AnasayfaBlogVideolarda Kurgu Nasıl Yapılır? 
Video

Videolarda Kurgu Nasıl Yapılır? 

18 Mart 2021
Bu resim vesikalık fotoğraflarıyla beş kişilik bir grubu gösteriyor. Çerçevenin ortasında sakallı ve gözlüklü bir adam, mavi çizgili bir gömlek giyiyor. Adamın solunda kollarını kavuşturmuş, beyaz tişört ve siyah pantolon giymiş bir kadın var. Adamın sağında saçlarını topuz yapmış, siyah beyaz gömlek giymiş başka bir kadın. En solda siyah tişörtlü bir kişi ve en sağda çizgili tişörtlü ve gözlüklü başka bir kişi var. Ayrıca, arka planda siyah harflerle yazılmış siyah ve sarı bir tabela ve ön planda siyah harflerle yazılmış siyah ve beyaz bir tabela bulunmaktadır. Bu görüntü, farklı yaş, cinsiyet ve giyim tarzlarını göstererek insanların çeşitliliğini yaratıcı bir şekilde yakalıyor.
Konu BaşlığıAçıklamaEk Bilgiler
Ekrem Sözen Kimdir?Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Ekrem Sözen, freelance video editörü, Videographer ve eğitmenlik yapıyor.Eğitimler: Video Editörlüğü Eğitimi, Adobe Premiere Temel Eğitimi, Temel Video Çekim Teknikleri Eğitimi, Hazır Şablonlar ile Görsel Tasarım Eğitimi.
Video Editörü Kimdir?Video editörü, videoları düzenleyen, birleştiren, bir anlam bütünlüğü oluşturmak için çalışan kişi. Kurgunun başındaki kişi olarak görev alır.Video editörlüğü, film sürecinin üçüncü aşamasında önemli bir yere sahiptir.
Video Editörü Olma Koşullarıİletişim fakülteleri, radyo televizyon ve güzel sanatların okunması video editörlük için faydalıdır ancak herkes video editörlüğü yapabilir.Video editörlüğü öğrenmek için spesifik bir bölüm gerekmeyebilir. Kendini geliştiren herkes bu işi yapabilir.
Kurgu Nedir?Kurgu, anlatılan hikayeyi görsellerle destekler, videoların bütünsel bir hale getirilmesi işlemidir.'Anlatma-göster' tekniklerinin etkisi kurgu üzerinde büyüktür.
Kurgucuda Olması Gereken ÖzelliklerKurgucunun nesnel bakış açısına, sabırlı olmasına, bütünü görebilme yeteneğine ve organizasyon yeteneğine ihtiyaç vardır.Kurgucunun süregelen hikâye ve teknik sorunlara rağmen bütünsel bakış açısıyla olaylara bakabilmesi önemlidir.
Kurgucunun GöreviKurgucunun görevi videoları en iyi hale getirmek, hikaye bütünlüğünü bozan parçaları atarak sonucu çıkarmaktır.Video çeken kişiler genellikle görüntü atma konusunda zorlansa da, gereksiz parçaların acımadan atılması gerektiği belirtilir.
Video Editörü/Kurgucu Hangi Programları Bilmeli?En az bir kurgu programını çok iyi bilmelidirler. Efekt programları ve tasarım programlarını öğrenmek de faydalı olacaktır.Video ve film izlemek, bol bol fotoğraf bakmak bu alanda geliştirici olabilir.
Önerilen Kurgu ProgramıEkrem Sözen, Adobe Premiere Pro programını önermektedir.Bir programı öğrenince diğerlerine hızlı bir şekilde geçiş yapılabilir.
Film Kurgusu İçin İşleyişEkrem Sözen, senaryo okuma, görüntülerin gelmesi, time code bu görüntülerine göre organizasyon, kaba kurgu, ince kurgu ve son olarak kurgunun kitlenmesi adımlarından bahsetmektedir.Kurgunun kitlenmesi sonrasında profesyonel süreçte ses miksajına gönderilir, renk yapılması için gönderilir ve en son siz birleştirirsiniz.
Kurgudaki Temel Hatalar İlk kurgu yapanlarda en temel hatalardan biri video bütünselliğini bozmaktır. En önemli şey anlam bütünlüğünü korumaktır.

Video Editörü Ekrem Sözen; videolarda montaj ve kurgunun nasıl yapıldığını anlattı. Video düzenleme-kurgu ve montaj sırasında pratik şekilde kullanılacak programlar ve teknikler hakkında bilgiler verdi.

Ekrem Sözen Kimdir?

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum. Uzun süre kurumsal bir firmada çalıştım. Sonrasında freelance olarak video editörlüğü ve editörlük yapıyorum. Mezun olduktan sonra farklı alanda çalışmıştım ama aklımda olan hep buydu. Kurumsal firmalara etkinlik videoları çekiyorum. Videographer içeriği üreten ve kurgulayan kişi. Kendimi hem Videographer hem video editörü olarak görüyorum. Aynı zamanda eğitmenim. Enstitüde de Video Editörlüğü Eğitimi, Adobe Premiere Temel EğitimiTemel Video Çekim Teknikleri Eğitimi ve Hazır Şablonlar ile Görsel Tasarım Eğitimi eğitimlerini veriyorum. Şuan online eğitimler ve proje bazlı 2 ajansla beraber video kurguları yapmaya devam ediyorum. 

Video Editörü Kimdir?

Film sürecini 3 parçaya ayırıyoruz. İlki çekim öncesi, senaryonun içinde olduğu kısım. Sonraki aşamamız, çekim süreci; bütünü parçalara ayırıp çekiyoruz. Üçüncü aşamamız parçalara ayırdığımız bütün tekrar birleştirdiğimiz kısım. Video editörü de üçüncü aşamada önemli. Videoları düzenleyen, birleştiren, bir anlam bütünlüğü oluşturmaya çalışan kişi. hikayeye katkı sağlayacak sanatsal bakış açısıyla o işi yapması gerekiyor. Video editörü kurgunun başındaki kişi. 

Okunması Gereken Bir Bölüm Var Mı? Yoksa Herkes Video Editörü Olabilir Mi?

Herkes olabilir. Okunması gerekiyorsa da iletişim fakültesi, radyo televizyon ve güzel sanatların okunması faydalı olacaktır. Ancak hiç okumadan da bu iş yapılabilir. Ben iletişim fakültesi okudum, kurgu eğitimi kısıtlıydı. Kendimi üstüne koyarak geliştirdim. Farklı bir alanda okuyup da kendiniz geliştirerek video editörlüğü yapabilirsiniz. Video editörlüğü adında da bir bölüm yok.

Kurgu Nedir?

Anlatma göster mantığı video çekim teknikleriyle ilgili. Şuan burada bir görüşme yapıyorum. Yaşananları yarın arkadaşlarıma tek tek anlatırım. Bunun yerine video ile desteklersem o zaman görsellikle beslemiş olurum. Kurgu da videoların birleştirilmesi olduğu için ayrı düşünülmesi mümkün değil. Anlatma göster çekim tekniklerinin biri olmakla birlikte kurguya da katkısı var. 

Bir Kurgucuda Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Her şeyden önce nesnel bakabilmesi gerekiyor olaylara. Süreçteki durumlardan etkilenmemeniz tamamen hikâyeye odaklanmanız gerekiyor. Sakin ve sabırlı olması gerektiğini düşünüyorum. Pek çok hata ve teknik sorun olabilir, binlerce video var. Bütünsel bakış açısına sahip olmak da önemli, bütünü görebilme becerisi en temel özelliklerden bir tanesi. Çünkü parçaları bütünleştiriyoruz.

Kurgucular İçin “Acımadan Kes Gereksiz Olanı At Denir.” Bu Ne Anlama Geliyor?

Nesnellikle de bağlantılı bir şey. Kurgusunun kurgu masasında yapması gereken tek şey, gelen malzemeden sonucu çıkarmak. Çok iyi çekilmiş filim kötü hale de getirebilirsiniz, vasat filmi daha iyi hale getirebilirsiniz de. En önemli aşamalardan bir kurgu. O çıtayı yükseltmeniz gerekiyor, o bütünlüğü bozan parçalar varsa, düşünmeden hepsini atmanız gerekiyor. Video çekenler görüntü atma konusunda zorlanıyorlar. Her şeyi projenin iyiliği düşünerek acımadan atmanız gerekiyor. 

Bir Video Editörü/Kurgucu Hangi Programları Kullanmayı Bilmeli?

Kurgunun teknik ve teorik kısmı var. En az bir kurgu programını çok iyi bilmeleri gerekir. Kullanımı kolay kurgu programları var. Ondan sonra da sanatsal, estetik, bütünsel bakış açısıyla videoları kurgulamak gerekiyor. O da video ve film izleyerek, bol bol fotoğraf bakarak gelişen bir alan. Efekt programları ve tasarım programlarını öğrenmek de faydalı olur. 

Hangi Kurgu Programını Önerirsiniz? 

Adobe Premier Pro programını öneriyorum. Programların mantığı benzer. Birini öğrenince diğerine hızlı bir şekilde geçersiniz. 

Film Kurgusu İçin Nasıl Bir Sıralama, İşleyiş Vardır?

Bazen filmin başında ekibe dahil olur. Senaryoyu okuması gerekiyor. Ham görüntülerin gelmesi gerekiyor. İki şekilde çalışabilir, kurgu asistanı varsa onun elemesinden size gelir. Senaryoyu okudunuz, malzemeler geldi, time code yönetmen asistanların onayladığı sahneler, onların da ulaşması gerekiyor. Sonra çalışmaya başlıyorsunuz. Kaba kurgu aşamasından önce malzemeleri organize etmek gerekiyor. Organizasyon yeteneğinin de çok iyi olması önemli. Bütün videoları da izleyip, notlar aldıktan sonra kurgu masasına oturuyoruz. Ön hazırlık önemli. Kaba kurguyu yapıyorsunuz. Videoların senaryoya ve time koda göre sıraya dizilmesi demek. Bütünü gördükten sonra ince kurgu, final kurgusu sonra da kurguyu kitliyorsunuz. Profesyonel süreçte kurgu kitlenir, ses miksajına gönderilir, renk yapılması için gönderilir, en son gelir ve siz birleştirirsiniz. “Sinema bir sanattır, kurgu da sinemanın sanatıdır,” derler. 

İlk Kez Kurgu Yapanlarda Temel Hatalar Nelerdir? Kurgudaki Temel Geçişlerden Bahsedebilir Misiniz?

Video kurgusu yapanlarda en temel hatalardan iri kurgu bütünlüğünün unutulması. Kurgu bütünlüğünü sağlayacak bakış açısı önemli. Havalı geçişler dediğimiz bazı efektler var, onlar çok sık kullanılıyor. Sade bir şekilde yaklaşmak lazım, pişmeden üzerine koyunca çok atıl duruyor. Video parçasındaki geçişlere kurgucu karar verir. Cut en sık kullanılan geçişlerden biri, insan gözüne yakın olanı. Bir plandan diğerine efekt olmadan geçer. Bir plandan diğerine geçerken hangi geçişi kullanmak gerektiği iyi bilinmeli. İki plan arasındaki güzel ama bütününe bakınca kötü duruyorsa onu atın. 

Cep Telefonunda Kurgu Yapılabilir Mi?

Yapabiliriz, çok fazla da program var. Tek olumsuz yanı telefon ekranı küçük, kurgu da büyük ekranda çalışılır. Mobil olması işi kolaylaştırıyor. Tercih tamamen sizde. 

Siz Hangi Alanlarda Kurgu Ve Editörlük Yaptınız?

Uzun metrajlı film, kısa film kurguları, eğitim videoları yaptım. En çok keyif aldığım film kurgusu yapmak. 

Canva Eğitiminiz Var. Canva Eğitiminizden De Bahsedebilir Misiniz?

Canva dediğimiz tasarım aracı da son dönemde popüler olan ihtiyaçtan yola çıkmış web tasarım aracı. İnternet tabanlı bazı web tasarım araçlarında hazır şablonları kullanıyorsunuz. Tasarımcı olmayanların bile tasarım yapabilecekleri eğitimlerden bir tanesi. Kullanımı kolay ama içinde çok fazla detay da var. Temel felsefesi aklınıza gelen her şeyi tasarlayın diyor. CV hazırlama da bunlardan bir tanesi. Tasarım yapmak isteyenler varsa canva kullanabilirsiniz. 

Kurgu Masasında Çözülür Yaklaşımını Nasıl Değerlendiriyorsunuz?

Kurgucunun görevlerinden biri de çekimdeki bazı hataları gidermek. Çekimde 1 saatte halledilecek bir şey kurguda saatlerce vakit harcanabilir. 

Video Editörü Olmak İsteyenler İçin Eklemek İstediğiniz Farklı Konu Var Mı?

Genel kültür ve sanatsal anlamda geliştirmeliler. Bol bol film izlemek gerekiyor. Farkında bir şekilde izlemek için teorik kısmını öğrenin. İlk aşama eğitim almak, sonra farkındalığı kazanmak, sonrasında da bol bol uygulama ve proje yapmak. 

Ekrem Sözen Kimdir?, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Ekrem Sözen, freelance video editörü, Videographer ve eğitmenlik yapıyor, Eğitimler: Video Editörlüğü Eğitimi, Adobe Premiere Temel Eğitimi, Temel Video Çekim Teknikleri Eğitimi, Hazır Şablonlar ile Görsel Tasarım Eğitimi, Video Editörü Kimdir?, Video editörü, videoları düzenleyen, birleştiren, bir anlam bütünlüğü oluşturmak için çalışan kişi Kurgunun başındaki kişi olarak görev alır, Video editörlüğü, film sürecinin üçüncü aşamasında önemli bir yere sahiptir , Video Editörü Olma Koşulları, İletişim fakülteleri, radyo televizyon ve güzel sanatların okunması video editörlük için faydalıdır ancak herkes video editörlüğü yapabilir, Video editörlüğü öğrenmek için spesifik bir bölüm gerekmeyebilir Kendini geliştiren herkes bu işi yapabilir, Kurgu Nedir?, Kurgu, anlatılan hikayeyi görsellerle destekler, videoların bütünsel bir hale getirilmesi işlemidir, 'Anlatma-göster' tekniklerinin etkisi kurgu üzerinde büyüktür, Kurgucuda Olması Gereken Özellikler, Kurgucunun nesnel bakış açısına, sabırlı olmasına, bütünü görebilme yeteneğine ve organizasyon yeteneğine ihtiyaç vardır, Kurgucunun süregelen hikâye ve teknik sorunlara rağmen bütünsel bakış açısıyla olaylara bakabilmesi önemlidir, Kurgucunun Görevi, Kurgucunun görevi videoları en iyi hale getirmek, hikaye bütünlüğünü bozan parçaları atarak sonucu çıkarmaktır, Video çeken kişiler genellikle görüntü atma konusunda zorlansa da, gereksiz parçaların acımadan atılması gerektiği belirtilir, Video Editörü/Kurgucu Hangi Programları Bilmeli?, En az bir kurgu programını çok iyi bilmelidirler Efekt programları ve tasarım programlarını öğrenmek de faydalı olacaktır, Video ve film izlemek, bol bol fotoğraf bakmak bu alanda geliştirici olabilir, Önerilen Kurgu Programı, Ekrem Sözen, Adobe Premiere Pro programını önermektedir, Bir programı öğrenince diğerlerine hızlı bir şekilde geçiş yapılabilir , Film Kurgusu İçin İşleyiş, Ekrem Sözen, senaryo okuma, görüntülerin gelmesi, time code bu görüntülerine göre organizasyon, kaba kurgu, ince kurgu ve son olarak kurgunun kitlenmesi adımlarından bahsetmektedir, Kurgunun kitlenmesi sonrasında profesyonel süreçte ses miksajına gönderilir, renk yapılması için gönderilir ve en son siz birleştirirsiniz, Kurgudaki Temel Hatalar,  İlk kurgu yapanlarda en temel hatalardan biri video bütünselliğini bozmaktır , En önemli şey anlam bütünlüğünü korumaktır
video editör
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, Facebook ve Instagram Reklamcılığının temellerini öğreten çevrimiçi bir kursa aittir. Etkili reklamlar ve hedefli kampanyalar oluşturma hakkında ayrıntılı bilgiler içeren slaytlar içeren bir bilgisayar ekranının yakın çekimidir. Kurs, kullanıcıların platformların nüanslarını anlamalarına ve erişimlerini en üst düzeye çıkarmak için stratejiler oluşturmalarına yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Reklam hesaplarının oluşturulması, kampanyaların oluşturulması ve sonuçların ölçülmesi gibi konular da ele alınıyor. Bu bilgilerle kullanıcılar daha etkili kampanyalar oluşturabilir ve istedikleri hedeflere ulaşabilirler. Eğitim, kullanıcıların sosyal medya reklamcılığı dünyasında başarılı olmalarına yardımcı olacak araçları ve bilgileri sağlamaktadır.
Kalın, koyu renk sakallı, orta yaşlı bir adam krem rengi bir duvarın önünde duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve siyah bir gömlek giyiyor. Sakalları düzgünce kesilmiş ve göğsüne doğru uzanıyor. Gözleri doğrudan kameraya bakıyor ve yüzünde hafif bir gülümseme var. Başı hafifçe yana eğiktir ve saçları düzgünce taranmıştır. Ellerini iki yanına koymuş bir şekilde ayakta durmaktadır.Burak Ertan
1245464
Bu bilgisayar ekranı görüntüsü, devam etmekte olan bir video düzenleme kursunu göstermektedir. Bilgisayar ekranında, video düzenlemenin ne kadar kolay olduğunu gösteren, içinde metin bulunan yeşil bir kare görüntüleniyor. Ayrıca muhtemelen kursun nasıl tamamlanacağına dair talimatlar içeren siyah metinli beyaz bir işaret de var. Görüntünün köşesinde sakallı ve bıyıklı bir adam görülüyor, muhtemelen dersi veren eğitmen. Genel olarak bu görüntü ilgi çekici ve bilgilendirici bir video düzenleme kursunu gösteriyor.
Siyah bir tişört giyen kalın bıyıklı sakallı bir adam beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Yüzündeki saçlar koyu renk ve düzgünce kesilmiş, bakışları uzaklara odaklanmış. Geniş bir alnı, uzun bir burnu ve ince dudakları var. Gözleri koyu kahverengi ve güçlü bir çene hattına sahip. Kalın siyah saçları kısa, düz bir kesimle şekillendirilmiştir. Kollarını önünde kavuşturmuştur ve kendinden emin bir duruşu vardır. Temiz tıraşlıdır ve erkeksi bir duruşu vardır.Ekrem Sözen
831464
Bir kişi açık havada ayakta durmakta ve üzerinde beyaz bir harf bulunan mavi bir trafik levhası tutmaktadır. Tabela parlak elektrik mavisi renginde ve dikdörtgen şeklindedir. Kişi açık renkli bir gömlek ve koyu renkli bir kot pantolon giymekte ve doğrudan tabelaya bakmaktadır. Tabela, üzerinde beyaz 'P' harfi bulunan bir dur levhası gibi görünmektedir. Kişi, arka planda bulut ya da bina görünmeyen masmavi bir gökyüzünün önünde durmaktadır.
Siyah bir tişört giyen kalın bıyıklı sakallı bir adam beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Yüzündeki saçlar koyu renk ve düzgünce kesilmiş, bakışları uzaklara odaklanmış. Geniş bir alnı, uzun bir burnu ve ince dudakları var. Gözleri koyu kahverengi ve güçlü bir çene hattına sahip. Kalın siyah saçları kısa, düz bir kesimle şekillendirilmiştir. Kollarını önünde kavuşturmuştur ve kendinden emin bir duruşu vardır. Temiz tıraşlıdır ve erkeksi bir duruşu vardır.Ekrem Sözen
1139464