AnasayfaBlogVPN Nedir? Ne İşe Yarar?
Nedir?

VPN Nedir? Ne İşe Yarar?

14 Ocak 2020
Dikdörtgen ahşap bir masa üzerinde bir dizüstü bilgisayar görülüyor. İzleyiciye doğru hafifçe eğilmiş olan dizüstü bilgisayarın kapağında parlak mavi ve beyaz bir logo var. Dizüstü bilgisayarın sağ tarafında yeşil ve beyaz bir güç düğmesi de görülüyor. Dizüstü bilgisayarın sol tarafında, tuşları ve harfleri görülebilen bir klavyenin yakın çekimi yer alıyor. Görüntünün arka planında saksı içinde parlak yeşil yaprakları göze çarpan bir bitki yer alıyor. Bitkinin arkasında, masaüstünün göründüğü bir bilgisayarın ekran görüntüsü yer alıyor. Yaprakları ve sapları tüm ayrıntılarıyla görünen bitkinin yakın çekimi de görülebiliyor. Görüntü, bileşenlerin karmaşık ayrıntılarını gösteren, bitkiyle birlikte bir dizüstü bilgisayar kurulumunun mükemmel bir örneğidir.
VPN'nin ÖzellikleriNe İşe Yarar?Örnek Durumlar
Sanal özel ağAğ üzerinden güvenli erişim sağlarBilgisayar ve akıllı telefon kullanımı
Veri ŞifrelemeAğdan geçen bilgileri güvenle transfer ederKişisel bilgilerin korunması
Kimlik DoğrulamaYetkili kullanıcıların ağa erişimini sağlarİş yerindeki uzaktan çalışanlar
KapsüllemeVerileri bir üst bilgiyle kapsüller ve güvenli bir şekilde gönderirFirmalar arasındaki veri paylaşımı
Uzaktan ErişimBir noktadan başka bir noktaya ağ üzerinden bağlantı sağlarEvden çalışan işçiler
Site-Site ErişimBelirli iki ağı birbirine güvenli bir şekilde bağlarÜlkeler arası veya şehirler arası iş bağlantıları
HTTPS ProtokolüGüvenli web trafiği sağlarOnline alışveriş yapan kullanıcılar
Ücretsiz ve Ücretli SeçeneklerKullanıcıların ihtiyaç ve bütçelerine göre seçim yapmalarını sağlarBireysel ve Kurumsal kullanıcılar
Yasaklı Sitelere ErişimBloklandığı veya erişim yasağı konulduğu sitelere giriş imkanı sunarNetflix, Twitter, Youtube gibi platformlar
Gizlilikİnternette anonim olarak gezinmeyi sağlarGizlilik gereken durumlar ve aktiviteler

VPN, halk arasında ya da dijital mecrada uzak masaüstü bağlantısı olarak bilinir. Bu sistem günümüzde oldukça fazla kullanılır. Özellikle de ülkemizde VPN kullanımı yaygındır. Dünya geneline baktığımız zaman birçok ülkede bu sistemi kullanmakta. Uygulamanın hem bireysel hem de kurumsal kullanım alanı oldukça fazladır.

İnternetin kirli bir sahaya dönüşmesi VPN gibi sistemlerin var olmasına veya ihtiyaç duyulmasına yol açmıştır. Uygulamanın sadece uzak masaüstü bağlantısından oluşmadığını söyleyebiliriz. İçerisinde birbirinden farklı materyalleri barındırmaktadır. Güvenlikten, gizlilikten tutunda kısıtlama ve yasaklı işlere kadar her şey VPN sayesinde meydana gelmektedir. Dijital çağın belki de olmazsa olmazıdır. Konuyu enine boyuna inceleyerek, makalenin devamında bunları size aktarmaya çalıştık.

VPN Ne Demek?

İngilizce de VPN, Virtual Private Network açılımı ile bilinmektedir. Türkçe karşılığına baktığımızda ise, sanal özel ağ anlamı çıkmaktadır. VPN’nin çalışma prensibi, uzaktan ağ yoluyla erişim sağlamaktır. Ağ üzerinden bağlantı kuran birey ya da firma cihaza bağlıymış gibi işlem yapmaktadır. Bir diğer açıklama olarak şunu da söylemek mümkün; herhangi bir ağ üzerinden özel olarak bağlantı sistemidir.

VPN’nin çalışma prensibini sizlerle paylaştık. Peki kullanım amacı nedir? İnsanlar neden tercih eder? Diye aklınıza soru gelebilir. Bu sorunun en güzel yanıtı ise, uygulamanın ağ bağlantınızı güvenli bir hale getirdiği yanıtını verebiliriz. İnternet üzerinde büyük bir güvenlik açığının olduğu bilinir. Dijital alemde böyle bir VPN gibi bir uygulama kapatmaya çalışır. Tüm bilgilerin paylaşıldığı ortamda, kaybolmaması ve çalınmamasına karşın bu sistem kullanılır.

Sistemi bireysel kişilerin kullandığı gibi, farklı sektörlerden firmalarda kullanır. VPN sayesinde herhangi bir ağa bağlandığınızda güvenlik açığını korsanlar tarafından bulunması oldukça zorlaşır. Şifreli bir sistem gibi çalışan uygulama dışarıdan gelen tehditlere karşı kendini sürekli korur.

Sistem sadece bilgisayarlar için değil, mobil yani akıllı telefonlar içinde yer alır. Artık güvenlik açığı sadece bilgisayarla sınırla kalmayıp, farklı teknolojik aletler üzerinden yapılmaktadır. Tüm teknolojik aletlerinize kuracağınız bir VPN uygulaması ile ağ üzerinde daha güvenli hale gelebilirsiniz.

VPN bağlantısı iki şekilde yapılmaktadır. Birinci uzaktan sağlanan erişim, ikinci siteden siteye sağlanan erişimdir. Uzaktan erişim, kişilerin farklı bir ağ üzerinden bağlanmasına olanak sağLar. Bir noktadan başka bir noktaya sağlanan bağlantı düzeneğidir. Siteden siteye yönteminde ise, firmalar ya da bir kuruluş arasında ülkeler arası bağlantıları sağlar. Sadece ülkeler arasında değil farklı şehirlerde yer alan ağları da birbirine bağlayabilir. Bu sistemde mesafe tanımaksızın bağlantı gerçekleşir. Siteden siteye yöntemi kısaca, iki bağlantısı olan ağları özel olarak birbirine bağlar ya da yönlendirir.

VPN Bağlantısının Özellikleri

  • Kapsülleme: Sistem üzerinde yer alan veriler bir üstte bulunan bilgiler ile kapsüllenir. Dataların son bulduğu noktada üst bilgi çapraz bir uygulama yaparak yönlendirme oluşturur.

  • Veri şifreleme: Ağ üzerinden gelen ya da geçen bilgiler şifrelenerek çözülmesi engellenir. Şifreleme işlemesi sayesinde dışarıdan gelen tehditlere karşı daha korunaklı ve güvenli hale gelir.

  • Kimlik doğrulama: Kişilerin ağa girme yetkisinin olup olmadığı kontrol edilir. Bu aşamada ağ üzerinde çalışan kişiler yetkili olursa giriş yapabilir. Yetki dışında bulunan kişiler ise, ağa erişim sağlayamaz. Buradaki şifreleme genellikle HTTPS protokolü ile beraber yapılmaktadır. Yapılan protokol sonrasında ağa kimlik doğrulama işlemi verilir ve sisteme alınır.

Dünya üzerinde farklı VPN hizmeti veren firmalar vardır. Bu hizmetlerin bazıları ücretsiz VPN şeklinde olsa da önemli bir kısmını ücretli VPN’ler oluşturmaktadır. Daha çok sistemde ki hizmetler ilk ay ücretsiz deneme sürümü ile gerçekleşir. Ücretsiz olarak kullanılan sistemlerin birçok kısıtlaması bulunurken, premium paketlerde ise birden fazla avantaj yer alır.

Uygulama Hangi Konularda İşimize Yarar?

VPN hakkında bilinmesi gereken birçok unsuru ve olguyu sizlere paylaştık. En çok kullanım amacının güvenlik açığının yaşandığından dolayı kullanıldığını da belirttik. Ancak bu uygulamanın kullanıldığı ortamlar nelerdir? Sıra bu konuya değinmeye geldi. VPN’nin önceliği güvenlik olduğunu ve kişiler tarafından en çok bu nedenle tercih edildiği bilinmektedir. İkinci olarak ise, yasaklı sitelere erişim için VPN kullanılır.

Özellikle de ülkemizde, birçok siteye erişim yasaklanmış veya kaldırılmıştır. Bu durumdan mağdur olmak istemeyen kullanıcılar, VPN hotspot sayesinde yasak olan sitelere erişim imkanı sağlamakta. Wikipedia, Netflix, Twitter, YouTube gibi platformlarda ülkemizde yer alan yetkililer tarafından zaman zaman ya da uzun süreli olarak kısıtlamalar gelmiştir. Bu kısıtlamalar çoğu kullanıcı tarafından hoş karşılanmadığı için VPN sistemini kullanma tercihi doğmuştur.

Torrent kullanımı: internet üzerinden dizi, film, program veya müzik indirme programı olarak bilinen torrent uygulamaları dünya çapında büyük ses getirmektedir. Ancak güvenlik açığı kaygısı bireylerin ücretsiz VPN ya da premium VPN kullanmasına itmiştir. Sadece bu sebeple değil ayrıca dünya genelinde torrent siteleri büyük ölçüde yasaklanır. Torrent, Türkiye başta olmak üzere farklı bölgelerde büyük yaptırımlara maruz kalır. Ancak bu uygulama sayesinde kolaylıkla halledilebilir.

Gizli kullanım amaçlı: İnsanların gizlilik konusunda hassas olduğu bilinir. Özellikle internette gizlilik daha da önemlidir. Korsanların çabucak bilgilere ulaşması ve kopyalaması düşünüldüğünde gerçekten önemi daha da çok anlaşılır. Bu yüzden VPN’i kullanan kişiler gizlilik konusunda da oldukça özen göstermektedir. Sansür konusunda VPN tercihi. Sansürleme yaşanan birçok internet sitesi ya da ağ bağlantısını bu uygulama ile kolaylıkla aşabilirsiniz. Kısıtlamaları olduğu bir ülkeye gittiğinizde kesinlikle bu uygulamaya ihtiyaç duyacaksınız.

Ücretsiz VPN Hizmet Veren Programlar

VPN chrome üzerinden sürekli araştırılan ve merak edilen bir sistemdir. Genellikle uygulamayı kaba taslak bilen bireyler, ücretsiz ya da düşük ücretlerle iyi hizmet veren VPN aramaktadır. Ücretsiz ya da kısıtlı imkan sunan VPN’lere kısaca bakalım.

  • Proton VPN: Güvenlik konusunda iyi bir hizmet veren uygulamadır. Ücretsiz olarak kullanılabilen sistemin en büyük dezavantajı düşük hızlar sunmaktadır. İsteğe göre paralı paketler seçilebilir.

  • Hotspot Shield Free: Güvenliği ikinci planda tutan uygulamadır. Ekstra güvenlik açığı yaşanmaması için bir sistem tercihi de yapmanız gerekebilir. Günlük kullanımlarda 500 MB’a kadar sınırlama vermektedir. Ücretli versiyonda ise, 29 ülkeden sınırsız şekilde faydalanabiliyorsunuz.

  • TunnelBear: Hızlı, kolay ve basit bir VPN sistemi olan uygulama bireyler tarafından rağbet görmekte. Uygulamanın en büyük dezavantajı ayda sadece 500 MB veri sağlamaktadır. Sistemi bilgisayar da kullandığınızda otomatik tanımlayabilmekte.

  • Speedify: Son olarak tanıtacağımız olan uygulama aylık kullanımı ile oldukça cömert gibi. Aylık 1 GB’a kadar kullanım imkanı vermektedir. Ayrıca mobili de desteklemesi büyük bir avantaj. Sınırsız pakete geçerek daha iyi sonuçlar almak mümkündür.

Sanal özel ağ, Ağ üzerinden güvenli erişim sağlar, Bilgisayar ve akıllı telefon kullanımı, Veri Şifreleme, Ağdan geçen bilgileri güvenle transfer eder, Kişisel bilgilerin korunması, Kimlik Doğrulama, Yetkili kullanıcıların ağa erişimini sağlar, İş yerindeki uzaktan çalışanlar, Kapsülleme, Verileri bir üst bilgiyle kapsüller ve güvenli bir şekilde gönderir, Firmalar arasındaki veri paylaşımı, Uzaktan Erişim, Bir noktadan başka bir noktaya ağ üzerinden bağlantı sağlar, Evden çalışan işçiler, Site-Site Erişim, Belirli iki ağı birbirine güvenli bir şekilde bağlar, Ülkeler arası veya şehirler arası iş bağlantıları, HTTPS Protokolü, Güvenli web trafiği sağlar, Online alışveriş yapan kullanıcılar, Ücretsiz ve Ücretli Seçenekler, Kullanıcıların ihtiyaç ve bütçelerine göre seçim yapmalarını sağlar, Bireysel ve Kurumsal kullanıcılar, Yasaklı Sitelere Erişim, Bloklandığı veya erişim yasağı konulduğu sitelere giriş imkanı sunar, Netflix, Twitter, Youtube gibi platformlar, Gizlilik, İnternette anonim olarak gezinmeyi sağlar, Gizlilik gereken durumlar ve aktiviteler
vpn vpn chrome ücretsiz vpn uzak masaüstü vpn nedir
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, içinden birçok kablo uzanan bir telefonun yakın çekimini içeriyor. Telefon açık gri renktedir ve tabanına bağlı büyük, siyah bir klavye ve fare vardır. Ön planda, uzunluğu boyunca ince, beyaz bir şerit bulunan mavi bir nesne var. Görüntünün alt kısmına yakın küçük, renkli bir daire de var. Dairenin renkleri çoğunlukla sarı, mavi ve kırmızıdır. Tüm nesneler parlak bir ışıkla aydınlatılarak canlı bir atmosfer yaratılıyor.
Bilişim

IP Adresi Değiştirme Yöntemleri

26 Aralık 2019
Bu, üzerinde dairesel bir şekil ve metin bulunan sarı ve siyah bir tabeladır. İşaret görselin ortasına yerleştirilmiş ve sarı alan alanın büyük kısmını kaplıyor. Metin siyahla yazılmış ve başka hiçbir görsel olmadan dairenin tamamını kaplıyor. Metin ortalanmış ve iki kelimeden oluşuyor. Tabelanın sarı alanı parlak ve canlı, siyah metin ise kalın ve net. İşaret görselin ortasına yerleştirilmiş, sarı alan alanın çoğunu kaplarken siyah metin kalan alanı kaplıyor. Bu işaret bir tür uyarı veya ikaz belirtmek ya da yön veya talimat vermek için kullanılabilir.
Bilişim

En iyi Antivirüs Programları

27 Ocak 2020
Bu görüntü, farklı renklerde kareler ve şekiller içeren bir bilgisayar ekranını göstermektedir. Ekranın ortasında beyaz çizgileri ve noktaları olan mavi bir küre ve içinde beyaz bir nokta olan daha küçük mavi bir daire var. Görüntünün tamamı, arka planda birkaç küçük beyaz çizgi bulunan siyah bir kenarlıkla çerçevelenmiştir. Bilgisayar ekranında çeşitli görseller gösterilirken, merkezdeki küre görüntünün odak noktasını oluşturuyor. Küre, çeşitli beyaz çizgiler ve noktalarla çok çeşitli şekil ve renklere sahiptir ve benzersiz ve ilginç bir illüstrasyon oluşturur.
Bilişim

IP Nedir? IP Adresi Nedir?

14 Ocak 2020
Dokunmatik ekrana dokunan bir kişinin parmağının yakın çekimi. Parmak gümüş bir yüzükle süslenmiştir ve dokunmatik ekran ikili kod ve sayılarla doludur. Kişi doğrudan kameraya bakmakta ve parmağı ekrandaki daha büyük bir sayı dizisinin parçası olan kalın rakamlarla yazılmış 3 sayısını işaret etmektedir. Kişinin parmağı aynı zamanda birler ve sıfırlardan oluşan bir kod satırını da işaret etmektedir. Bu görüntü, teknolojinin modern kullanımına harika bir örnektir.
Siber Güvenlik

Siber Saldırı Nedir?

27 Aralık 2019
Takım elbise giymiş bir adam dizüstü bilgisayarının önünde oturuyor. Elleri klavyenin üzerindedir ve gözleri ekrana odaklanmıştır. Kısa, koyu renk saçları vardır ve dizüstü bilgisayarın üzerinde mavi beyaz bir logo görülmektedir. Ellerinden birinin yakın çekimi ve siyah bir gömleğin başka bir yakın çekimi var. Arka planda bir fotoğraf görülmektedir. Adam dikkatle bir şeyler yazmakta, bakışları dizüstü bilgisayar ekranından hiç ayrılmamaktadır. İfadesi ciddi ve odaklanmış, önemli bir işle meşgul olduğunu gösteriyor. Görüntü, adam dizüstü bilgisayarında özenle çalışırken bir konsantrasyon anını yakalıyor.
5
(486)

WordPress Eğitimi

14 Konu5 Saat
Bu görsel, İnternet Gazeteciliği Eğitiminde çevrimiçi bir kursu tasvir etmektedir. Resimde takım elbiseli bir adam görülüyor ve yakın çekim olduğu anlaşılıyor. Arka planda bir uçağın bulanık görüntüsü görülüyor. Bu, kursun muhtemelen uluslararası gazeteciliğe odaklandığını ve dünyanın farklı yerlerinden habercilik gibi konuları kapsadığını göstermektedir. Bu çevrimiçi kurs sayesinde katılımcılar, gazeteciliğin küresel bağlamda nasıl işlediğini anlayabilir ve başarılı uluslararası gazeteciler olmak için gereken becerileri geliştirebilirler. Ayrıca bu kurs, katılımcıların farklı kültürlerden ve konumlardan haber yapmak için kullanılan en son teknolojileri ve stratejileri keşfetmelerine yardımcı olacaktır.
5
(4)

İnternet Haberciliği

21 Konu20 Saat
Bu görüntü SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bir çevrimiçi kursu yansıtıyor. Bir ekranın önünde konuşan takım elbiseli bir adam görülüyor. Adam gözlük ve kahverengi bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle bir şeyi işaret ediyor. Arka planda, beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi ve beyaz zemin üzerinde sarı bir sayı var. SEO eğitimi ve kursları, işletmelerin web sitelerini ve içeriklerini arama motorları için nasıl optimize edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Doğru SEO teknikleri sayesinde işletmeler arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alarak web sitelerine daha fazla trafik çekebilir ve daha fazla müşteri kazanabilirler. SEO kurslarının yardımıyla işletmeler, anahtar kelimeleri stratejik olarak nasıl kullanacaklarını, arama motoru algoritmalarına hitap eden içerikleri nasıl oluşturacaklarını ve çevrimiçi pazarlamanın nüanslarını nasıl anlayacaklarını öğrenebilirler.
4.9
(28)

SEO Eğitimi

11 Konu5 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
550419
Açık mavi gömlek giyen bir adam başparmağıyla onaylıyor. Yüzünde kocaman bir gülümsemeyle sevinçli bir ifade var. Gözleri kapalı ve sakalları düzgünce kesilmiş. Ağzı hafifçe açık ve beyaz dişleri görünüyor. Sağ elini kaldırmış, başparmağını ve işaret parmağını uzatarak başparmak işareti yapıyor. Sol eli yanında, rahat bir şekilde duruyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Arka planda beyaz bir duvarın olduğu aydınlık bir odada duruyor. Odanın ışığı yüzünden yansıyarak sıcak bir parıltı veriyor.
5
(29)

E-Ticaret Eğitimi

25 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
22771322