AnasayfaBlogTeknolojinin Hayatımıza Etkileri
Teknoloji

Teknolojinin Hayatımıza Etkileri

08 Haziran 2018
Teknolojinin hayatımızı olumlu etkisi kadar olumsuz etkileride oldukça fazladır. Bu sebeple teknolojinin hem faydalarından yararlanmalıyız hem de zararlarından korunmalıyız.
Teknolojik Gelişmelerin AlanlarıOlumlu EtkileriOlumsuz Etkileri
Bilgi PaylaşımıBilginin geniş kitlelere yayılması ve erişimin kolaylaşması.Hatalı bilgilerin hızla yayılması ve bilgi kirliliği.
SağlıkHastalıkların teşhis ve tedavisinde ilerleme, yaşam kalitesinin artması.Sağlık sorunlarına neden olan elektronik aletlere maruz kalma.
İletişimUzaktaki insanlarla kolay ve hızlı iletişim.Birebir iletişimin azalması, sosyal izolasyon.
UlaşımYolculuk sürelerinin kısalması, hız ve konforun artması.Kaza riskinin artması, trafik ve hava kirliliği.
EğitimEğitim kaynaklarına kolay erişim, uzaktan eğitim imkanı.Eşitsizliklerin derinleşmesi, sosyal becerilerin azalması.
SanayiÜretim hızının ve verimliliğinin artması.Doğal kaynakların tükenmesi ve çevre kirliliği.
Eğlence ve OyunlarÇeşitlenen eğlence imkanları ve interaktif oyunlar.Bağımlılık, fiziksel hareketsizlik ve sosyal beceri kaybı.
BankacılıkDijital para transferleri, anlık işlemler ve mobil bankacılık.Siber saldırılar, dolandırıcılık riski.
AlışverişOnline alışveriş imkanı, çeşitlilik ve kolaylık.Tüketim çılgınlığı, ekonomik dengesizlikler.
Kişisel YaşamKonfor ve hayatı kolaylaştırıcı aletler.Gizlilik ihlalleri, kişisel verilerin kontrolsüz kullanımı.

Teknoloji geliştikçe biz de gelişiyor muyuz? Teknoloji; çağımızın belki de her yaş grubundan en azından bir yönüyle, yakalamayı başarmış belki de en geniş kapsamlı kavramdır?

Öyle ki artık neredeyse onsuz daha önce nasıl yaşayabildiğimizi dahi hatırlamakta zorlandığımız bir zamanda yaşamaktayız. Günümüz dünyasında; bilginin geniş kitlelere yaygınlaşmasında son derece ilerleme sağlandığı, her geçen gün yeni buluşların yapıldığı, tıptan sağlığa, iletişim araçlarının gelişmesinden, ulaşımda yaşanan ilerlemelere kadar hayatın hemen hemen her safhasında yer aldığı oldukça hızlı değişimlerden geçmekteyiz.

Teknolojik Gelişmeler

Teknolojik gelişmeler son yıllarda o kadar hayatımızın içerisinde yer alır oldu ki; eskiden sadece sanayi, sağlık gibi belirli düzeyde ve çerçevede yer aldığı algısı bulunurken artık en basit olarak yaptığımız rutin işlerde dahi kullanılan çoğunlukla da "vazgeçilemez" bir öge durumuna gelmiştir. 

Şöyle bir düşünürsek ; evimizde her gün kullandığımız hayatımızı oldukça kolaylaştıran her an elimizin altında olmasına alıştığımız elektrikli ev aletleri, bilgisayarlar, yazıcı ve tarayıcılar, cep telefonları, ulaşım araçları teknolojik ilerlemenin yaşandığı ve günden güne de bu konuda tasarım ve kalite anlamında oldukça başarı kaydetmektedir. Her yaş grubundan kadın erkek herkes hayatını kolaylaştırmak ve konfor sağlamak amaçlı teknolojik aletlerden ve sunulan imkanlardan faydalanmaktadır.

Teknolojinin Olumlu ve Olumsuz Etkileri

Peki bu kadar hayatımızın her alanına girmiş olan teknolojik kazanımlar  ve yaşanan bu gelişmeler bizi olumsuz manada da etkiliyor olabilir mi? Daha da önemlisi biz bu olumsuz ve zararlı etkilerin ne kadar farkında ve bilincindeyiz?

Hayatımızı kolaylaştırıyor olması bize verdiği zararları absorbe etmemize yeterli midir? Bu ve buna benzer soruları çoğaltabilir çeşitlendirebiliriz. Paradan ve zamandan kazandıklarımız, kaybettiğimiz değerlerimiz ve diğer olumsuzluklar karşılaştırıldığında ilginç sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Fiziksel rahatsızlıklara neden olmasının yanı sıra bunların, toplumsal ve kültürel erezyona da neden olduğu bir gerçektir.

Uzun süre elektronik aletlere maruz kalmak ciddi sağlık sorunlarına yol açmakta  yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde uzmanlar uyarılarda bulunmaktadırlar. 

SDÜ Tıp Fakültesinde Çocuk Endokrinoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bumin Dündar, elektrikli cihazların ergenlik gelişimi üzerine etkileri konusunda fareler üzerinde deney yaptıklarını bildirdi. Fare deneyinden elde edilen sonuçların, elektriksel alanların vücuda ciddi oranda zarar verdiğinin tespit edildiğini ifade eden Dündar;  sürekli elektriksel alana maruz bırakılan gebe farelerin yavrularının kontrol grubundaki farelere göre belirgin olarak düşük doğum ağırlıklı doğdukları, büyüme ve gelişimlerinin daha geç olduğu saptandı."dedi. Bu ve buna benzer bilimsel araştırma sonuçlarını çoğaltmamız mümkündür sürekli olarak da çalışmalar medyada yer almakta ve geniş kitlelere ulaşmaktadır. Ne var ki bilinçlenme ve teknolojiyi doğru kullanım konusunda tamamen  bir gelişme henüz gösterilmediği de aşikârdır. Bu zararın sağlık boyutunun yanı sıra  bir de toplumsal alanda verdiği zarar ve boyut var elbette.

En basit örnekle; yaygınlaşan cep telefonu bilgisayar sayesinde bire bir iletişimin azalmaya başlaması, sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla her anın canlı bir şekilde herkesle paylaşılması neticesinde eskiye kıyasla kültürel ve sosyolojik olarak oldukça farklı bir boyuta erişmiş bulunmaktayız. Yaşanan ve bilinçli olarak yaratılan günümüz hızlı tüketim toplumunun getirdiği, her istenilene kolay ulaşılabilme, bunun sonucunda da kalıcı olmama ve çabuk sıkılma gibi psikolojik zararların da kaçınılmaz olduğunu ve hepimiz için geçerli olduğunu belirtmek zorundayız.

İşin diğer boyutunda da şunları görebilmekteyiz; daha az hareket etme, bankacılık işlemlerinden alışverişe değin çoğu işi internet üzerinden halletmeye çalışma, makinelerden sınırsız faydalanma neticesinde hareketsizlik gibi çağımızın en büyük sorunlarından birisine de davetiye çıkarılmış olmaktadır. Bu sebeple yetişkinler, çocuklar, kadın, erkek her yaş düzeyinden her demografik yapıdan bireyi ilgilendiren çok ciddiye alınması gereken hayati bir konudur.

Globalleşen dünyada iletişimin ve ulaşımın hızı arttığı için sınırlar da ortadan kalkmakta adeta "tek bir dünya" anlayışı hakim olmaktadır. Teknolojiye ve bunun getirdiği gelişmelere uyum sağlamak ve faydalanmak artık bir seçimden ziyade neredeyse bir zorunluluktur. Her türlü nimetinden imkanlar ölçüsünde faydalanmak kadar zararlarının da her daim bilincinde olunmalı, kısıtlayıcı sağlığı tehdit edici etkilerini dikkate alınmalı, özellikle çocukların ve gençlerin bu bilinçle yetiştirilmesi hususunda dikkatli olunmalıdır. Sonuç itibariyle; teknolojik gelişmelerin kullanımı ve takip edilmesi hususunda, bilinçli olunmalı ölçülü dikkatli davranılmalı, faydasından çok zarar verebileceği unutulmamalıdır. Zira toplumsal ve psikolojik, fiziksel bağlamda geri dönülemez zararlara sebebiyet vermesi kaçınılmazdır.

Bilgi Paylaşımı, Bilginin geniş kitlelere yayılması ve erişimin kolaylaşması, Hatalı bilgilerin hızla yayılması ve bilgi kirliliği, Sağlık, Hastalıkların teşhis ve tedavisinde ilerleme, yaşam kalitesinin artması, Sağlık sorunlarına neden olan elektronik aletlere maruz kalma, İletişim, Uzaktaki insanlarla kolay ve hızlı iletişim, Birebir iletişimin azalması, sosyal izolasyon, Ulaşım, Yolculuk sürelerinin kısalması, hız ve konforun artması, Kaza riskinin artması, trafik ve hava kirliliği, Eğitim, Eğitim kaynaklarına kolay erişim, uzaktan eğitim imkanı, Eşitsizliklerin derinleşmesi, sosyal becerilerin azalması, Sanayi, Üretim hızının ve verimliliğinin artması, Doğal kaynakların tükenmesi ve çevre kirliliği, Eğlence ve Oyunlar, Çeşitlenen eğlence imkanları ve interaktif oyunlar, Bağımlılık, fiziksel hareketsizlik ve sosyal beceri kaybı, Bankacılık, Dijital para transferleri, anlık işlemler ve mobil bankacılık, Siber saldırılar, dolandırıcılık riski, Alışveriş, Online alışveriş imkanı, çeşitlilik ve kolaylık, Tüketim çılgınlığı, ekonomik dengesizlikler, Kişisel Yaşam, Konfor ve hayatı kolaylaştırıcı aletler, Gizlilik ihlalleri, kişisel verilerin kontrolsüz kullanımı
teknolojinin hayatımıza etkileri teknolojinin olumlu etkileri teknolojinin olumsuz etkileri teknolojinin zararları teknolojinin yararları
Bu resimde elinde bir kağıt parçası tutan bir kadın görülüyor. Ayaklarını hafifçe açmış ve kollarını uzatmış bir şekilde dik durmaktadır. Beyaz bir bluz ve koyu renk bir etek giymiştir. Saçları düzgün bir topuzla geriye toplanmıştır. Yüz ifadesi sakin ve odaklanmış. Bakışları elindeki kâğıda yönelmiştir. Yüzünde hoş bir gülümseme var. Elindeki kâğıt dikdörtgen şeklinde, beyaz ve üzerinde birkaç satır yazı var. Arka plan açık renk ve sade. Kadın rahat ve sessiz bir ortamda görünüyor.
Kader Arıcı
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. Teknolojinin hayatımıza ve iş hayatımıza olan etkileri hakkında birçok konuda yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel, merkezinde insanların bulunduğu labirent benzeri bir desende düzenlenmiş farklı logolardan oluşan bir kolajdır. Sağ üst köşede beyaz arka planlı mavi bir figür var. Sağ alt köşede, üzerinde mavi bir nesne bulunan bir kağıt parçası yer almaktadır. Kağıdın yanındaki beyaz yüzeyin üzerinde mavi bir silindir duruyor. Son olarak, sol üst köşede beyaz harflerle mavi ve beyaz bir işaret yer almaktadır. Tüm logolar ve nesneler parlak, canlı renklere sahip ve arka plan düz beyaz.
İş Bulmak

Popüler İş Bulma Siteleri

26 Şubat 2020
Parlak kırmızı ve beyaz çizgili bir baca mavi gökyüzüne karşı dimdik durmaktadır. Silindirik şekli, tepesinde beyaz bir kule bulunan alternatif çizgileriyle vurgulanmaktadır. Bacanın canlı renkleri, beyaz bulutlarla bezeli parlak mavi gökyüzünde göze çarpıyor. Güneş bacanın üzerinde parlayarak eşsiz desenini aydınlatıyor. Baca uzakta, görünürde başka hiçbir nesne olmadan duruyor. Kırmızı ve beyaz çizgileri, çevresindeki gökyüzüyle keskin bir kontrast oluşturuyor ve onu öne çıkarıyor.
Bölümler

Çevre Sağlığı Bölümü (MYO)

27 Kasım 2020
Bu görüntü, parlak, renkli bir dokunmatik ekrana sahip, belli bir açıyla tutulan modern, siyah bir cep telefonunu göstermektedir. Telefon bir elin avuç içinde tutulmakta ve aynı elin parmakları ekranın üzerinde durmaktadır. Ekranda bir web tarayıcısı, bir mesajlaşma uygulaması ve bir müzik akışı uygulaması dahil olmak üzere birkaç farklı uygulama gösterilmektedir. Ekranın sağ üst köşesinde bir telefon uygulamasına ait bir simge bulunmaktadır. Telefonun ekranının etrafında siyah bir kenarlık ve kenarlarında gümüş metal bir çerçeve var. Telefonun arka kısmı siyah ve parlaktır. Telefon, tutan elin parmakları hafif kavisli olacak şekilde doğal ve rahat bir pozisyonda tutulmaktadır.
Eğitim

Eğitimde Teknoloji Kullanımı

28 Kasım 2018
Bu görüntü, gömlek giyen bıyıklı bir adamın yakın çekimidir. Hafifçe gülümsüyor ve çenesi görünüyor. Yüzü siyah bir arka planla çerçevelenmiş ve gözleri, burnu ve ağzı net bir şekilde görülebiliyor. Bıyığı kıvrımlı ve uzun, üst dudağının üzerinden ağzının bir tarafına doğru uzanıyor. Giydiği gömlek çoğunlukla beyazdır ve yakası boynunun etrafında görünmektedir. Elleri görünmüyor, ancak resmin sağ üst köşesinde bir kişinin elinin bulanık bir resmi görülebiliyor. Bıyıklı adamın bu portresi, bir insanın yüzünü ve ifadesini gösteren harika bir örnektir.
4.8
(73)

Eğiticinin Eğitimi

7 Konu4 Saat
Adam şık, koyu gri bir takım elbise giymektedir. Düzgünce kesilmiş bir bıyığı var ve saçları yana doğru düzgünce taranmış. Gözleri sanki uzaklara bakıyormuş gibi ileriye odaklanmıştır. Yüzünde kendinden emin ve ciddi bir ifade vardır. Elleri kalçalarında gururlu bir duruşla dimdik ayakta duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor. Duruşu bir güç ve kontrol hissi yayıyor.Umur Çalıkoğlu
1616889
Bu, çevrimiçi bir Scratch kursunun görüntüsüdür. Bir dizüstü bilgisayarın önünde duran, neşeli bir ifadeye sahip takım elbiseli bir adam görülüyor. Kurs, kullanıcıların Scratch ile kod ve bilgisayar programlamanın temellerini öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Kodlama ve programlamanın temellerini öğrenmek için kolay ve sezgisel bir yol sağlar. Kurs sayesinde kullanıcılar kodlamanın arkasındaki kavramları daha iyi anlayabilir ve kendi interaktif hikayelerini, oyunlarını ve animasyonlarını oluşturabilirler. Bu kurs, kodlama ve programlamaya başlamak ya da becerilerini geliştirmek isteyenler için idealdir. Hem eğlenirken hem de kodlama ve bilgisayar programlamayı daha iyi anlamanın harika bir yoludur.
5
(3)

Scratch Eğitimi

28 Konu5 Saat
Yüzünde geniş bir gülümseme olan genç bir adam kameranın önünde duruyor. Kısa, siyah saçları ve parlak, mavi gözleri var. Beyaz bir tişört ve kahverengi kemerli siyah bir kot pantolon giyiyor. Kolları iki yanında ve başı hafifçe sola doğru eğik. Rahat bir duruşu var ve anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor. Gülümsemesi sıcak ve davetkâr, gözleri ise neşe dolu. Dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Erkan Varol
1102464