AnasayfaBlogTersine Mentorluk Nedir?
İş Hayatı

Tersine Mentorluk Nedir?

20 Nisan 2016
Bir grup insan aydınlık bir odada gülümsüyor ve birbirleriyle konuşuyor. Odanın açık renkli duvarlarında birkaç resim asılıdır. Odanın ortasında mavi gömlekli, saçlarını topuz yapmış bir kadın vardır ve etrafı bir grup insanla çevrilidir. Solunda ekose gömlekli, yüzünde dostça bir gülümseme olan bir adam var. Kadının solunda ise beyaz gömlekli ve kravatlı bir adam hayranlık dolu bir ifadeyle kadına bakmaktadır. Bir bilgisayarın önünde kırmızı yelekli bir adam, gözleri monitöre odaklanmış. Arka planda bilgisayar monitörünün bulanık bir görüntüsü var. En sağda kıvırcık saçlı bir kadın, kollarını sarı saçlı bir başka kadının omuzlarına dolamış. Sollarında sarı gömlekli bir kadın, yüzü sevinçle aydınlanmış.
Tersine Mentorluk KavramıÖzellikleriUygulama İpuçları
Tersine Mentorluk Nedir?Geleneksel mentorluğun aksine, daha genç ve daha tecrübesiz olan kişinin daha yaşlı ve tecrübeli kişiye rehberlik etmesini ifade eder.İlişkinin samimi ve resmi olmayan nitelikte olması, her iki tarafın da dürüst olması ve fikirlerini açıkça ifade etmesi önemlidir.
Tersine Mentorluk İçin GerekenlerBir yandan geleneksel düşünce tarzlarının dışına çıkmaya istekli olmayı, diğer yandan meraklı, bilgiye aç ve parlak insanları takımınıza dahil etmeyi içerir.Dürüst olun, zorlukları tartışın, açık iletişim kurun ve akıl hocalığınızın, üretkenliği ve değer katmayı hedeflediğinden emin olun.
Akıl Hocalığına Hazır OlunAkıl hocalığını yapan kişi, bilgi ve deneyimlerini paylaşmaktan hoşlanan ve düşüncelerini açıkça ifade edebilen biri olmalıdır.Akıl dersi alan kişi, genç akıl hocasının çalışma şeklini anlamaya, onunla empati kurmaya ve stratejik beceri kazanmaya odaklanmalıdır.
Tersine Mentorluk İlişkisinin NiteliğiBu ilişkide, iki tarafın da karşılıklı olarak öğrenme ve öğretme arzusu bulunmalıdır. Egonun ilişkiye hükmetmemesi önemlidir.Saygı, samimiyet ve öğrenmeye açık olma, başarılı bir tersine mentorluk ilişkisi için olmazsa olmazdır.
Tersine Mentorluğun EtkisiTersine mentorluk, iş dünyasındaki zorlukların aşılmasında yeni ve inovatif çözümler sunar. Y jenerasyonunun düşüncelerini ve fikirlerini değerlendirebilme imkanı sağlar.Genç nesillerle iletişim kurun, onların bakış açılarını anlamaya çalışın ve tavsiyelerine açık olun.
Tersine Mentorlukta Öğretme RolüAkıl hocası, akıl alana kendi deneyimlerinden yola çıkarak bilgi ve bakış açısı sağlar.Akıl alana gerçek dünyadaki durumları stratejik bir şekilde çözme becerisi kazandırın, durum analizinden bilgilenmesine yardımcı olun.
Tersine Mentorlukta Söz Konusu Olan İş ZorluğuAkıl veren ve alana arasında, belirli bir iş zorluğunu çözme konusunda aktif bir etkileşim olmalıdır.İlişkinin sürekliliği için, ilişkinin iş zorlığını çözmeye odaklandığından ve yeni bakış açıları yaratıldığından emin olun.
Tersine Mentorlukta Dürüstlük İlkesiHer iki tarafın da, birbirlerine karşı net ve dürüst olması gerektiğini ifade eder.Birbirinin fikirlerine ve düşüncelerine saygı gösterin, açık bir iletişim ortamı oluşturun.
Tersine Mentorlukta Hazır Olma İhtiyacıAkıl alan kişinin, kendi rahat bölgesinden çıkmaya ve yeni şeyler öğrenmeye hazır olması gerektiğini ifade eder.Akıl alan kişinin, yeni bakış açılarına ve fikirlere açık olmasını teşvik edin.
Tersine Mentorlukta Egonun Bırakılması İlkesiAkıl alırken ya da verirken, ego ve kibirin bu ilişkiye zarar vereceğini belirtir.Her iki tarafın da, kendini değil, öğrenme sürecini, bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasını ön plana koyması gerekir.

Geçenlerde futbol maçı izlerken 11 yaşındaki yeğenim bana "nasıl oldu da bir anda Paytm çok büyüdü" dedi. Size daha ilginç bir şey anlatayım. Yeğenim 7 yaşındayken ben daha online olarak bir uygulamaya hiç ödeme yapmamışken online bir oyun almak için kredi kartımı istemişti. Onun tarafından sıkıştırılmak ve "neden olmasın" sorgusuyla online ödemeler hakkında bir şeyler öğrenmeye karar verdim ve kendimi online dolandırıcılık korkusuyla örtülü olan eski düşüncelerimden kurtulmaya zorladım. Bir kere online ödeme yolculuğuna adım attığımda geri dönüşü yoktu ve eminim bu hepimiz için benzer bir hikaye. Bu yazıda örnekle başladım çünkü tersine mentorluk konusunu anlatmama bu hikaye sebep oldu. Bu beni bir şeyler yapmanın yeni yollarını öğrenmeye ve araştırmaya itti ve dijital dünyanın ötesinde ve kendi İnsan Kaynakları alanıma kadar birçok yeni düşüncenin önünü açan yepyeni bir dünya belirdi önümde. Benim çalışma alanımda iç ve dış paydaşların nasıl değiştiğini ve onlara neyin önemli olduğunu anlamam gerekiyordu. Bana rehberlik etmesi için daha genç bir insanı işe almanın vaktinin geldiğinin farkındaydım. Resmi olmayarak benden daha genç olan iş arkadaşıma benim eğitmenim gibi başvurdum ve yolculuğum başladı. Tersine mentorluk birçok kişiyi heyecanlandırdığı gibi birçoğunu da kaçıran bir konu. Benim tersine mentorluk deneyimim bana açık bir şekilde bilginin daha büyük veya makamlı olan insanın daha küçük veya deneyimsiz olan insana nasıl başarılı olunacağı ve akıl alan insana diğer büyüklerle nasıl iletişim kuracağı konusunda yardım ettiği ve tek taraflı bilgi akışının olduğu geleneksel mentorluk günlerinin bittiğini gösterdi. Bugünün iş zorlukları genç Y jenerasyonunun fikirlerini gerektiriyor. Bu göz ardı edilemez ve tersine mentorluk bu fikirleri öne getirmenin yollarından biri. Eğer hala okuyorsanız, belli ki bu fikir ilginizi çekti. Yolculuğa başlamadan önce size benim deneyiminden düşünmenizi istediğim birkaç noktayı sunmama izin verin:

İlgili yazı: Mentor Nedir?

Tersine Mentorluk İçin Tavsiyeler

Hazır olma ihtiyacı.

Akıl alacak olan insan bilmeli ki bu sadece öğrenmekle alakalı ama aynı zamanda da gerçek dünya problemlerini geleneksel olmayan yollarla çözme fırsatı da olabilir. Bu akıl alacak olan insanın zorlanmaya hazırlıklı olmasını ve fikirlere olan yaklaşımını göstermesi gerektirdiği anlamına geliyor. Basitçe akıl alan kişi kendini rahat bölgesinden çıkarmaya hazır olmalı.

Akıl Hocası Olarak Meraklı Bir Zihin Seçin. 

Bilgiye aç olan meraklı zihinlere sahip parlak insanlar seçin. Paylaşmakta iyi olan ve tartışmalardan zevk alan insanlar... Kendisinden büyük olan akıl alan kişiye korkusuz bir şekilde "kutundan çık ve onunla birlikte sınırlamalarını kaldır"  diyebilecek biri.

Dürüst olun.

İki tarafında ne için ve neden orada olduğu konusunda tamamen açık olması gerekir. Farklı jenerasyonlar farklı görüşler, paradigmalar ve hatta iletişim şekillerine sahip olduğundan dolayı farklılıkları konuşmak önemlidir. Açık bir şekilde etkileşim kurallarını belirleyin ve "güven" oluşturmak için çalışın.

İş Zorluğu.

İki kişiden birinin bu ilişkinin iş zorluğunu çözmek için fikirler ortaya atmaya ihtiyacı olduğu gerçeğinin bilincinde olmalı. Akıl hocalığı yapmak üretken olmayı, değer katmayı ve iki taraf içinde yeni bakış açıları yaratmayı gerektirir, aksi takdir de bu işin çok hızlı bir şekilde geçici olmasının ihtimali var.

Öğretmeye hazır olun.

Akıl dersi alan kişinin akıl hocasına deneyimleriyle bir şeyler öğrettiğinden, genç akıl hocası için bakış açısı yarattığından emin olun. Bu yargılamadan ve konuyu kapatmadan düşünerek sisteme düşünceler koyularak yapılabilir. Genç akıl hocasının iş bilgisini edindiğinden, onu nasıl benimseyeceğinden, bağlantılara değer verdiğinden ve stratejik becerikliliğe bilgiyi çevirerek büyük resmi edinebilmeye yetenekli olduğundan emin olun.

Çok resmi olmayın.

Bir sohbetle başlayın ve saygı, paylaşma ve eğlence ile karakterize olmuş bir ilişki yaratın. Bu bilmem ne formatında belgelemeye, fikirler yakalamaya odaklı bir insan kaynakları egzersizi değil, öyle olursa onu fazla yapılandırarak özünü öldürebilirsiniz.

Egoyu bırakın.

Egonun hem akıl veren hem de akıl alan arasında olmadığından emin olun. Akıl alan kişi "hepsini biliyorum, ben bu yollardan geçtim" tavrını bırakmalı ve akıl veren de yüksek bir lidere ders verme erdeminin boşluğuna düşmemeli. Bu hiçbir zaman iki kişi arasında yaşanan bir savaş değil. Kurumunuzun resmi bir programı yok mu? Önemi yok. Genç olan insanlarla olmak için atılan o bir emin ama küçük olan ilk adıma ihtiyacınız var. Onlara zorlandığınız konular hakkında soru sorun ve dinleyin. Şaşıracaksınız. Sonuç olarak bütün söyleyebileceğim tersine mentorluk değer olarak potansiyelinde üstün şeyler yaratan ortak bir şeyler yaratma fırsatıdır.

Tersine Mentorluk Nedir?, Geleneksel mentorluğun aksine, daha genç ve daha tecrübesiz olan kişinin daha yaşlı ve tecrübeli kişiye rehberlik etmesini ifade eder, İlişkinin samimi ve resmi olmayan nitelikte olması, her iki tarafın da dürüst olması ve fikirlerini açıkça ifade etmesi önemlidir, Tersine Mentorluk İçin Gerekenler, Bir yandan geleneksel düşünce tarzlarının dışına çıkmaya istekli olmayı, diğer yandan meraklı, bilgiye aç ve parlak insanları takımınıza dahil etmeyi içerir, Dürüst olun, zorlukları tartışın, açık iletişim kurun ve akıl hocalığınızın, üretkenliği ve değer katmayı hedeflediğinden emin olun, Akıl Hocalığına Hazır Olun, Akıl hocalığını yapan kişi, bilgi ve deneyimlerini paylaşmaktan hoşlanan ve düşüncelerini açıkça ifade edebilen biri olmalıdır, Akıl dersi alan kişi, genç akıl hocasının çalışma şeklini anlamaya, onunla empati kurmaya ve stratejik beceri kazanmaya odaklanmalıdır, Tersine Mentorluk İlişkisinin Niteliği, Bu ilişkide, iki tarafın da karşılıklı olarak öğrenme ve öğretme arzusu bulunmalıdır Egonun ilişkiye hükmetmemesi önemlidir, Saygı, samimiyet ve öğrenmeye açık olma, başarılı bir tersine mentorluk ilişkisi için olmazsa olmazdır, Tersine Mentorluğun Etkisi, Tersine mentorluk, iş dünyasındaki zorlukların aşılmasında yeni ve inovatif çözümler sunar Y jenerasyonunun düşüncelerini ve fikirlerini değerlendirebilme imkanı sağlar, Genç nesillerle iletişim kurun, onların bakış açılarını anlamaya çalışın ve tavsiyelerine açık olun, Tersine Mentorlukta Öğretme Rolü, Akıl hocası, akıl alana kendi deneyimlerinden yola çıkarak bilgi ve bakış açısı sağlar, Akıl alana gerçek dünyadaki durumları stratejik bir şekilde çözme becerisi kazandırın, durum analizinden bilgilenmesine yardımcı olun, Tersine Mentorlukta Söz Konusu Olan İş Zorluğu, Akıl veren ve alana arasında, belirli bir iş zorluğunu çözme konusunda aktif bir etkileşim olmalıdır, İlişkinin sürekliliği için, ilişkinin iş zorlığını çözmeye odaklandığından ve yeni bakış açıları yaratıldığından emin olun, Tersine Mentorlukta Dürüstlük İlkesi, Her iki tarafın da, birbirlerine karşı net ve dürüst olması gerektiğini ifade eder, Birbirinin fikirlerine ve düşüncelerine saygı gösterin, açık bir iletişim ortamı oluşturun, Tersine Mentorlukta Hazır Olma İhtiyacı, Akıl alan kişinin, kendi rahat bölgesinden çıkmaya ve yeni şeyler öğrenmeye hazır olması gerektiğini ifade eder, Akıl alan kişinin, yeni bakış açılarına ve fikirlere açık olmasını teşvik edin, Tersine Mentorlukta Egonun Bırakılması İlkesi, Akıl alırken ya da verirken, ego ve kibirin bu ilişkiye zarar vereceğini belirtir, Her iki tarafın da, kendini değil, öğrenme sürecini, bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasını ön plana koyması gerekir
Tersine Mentorluktersine mentorluk ne demektersine mentorluk nedirtersine mentorluk nelerdir
Bu, açık mavi kravatlı, şık, lacivert bir takım elbise giyen bir adamın fotoğrafı. Düzgünce şekillendirilmiş kısa siyah saçları ve güçlü bir çene hattı var. Kendine güvenen ve dengeli bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor. Duruşu düzgün ve elleri önünde kenetlenmiş. Beyaz bir gömlek, siyah elbise ayakkabıları ve gümüş bir saat giyiyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında görünüyor.
Murat Beyler
Blog Yazarı

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuştur. Birçok alanda kendini geliştirmeye adamıştır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.