Her geçen gün büyük bir hızla büyüme gösteren ulaşım sistemleri trafikte kaosun oluşmasına da sebep oluyor. Tüm bu kaos ortamını çözümlemek ve takip etmek için etkili yöntemlere ihtiyaç duyulur. Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri, büyük hızla büyümeye devam eden toplumların ulaşım ve trafikle alakalı problemlerini çözüme ulaştırmak için yöntemler geliştirir. Aynı zamanda güvenli ve kaliteli bir ulaşım sağlamak için çalışmalar yürütür.
Ulaştırma ve trafik hizmetleri her bir yol için farklı metotlar geliştirir. Ulaştırma ve trafik hizmetleri bölümünün temel amacı ise bu alanda çalışmalar yapabilecek, nitelikli personellerin yetiştirilmesidir. Üniversitelerde eğitim veren ulaştırma ve trafik hizmetleri bölümünün hedefi trafik akışında olması gereken programları kaliteli ve güvenli olacak şekilde çözümleyecek nitelikli, donanımlı, yenilikçi çalışanları yetiştirmektir.
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri bölümü meslek yüksekokulu çatısı altında eğitim sürdüren bir ön lisans programı olarak hizmet verir. Bu bölümün amacı günümüzde toplumlarında meydana gelen ulaşım ve trafik problemlerini verimli ve en etkili olacak şekilde çözümlenmesini sağlayacak çalışanlar yetiştirmektir.
Bölüm, günümüz toplumlarının ihtiyacı olan, kaliteli ve güvenli ulaşımı sağlamakta rol oynayacak, eğitim yaşamı boyunca öğrendiği bilgileri kariyer yaşamında uygulayacak, kendini geliştirerek sektöre fayda sağlayacak mezunlar verir.
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri bölümünü tercih etmeyi planlayan meslek yüksekokulu adayları; disiplinli, sorumluluk sahibi, planlı ve programlı çalışma konusunda bilinçli olması bölümün aradığı başlıca özellikler arasında yer alır.
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri bölümünde öğrenciler 2 yıllık eğitim alır. Öğrencilerin bölümden mezun olabilmeleri için 120 kredi haklarını tamamlamaları ve üniversitenin mezuniyet beklentilerini yerine getirmeleri gerekir. Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri bölümü sadece TYT sınavı ile öğrenci alır.
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri öğrencileri mezuniyetleri sonrası DGS sınavı ile 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapabilir. Bölüm mezunlarının yeterli puan ile başvuru yapabileceği lisans bölümleri aşağıdaki gibidir.
Öğrenciler Ulaştırma ve trafik hizmetleri bölümünden mezun olduktan sonra pek çok farklı iş imkanına sahiptirler. Mezun olan kişiler özel sektörde ya da devlet kurumlarında iş bulmakta zorluk çekmezler. Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri bölümü mezunları meslek yaşamları boyunca devlete ait ulaşım kurumlarında ve özel sektörde yer alan ulaşım kurumlarında kendilerine yer bulabilirler.
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri bölümünden mezun olduktan sonra "Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Teknikeri" unvanı alırlar. Bu teknikerler çoğunlukla inşaat mühendisi yardımcısı olarak görevlerine devam eder ve inşaat mühendisi ile işçiler arasında kurulması gereken iletişimi sağlamakla görevlendirilirler. 2 yıllık Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri iş imkanları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri bölümü devlet kurumları ataması olan bölümlerden biridir. Özellikle son atamalarda bu bölüme de kontenjan ayrılmış ve mezunlar çok da yüksek olmayan puanlar ile çeşitli kurumlarda çalışma imkanı elde etmiştir.
Kurumlara göre çeşitli görevlerde üstlenen mezunların aslında 3 aşamalı görev dağılımı vardır. Bunlar; yapım aşaması, üretim aşaması ve lojistik alanında yer alan görev ve sorumluluklarıdır. Yapım aşamasında temel sorumlulukları şunlardır;
Üretim aşamasında;
Son olarak lojistik aşamasında; metro, demiryolu, havayolu ve karayolu ulaşımları sırasında taşıtların durması gereken yerleri ve güzergahları belirlemekten sorumludur. Gerekli durumlar oluşursa yol ve sinyalizasyon hatalarının giderilmesi aşamasında da görev alır.
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri bölümünü tercih edecek aday öğrenciler hangi derslerle karşı karşıya kalacaklarını merak ediyor. Eğitim yaşamları boyunca görecekleri tüm dersler, mesleklerinde başarılı ve bilgi sahibi birer tekniker olmalarını sağlamayı amaçlar.
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri bölümünde pek çok dersten 2 yıl boyunca sorumlu olacak öğrenciler bölümden mezun olabilmek için gerekli kredi toplamını tamamlamalı ve bölüm şartlarını yerine getirmeleri gerekir. Bunlar arasında en önemlilerinden biri zorunlu staj süresidir. Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri bölümünü tercih edecek adayların bölümü kazanmaları halinde 4 dönem içinde karşılaşacakları dersler aşağıda listelendiği gibidir.
2021 YKS üniversite adayları aşağıda sıraladığımız tablodan 2020 taban puanları ve Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri başarı sıralamaları ile ilgili bilgi edinebilir. Aşağıda listelediğimiz puan ve sıralamalar 4 eğitim kurumuna aittir. Yazımızda hazırladığımız bilgiler bu yıl yerleşen adayların puanları ve başarı sıralamalarını açıklıyor. ÖSYM-YÖK tarafından açıklanan puanlardır.
Üniversite | Bölüm | Taban Puan | Sıralama |
ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ | Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri | 228,61506 | 1157275 |
ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ | Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri (KKTC Uyruklu) | 228,19121 | 1163198 |
MERSİN ÜNİVERSİTESİ | Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri | 215,66337 | 1340828 |
HARRAN ÜNİVERSİTESİ | Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri | 207,96894 | 1452571 |
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Bölümü Nedir?
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri bölümü 2 yıllık ön lisans eğitimi veren meslek yüksekokulu bölümlerinden biridir. Trafikte oluşan kaosları ortadan kaldırmak üzere gerekli çalışmalar yapacak, yetenekli, başarılı teknikerler yetiştirir. Bölüm iş bulma çeşitliliği sebebi ile birçok öğrenci tarafından tercih edilen bölümler arasında yer alır.
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri bölümü kamu alanında iş bulma olanakları açısından şanslı bölümler içindedir. Özel sektörde de mezunları iyi ve çeşitli iş imkanları karşılamaktadır. Belediyeler, Devlet Demiryolları, Hava Meydanı ve Liman İnşaatı çalışma alanlarına örnektir. Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri bölümü mezunları meslek yaşamları boyunca devlete ait ulaşım kurumlarında ve özel sektörde yer alan ulaşım kurumlarında kendilerine yer bulabilirler.
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri bölümü mezunları iş imkanlarının çeşitliliği sebebi ile farklı görevlerde bulunabilirler. Bağlı olduğu mühendisin direktifleri doğrultusunda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirir. Trafik ışık düzenlemeleri ve yol çizgilerinin hazırlanması, ihtiyaç duyulduğunda gerekli düzenlemelerin yapılması başlıca görevleri arasındadır.