler kullanılmaktadır, Her platformun ya da uygulamanın kendine has bir eğitim (öğretim) metodu bulunmaktadır, Farklı Yaklaşımlar, Birçok kişi, bir dilin ancak o dilin konuşulduğu ülkede öğrenilebileceğini düşünse de son zamanlarda online platformlardaki yabancı dil eğitimleri bu düşünceyi değiştirmektedir, Online platformlar, dil eğitimini farklı şekillerde yapılabilir kılıyor, Online Yabancı Dil Eğitimi Metodları, Yurtdışında dil öğretmenleriyle birebir ve görüntülü görüşme, diyalogların ve alıştırmaların yapay zeka programlarıyla hazırlanması gibi alternatif yollar bulunmaktadır, Bir dili tamamen öğrenmek için çeşitli pratik faaliyetlere ihtiyaç vardır, Online Yabancı Dil Eğitimi, İnternet üzerinden sunulan, farklı seviyeler ve ders materyalleri sunan bir dizi kurs, İstanbul İşletme Enstitüsü bu hizmetler arasında yer almaktadır, Dijital Sistemler ve Mobil Uygulamalar, Online yabancı dil öğrenme sistemleri ve uygulamalar arasında Busuu, Duolingo ve Lingualia gibi popüler seçenekler bulunmaktadır, Bu uygulamalar, farklı özellikler ve yöntemler sunar, Yabancı Dil Seviyeleri, Bir kişinin dil yeterliliğini belirleyen uluslararası ölçekler, Bir dil seviyesinin tamamlanması, kişinin o dilde belirli bir yeterliliğe sahip olduğunu belirtir, Yabancı Dili Öğrenmenin Önemi, İş bulma veya kariyer ilerlemesi için en az bir yabancı dilin iyi derecede bilinmesi gerekmektedir, Online eğitimler, bu konuda önemli bir katkı sağlar, Yabancı Dil Öğrenme Teknikleri, Çeşitli öğrenme teknikleri vardır; her bir teknik, öğrencinin öğrenme stiline bağlı olarak değişiklik gösterebilir, Öğrenme teknikleri, materyal kullanımını ve öğrenme sürecinin organizasyonunu içerir, Yabancı Dilin Günlük Hayat İçinde Kullanımı, Filmler, şarkılar veya sohbetler yoluyla yabancı dil pratiği yapılabilmektedir, Günlük dil kullanımı, dil yeterliliğinin artması için kritik bir öğedir
yabancı dil öğrenmek online yabancı dil öğrenmek online eğitim enstitü istanbul işletme enstitüsü iienstitu
Bu, uzun siyah saçlı genç bir kadının görüntüsüdür. Üzerinde hafif bol parlak kırmızı bir gömlek var. Gözleri kapalı ve dudakları hafifçe ayrık, sanki rahatlamak için bir an ayırıyormuş gibi. Başı hafifçe eğik ve kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş. Kendinden emin ve rahat bir duruşu var. Saçları omuzlarına dökülen yumuşak, doğal dalgalarla şekillendirilmiş. Yirmili yaşlarında olduğu anlaşılıyor ve yüzünde sıcak ve davetkâr bir ifade var. Bu anda dingin ve mutlu görünüyor.
Emel Keskin
Blog Yazarı

1998-1999 yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Koyu renk sakallı ve bıyıklı bir adam bayraklardan oluşan bir duvarın önünde duruyor. Yüzünde odaklanmış bir ifadeyle bayraklardan birini işaret ediyor. Şık bir takım elbise giymektedir ve yakın çekimde göğsü görünmektedir. İşaret ettiği bayrak mavi ve ortasında beyaz bir yıldız var ve yanında beyaz zemin üzerinde kırmızı bir daire var. Etrafı farklı renk ve desenlerde başka bayraklarla çevrilidir.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Bilmemenin Nedenleri

03 Temmuz 2019
Bir kişi, içinden çeşitli renk ve desenlerde bayraklar çıkan bir kutuyu açıyor. Kişinin üzerinde siyah uzun kollu bir gömlek var ve kutuyu iki eliyle tutuyor. Sol kolunu da bir bilgisayarın üzerine uzatmıştır. Ön planda açık kahverengi tenli ve siyah uzun kollu gömlekli bir kadının kolunun yakın çekimi görülüyor. Kol, siyah dikdörtgen bir nesne tutmaktadır. Kutunun içindeki bayraklar farklı boyutlarda ve tasarımlarda görünüyor. Bayrakların renkleri kırmızı, sarı, mavi, yeşil ve beyazdır.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Öğrenmek

29 Nisan 2019
Ahşap bir masanın üzerinde mavi beyaz bir kürenin yanında farklı boyut, renk ve desenlerde bir dizi kitap duruyor. En yakındaki kitap beyaz sırtlı mavi ciltli bir kitapken, diğer kitaplar mavinin çeşitli tonlarında, bazıları beyaz sırtlı, bazıları da sarı sırtlı. Arka planda, hepsi beyaz sırtlı ve bazıları sarı sayfalı birkaç mavi kitabın yakın çekimi görülebiliyor. Daha arkada, hepsi mavi kapaklı ve bazıları beyaz sırtlı birkaç kitabın başka bir yakın çekimi görülüyor. Son olarak, mavi kapaklı ve sarı sırtlı bir kitabın yakın çekimi görülebilir. Tüm kitaplar ve küre açık kahverengi bir masanın üzerinde durmaktadır.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Öğrenmek Zorunluluk Mudur?

30 Temmuz 2019