AnasayfaBlogYabancı Dil Eğitimi Meraklılarını Buraya Alalım
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Eğitimi Meraklılarını Buraya Alalım

24 Ocak 2021
Resimde, üzerlerinde farklı dil ve metinlerin basılı olduğu bir dizi mavi kitap görülüyor. Kitaplar, tuşları görülebilen siyah bir klavyenin üzerine yerleştirilmiştir. Kitaplar soldan sağa doğru bir sıra halinde dizilmiştir. İlk kitabın kapağında beyaz bir metin ve sarı metinli mavi bir bayrak vardır. İkinci kitabın kapağında beyaz bir metin ve bir telefonun yakın çekimi vardır. Üçüncü kitabın kapağında beyaz bir metin ve bir dizüstü bilgisayarın yakın çekimi var. Dördüncü ve beşinci kitapların kapaklarında beyaz yazı vardır. Altıncı kitabın kapağında beyaz bir metin ve bir monitörün yakın çekimi vardır. Yedinci ve sekizinci kitapların kapaklarında beyaz yazılar vardır. Dokuzuncu kitabın kapağında beyaz bir metin ve yakın çekim bir klavye vardır. Onuncu kitabın kapağında beyaz bir metin ve birkaç kitabın yakın çekimi vardır. Tüm kitaplar klavyenin üzerine düzgün bir sıra halinde yerleştirilmiştir ve ışık üzerlerinden yansımaktadır.
KonuÖzetDaha Fazla Bilgi
Tarihin Yabancı Dil Eğitimine BakışıDüşünürler Montaigne ve Rousseau, çocukların yabancı dil eğitimi almasına karşı çıkmışlar.Bunun sebebi dönemin yalnızca özel kurumlarında yabancı dil eğitiminin verilmesi ve dil bilenlere ayrıcalıklı bir yaklaşım olmasıdır.
Dünya'da Yabancı Dil EğitimiFransa, İtalya, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde 1990'lardan sonra düzenli olarak yabancı dil eğitimi başlamıştır.Öğretilen diller genellikle İngilizce, Almanca, Fransızca ve İspanyolcadır.
Türkiye'de Yabancı Dil EğitimiTürkiye'de yabancı dil eğitiminin dönüm noktası, bazı dersleri yabancı dilde verilmeye başlanan Galatasaray Sultanisi olmuştur.Özellikle 20. yüzyılda özel kurumlar ve Anadolu liselerinde yabancı dil eğitimi başlamıştır.
Erken Yaşta Yabancı Dil ÖğrenmeUzmanlara göre yabancı dil öğrenme yaşı 3-4'tür ve bu yaşlarda doğal bir dil öğrenimi yaşanır.Bu süre zarfında çocuğun ana dilini etkilemez aksine zihinsel ve kişisel gelişimine olumlu etkiler yapar.
Yabancı Dil Öğrenme TeknikleriKoşullandırma yöntemiyle dili anadili gibi öğrenme tekniği ilgi çekicidir.Bu yöntemle öğrenci önce anlamayı, sonra konuşmayı, daha sonra okumayı ve en son yazmayı öğrenir.
Öğretmenin EtkisiHer eğitmenin kendi öğretme biçimi ve stratejisi vardır ve bu öğrencinin dil öğrenme hızını ve kalitesini etkiler.Öğretim metodları öğretmen ve öğrencinin ihtiyaç ve beklentilerine uygun olmalıdır.

"Mesleğimle ilgili makaleleri okuyabilmem için İngilizce öğrenmeliyim. Yunanistan'a seyahat etmek istiyorum biraz Yunanca öğrensem havalı dururdu. Çocuğuma küçük yaşta Fransızca dersi aldırtacağım, sanata ilgi duysun istiyorum..." Yabancı dil öğrenmek için türlü nedenler, hayatlar, istekler ve daha nicesi. Peki, nedir yabancı dil eğitimi dediğimiz? İlk nasıl başladı, nasıl öğreneceğiz, nereden öğreneceğiz? Günümüz koşullarında neler yapabiliriz? Biraz da bunları konuşalım, konuştukça laf lafı açsın, kim neler biliyormuş görelim, yayalım, öğrenelim!

Tarih Yabancı Dil Eğitimine Nasıl Bakmış?

Tarihin nasırlı sayfalarından biri der ki; Montaigne, Rousseau gibi değerli düşünürler çocukların yabancı dil eğitimi almasına karşı çıkmışlar. Peki ne gerekçeyle? Eşitsizlik. Bu eşitsizliğe sebep olansa o dönem sadece özel kurumların yabancı dil eğitimi vermesi. Bunun sonucunda da dil bilenlere ayrıcalıklı bir yaklaşım söz konusu oluyor elbette. Çocuklar da bu yüzden birbirinden ayrışmış ve özel kurumda eğitim alanlarla devlet kurumlarında eğitim alanlar arasına net bir çizgi çekilmiş oluyordu.

Dünya Yabancı Dil Eğitimine Nasıl Bakmış?

Dünya ülkelerinden gözde birkaçına değinelim. Fransa’da dönem dönem yabancı dil eğitimleri denense de 1995’ten sonra düzenli olarak uygulanmaya başlamış. Başta İngilizce olmak üzere Almanca, İtalyanca, İspanyolca da öğretilen dillerden. İtalya’da 1990’da yabancı dil eğitimi zorunlu hale gelmiş. Bunlar yine tahmin edileceği üzere İngilizce, Almanca, Fransızca ve İspanyolca. Almanya ve İngiltere de benzer şekillerde dönem dönem yabancı dil eğitimlerini denemiş fakat 1990’dan sonra düzene oturtabilmiştir ve yine öğretilen diller aynı. Genelleme yapacak olursak birçoğu 1990’larda eğitim sistemine yabancı dili düzenli olarak dahil edebilmiş. Ya Türkiye?

Türkiye Yabancı Dil Eğitimine Nasıl Bakmış?

Türkiye’de yabancı dil eğitiminin dönüm noktası, bazı dersleri yabancı dilde verilmeye başlanan Galatasaray Sultanisi olmuş. 20. yy’e gelindiğindeyse özel bir kurum olan TED Kolejlerinin ilk olarak yabancı dil eğitimi verdiğini görüyoruz. Daha sonra da Anadolu liseleri vs derken günümüze doğru evrilmiş. Yabancı dil olarak önceleri İngilizce, Almanca, Fransızca ve İmam Hatip Liselerinde Arapça öğretimi verilirken zamanla İngilizce ağırlıklı olmuş.

Erken Yaşta Yabancı Dil Öğrenimine Başlanılmalı Mı?

Uzmanlara göre yabancı dil öğrenme yaşı 3-4. Bu yaşlarda doğal bir dil öğrenimi yaşayacakları ileri sürülüyor. Ergenlikten sonra işler zorlaşıyor. Peki çocuk yabancı dil öğrenirken ana dilini unutur mu? Bunlar da bilim insanları tarafından araştırılmış ve anadilini etkilemediği ispat edilmiş aksine birçok yararı da var. Çocuğun zihinsel ve kişisel gelişimine katkı, çocuğa bakış açısı, dünya görüşü gibi özellikler kazandırdığı faydaları arasında söylenmekte. 

Uzmanların fikirleri böyle, peki siz ne düşünüyorsunuz? Birçoğumuz yabancı dil eğitimine okulda belli kademelerden sonra başladı veya başlıyor. Bir dili öğrenirken sürekli tekrar ve duymak üzerine bir çalışma içine giriyoruz. Yabancı dizileri altyazılı izleyerek veya bilmediğimiz kelimeleri tekrar ederek zihnimize oturtmaya çabalıyoruz. 3-4 yaşlarındayken başlasaydık daha farklı olur muydu sizce? Bana kalırsa olurdu. O yaşlardaki öğrenme hızımız daha fazlaydı, o yaşlardaki çocuklar duyduğu her şeyi kapabilecek kapasitede oluyor malum. Anadili gibi yeni bir dil öğrenmekten bahsetmişken sonraki başlığımızda hemen örnekleyelim.

Yabancı Dil Öğrenme Tekniklerine Bir Örnek

Tek tek tekniklere bu yazımda girmeyeceğim ama size en ilgimi çeken tekniği yazmak istiyorum. Bu teknik koşullandırma yöntemiyle öğrenim şeklinde tanımlanmış. Amacıysa öğrenciye kulak-dil alışkanlığı kazandırmak. Örneğin, Fransızca öğrenen bir Türk düşünün. Hiç Türkçe kullanmıyor, sürekli Fransızca cümleler duyup tekrarlamaya çalışıyor. Bu yöntem size de konuşmayı ilk kez öğreniyormuş gibi geldi mi? Evet! Amaç da dili anadili gibi öğretmekmiş zaten.

Öğrenci bu yöntemle önce anlamayı, sonra konuşmayı, daha sonra okumayı ve en son yazmayı öğreniyor. Klasik İngilizce derslerimize aykırı değil mi? Bize okulda ilk olarak yazmayı, sonra anlamayı, okumayı ve en son konuşmayı öğretiyorlar. Hangisi size daha uygun siz karar verin! Şunu da belirteyim, birçok yöntem hala daha tartışılsa da henüz herhangi birine ‘işte bu en ideali’ denememiş. Çünkü birçok faktörün etkisi göz ardı edilemez; öğretmen, öğrenci, öğretme ortamı, aracı… 

Öğretmeni ele alalım her eğitmenin ne kadar belli bir müfredata veya ders akışı çerçevesine uyması gerekse de kendi öğretme biçimi var. Kendi deneyimimden örnek verecek olursam İngilizce öğretmenimiz yazmaya ve tekrara çok önem verirken Almanca hocamız sürekli bizleri konuşturmak için cesaretlendirirdi. İki hocamdan da çok şey öğrendim fakat Almancadan hem daha çok zevk aldım, hem de kısa sürede daha hızlı ilerleme kaydettiğimi gördüm. Burada etkili iki faktör görüyoruz öğrenci ve öğretmen. Araca da kısaca değinecek olursak kesinlikle teknolojinin nimetlerini kastetmiş oluruz. Hayatlarımıza giren akıllı tahtalar, uygulamalar ve daha birçok araçla öğrenme başarımız çok daha iyi seviyelere çıkabildi.

Yabancı Dili Nereden Öğrenelim? 

Biraz da rehberlik zamanı, ben yabancı dil öğrenirken nelerden faydalanıyorum? Dillere meraklı olduğumdan birçok araç deneyimledim. Güncel durumu da göz önüne alarak online olarak nelerden ne kadar faydalanabiliriz? Online eğitimlerin bu denli göz önünde olduğu bir dönemde birçok uygulama edinilebilir.

Kendi kendimize dil öğrenmek artık hiç de korkutucu değil. Dil bilgisi, kelime eksiklikleri bunlarla veya o dilde kitaplar okuyarak geliştirilebilir. Peki ya konuşma? Bunun için sanal robot tipli bir konuşmanın yararlı olacağını düşünmüyorum. Bana sorarsanız karşıda da gerçek bir insanla online olarak sohbet etmek ilgi çekici olabiliyor. İlgilerinizden, yaşam tarzlarınızdan ve birçok konudan bahsedip kendinize daha çok şey katabilirsiniz. Buraya bir de uzman görüşü bırakmak isterim, herhangi bir dili konuşmak için 5 tekniği eğlenceli TEDx konuşmasıyla Sid Efromovich'ten dinleyebilirsiniz.

Yabancı dil eğitimi uzun soluklu ve eğlenceli bir süreç. Her zaman öğrenebileceğiniz yeni bir şey çıkabilir. Türkçe’den baz alın, deyimlerimizden, halk dilimizden, kültürel simgelerimizden. Her dilin kendine özgü bir dünyası var ve o dünyalara girebilmek sizin tercihinizde. Bir Çin atasözü der ki, ‘Bir dil öğrenmek, dünyaya açılan bir pencere daha demektir.’ İster o pencereyi aralar bir bakıp kapatırsınız, ister sonuna kadar açıp dünyanızın sınırlarını genişletirsiniz.

Yazımı şunları ekleyerek bitirmek istiyorum. Ertelemeyin ve asla geç olduğunu düşünmeyin. Okuyarak öğrenin, gezerek öğrenin, zihninizi öğrenmeye her zaman açık tutun. Çekingen olmayın, yanlış yapın, düzeltin, öğrenin, hadi şimdi yapın!

Tarih Yabancı Dil Eğitimine Nasıl Bakmış?

Geçmişten günümüze çocukların yabancı dil eğitimi almasına karşı çıkanlar da destekleyenler de olmuş. Genel olarak dünyadaki yabancı dil eğitimine baktığımızda 1990’lardan sonra düzenlemeler yapıldığını görüyoruz. Türkiye’de ise Galatasaray Sultanisinde bazı derslerin yabancı dilde verilmesi dönüm noktalarımızdan biri kabul edilir.

Erken Yaşta Yabancı Dil Öğrenimine Başlanılmalı Mı?

Erken yaşta yabancı dil eğitimi adına araştırmalar yapılmış. 3-4 yaşları yabancı dil öğrenmek için ideal olarak gösterilmiştir. Çocuğun anadili öğrenir gibi başka bir dili öğrenmesinin gelişimi ve karakteri üzerinde olumlu etkileri olduğu öne sürülmüştür.

Yabancı Dili Nereden Öğrenelim?

Günümüzde yabancı dil öğrenmek için birçok seçeneğimiz var. Bunların arasında kurslara gitmek, öğreneceğimiz dilin konuşulduğu yere gidip yerinde öğrenmek seçeneklerden bazıları. Kendi kendimize de öğrenebileceğimiz birçok uygulama ve online içerik de mevcut.

Tarihin Yabancı Dil Eğitimine Bakışı, Düşünürler Montaigne ve Rousseau, çocukların yabancı dil eğitimi almasına karşı çıkmışlar, Bunun sebebi dönemin yalnızca özel kurumlarında yabancı dil eğitiminin verilmesi ve dil bilenlere ayrıcalıklı bir yaklaşım olmasıdır, Dünya'da Yabancı Dil Eğitimi, Fransa, İtalya, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde 1990'lardan sonra düzenli olarak yabancı dil eğitimi başlamıştır, Öğretilen diller genellikle İngilizce, Almanca, Fransızca ve İspanyolcadır, Türkiye'de Yabancı Dil Eğitimi, Türkiye'de yabancı dil eğitiminin dönüm noktası, bazı dersleri yabancı dilde verilmeye başlanan Galatasaray Sultanisi olmuştur, Özellikle 20 yüzyılda özel kurumlar ve Anadolu liselerinde yabancı dil eğitimi başlamıştır, Erken Yaşta Yabancı Dil Öğrenme, Uzmanlara göre yabancı dil öğrenme yaşı 3-4'tür ve bu yaşlarda doğal bir dil öğrenimi yaşanır, Bu süre zarfında çocuğun ana dilini etkilemez aksine zihinsel ve kişisel gelişimine olumlu etkiler yapar, Yabancı Dil Öğrenme Teknikleri, Koşullandırma yöntemiyle dili anadili gibi öğrenme tekniği ilgi çekicidir, Bu yöntemle öğrenci önce anlamayı, sonra konuşmayı, daha sonra okumayı ve en son yazmayı öğrenir, Öğretmenin Etkisi, Her eğitmenin kendi öğretme biçimi ve stratejisi vardır ve bu öğrencinin dil öğrenme hızını ve kalitesini etkiler, Öğretim metodları öğretmen ve öğrencinin ihtiyaç ve beklentilerine uygun olmalıdır
dil yabancı yabancı dil eğitim İngilizce yabancı dil eğitimi yabancı dil öğrenme
Bu fotoğraf bir tarlada oturan bir kadını gösteriyor. Beyaz uzun kollu bir gömlek, mavi kot pantolon ve kahverengi botlar giyiyor. Saçları düşük bir at kuyruğu şeklinde geriye toplanmış ve gözlük takıyor. İki eli kucağında ve uzaklara bakıyor. Tarla yemyeşil, uzun otlar ve arka planda birkaç ağaç var. Gökyüzü güzel bir mavidir ve birkaç beyaz bulut etrafa dağılmıştır. Kadın huzurlu ve çevresinden memnun görünüyor. Görüntü boyunca yayılan sakin bir özgüveni var.
Beyda Çalışkan
Blog Yazarı

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği 4. sınıf öğrencisidir. Okumak, yazmak, araştırmak dışında müzikle ilgilenmeyi seviyor. Fakülte sosyal kulüplerinden birinin de kurucuları arasında. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gözlüklü ve kırmızı gömlekli genç bir kadın kütüphanede dizüstü bilgisayarında çalışıyor. Odaklanmış durumda, yüzü önündeki ekran tarafından aydınlatılıyor. Masanın üzerinde beyaz bir defter, saksı içinde yeşil bir bitki ve bulanık turuncu bir nesne var. Kadının elleri hafifçe bulanıktır ve gözleri kapalıdır, bu da konsantrasyonunu ortaya koymaktadır. Çalışmasına derinlemesine dalmış gibi görünüyor, dizüstü bilgisayarı odadaki tek ışık kaynağı ve huzurlu bir atmosfer yaratıyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Eğitimi Yolculuğu

23 Eylül 2019
Parmak ekleminde siyah beyaz bir logo bulunan, yumruk yapmış bir kişinin elinin yakın çekimi. Teşekkür işareti, kelimeler açıkça görülebilecek şekilde elde tutulmaktadır. Ön plandaki tırnak odaktadır. El bir takdir işareti olarak kaldırılmıştır. Arka plan odak dışıdır ve el ile işarete odaklanılmasını sağlar. Görüntü siyah beyazdır ve el ile logo arasında keskin bir kontrast yaratır. Genel olarak, minnettarlık mesajını ileten güçlü bir görsel.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Eğitimi Şart

21 Haziran 2019
Çeşitli şekil ve boyutlarda teknelerle dolu bir limanın pitoresk görüntüsü. Arka planda kırmızı duvarlı ve beyaz kapılı bir bina yükseliyor. Ön plandaki tekneler parlak renklere sahip, özellikle bir teknenin gövdesi mavi ve kapağı yeşil. Kameraya yaklaştıkça suyun üzerinde beyaz bir cisim görülüyor. Gökyüzü masmavi ve güneş limanın üzerinde parlıyor. Tekneler hafif dalgalarda sallanırken bir huzur ve sükûnet duygusu var.
Yabancı Dil Eğitimi

Malta’da Yabancı Dil Eğitimi

04 Mart 2019
Bu görselde, bilgisayar ekranı olan bir çalışma masasının önünde duran bir kadın görülmektedir. Kadın kamera tarafına doğru bakmakta ve sade beyaz bir tişört giymektedir. Saçları açık kahverengi, omuzlarından biraz aşağı uzanır şekildedir ve yüzü ciddi bir ifade taşımaktadır. Görselin sol tarafında, masanın üstünde çeşitli ev bitkileri ve kırtasiye malzemeleri vardır. Duvarın açık mavi renkte olduğu ve çerçeveli bazı tablolar asılı olduğu görülüyor. Görselin sağ tarafında, masanın üzerinde daha fazla bitki ve çerçeveli bir fotoğraf yer almakta. Görselin alt kısmında turuncu ve beyaz renkte, "KORECE EĞİTİMİ" yazısı bulunmaktadır. Bu metin, bir tür eğitim veya kurs reklamı olduğunu düşündürebilir. Genel olarak görsel, düzenli ve profesyonel bir çalışma ortamını yansıtmaktadır.
5
(35)

Korece Eğitimi

7 Konu5 Saat
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Yakalı ve kolları üç çeyrek uzunlukta beyaz bir gömlek giyiyor. Yüz ifadesi nötrdür. Beyaz bir duvarın önünde durmaktadır. Doğrudan kameraya bakıyor, gözleri konsantrasyon içinde hafifçe kısılmış. Dudakları hafifçe ayrılmış ve kaşları hafifçe kalkmıştır. Elleri önündedir, avuç içleri yukarı bakmaktadır. Kendinden emin ve sakin görünüyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Yüz hatları belirgin ve cilt tonu açık bronz.Asuhan Turhal
11020
Bu çevrimiçi kurs görüntüsünde bir kadın beyaz tahtaya yazı yazıyor. Sarı saçları var ve odaklanmış ve kararlı görünüyor. Bu, öğretilen bir ders ya da bir beyin fırtınası oturumu olabilir. Arka planda kırmızı, beyaz ve mavi bir bayrak olması muhtemeldir, bu da konunun vatanseverlik veya ulusal gururla ilgili olduğunu düşündürebilir. Resimde ayrıca bir miktar bulanıklık var, bu da kişinin hareket halinde olduğunu gösteriyor olabilir. Genel olarak resim bir öğrenme ve faaliyet hissi uyandırıyor.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
913464
Bu YDS ve YÖKDİL Sınav Hazırlık Kursu (Hızlandırılmış Kurs), YDS ve YÖKDİL sınavına hazırlanmanıza yardımcı olmak için tasarlanmış çevrimiçi bir kurstur. Sınav konularını hızlı ve verimli bir şekilde anlamanıza yardımcı olmak için kapsamlı ve hızlandırılmış öğrenme materyali sağlar. Kurs, video dersler, yazılı materyaller, alıştırma testleri ve interaktif alıştırmalar içererek materyallere hakim olmanıza yardımcı olur. Ayrıca, öğrencilerin sınavı geçmelerine yardımcı olma konusunda yılların deneyimine ve başarısına sahip deneyimli YDS ve YÖKDİL eğitmenlerinin rehberliğini de içerir. Kurs ayrıca, materyali anlamanıza ve en iyi sonuçları elde etmenize yardımcı olmak için kişiselleştirilmiş geri bildirim ve rehberlik sağlar. Bu kurs, YDS ve YÖKDİL sınavını geçmeniz için gereken avantajı sağlamak üzere tasarlanmıştır. Kapsamlı materyalleri, deneyimli eğitmenleri ve kişiselleştirilmiş geri bildirimleri ile bu kurs, sınavda başarılı olmanıza yardımcı olacaktır.
5
(24)

YDS Kursu

16 Konu80 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
40402278