AnasayfaBlogÜniversite Okurken Çalışmak
Kişisel Gelişim

Üniversite Okurken Çalışmak

08 Eylül 2021
Siyah beyaz çizgili bir elbise giymiş bir kadın masada oturmaktadır. Yüzünde bir çizim ve ağzını gösteren beyaz bir ok var. Bir kolye takıyor ve yüzünde konsantre olmuş bir ifade var. Arka planda bir poster ve bir kitabın yanı sıra bir metnin yakın çekimi var. Görüntü hafif bulanık ve gri zemin üzerinde beyaz bir metin var. Kadın dikkatle bir şey okuyor ya da üzerinde çalışıyor gibi görünüyor ve yüzündeki çizim görüntünün genel gizemli hissine katkıda bulunuyor.
İş FikriArtılarıEksileri
Kütüphane ÇalışanıSakin bir ortam, okuma vakti bulabilirsinizDikkat gerektiren bir iş, gürültü yapmak yasak
Özel Ders VermekEsnek saatler, iyi bir gelir kaynağıSorumluluk gerektirir, düzenli çalışmayı gerektirebilir
Müzik Aleti EğitmeniHobini paraya dönüştürebilirsin, Rahat bir işDüzenli bir gelir olmayabilir
Çağrı Merkezi ÇalışanıEvden çalışabilirsin, sabit bir gelirStresli olabilir, düzensiz saatler
Organizasyon firmasında çalışmakSosyal ilişkiler gelişir, çeşitlilikYoğun tempo, düzensiz çalışma saatleri
Freelance Blog YazarlığıEvinizden çalışabilirsiniz, kendi saatlerinizi ayarlayabilirsinizYazı başına ödeme, müşteri bulmak
Grafik TasarımYaratıcı ve özgür bir iş, iyi bir gelirYetenek ve bilgi gerektiriyor, rekabetçi bir sektör
Restoranlarda garsonluk yapmakİpucu ile ek gelir, genellikle yemek sağlarlarUzun saatler, fiziksel yorucu
Kampüs mağazalarında çalışmakKampüs içinde, rahat bir işDikkat gerektirir, müşteri hizmetleri
Anket doldurma ya da online görevlerEsnek zaman, basit görevlerDüşük gelir, çok vakit alabilir

Üniversitede okurken yarı zamanlı işlerde strese girmeden nasıl çalışılacağını anlatacağım çünkü hem okulu hem de çalışmayı dengelemek gerçekten zor.

Son zamanlarda üniversitede okuyan öğrenciler gün içinde yarı zamanlı bir işe gidip sabahtan akşama kadar koşuşturuyor ama ödevlerini hep ihmal ediyorlar. 

Ülkemizde üniversite öğrencilerinin part-time çalışmasının çeşitli nedenleri var, ancak en çok bilinen sebep, ailelerinde aldıkları parayla üniversite masrafları arasında bir fark olması.

Ancak, en büyük sorun, okul sonrasında boş zamanınız yoksa hem okulu hem de çalışmayı nasıl dengelemeliyiz? Yeterince boş zamanınız yoksa, her iki şeyi de dengelemenin bir yolunu bulmak gerçekten zor çünkü yeterli zaman yok! Bu sadece ülkemize ait bir şey değil dünyanın her yerindeki öğrenciler ellerinden geleni yaparak bu mücadeleyi veriyorlar ama sonuçta bence yapmamız gereken şey hata yapmaktan kaçınmak.

Bu yazıda üniversiteye gitmek, sosyalleşmek, kulüp etkinliklerine katılmak ve çalışmak gibi bir karmaşanın içinden nasıl çıkabileceğinizi anlatacağım.

Bu konuda içerik yazarken bana sorulan ilginç birkaç sorudan biri de okul çalışmaya izin veriyor mu gibi bir soruydu. Elbette okulunuzun çalışmanıza karışması mümkün değil. Fakat zorunlu staj gibi şeyler varsa çalışmaya zaman bulamayabilirsiniz o ayrı. Örneğin tıp okuyanlar için para kazanabilecekleri bir işte çalışmak özellikle 4’üncü sınıftan sonra zor olabilir.

Atacağınız ilk adım strese girmemek. Strese girdiğinizin farkındayım çünkü okul ve çalışma arasında denge kuramıyorsunuz...

Öncelikle şu soruyu sorarak başlayalım;

Üniversite Okurken Nerede Çalışabilirim? Ne İş Yapabilirim?

Bu soruyla başladım çünkü birçok üniversite öğrencisi iş konusunda deneyimsiz. ve beni kim işe alır ki diye kendinize soruyorsunuz. Çalışacağınız iş masraflarınızı karşılaması gerekir ve çok yorucu olmayan bir iş olması gerekir. Çünkü okumaya gittiniz. ağır bir işte çalışırsanız okula gittiğinizde uykulu gözlerle ders dinlemek kötü olur ki bunu istemeyiz.

Aklınıza ilk gelen burgerciler ve cafeler ama ben bunları atlayarak örnekler vereceğim. O aklınızda olan popüler örnekler zaten cebinizde. Kütüphanede çalışmak bence ilk düşüneceğiniz yer olmalı. Zaten kütüphaneler de yarı zamanlı olarak öğrencileri istihdam ediyor. Ya da özel ders vermek çok işe yarar. Matematik, İngilizce veya iyi olduğunuz başka alanlarda lise öğrencilerine özel ders verebilirsiniz. Üstelik herhangi bir yere gitmenize gerek yok. Bunu online olarak yapabilirsiniz.

Ya da çeşitli müzik aletlerini çalabiliyorsanız örneğin gitar gibi bu yeteneğinizi de paraya çevirebilirsiniz.

Diğeri ise çağrı merkezleri. 

Bir çağrı merkezinde müşteri temsilcisi olarak ya da sosyal medya hesaplarını takip eden birimlerinde çalışabilirsiniz. İster tam zamanlı ister part-time. Hatta bir çoğu vardiyalı çalışma sistemleri olduğu içinde okul-ders saatinize göre dahi ayarlayabilirsiniz. Ve eğer tam zamanlı olarak girdiyseniz işe en düşük asgari ücretle başlayacağınızı da söylemek isterim. Evden çalışma sistemini en çok kullanan sektörlerden de biri ayrıca. 

Bir organizasyon firmasında çalışmak üniversitedeyken çok keyifli olacaktır. Aynı zamanda insan ilişkilerini de geliştirdiği için geleceğe de yatırım gibi düşünebilirsiniz. Bir organizasyon firmasında part-time veya tam zamanlı çalışabilirsiniz. Pandemiyi şöyle bir kenara alırsak Sonuçta düğünler, davetler hiç bitmiyor :) 

eğer kitap ve dergi okumayı, araştırmayı, seyahat etmeyi, internet üzerinden her konuyla ilgili bilgileri bulmayı seviyorsanız freelance blog yazarlığı da tercihleriniz arasında olabilir. bu tabi ki ilk başlarda size çok gelir sağlamayacaktır ama zamanla yazmaya alıştıkça daha çok yazı ile daha çok kazanç elde etmeye başlayabilirsiniz. 

Son olarak grafik tasarım alanlarında yine iş bulabilirsiniz. Freelance çalışma için ideal işlerden biri. Bunun için tabi biraz Photoshop ve Lightroom bilginizinde olması lazım. Bunun üzerine ücretsiz ders alabileceğiniz linkleri açıklamalar kısmına ekleyeceğim. Bu konuda kendinizi biraz geliştirirseniz üniversite döneminde bu işi yaparakda harçlığınızı çıkarabilirsiniz. 

Üniversitedeyken siz hangi işlerde çalışıyordunuz yorum olarak yazarsanız diğer üniversite öğrencilerine de yardımcı olabilirsiniz.

Kütüphane Çalışanı, Sakin bir ortam, okuma vakti bulabilirsiniz, Dikkat gerektiren bir iş, gürültü yapmak yasak, Özel Ders Vermek, Esnek saatler, iyi bir gelir kaynağı, Sorumluluk gerektirir, düzenli çalışmayı gerektirebilir, Müzik Aleti Eğitmeni, Hobini paraya dönüştürebilirsin, Rahat bir iş, Düzenli bir gelir olmayabilir, Çağrı Merkezi Çalışanı, Evden çalışabilirsin, sabit bir gelir, Stresli olabilir, düzensiz saatler, Organizasyon firmasında çalışmak, Sosyal ilişkiler gelişir, çeşitlilik, Yoğun tempo, düzensiz çalışma saatleri, Freelance Blog Yazarlığı, Evinizden çalışabilirsiniz, kendi saatlerinizi ayarlayabilirsiniz, Yazı başına ödeme, müşteri bulmak, Grafik Tasarım, Yaratıcı ve özgür bir iş, iyi bir gelir, Yetenek ve bilgi gerektiriyor, rekabetçi bir sektör, Restoranlarda garsonluk yapmak, İpucu ile ek gelir, genellikle yemek sağlarlar, Uzun saatler, fiziksel yorucu, Kampüs mağazalarında çalışmak, Kampüs içinde, rahat bir iş, Dikkat gerektirir, müşteri hizmetleri, Anket doldurma ya da online görevler, Esnek zaman, basit görevler, Düşük gelir, çok vakit alabilir
kişisel gelişim üniversite üniversite hayatı üniversite kayıt
Uzun, dalgalı kahverengi saçları olan genç bir kadın beyaz bir duvarın önünde duruyor. Yüzünde dostça bir ifade var ve saçları yumuşak dalgalar halinde sırtından aşağı dökülüyor. Gözleri koyu kahverengi ve dudakları hafif bir gülümsemeyle kıvrılmış. Beyaz kemerli açık mavi bir elbise giyiyor ve takımını bir çift beyaz sandaletle tamamlıyor. Yumuşak saçları pencereden içeri süzülen güneş ışığıyla aydınlanıyor. Doğal ve rahat görünüyor, güzelliğin ve zarafetin bir resmi.
Münevver Birol
Blog Yazarı

Eğitim Yetkilisi olarak çağrı merkezine yeni başlayan personellere iş başı eğitimleri, çağrı yönetimi ve diğer mesleki eğitimleri vermektedir. Türkiye’nin önde gelen kargo firmalarından birinde çalıştı ve bu firmada kalite birimi kurdu. Butik çağrı merkezi hizmeti veren acentelere satış eğitimi, kalite ve koçluk destekleri vermeye devam etmektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Önlük ve stetoskop giyen bir grup doktor büyük bir tablet bilgisayarın etrafında durmaktadır. Ortadaki doktor gözlüklüdür ve ekrana bakmaktadır, diğer iki doktor ise bakmaktadır. Soldaki doktor kravat takmış ve ellerini arkasında kavuşturmuş bir şekilde ayakta duruyor. Arka planda, elinde bir tablet olan bir kadın görülmektedir. Sahne, tavandan gelen parlak bir ışıkla aydınlatılmakta ve doktorların ve ellerindeki cihazın net bir şekilde görülmesini sağlamaktadır.
Meslekler

Ergoterapi Ne Demek?

28 Nisan 2020
Bir grup çocuk yerde oturmuş, gülümsüyor ve kahkahalar atıyor. Pembe tişörtlü küçük bir kız, bir eliyle yüzünü tutup gülerken göze çarpıyor. Pembe tişörtlü bir başka kız çocuğu arka planda bir sandalyede oturuyor ve yeşil tişörtlü bir oğlan çocuğu yakınlarda duruyor. Ön planda, ifadesi okunamayan bir kızın yakın çekimi görülebiliyor. Arka planda da seçilemeyecek kadar küçük beyaz bir nesne var. Çocuklar hep birlikte bir neşe ve memnuniyet duygusu sergiliyorlar.
Bölümler

Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü

21 Ağustos 2020
Mavi takım elbiseli bir kadın iyi aydınlatılmış bir alanda bir bankta oturmaktadır. Sarı saçları yana doğru taranmıştır ve açık mavi bir etek ile ona uygun bir takım elbise ceketi giymektedir. Yanındaki bankta üzerinde dalgalar olan beyaz bir hoparlör sembolü vardır. Sağında üzerinde siyah yazılar olan bir tabela vardır. Arka planda ahşap bir yüzeyin yakın çekimi var. Kadın yüzünde huzurlu bir ifadeyle uzaklara bakmaktadır. Beyaz bir gömlek giymiş ve kollarını bankın üzerine dayamış.
İkna Teknikleri

Algı ve İkna Yönetimi Nasıl Yapılır?

04 Şubat 2021