AnasayfaBlogTıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Maaşı Nedir?
Meslekler

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Maaşı Nedir?

26 Aralık 2019
Tıbbi önlük ve yüz maskesi giyen bir kadın bir belge okurken görülüyor. Beyaz duvarları ve arka planda bir penceresi olan aydınlık bir odada oturmaktadır. Beyaz bir tıbbi önlük ve mavi bir yüz maskesi takıyor. Belgeyi dikkatle okurken ellerini önünde kavuşturmuştur. Kahverengi gözleri odaklanmıştır ve ifadesi ciddidir. Uzun, siyah saçları düzgün bir topuz şeklinde geriye doğru toplanmıştır. Kendinden emin ve kendini görevine adamış görünüyor.
Özgeçmiş ÖzelliğiEğitim TürüÇalışma Alanları
Tıbbi Sekreterlik SertifikasıOnline Eğitim Özel ve kamu hastaneleri, Sağlık ocağı, Diş hekimi yanı, Aile hekimi yanı, Diyaliz merkezi, Kalp merkezi, Eczane, Fizik tedavi merkezi, Poliklinik
Tıbbi Terminoloji BilgisiKurs/EğitimTıbbi laboratuvarlar, Tüp bebek merkezleri, Özel muayenehaneler
Etkili İletişim YeteneğiKişisel Gelişim SemineriTüm sağlık sektörü kuruluşları
Sistemli ve Düzenli Çalışma BiçimiKendi Kendine GelişimTüm sağlık sektörü kuruluşları
Hasta ve Doktor Arasında Düzenli Akış Sağlamaİş Yerinde EğitimHastaneler, Poliklinikler, Diş hekimi yanı, Aile hekimi yanı
Gün Boyu Kapalı Ortamda Çalışma Bilinciİş TecrübesiTüm sağlık sektörü kuruluşları
DiksiyonKişisel Gelişim SemineriTüm sağlık sektörü kuruluşları
Gece Mesaisine Kalmaİş TecrübesiTüm sağlık sektörü kuruluşları
Hastalara karşı hoşgörülü ve ılımlı davranışlarKişisel Gelişim SemineriTüm sağlık sektörü kuruluşları
Sorumluluk sahibi olmaKendi Kendine GelişimTüm sağlık sektörü kuruluşları

Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik mesleği günümüzde en çok ihtiyaç duyulan mesleklerden biridir. Bu ihtiyacın yanında bu meslek bireyler tarafından da oldukça tercih edilen bir meslektir. Geçmişten günümüze toplumlarda var olan veriler kayıt altında tutulur. Bu durum sağlık alanı içinde geçerlidir. Sağlık alanında verilerin kayıt altına alınması, dokümantasyon işleri, dosyaları arşivleme ihtiyacı vb. durumlar bu alan için nitelikli eleman yetiştirilmesi ihtiyacını doğurmuştur.

Tıbbi sekreterlik kursu ile bu alan için gerekli olan nitelikli bir tıbbi sekreter olabilirsiniz. Enstitü üzerinden online eğitim sayesinde dilediğiniz yer ve zamanda bu eğitime ulaşabilirsiniz. Bu sayede tıbbi sekreter olarak sağlık kuruluşlarında hastaların işlerini düzenli ve sistematik bir şekilde halledebilirsiniz.

İlgili eğitim: Tıbbi Sekreterlik Kursu

Tıbbi sekreter olarak çalıştığınız sağlık kuruluşunun ilkeleri doğrultusunda hareket edilmesi gerekir. Ayrıca çalıştığınız kuruluşun itibarını da temsil ettiğinizin bilincinde olunması gerekir. Tıp terminolojisi hakkında bilgileri öğrenmeniz gerekir. Bu bilgiler doğrultusunda hareket ederek nitelikli eleman ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

Tıbbi Sekreterlik Sertifikası

Sertifika bireyin kazandığı niteliği veya kendisine verilmiş olan hakkı temsil eden belgeye verilen addır. Bir kursa, bir seminere katılıp başarı ile bitirenlerin almış olduğu resmi belgedir. Tıbbi sekreterlik sertifikası da bu alanda eğitime katılıp eğitimi başarı ile tamamlayan kişilere verilen belgedir. Bu sertifikaya sahip olan bireyler bu alanda ihtiyaç olan nitelikli eleman ihtiyacını karşılar. Aynı zamanda birçok sağlık kuruluşunda da çalışma imkanını kazanmış olur.

Sağlık alanında her geçen gün istihdam ihtiyacı doğmaktadır. Sağlık alanında kariyer hedefinize yardımcı olan sertifikalar alarak hedefleriniz doğrultusunda çalışabilirsiniz. Sağlık alanında tıbbi sekreterlik mesleği de önemli bir istihdam oluşturmaktadır. Bu yüzden sizde kaliteli eğitim veren yerlerden bu sertifikayı alabilirsiniz. Enstitünün sağlamış olduğu eğitimler aslında tam size göre.

Enstitü bünyesinde nitelikli eğitmenler, güncel ders izlencesi, teorik ve pratik bilgiler ve kaliteli hizmet anlayışı sonunda bu eğitimi başarılı ile tamamlayarak sertifika sahibi olabilirsiniz. Enstitünün düzenlediği online eğitim sayesinde dersleri dilediğiniz konumda ve zaman aralığında takip edebilirsiniz. Vakit sıkıntısı yaşayanlar için müthiş bir fırsat sağlamaktadır.

Eğitim, online eğitim olarak internet üzerinden sağlandığı için akıllı telefon, tablet ve bilgisayar vb. olması gerekir. Eğitim tam bir hafta sürmektedir. Bir hafta boyunca eğitime katılabilir, ders izlencesini takip edebilir, videoları izleyebilir ve ders notlarına ulaşabilirsiniz. Eğitim sonunda sınava girmeniz gerekir. Sınav sonucunuzun başarılı olması gerekir. Sınav sonucu başarılı olan kursiyerler ücretsiz dijital sertifika koduna sahip olur. Bu kodu LinkedIn profilinize ekleyebilirsiniz. Bu kodu aynı zamanda özgeçmişinize ekleyebilirsiniz ve doğrulayabilirsiniz.

Almış olduğunuz sertifika özel ve resmi kurumlarda geçerlidir. Aynı zamanda bu sertifika ile uluslararası başvurularda ve işletmelerde kullanabilirsiniz.

Sertifika hakkında bilgi edinin: Sertifika

Tıbbi Sekreterlik Sertifikası Alanlar Nerelerde Çalışabilir?

Tıbbi sekreterlik eğitimini başarı ile tamamlayan kişiler tıbbi sekreterlik iş imkanları doğrultusunda bu yerlerde;

  • Özel ve kamu hastaneleri

  • Sağlık ocağı

  • Diş hekimi yanı

  • Aile hekimi yanı

  • Diyaliz merkezi

  • Kalp merkezi

  • Eczane

  • Fizik tedavi merkezi

  • Poliklinik

  • Özel muayenehaneler

  • Tıbbi laboratuvar

  • Tüp bebek merkezlerinde çalışabilmektedir.

Tıbbi Sekreterlik Sertifikasını Kimler Almalı?

Bu sertifikayı almak için herhangi bir ön koşul bulunmamaktadır. Bu alana ilgi duyan kişiler ve kariyer yapmak isteyenler alabilir. Bu alanda bilgi ve becerilerini geliştirmek isteyenler alabilir. Bu mesleği yapabilmek için bireylerde bazı nitelikler bulunması gerekir. Kimler bu sertifikayı almalı;

  • Sürekli gelişim içinde olanlar

  • Manevi olarak bu işi yapabilecek olanlar

  • Bu mesleği yaparken gece mesaisine kalabileceğinin bilincinde olanlar

  • Etkili iletişim kurabilenler

  • Sorumluluk sahibi olanlar

  • Sistemli ve düzenli olanlar

  • Stres ve panik ortamını idare edebilecek olanlar

  • Sağlık kuruluşunda bulunan diğer personellerle düzenli çalışabilecek olanlar

  • Hasta ve doktor arasında düzenli bir akış sağlayabilenler

  • Gün boyu kapalı bir ortamda çalışacağının farkında olanlar

  • Diksiyon yeteneği gelişmiş olanlar

İlgili eğitim: Diksiyon Kursu

  • Herhangi fiziksel ve psikolojik rahatsızlığı bulunmayanlar

  • Hastalara karşı hoşgörülü ve ılımlı davranışlar sergileyebilenler bu sertifikayı almalıdır.

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü Programı

Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü sağlık alanındaki hizmetlerin ilkelerine uygun ve etkili iletişim özelliklerine sahip nitelikli eleman yetiştirilmesini sağlar. Ülkemizde sağlık sektörünün giderek gelişmesi aynı zamanda bu alanda dokümantasyon ihtiyacının artmasıyla birlikte nitelikli eleman ihtiyacı doğmuştur. Bu alana ilgi duyan ve eğitim almak isteyen herkes bu bölümü okuyarak istihdam edilmesi amaçlanır. Bu bölümü okuyarak yetiştirilen nitelikli elemanlar başta hastane olmak üzere sağlık kuruluşlarında istihdam edilir.

Bu bölümü okumak için TYT puan türü gereklidir. Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü 2 yıllık bölüm olduğundan dolayı TYT puanı istenmektedir.  Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik için 2019 yılı en düşük yerleştirme taban puanı 166,18876 puan olarak kaydedilmiştir. Bu bölüm için kaydedilen en yüksek yerleştirme puanı ise 308,80416 puandır.

Tıbbı Sekreterlik Atama Puanları Nedir?

Günümüzde çoğu insan kamu personeli olarak çalışmak istemektedir. Bunun içinde ÖSYM tarafından düzenlenen KPSS’ye girmeleri gerekir. Bu sınava girmek bu alanda çalışmak için yeterli bir durum değildir. Bu sınava giren kişilerin mezun oldukları bölüme bağlı olarak ilgili puan türlerinden yeterli puan almaları gerekir.  Tıbbi sekreterlik atama puanları  bulunmaktadır. Bu puanları inceleyerek kendinize çalışma programı oluşturabilirsiniz.

KPSS’ye girip tıbbi sekreter olarak atanan kişilerin puanları incelendiğinde en düşük yerleştirme taban puanı 84,637 olarak kaydedilmiştir. En düşük taban puanı ile yerleşen kişi Ordu iline atanmıştır. En yüksek yerleştirme taban puanı 97,585 olarak kaydedilmiştir. En yüksek taban puanı yerleşen kişi Tokat iline atanmıştır. Bu puanlar 2019/4 merkezi atamanın puanlarıdır. Tıbbi sekreter 2019/4 merkezi atamada 264 kişilik kadro verilmiştir. Bu kadronun hepsine atama yapılmıştır. Tıbbi sekreter kadrolarına atanmak isteyen kişiler tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü mezunu olmaları şartı bulunmaktadır.

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Maaşı Ne Kadar?

Hasta kabul sekreterliği mesleğini yapmak için sertifika almak ya da ön lisans programından mezun olmak yeterli değildir. Özel sektörde bu alanda çalışmak isteyen bireyler kendilerini daha fazla geliştirmiş olmalıdır. Aynı zamanda sağlık kuruluşlarının yayınladığı ilanları takip ederek başvurularda bulunmaları gerekir. Kamuda tıbbi sekreter olarak çalışmak isteyen bireyler ise KPSS’ye girmeli. İlgili puan türlerinde yeterli puan almalıdır. Alım açılmasını beklemelidir. Alım açıldığında başvuru yaparak sonuçların açıklanmasını beklemelidir.

Özel sektörde tıbbi sekreterlik maaşları kar etme sistemi üzerine kuruludur. Genellikle asgari ücret üzerinden maaş ödemesi yapılmaktadır. Özel sektör genellikle asgari ücret veya asgari ücretin 2 katı aralığında maaş vermektedir. Genel ortalama ise belirtilen maaş aralığındadır. Kamu sektöründe tıbbi sekreter, sağlık teknikeri unvanı ile çalışmaktadır. 2019 yılı itibariyle bu mesleğe yeni başlamış tıbbi sekreterin maaşı 3600 TL’den başlamaktadır.

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Maaşını Etkileyen Faktörler

  • Hizmet verilen yıl

  • Mezun olunan yıl

  • Derece ve kıdem

  • Medeni durumu (evli ya da bekar)

  • Çocuk olup olmadığı durumu

Tıbbi Sekreterlik Sertifikası, Online Eğitim , Özel ve kamu hastaneleri, Sağlık ocağı, Diş hekimi yanı, Aile hekimi yanı, Diyaliz merkezi, Kalp merkezi, Eczane, Fizik tedavi merkezi, Poliklinik, Tıbbi Terminoloji Bilgisi, Kurs/Eğitim, Tıbbi laboratuvarlar, Tüp bebek merkezleri, Özel muayenehaneler, Etkili İletişim Yeteneği, Kişisel Gelişim Semineri, Tüm sağlık sektörü kuruluşları, Sistemli ve Düzenli Çalışma Biçimi, Kendi Kendine Gelişim, Tüm sağlık sektörü kuruluşları, Hasta ve Doktor Arasında Düzenli Akış Sağlama, İş Yerinde Eğitim, Hastaneler, Poliklinikler, Diş hekimi yanı, Aile hekimi yanı, Gün Boyu Kapalı Ortamda Çalışma Bilinci, İş Tecrübesi, Tüm sağlık sektörü kuruluşları, Diksiyon, Kişisel Gelişim Semineri, Tüm sağlık sektörü kuruluşları, Gece Mesaisine Kalma, İş Tecrübesi, Tüm sağlık sektörü kuruluşları, Hastalara karşı hoşgörülü ve ılımlı davranışlar, Kişisel Gelişim Semineri, Tüm sağlık sektörü kuruluşları, Sorumluluk sahibi olma, Kendi Kendine Gelişim, Tüm sağlık sektörü kuruluşları
tıbbi sekreterlik tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü tıbbi sekreter tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik maaşı tıbbi sekreterlik sertifikası
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.