AnasayfaBlogSosyal Medyanın Yararları ve Zararları
Sosyal Medya

Sosyal Medyanın Yararları ve Zararları

25 Aralık 2019
Bu görselde, sosyal medyanın yararları ve zararlarını temsil eden bir illüstrasyon bulunmaktadır. Görselin üst kısmında renkli ve canlı bir arka plan üzerinde sosyal medya simgeleri, güneş, bulut, kalp ve diğer pozitif imgeler bulunurken, alt kısmında daha karanlık ve kasvetli bulutlar, kafa karıştırıcı simgeler ve negatif imgeler yer alıyor. Merkezde, yarı yüzü pozitif ve renkli diğer yarısı ise negatif ve koyu renklerle tasvir edilmiş bir kadın yüzü göze çarpıyor. Alt kısımda, mavi tonlarında giyinmiş, cep telefonları ve tabletlerle meşgul olan, dalgın ifadelere sahip bir grup insan oturuyor. Görselin orta kısmında büyük harflerle "SOSYAL MEDYANIN YARARLARI ZARARLARI" yazısı bulunmakta ve en altta "İIENSTİTU" logosu görülmekte. Tasarım, sosyal medyanın çift yönlü etkisini, hem olumlu hem de olumsuz yönlerini görselleştiriyor.
Sosyal Medyanın YararlarıÖrneklerSosyal Medyanın ZararlarıÖrnekler 2
Dünya gelişmelerine anında ulaşmaHaber akışları, canlı yayınlarBağımlılıkUyum bozuklukları, sürekli kontrol
Özgüvenin artmasıKişisel başarıların paylaşımıHuzursuzluk, depresyonTakipçi ve beğeni sayısına endişe
Sürekli iletişim ve etkileşimMesajlaşma, grup sohbetleriKişiliğin değişmesiNarsizm
Zaman tasarrufu ve alışveriş kolaylığıOnline alışveriş, dijital pazarlarSağlıklı ilişkilerin zedelenmesiAşırı telefon kullanımı
Geniş kitlelere ulaşmaSosyal ağlar üzerinden yayılımSiber zorbalıkTaciz, tehdit mesajları
Toplulukların bilgi alışverişiForumlar, sosyal gruplarKişisel verilerin korunmamasıVerilerin çalınması
Girişimcilere yeni iş olanaklarıOnline pazarlama, sosyal medya reklamcılığıGöz sağlığının bozulmasıUzun saatler ekran karşında geçirme
Marka tanıtımında kolaylıkSosyal medya kampanyalarıAşırı bilgi yüküFazla bilgiye maruz kalma
Yardım taleplerinin hızlı yayılmasıOnline bağış kampanyaları, acil yardım çağrılarıSosyal medya dolandırıcılığıSahte hesaplar, dolandırıcılık mesajları
Gelecek planlarına yardımcı olmaKariyer planlaması, eğitim fırsatlarıGerçeklikten uzaklaşmaSosyal platformları gerçeğin yerine koyma

Alışkanlıklarımızın, ilgi alanlarımızın değiştiği, bilgi tüketiminin tüm hızıyla gerçekleştiği günümüzde, sosyal medya kavramı geniş bir yer kaplamaktadır. Sosyal medya, hayatımıza kolaylık katan, hızlandıran ögelerin bir araya geldiği bilgi ve içerik platformu olarak adlandırılabilir. Dijital ortamda herkesin fikrini özgürce dile getirebildiği, bilgi paylaşımın tek taraflı olmadığı bir platformdur.

Günümüz teknolojisinde hayatımızda büyük bir yeri olan sosyal medyanın, televizyon, radyo, gazete gibi geleneksel medyanın yerine geçmesinin oldukça hızlı olacağı görülüyor. Doğru kullanıldığı sürece gücü ve etkisi çok yüksek oluyor. Sosyal medyanın yararları olduğu kadar doğru kullanılmadığı zaman zararları da olacağı göz ardı edilmemelidir. Sosyal medyanın diğer platformlardan farklı olarak çift taraflı iletişim zemini oluşturması, firmalar tarafından tercih edilir olmasını sağlıyor.

Firmalar, sosyal medya yönetimi oluşturmaları durumunda, sosyal medya sayfa ve hesaplarının nasıl yönetileceğini, bu süreçte takip edilmesi gereken yolları ve marka yönetim sürecini öğreniyor. Siz de Enstitü aracılığı ile online eğitim olarak verilen Sosyal medya uzmanlığı eğitimi sayesinde, marka gelişim sürecine ait destek olacak bilgileri edinebilir ve bu konuda iyi bir sosyal medya uzmanı olabilirsiniz.


İlginizi çekebilir:

  1. Günümüzde Sosyal Medya Kullanımı

  2. Sosyal Medyadan Nasıl Para Kazanılır?

  3. Sosyal Medya Takibi Nedir? Markanızın Dijital İzini Anlama

  4. Sosyal Medya Reklamcılığı Nedir?

  5. Online ve Offline Pazarlamada Etkili Yöntemler

Sosyal Medyanın Yararları

Sosyal medya, günümüz teknolojisi ile ortaya çıkmış en popüler iletişim aracı olarak karşımıza çıkıyor. Hemen hemen herkesin büyük ilgi duyduğu sosyal medyanın en önemli yararlarından biri tüm dünyada olan gelişmeleri, haber ve bilgileri anında ulaşılır kılmasıdır. İnsanların özgüveninin artmasına olanak sağlar. Yaşamlarındaki bazı tabuları yıkıp fikirlerini çekinmeden ifade etme olanağı sunar.

Kişilerin kendini özgür hissetmesini sağlar. Instagram, twitter, facebook gibi sosyal medya platformlarını kullanan kişiler, kesintisiz ve karşılıklı iletişim ve etkileşim sağlamaları sebebiyle mutlu olurlar. Zamanın çok değerli olduğu günümüzde alışveriş olanağı da sunan sosyal medyanın, zaman tasarrufu sağladığı için kullanım oranı her geçen gün yükselmektedir.

Topluluklara yararları; sosyal medya ile tüm bilgileri sınırsız olarak takip edebilirsiniz.  Geçmişte olduğu gibi az sayıda olan bültenlerden yararlanmaya çabalamaktansa, sosyal medyanın desteği ile tüm bilgilere kolaylıkla erişim sağlayabilirsiniz. Sosyal medyaya, insanların ilgisinin olması ve yadırgamamasıyla birlikte, kuruluşlar sosyal projeleri bu alanlarda duymaktalar. Özellikle, kızılay gibi büyük önemi olan kuruluşlar, bir topluluk için yardım talebinde bulunacağı zaman, sosyal medyadan yararlanmaktadır. Çok kısa bir zaman içinde, yıllardır görmediğimiz bir arkadaşımızı sosyal medya platformlarında bulma kolaylığı sağlar.

Sosyal medyanın yararları incelendiğinde, belki de en önemlisi 7/24 zaman diliminde online olarak iletişimin yapılıyor olması, her an geniş bir kitleye ulaşma rahatlığının olmasıdır. Ayrıca insanlar, çıkıp gezmek istediklerinde sosyal medyadan faydalanarak gidebileceği yer ile alakalı bilgi edinebilir, en çok tercih edilen mekanları öğrenebilirler. Sosyal medya platformları sayesinde alışveriş olanağı bulup, hızlı bir şekilde alım gerçekleştirebilirler.

Girişimcilere yararları; sosyal medyanın yararları arasında markanın ya da herhangi bir işletmenin karlılığını arttırmak maksadıyla, çeşitli kampanyaları, reklamları, platformlar yardımıyla insanlara duyulmasını sağlaması yer alır. Bu anlamda markalar tarafından çok fazla ilgi görmektedir. Müşteri portföyünü genişletmenin en iyi yolu sosyal medyayı aktif olarak ve tüm detaylarına hakim olarak kullanmaktır. Sosyal medya da uzun geçirilen zaman, çoğu zaman insanlara umut olmakta ve yeni iş olanakları ile karşılaşmalarını sağlamaktadır. Dünyaca ünlü markaları tek çatı altında toplamakta sosyal medyanın yararlarındandır.

Sosyal Medyanın Zararları

Sosyal medyanın yararları olduğu kadar zararları da vardır. Sosyal medya bağımlılığı zaman içerisinde insanların düşüncelerinin de değişmesine neden olmaya başladı. Endişeyi ve stresi tetikleyen tutumların gelişmesine sebep oldu. Takipçi sayısının kontrolü, beğenilerin artmayacağı kaygısı, her an kontrol etme telaşı beraberinde huzursuzluk, depresyon gibi olumsuz belirtilerin ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Ayrıca uyku bozuklukları, konsantrasyon güçlüğü en çok dile getirilen şikayetler olarak görülüyor. Sosyal medyanın zararları içinde belki de en çok göze çarpan değişen ruh halidir. Sosyal medya ve etkisi insanları zamanla bağımlı olma duruma getirebiliyor.

  • Sosyal medya ve sorunları ilişkileri zedeliyor; sosyal medyanın sağlıklı ilişkiler üzerinde bile olumsuz etkilerinin olduğunu görebiliyoruz. Mobil cihazların hayatımızın her anında olması, ilişkiyi zedeleyen en büyük etkenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Oda içinde bir cep telefonunu varlığı bile bir çiftin diyaloğunun azalması için yeterli bir sebep olarak görülebilir.

  • Narsizmi tetikliyor; herkesin kendini diğerlerinden farklı gördüğü hatta benzersiz hissettiği bir dünya oluşuyor. İnsanlar çevresine göstermek için geziyor, yemek yiyor ve fotoğraflıyor. Aslında tüm bunların sonunda tatminsizlik yaşıyorlar. Sosyal medya narsizmi gözler önüne seriyor. Uzmanlar tarafından, sosyal davranışların gerçek yaşamdaki asosyal davranış tutumları ile paralellik gösterdiği fark ediliyor.

  • Çalışma performansını olumsuz etkiliyor; araştırmalara göre iş yerlerinde sosyal medya kullanan çalışanların, performansları düşüyor. Bu durumun farkında olmayan çalışanlar zaman içinde sorun yaşamaya başlıyor. Daha verimli çalışmak isteyenlerin, çalışma saatleri içinde sosyal medya kullanımı yapmamasının faydalı olacağı görülüyor.

Sosyal Medya Bağımlılığından Kurtulmanın Yolları

Bu görselde, sosyal medya bağımlılığını temsil eden güçlü bir metafor görüyoruz. Resimde farklı yaş, cinsiyet ve etnik kökenlerden insanlar, karanlık ve sisli bir ortamda cep telefonlarına dikkatle bakan figürler olarak tasvir edilmişler. Her bir karakterin yüzü cep telefonunun mavi ışığıyla aydınlatılmış ve bu onlara hayaletimsi, odaklanmış bir ifade kazandırmış. Özellikle, ön plandaki bir adamın göğsünden çıkan mavi ışık, sosyal medyanın fiziksel bir varlık olarak insanların iç dünyalarına nasıl nüfuz ettiğini vurguluyor gibi görünüyor.  Bazı karakterler zincirlerle birbirine bağlanmış, bu da onların teknolojiye olan bağımlılıklarının bir esarete dönüştüğünü simgeliyor. Her bir kişinin izole edilmiş duruşu, sosyal medyanın insanlar arasındaki gerçek bağları nasıl zayıflatabileceğini ve bireyleri nasıl yalnızlaştırabileceğini anlatıyor. Görselin genel atmosferi, sosyal medya kullanımının olumsuz etkilerini ve insan psikolojisi üzerindeki potansiyel etkisini dramatik bir şekilde ifade ediyor.
  • Kendiniz için kullanım kuralları oluşturun ve bu kuralları uygulayın. Sorun sosyal medya platformlarının olması değil, tüm platformları kontrolsüz kullanma eğiliminin olmasıdır. Kendinize zaman kuralları koyarak alışkanlığınızı azaltabilirsiniz.

  • Başka uğraşlar bulun. Mobil cihazların sürekli elinizde olması, sosyal medyaya her an bakma davranışlarını tetikliyor. Kendiniz için yeni edineceğiniz hobiler ya da geçmişte uğraştığınız hobilerle, daha verimli zaman geçirebilirsiniz. Uzun zamandır görmediğiniz yakınlarına vakit ayırmakta iyi gelecektir.

  • Telefondaki uygulamaların bir kısmını silebilirsiniz. Nasılsa çok gerekli olanlar kalacak veya gerektiğinde hızlı bir şekilde yüklenebilecektir. Böylece her an bakma alışkanlığınız azalacaktır.

  • Bilgisayarınızda yer alan uygulamaları da silmeniz destekleyici olacaktır. Bağımlılık düzeyine gelmesine izin vermemek için, hesaplarınızı geçici olarak engelleyebilirsiniz. Mobil uygulamalar gibi, ulaşmak istediğiniz an yeniden erişime açabilir, yükleyebilirsiniz.

  • Birçok kişi için sosyal medya haberlere ulaşma yoludur. Gündemi takip etmek için tek seçenek sosyal medya değil. Geleneksel medya araçlarını da zaman zaman alarak, kullanarak bilgi edinebilirsiniz.

  • Eğer bahsettiğimiz tüm seçenekler faydalı olmuyorsa, son çözüm olarak hesaplarınızı silebilirsiniz. Eğer ciddi zararlar gördüğünüzü düşünüyorsanız, bu radikal kararı almak sizin için en doğru çözüm yolu olabilir.

Dünya gelişmelerine anında ulaşma, Uyum bozuklukları, sürekli kontrol etme ihtiyacı, Bağımlılık, Özgüvenin artması, Takipçi ve beğeni sayısına endişe, Huzursuzluk, depresyon, Sürekli iletişim ve etkileşim, Narsizm, Kişiliğin değişmesi, Zaman tasarrufu ve alışveriş kolaylığı, Aşırı telefon kullanımı, Sağlıklı ilişkilerin zedelenmesi, Geniş kitleyelere ulaşma, Taciz, tehdit mesajları, Siber zorbalık, Toplulukların bilgi alışverişi, Verilerin çalınması, Kişisel verilerin korunmaması, Girişimcilere yeni iş olanakları, Uzun saatler ekran karşında geçirme, Göz sağlığının bozulması, Marka tanıtımında kolaylık, Fazla bilgiye maruz kalma, Aşırı bilgi yükü, Yardım taleplerinin hızlı yayılması, Sahte hesaplar, dolandırıcılık amaçlı mesajlar, Sosyal medya dolandırıcılığı, Gelecek planlarına yardımcı olma, Sosyal platformları gerçeğin yerine koyma, Gerçeklikten uzaklaşma
sosyal medya sosyal medya platformu sosyal medya yönetimi sosyal medyanın yararları sosyal medyanın zararları
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.