AnasayfaBlogUçak Gövde Motor Bakım Bölümü
Bölümler

Uçak Gövde Motor Bakım Bölümü

18 Aralık 2020
Bu bir uçak motorunun yakından çekilmiş görüntüsüdür. Bu bir jet motorudur ve merkezinde büyük, silindirik bir türbin bulunmaktadır. Türbin birkaç boru ve diğer bileşenlerle çevrilidir. Metal yüzey çizikler ve işaretlerle kaplıdır. Motor bulanık, gri bir arka plana yerleştirilmiş. Görüntünün alt kısmına yakın bir yerde bir uçak tekerleği görülüyor. Tekerlek metalden yapılmış ve birkaç parmaklıkla kaplanmış. Tekerlek, birkaç cıvatanın görülebildiği küçük bir platformun üzerinde oturuyor. Genel olarak, bu görüntü bir uçak motorunun karmaşık ayrıntılarını yakalıyor.
Havacılık BölümüBölüm Tanımıİş İmkanları
Uçak Gövde Motor Bakım BölümüHavacılık sektörüne bilgili ve donanımlı teknisyenler yetiştirmeyi hedefleyen bir bölüm.Devlet Hava Limanları, Özel Hava Limanları, Uçak Üretim Fabrikaları
Uçak ve Uzay MühendisliğiHavacılık ve uzay teknolojileri konusunda mühendis yetiştiren bir bölüm.Hava Taşımacılık Şirketleri, Uzay Araştırmaları Merkezleri, Savunma Sanayi
Makine MühendisliğiUçak motorları ve parçalarının tasarımı ve bakımı konusunda eğitim veren bir bölüm.Uçak Üretim Fabrikaları, Motor Tasarım Merkezleri, Savunma Sanayi
Sivil Havacılık Genel MüdürlüğüHavacılık sektöründe yetkili otorite rolünde olan bir kurum.Devlet Hava Limanları, Hava Araştırmaları ve Kontrol Merkezleri
Askeri HavacılıkAskeri uçak ve helikopterlerin kullanımı ve bakımı konusunda eğitim veren bir bölüm.Askeri Birlikler, Savunma Sanayi
EASA LisansıAvrupa genelinde geçerli olan bir uçak teknisyeni lisansı.Avrupa'daki Hava Taşımacılığı Şirketleri, Uçak Bakım Merkezleri
Uçak TeknisyeniUçakların bakımı ve onarımı konusunda eğitim almış olan kişi.Uçak Bakım Merkezleri, Hava Taşımacılık Şirketleri
Baş TeknisyenUçak bakımlarının koordinasyonunu sağlayan deneyimli teknisyen.Devlet Hava Limanları, Özel Hava Limanları, Uçak Üretim Fabrikaları
Uçak İmalatı, Montajı, Bakım ve Onarım FabrikalarıUçakların üretildiği ve bakımlarının yapıldığı yerler.Uçak Üretimi Yapan Fabrikalar, Bakım ve Onarım Merkezleri
Hava TaşımacılığıYolcu ve kargo taşımacılığını gerçekleştiren bir sektör.Hava Taşımacılığı Yapan Şirketler, Hava Kargo Şirketleri, Uçak Bakım Merkezleri

Havacılık sektörü önemini dünya gelenilde arttıran bir sektördür. Peki birçok iş sektörü ayakta kalma mücadelesi verirken bu nasıl oluyor dersiniz? Sizin için kısaca açıklamak isterim:

Değişen yaşam koşulları insanları zamanla yarışır hale getirmiştir bu nedenledir ki hava ulaşım talepleri artmıştır. Mesafeleri önemsizleştiren yolcu uçaklarının sunduğu konfor hava taksi hizmeti ile farklı boyuta taşınmıştır. Ambulans uçak uygulaması ise sektörün sunduğu en anlamlı hizmet olmuştur. Sivil savunma sanayi ve lojistik kargo şirketlerinin de sektörden talepleri artış eğilimindedir. Peki ülkemizde durum nasıldır dersiniz?

Ülkemizde de havacılık alanındaki projellere son yıllarda hız verilmiştir. Aynı zamanda bu projeleri destekleyen parça üretim tesisleri devreye girmiştir. ARGE çalışmalarına yapılan yatırımlar artmaktadır. Eminim siz de sivil ve askeri alandaki havacılık haberlerini ilgi ile takip ediyorsunuzdur.

Asya, Afrika ve Orta Doğu ülkelerinin talepleri sektöre yeni bir soluk getirmiştir. Bu ülkeler hava araçlarının bakımı için ülkemizi tercih etmektedir. Bu da daha çok yatırım,daha fazla istihdam anlamına gelmektedir.

Uçak gövde motor bakım bölümü sektöre nitelikli eleman kazandırmak amacıyla açılmıştır. Öğretime 2 yıllık ön lisans düzeyinde başlanılmış olup 2014 yılından itibaren lisans düzeyine yükseltilmiştir. Yurt dışı çalışma imkanları ve yüksek ücret avantajı bölümün popüleritesini arttırmıştır. Meslek, Uçak ve Uzay Mühendisliği gibi gözde meslekler arasında yerini almıştır.

Siz de Uçak Gövde Motor Bakım bölümünü tercih etmeyi düşünenlerden misiniz?

Şayet “Evet” olarak cevap verirseniz, karakter özelliklerinizi şöyle bir değerlendirmeniz faydalı olacaktır. Ekip çalışmasına yatkın, teknolojik gelişmelere açık, güvenilir, disiplinli ve sorumluluk sahibi olmanız gerekir. Akademik başarınızla sınanarak tercih aşamasına geldiğinizi biliyorum. Yine de fizik ve matematik bilimine ilgili olmalısınız. Yoksa aerodinamik, termodinamik, diferansiyel, statik ve dinamik mekanik, elektronik gibi teknik derslerde zorlanabilirsiniz. "İlgiliyim, hatta şekil-uzay ilişkilerini görebilme gücüne ve teknik resim çizim yeteneğine sahibim." mi diyorsunuz? El beceriniz ve koordinasyonunuz yüksek mi? O zaman bu bölüm tam da size göre diyebilirim.

Uçak Gövde Motor Bakım Bölümü Nedir?

Uçak Gövde Motor Bakım bölümü havacılık sektörüne bilgili, donanımlı, gelişime açık teknisyenler yetiştirmeyi amaçlayan bir bölümdür. Sayısal ağırlıklı puan türüne göre öğrenci kabul eden 4 yıllık lisans programıdır. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS kredilerini doldurmaları gerekmektedir. Bu bölümden mezun olanlar, "Uçak tenkisyeni" unvanını alırlar. Eğitim sürecindeki staj bulma başarınızın gelecekteki kariyer hedefinizi belirleyeceğini belirtmek isterim.

Uçak Gövde Motor Bakım Bölümüne DGS ile geçiş yapmak mümkündür. Geçiş hakkı verilen bölümleri sizin için sıralıyorum: (Tablo-2 Ön lisans mezuniyet alanlarına göre dikey geçiş yapılabilecek lisans programları baz alınmıştır.)

  • Makine,

  • Makine yağları ve yağlama teknolojisi,

  • Makine, resim ve konstrüksiyon/Makine-resim konstrüksiyon

Lisans programını başarı ile tamamladıktan sonra lisanslı teknisyen olabilmek için modül sınavlarını vermeniz gerekir. Sonrasında bir uçak tipinde detaylı eğitim alır ve o uçak üzerinde yetkili teknisyen olursunuz. (Ülkemizin havacılık alanında yetkili otoritesi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'dür.)

Uçak Gövde Motor Bakım Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Mezuniyet sonrası iş başvurusu yapmadan önce şu soruyu kendinize sormanızı tavsiye ederim: Nerede çalışmak istiyorum? Şayet cevabınız, "Yurt dışında" ise, EASA lisansı almanızı tavsiye ederim. Bu lisans, Avrupa genelinde, "yetkili teknisyen" olduğunuz anlamına gelir.

"Ben vatanımdan ayrılamam" diyor iseniz, ülkemizde istihdam alanının geniş olduğunu anlamanız uzun sürmeyecektir. Mezuniyet sonrası etkili bir cv hazırlayarak vakit kaybetmeden görüşmelere başlayabilirsiniz. Bu arada işe giriş sürecinde kapsamlı sağlık kontrollerinden geçeceğinizi hatırlatmak isterim.

Uçak Gövde Motor Bakım bölümü mezunlarının ağırlıklı iş alanlarını aşağıda bulabilirsiniz.

  •  Devlet Hava Limanları

  •  Özel Hava Limanları

  •  Uçak Üretiminin Gerçekleştirildiği Fabrikalar

  •  Çeşitli Uçak Bakım-Onarım Atölyeleri

  •  Askeri Birlikler

  •  Emniyet

  •  Uçak ve Çeşitli Hava Araçlarının İmalatı, Montajı, Bakım ve Onarımının Yapıldığı Fabrikalar

  •  Sivil ve Askeri Hava Taşımacılığı

  •  Hava Şirketlerinin ARGE Bölümleri

Mezunların gaz türbinin kullanıldığı enerji sektöründe de iş bulma şansı vardır. (Örneğin: Rüzgar santralleri)

Uçak Gövde Motor Bakım bölümü, mezunlarına gelişimine açık kariyer alanı sunan bir bölümdür. Göreve teknisyen olarak başlar, sonrasında baş teknisyen, şef, müdür olabilir ve kalite departmanı gibi bölümlere geçebilrsiniz. Uçak teknisyenlerinin kazançları oldukça değişkendir. Bu noktada iş deneyimleriniz ve donanımlarınız belirleyici olacaktır.

Kişisel gelişiminize yaptığınız yatırımların meyvesini toplamanızın zamanı geldiğini anlayacaksınızdır. Kamuda yeni işe başlayan uçak teknisyenleri 6.000 TL üzerinde maaş alırlar. Özel sektörde ücret aralığı açıktır. Yine de ortalama bir rakam verecek olursak 6.000 TL ve üzeri diyebiliriz.

Mesleğin dezavantajlı yönlerini sizinle paylaşmak isterim:

  • Vardiyalı sistemde çalışmak sosyal hayatınızı ve aile ilişkilerinizi zorlaştırabilir.

  •  Stres yönetimi için yoğun çaba harcamak zorunda kalabilirsiniz.

  •  İş sağlığı ve güvenliği çalışanları tarafından bilgilendirilseniz bile uykusuzlukla etkin mücadele edemezseniz iş kazası riskiniz artabilir.

  •  Materyaller değişimi ve sistem revizyonları sürekli eğitim almanızı gerektirir.

  •  Hem bedensel hem de zihinsel olarak yüksek performans göstermelisiniz.

  •  Zaman baskısı altında doğru ve objektif karar vermeniz gerekecek.

  •  Kuş çarpması, sert iniş gibi durumlarda uygulanan plansız bakımlarda zorlu hava koşullarına maruz kalacaksınız.(Yağmur, kar, rüzgar, güneş vb....)

İlgili eğitim: Stres Yönetimi

Uçak Gövde Motor Bakım Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Uçak Gövde Motor Bakımı mezunlarının çalışma alanı ve yaptıkları işler farklılıklar gösterir. Örneğin: Revizyon olarak adlandırılan departman hangar ortamında ağır ve planlı bakımları yürütür. Uzun sürelidir ve uçak detaylı incelenir. Hat bakım departmanında ise apronda çalışılır. Uçuş emniyetini doğrudan etkileyen parçalarda bakım yapılır. Arızalar hızlı şekilde giderilir.

Bunların haricinde atölyeler de bulunur. Kompozit, yapısal, koltuk, motor, lastik ve daha birçok atölyede farklı bakımlar yapılır. Uçak teknisyenleri, bakım ve onarım yanında denetim ve ARGE çalışmalarında görevlendirilebilirler.

Uçak gövde motor bakım mezunlarının yaptığı belli başlı işleri aşağıda görebilirsiniz:

  • Havacılık kurumları tarafından belirlenen zaman çizelgelerine göre uçak bakımlarını gerçekleştirmek,

  • Motor, güç ünitesi, güç aktarma sistemi, rotor sistemi, pervanelerin ve özel elektrikli parçaların onarımını yapmak, sorunlarını gidermek,

  •  Hasarlı-arızalı komponentleri yenisi ile değiştirmek,

  •  Gövdede, kanatta ve kuyrukta korozyon, bozulma ve görünmez çatlaklar olup olmadığını kontrol etmek,

  •  Uçağın hızlı bir şekilde uçuş durumuna geri dönmesi için belirlenmiş prosedürleri uygulamak,

  •  Yağ değişim yapmak,

  •  Uçakta yakıt ikmali yapan depo ve harici yakıt depolarını sökmek ve konrol etmek,

  •  Mesleki gelişimi sürdürmek için gerekli hizmet içi eğitimleri almak.

Uçak Gövde Motor Bakım Bölümü Dersleri Nelerdir?

Uçak Gövde Motor Bakım Bölümü, 4 yıllık bir lisans eğitim sürecine sahiptir. Bu süreci başarıyla tamamlayarak mezun olabilmek için 240 AKTS kredilerini doldurmuş olmak gerekir.

Teknik derslerin farklı uçak tipleri üzerinden işlenmesi biraz karmaşık gelebilir. (Örneğin; Airbus ve Boeing uçaklarının sistemleri mantık olarak aynı olsa da isimleri, işlevleri, konumları farklı olabiliyor) Dersler uygulama eğitimleri ile desteklenir.

Ders içeriği mesleki ağırlıkta olup mesleki seçmeli ve seçmeli dersler mevcuttur. İngilizce ve akademik İngilizce dersleri önemlidir. Neden mi? Çünkü bakımda kullanılan dokümanların tamamı İngilizce olacak. fizik, matematik, cebir, türk dili ve edebiyatı, temel bilgi teknolojisi gibi derslerin yanı sıra aşağıda sıraladığım derslerden oluşan yoğun bir eğitim sizi bekliyor olacak. (dersler fakülteye göre farklılık gösterebilir.)

  • Uçuş Teorisi

  • Teknik Resim

  • Dalgalar ve Optik

  • Havacılıkta Ergonomi

  • Uçak Bakım Terminolojisi

  • Gaz Türbinli Motor Teorisi

  • Hasarsız Kontrol Yöntemleri

  • Uçak Malzeme Bilgisi

  • Havacılık Kuralları

  • Sivil Havacılık Kuralları

  • Temel Elektrik

  • Diferansiyel Denklemler

  • Mekanik Termodinamik

Uçak Gövde Motor Bakım Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Uçak gövde motor bakım bölümü en düşük taban puanı ve TBS (taban başarı sıralaması) ile öğrenci alan üniversite, Atılım Üniversitesi olmuştur. (%25 burslu) Taban puan: 245,88741/TBS:362099

En yüksek taban puan ve sıralama ile öğrenci alan ilk 5 üniversiteyi aşağıda sıralıyorum:

ÜniversiteFakülteBölümTaban PuanSıralama
Eskişehir Teknik ÜniversitesiHavacılık ve Uzay BilimleriUçak Gövde Motor Bakım388,1546174350
Atılım ÜniversitesiSivil Havacılık YüksekokuluUçak Gövde Motor Bakım (İng.Burslu)385,3218576702
Eskişehir Teknik ÜniversitesiHavacılık ve Uzay BilimleriUçak Gövde Motor Bakım (KKTC uyruklu)372,0037888606
Kocaeli ÜniversitesiHavacılık ve Uzay BilimleriUçak Gövde Motor Bakım361,7770298676
Erciyes ÜniversitesiHavacılık ve Uzay BilimleriUçak Gövde Motor Bakım347,76117113999
Uçak Gövde Motor Bakım Bölümü, Havacılık sektörüne bilgili ve donanımlı teknisyenler yetiştirmeyi hedefleyen bir bölüm, Devlet Hava Limanları, Özel Hava Limanları, Uçak Üretim Fabrikaları, Uçak ve Uzay Mühendisliği, Havacılık ve uzay teknolojileri konusunda mühendis yetiştiren bir bölüm, Hava Taşımacılık Şirketleri, Uzay Araştırmaları Merkezleri, Savunma Sanayi, Makine Mühendisliği, Uçak motorları ve parçalarının tasarımı ve bakımı konusunda eğitim veren bir bölüm, Uçak Üretim Fabrikaları, Motor Tasarım Merkezleri, Savunma Sanayi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Havacılık sektöründe yetkili otorite rolünde olan bir kurum, Devlet Hava Limanları, Hava Araştırmaları ve Kontrol Merkezleri, Askeri Havacılık, Askeri uçak ve helikopterlerin kullanımı ve bakımı konusunda eğitim veren bir bölüm, Askeri Birlikler, Savunma Sanayi, EASA Lisansı, Avrupa genelinde geçerli olan bir uçak teknisyeni lisansı, Avrupa'daki Hava Taşımacılığı Şirketleri, Uçak Bakım Merkezleri, Uçak Teknisyeni, Uçakların bakımı ve onarımı konusunda eğitim almış olan kişi, Uçak Bakım Merkezleri, Hava Taşımacılık Şirketleri, Baş Teknisyen, Uçak bakımlarının koordinasyonunu sağlayan deneyimli teknisyen, Devlet Hava Limanları, Özel Hava Limanları, Uçak Üretim Fabrikaları, Uçak İmalatı, Montajı, Bakım ve Onarım Fabrikaları, Uçakların üretildiği ve bakımlarının yapıldığı yerler, Uçak Üretimi Yapan Fabrikalar, Bakım ve Onarım Merkezleri, Hava Taşımacılığı, Yolcu ve kargo taşımacılığını gerçekleştiren bir sektör, Hava Taşımacılığı Yapan Şirketler, Hava Kargo Şirketleri, Uçak Bakım Merkezleri
Uçak gövde motor bakım uçak gövde motor bakım bölümü uçak teknisyeni
Saçları düzgünce arkadan bağlanmış genç bir kadın parlak mavi bir başörtüsü takıyor. Cildi sıcak, karamel renginde ve gözleri koyu kahverengi. Kameraya bakarken yüzünde nazik, gülümseyen bir ifade var. Beyaz bir üst ve mavi ve yeşil çiçek desenli, desenli, uzun bir etek giyiyor. Bir çift küpe ve altın bir kolye ile aksesuarlarını tamamlamış. Kıyafetleri, içinde bulunduğu güneşli, açık hava ortamına mükemmel bir uyum sağlıyor.
İlknur Işık
Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.