AnasayfaBlogUzaktan Çalışma Nedir? Yararları Nelerdir?
Online Eğitim

Uzaktan Çalışma Nedir? Yararları Nelerdir?

14 Ağustos 2020
Bir kadın masada oturmuş, açık bir kitap üzerine yazı yazıyor. Sağ elinde siyah bir kalem tutuyor ve sol elini masanın üzerine koymuş. Beyaz bir gömlek giymiş, gözlük takmış ve saçlarını topuz yapmış. İşine konsantre olduğu için başı hafifçe sola eğiktir. Arka planda, masanın üzerinde metal bir nesne, bir muz ve siyah bir yüzeyin yakın çekimi var. Oda doğal ışıkla doludur ve hava hareketsizdir. Kadın işine odaklanmıştır ve yüz ifadesi konsantrasyon ve adanmışlık ifadesidir.
Uzaktan ÇalışmaOlumlu YönlerOlumsuz Yönler
İşe gitme gerekliliği yokTrafikte zaman kaybı olmadan, evde rahatça çalışabilmeÇalışma saatlerinin belirsizliği ve uzaması
Online toplantılarMekan sınırlaması olmadan farklı lokasyonlardaki kişilerle çalışabilmeTeknik aksaklıklar, internet bağlantısı sorunları
Stres yönetimiOfis ortamının stresinden uzak bir çalışma ortamıÇalışma ve özel hayatın iç içe geçmesi sebebiyle stresin artması
Maliyet azalmasıŞirketlerin kira, ulaşım, yemek gibi maliyetlerinden tasarruf etmesiEvin iş yerine dönüşmesi sonucu artan ev giderleri
OdaklanmaAzalan dış etkenler sebebiyle işe odaklanmanın artmasıEv ortamının getireceği rahatlık ile verimin düşmesi
İş-hayat dengesiÇalışma saatlerini kişinin kendinin belirlemesi ile daha esnek bir çalışma ortamıÇalışma saatlerinin belirsizleşmesi ve iş-hayat dengesinin bozulması
Uyku ve kıyafet değişimiDaha rahat ve serbest bir çalışma ortamıProfesyonellikten uzaklaşılması ve disiplin kaybı
MotivasyonWork-Life tek bir yerde entegre oldu mu da bir denge oluşturulmuş olmasıEv ortamında çalışıyor olmanın getireceği kolaylaşmayla beraber düşen motivasyon
Energili kişilerin de iş yaşamına katılmasıBilgiye dayalı işlerde tasarruf ve eşitlik özgürlüğüEnerjileri iyi yönetememek ve toplu işlerde enerjik durumu kontrol edememenin getireceği olumsuzluklar
Uzaktan çalışma ve Covid-19 süreciKarantina sürecinde, iş gücünün ve üretkenliğin devam etmesiPandemi koşullarında yaşanan belirsizlik ve stresin performansı olumsuz etkilemesi

Uzaktan çalışma, dijitalleşen dünyamızla birlikte önce küçük çaplı şirketlerin uygulamaya başladığı, ardından kurumsal şirketlerin dikkatini çeken bir uygulama olmuştur. Bir şirkete bağlı olarak çalışılabildiği gibi, freelance olarak da bu şekilde çalışmak mümkündür. Türkiye’de çok da eski olmayan uzaktan çalışma, internet bağlantısı ve dizüstü bilgisayar gibi teknolojik imkanların var olduğu her yerde çalışmaya izin veriyor.

İçerik editörlüğü, reklamcılık, bilişim gibi sektörlerde çalışan kişiler bir ofise gitme mecburiyetinde bulunmadan online olarak uzaktan çalışıyorlar. Kurumsal şirketlerde genelikle haftanın bir ya da iki günü şeklinde uzaktan çalışma uygulanıyor. 

Bir şirkete bağlı olarak uzaktan çalışma SGK, vergi gibi takip edilmesi gereken konularda sorumluluğu yönetim ya da ilgili ekibe bırakırken, freelance çalışan kişilerin bu konuları bizzat takip etmeleri gerekiyor.

Uzaktan Çalışma ve Covid-19 süreci

Covid-19 sürecinde belki de yıllara yayılması gereken uzaktan çalışma kültürü bir anda hayatımıza girdi. Freelance çalışan kişilerin ve bazı şirketlerin uzun süredir deneyimlediği bu süreç teknolojik imkanlara sahip olan şirketler için bir zorunluluk halini aldı ve büyük oranda uzaktan çalışma yöntemine geçildi.

Uzaktan Çalışmanın Olumlu Yönleri

İşe gitmek için erken uyanmak zorunda olmamak, özellikle büyük şehirlerde trafikte geçirilen sürenin tamamen bitmesi, stres yönetiminin kolaylaşması bu uygulamanın en büyük artılarından biri oldu. Toplantıların Zoom, Skype, Google Hangout gibi online platformlar üzerinden yapılması ve aynı ortamda olma hissini yaşatması, e-mail sirkülasyonu ya da kısa bir telefon görüşmesi ile kolaylıkla çözülen işler de  yine bu süreçte birçok konuda verimliliğin arttığının göstergesi oldu. 

İlgili eğitim: Stres Yönetimi Eğitimi

Özellikle ofis ortamında çalışma arkadaşlarıyla yapılan sohbetler de günün büyük kısmını kapladığı ve bir işe odaklanmayı zorlaştırdığı için, uzaktan çalışmanın odaklanmaya olan büyük etkisi de görünür oldu.



Covid-19’un bu etkilerinin kalıcı olacağı ve uzaktan çalışmanın yaygınlaşacağı herkes tarafından öngörülüyor. Şirketler de uzaktan çalışma sayesinde maliyet azaltabildiklerini, çalışan motivasyonuna olumlu etkileri olduğunu ve geleneksel ofisten çalışma yönteminin tek seçenek olmadığını fark ettiler. Özellikle iklim krizinin daha çok konuşulur hale geldiği bu günlerde, kurumsal şirketlerin çevreye daha az zarar vermek için uzaktan çalışmayı tercih edecekleri düşünülüyor.

Freelance çalışanlar için tüm bu olumlu yönlerin dışında, belirli bir mesai saati olmaksızın çalışma yerini, zamanını ve yapabilecekleri işi seçebilme özgürlüğü büyük artılar arasında yer alıyor. Ayrıca uzaktan çalışma, engelli kişilerin de iş yaşamına katılmasına olanak sağlayan çok önemli bir uygulama olarak kabul ediliyor.

Yapılan araştırmalarda, uzaktan çalışan kişilerin ofis çalışanlarına göre takım çalışmasına daha yatkın ve daha verimli olduğu, daha mutlu oldukları, işten ayrılma oranlarının az olduğu ve daha az stres yaşadıkları sonuçları çıkmıştır. 

Uzaktan Çalışmanın Olumsuz Yönleri

Uzaktan çalışmanın olumlu olan yönlerinin yanında olumsuz yönleri de bulunuyor. Özellikle pandemi sürecinde herkes uzaktan çalıştığı ve evinde olduğu için çalışma saatlerinin uzaması, mola verilmeden çalışılması, toplantılar online olduğu için daha fazla bir araya gelinmesi, iş yoğunluğu gibi konular da yine bu sürecin olumsuz deneyimlerinden sayılıyor.  

Uzaktan Çalışma Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özellikle çalışma şekli uzaktan çalışma olan kişiler için uzmanlar dikkat edilmesi gereken birkaç konuya işaret ediyor. Güne başlarken uyku kıyafetleriyle devam etmeyip sabah kıyafet değiştirmek, 1,5 - 2 saatte bir mola vermek, rahat bir sandalyede çalışmak, iş disiplinini sağlamak ve iyi bir internet bağlantısı bu önerilerden birkaçı.

Tüm bu sonuçlar bize geleceğin uzaktan çalışma ağırlıklı bir iş yaşamı olacağının sinyallerini veriyor.

Son iki yüzyılda insanların dünyası baştan sonra değişti. Ama bunun çoğu alışkanlık. Çağlardır değişmeyen bir şey hala dünyayı kontrol ediyor. Her şeyin tarihi bir etkisi var ve de bütün devrimler devrimsel süreci değiştiremez. Dünyamızı daha iyi bir yer haline getirmek için yapmamız gereken çok şey var. Bunu yapmanın en iyi yolu da kendimizden başlamak. Bu fikirlerle birlikte, biraz uzaktan çalışma konusundan bahsedelim. Nasıl çalışıyorlar? Ofiste olmadıkları halde ofisteki çalışan gibi nasıl hareket ediyorlar?

Uzaktan çalışma faydaları neler?

Birey için uzaktan çalışma faydaları

Vakit kaybı yok. Hayatınızın her dakikasını planladığınız gibi kullanabilirsiniz. Uzaktan çalışma yönteminde işe gitmek ve eve dönmek için yolculuğa gerek yok. Çalışma sürecinizi kontrol edebilirsiniz. Bu aktivitelerinizi yönetmenin yolu. Yönetmeyi siz yapın. İş&hayat dengesi -  hayat&iş dengesi olabilir. Uzaktan çalışma yöntemiyle ailenizle birlikte daha çok vakit geçirebilirsiniz. Ofis telaşı yok. Ofiste iş arkadaşları tarafından rahatsız edilen çok insan duyuyorum. Uzaktan çalışma kendi çalışma çevrenizi düzenlemeniz demektir. Çalışmanızı desteklemek için sevdiğiniz aleti kullanın. İstediğiniz her an her aleti kullanabilirsiniz. Sadece ofis ekipmanı değil. Kendi yemek menünüzü yapabilirsiniz. İstediğiniz yemeği yapabilir veya sipariş edebilirsiniz ve çalışma ile alakası olmadan istediğiniz zaman yiyebilirsiniz. Mola almak. Her 2-3 saatte bir mola vermek bizim sağlığımız için önemlidir. 15 dakikalığına yürüyün ve soluklanın. Vücudunuzu sağlam ve de düşüncelerinizi net tutun.

İşverenler için uzaktan çalışma yararları

Tasarruf. Ofise, wi-fi’a, bakıma harcama yapmanıza gerek yok. Onları kovmaktansa bu şekilde tasarruf edin. Ağız dalaşı yok. Tabii kökten bitmiyor ama çok azalıyor. İnsanların dikkati iş arkadaşları tarafından dağılmıyor. Sağlam iletişim. İnsanlar uzaktan çalışma ile daha az sosyalleşme olduğunu söylüyorlar ama günümüzde o kadar çok iletişim yolu var ki bu söz konusu değil. Ortada erişilmesi gereken amaçlar ve de sonuçlar var.

Dünya için uzaktan çalışma yararları

Ekoloji. Doğru, eğer insanlar uzaktan çalışma ile evlerinde kalırlar ve işe gitmezlerse bu da arabalarının park halinde kalacağı anlamına gelir. Trafik. Bu bir önceki maddenin sonucu. Eğer insanlar işe gitmek için her gün yolculuk yapmasalar yollar çok daha boş olurdu. Sadece yolların daha az bakım gerektireceğini söylemiyorum. Devlet bile mutlu olur. Harmoni. Hayatın her dakikasına değer vermek paha biçilemez. İş arkadaşlarınızla, ailenizle, arkadaşlarınızla olan her iletişime saygı duymakla birlikte hayatı akıllıca yaşamak mutlu olmaktır. Bu da uyumu getirir. Tabii ki her durum farklıdır. Bazı durumlarda her gün çalışmanız gerekir. Ama çoğu ofiste bu doğru değil. Sadece değişimin iyi olduğunu düşünün. Çalışma sürecinizi sorgulayın ve bunun hayatınızı nasıl etkilediğini düşünün. Geliştirilebilir mi ve daha etkin olabilir mi? Eğer öyleyse, gelişimin %50’si hazır bile.

Uzaktan Çalışma Eğitimlerini Nereden Alabilirim?

İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından ücretsiz verilen uzaktan online eğitimlere katılıp, eğitimlerden başarılı olarak sertifika almaya hak kazanabilirsiniz.

İşe gitme gerekliliği yok, Trafikte zaman kaybı olmadan, evde rahatça çalışabilme, Çalışma saatlerinin belirsizliği ve uzaması, Online toplantılar, Mekan sınırlaması olmadan farklı lokasyonlardaki kişilerle çalışabilme, Teknik aksaklıklar, internet bağlantısı sorunları, Stres yönetimi, Ofis ortamının stresinden uzak bir çalışma ortamı, Çalışma ve özel hayatın iç içe geçmesi sebebiyle stresin artması, Maliyet azalması, Şirketlerin kira, ulaşım, yemek gibi maliyetlerinden tasarruf etmesi, Evin iş yerine dönüşmesi sonucu artan ev giderleri, Odaklanma, Azalan dış etkenler sebebiyle işe odaklanmanın artması, Ev ortamının getireceği rahatlık ile verimin düşmesi, İş-hayat dengesi, Çalışma saatlerini kişinin kendinin belirlemesi ile daha esnek bir çalışma ortamı, Çalışma saatlerinin belirsizleşmesi ve iş-hayat dengesinin bozulması, Uyku ve kıyafet değişimi, Daha rahat ve serbest bir çalışma ortamı, Profesyonellikten uzaklaşılması ve disiplin kaybı, Motivasyon, Work-Life tek bir yerde entegre oldu mu da bir denge oluşturulmuş olması, Ev ortamında çalışıyor olmanın getireceği kolaylaşmayla beraber düşen motivasyon, Energili kişilerin de iş yaşamına katılması, Bilgiye dayalı işlerde tasarruf ve eşitlik özgürlüğü, Enerjileri iyi yönetememek ve toplu işlerde enerjik durumu kontrol edememenin getireceği olumsuzluklar, Uzaktan çalışma ve Covid-19 süreci, Karantina sürecinde, iş gücünün ve üretkenliğin devam etmesi, Pandemi koşullarında yaşanan belirsizlik ve stresin performansı olumsuz etkilemesi
Uzaktan Çalışma Nedir? Yararları Nelerdir?evden çalışma evde çalışma uzaktan çalışma nedir uzaktan çalışma yasası
Genç bir kadın yakın plan bir portrede görülüyor. Açık tenli, yüksek elmacık kemikli ve belirgin bir çene hattına sahip. Gözleri parlak ve büyüleyici, uzun kirpikleri ve kapakların etrafındaki hafif gölgesi var. Dudakları dolgun ve açık pembe bir renge boyanmış. Saçları koyu kahverengi ve yüzünün etrafına yumuşak dalgalar halinde dökülüyor. Güzelliği yayan kendinden emin ama nazik bir ifadesi var.
Meryem Winstead
Blog Yazarı

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.