AnasayfaBlogSosyal Çıkarım Oyun Türü Nedir?
Nedir?

Sosyal Çıkarım Oyun Türü Nedir?

22 Ocak 2021
Bir çift kulaklık takmış ve iki elini havaya kaldırmış bir adam, beyaz bir arka plana karşı çerçevelenmiş. Gözleri kapalı ve ağzı hafifçe açık. Siyah bir tişört giyiyor ve kısa, koyu renk saçları var. Sağ eli havada, sol eli ise göğsünün üzerinde durmaktadır. Kulaklıkları mavi ve gümüş desenlidir. Etrafı birkaç bilgisayar klavyesi ile çevrilidir, en yakını siyah tuş takımlı beyaz bir klavyedir. Arka planda, ayrıntılarını ayırt etmek zor olsa da çeşitli bilgisayar monitörleri var. Adam rahatlamış görünüyor ve huzurlu bir hava yayıyor.
Oyun TürüÖrnek OyunAçıklama
Sosyal Çıkarım Oyunuİz PeşindeGizli rollerin bulunmasını gerektiren sosyal etkileşime dayalı bir oyun türüdür.
Sosyal Çıkarım OyunuHırsız-PolisMasum karakterlerin gizli rollere sahip kişileri bulmaya çalıştığı bir oyun türüdür.
Sosyal Çıkarım OyunuVampir-KöylüEtkileşime dayalı olarak gizli rollerin ifşa edilmesini gerektirir.
Sosyal Çıkarım OyunuAmong UsGizli roldeki katilin bulunmasını gerektirir ve büyük popülerliğe sahip bir oyundur.
Sosyal Çıkarım OyunuProject WinterEşi benzeri olmayan bir sosyal çıkarım oyunu örneğidir.
Sosyal Çıkarım OyunuGmod TTTÇevrimiçi oynanabilen ve geniş bir oyuncu kitlesine sahip bir sosyal çıkarım oyunu türüdür.
Sosyal Çıkarım OyunuDeceitGizli rollerin bulunmasını ve bunların deşifre edilmesini gerektirir.
Sosyal Çıkarım OyunuSosyal çıkarım oyunları2020 yılında popülerliğini doruk noktasına ulaştırmış bir oyun türüdür.
Sosyal Çıkarım OyunuSosyal çıkarım oyunları2021 yılında da popüler olması beklenen bir oyun türüdür.
Sosyal Çıkarım OyunuSosyal çıkarım oyunlarıPandemi döneminde sosyalleşme imkânı sağlayan ve popülerliğini koruyan bir oyun türüdür.

Sosyal çıkarım oyunu bir veya iki oyuncunun hain ya da katil gibi gizli rollere sahip olduğu ve masum karakterlerin bu kişileri bulmaya çalıştığı bir oyun türüdür. Bu oyunlar arkadaş grubumuzla oyun oynayarak sosyalleşmemize olanak sağladıkları için ilk çıktıkları günden beri hala çokça rağbet görmektedir.

Arkadaşlarımıza yalan söylemek ve ihanet etmek de bir nevi sosyalleşme değil midir? Bazılarınız benim gibi bu türle ilk defa İz Peşinde ya da ilkokul sıralarında oynadığımız Hırsız-Polis sayesinde tanışmış olabilir. Genç okurlarımız ise YouTube’daki Vampir-Köylü videolarına mutlaka denk gelmiş olmalı!

Sosyal çıkarım oyun türü özellikle 2020 yılında isminden sıkça söz ettirdi ve bu yıl da konuşulmaya devam edecek gibi görünüyor. Gelin bunun sebebi olan oyuna bir göz atalım!

2020'nin En Çok Konuşulan Oyunu: Among Us!

Sosyal çıkarım oyunlarının 2020’de bu kadar çok konuşulmasının bir sebebi var: Among Us. Bu türü hiç duymamışsanız bile Among Us oyununu görmemiş olma ihtimaliniz yok. Aslında ilk önce 2018 yılında piyasaya sürülmüş olmasına rağmen çoğumuz oyundan 2020’de haberdar olduk. 

Among Us, Twitch yayıncılarının başlattığı akımla kısa sürede o kadar geniş bir oyuncu kitlesi kazandı ki YouTube ve Twitch platformlarında oyunu oynamayan yayıncı neredeyse kalmadı. Artık fan modları da geldiğine göre Among Us uzun bir süre daha oynanmaya devam edecek. Hiç oynamamış olanlar için oyunu özetleyecek olursam göreviniz ekibinizdeki katili o sizi öldürmeden önce bulabilmek! Katil sizseniz yakalanmadan önce herkesi öldürmelisiniz.

Among Us tamamen iletişime dayalı klasik sosyal çıkarım oyunlarından biraz farklı. Oyunun büyük bir çoğunluğunda arkadaşlarınızla konuşmanız yasak. Sadece bir cinayet gerçekleştiğinde veya acil durumlarda gerçekleşen toplantılarda arkadaşlarınızla konuşabilirsiniz. Her toplantıda oy birliğiyle katil olduğunu düşündüğünüz bir arkadaşınızı eleyebiliyorsunuz. Kulağa oldukça kolay geliyor değil mi? Fakat katilimiz aynı zamanda bir teknoloji dehası. Toplantıları sabote etmek için elektriği kesebiliyor ya da sistemde arıza çıkarıp bütün ekibi öldürebiliyor.

Gelecekte Sosyal Çıkarım Oyunlarını Ne Bekliyor?

Sosyal çıkarım oyun türü mantığını kullanıp katili/haini bulmayı sevenlerin mutlaka denemesi gereken bir tür. Üstelik oyunların online olması sayesinde birlikte oynayabilecek bir arkadaş grubunuz olmasa bile başka oyuncularla oynayıp yeni arkadaşlar edinebilirsiniz. 

Özellikle Among Us bu türü duyurmak konusunda çok iyi bir iş çıkardı. Yine aynı yıl Twitch ve YouTube platformlarında görmeye başladığımız Project Winter ve uzun bir süredir popülerliğini koruyan Gmod TTT, Deceit gibi oyunlar da bu türe olan rağbeti iyiden iyiye arttırdı. Bu açıdan 2020 sosyal çıkarım oyunlarının yılı oldu diyebiliriz. 

Türün geleceğini görmek içinse kâhin olmaya gerek yok. Çok tutan bu oyunların ardından şüphesiz başka oyunlar da gelecektir. Bu da 2021 yılında sosyal çıkarım oyunlarına bol bol doyacağız demek oluyor.

Pandeminin Sosyal Çıkarım Oyun Türüne Etkisi Nasıl Oldu?

Bu oyunlar pandemi sebebiyle evlere kapanan insanlara bir nebze de olsa sosyalleşme imkânı tanıdı. Youtube ve Twitch’i takip ediyorsanız 2020 yılında en sevdiğiniz yayıncıların birlikte Among Us oynadığına şahit olmuş olabilirsiniz. Takip ettiğiniz kişilerin videolarında yeni bir yayıncı keşfedip onun da kanalına abone olmuş olabilirsiniz.

Bu oyun türü her ne kadar ihanet üzerine kurulu olsa da insanları bir araya getirmeyi başarabiliyor. Arkadaş grubu içerisinde oynamanın verdiği avantajdan dolayı da popülerliğini hep koruyacak gibi görünüyor çünkü birlikte oyun oynamanın verdiği zevki başka hiçbir şey vermiyor.

Sosyal Çıkarım Oyun Türü Nedir?

Sosyal çıkarım oyunu bir veya iki oyuncunun hain ya da katil gibi gizli rollere sahip olduğu ve masum karakterlerin bu kişileri bulmaya çalıştığı bir oyun türüdür. Bu oyunlar arkadaş grubumuzla oyun oynayarak sosyalleşmemize olanak sağladıkları için ilk çıktıkları günden beri hala çokça rağbet görmektedir.

Gelecekte Sosyal Çıkarım Oyunlarını Ne Bekliyor?

2020 sosyal çıkarım oyunlarının yılı oldu diyebiliriz. Türün geleceğini görmek içinse kâhin olmaya gerek yok. Çok tutan bu oyunların ardından şüphesiz başka oyunlar da gelecektir. Bu da 2021 yılında sosyal çıkarım oyunlarına bol bol doyacağız demek oluyor.

2020'nin En Çok Konuşulan Oyunu Hangisidir?

Sosyal çıkarım oyunlarının 2020’de bu kadar çok konuşulmasının bir sebebi var: Among Us. Among Us, Twitch yayıncılarının başlattığı akımla kısa sürede o kadar geniş bir oyuncu kitlesi kazandı ki YouTube ve Twitch platformlarında oyunu oynamayan yayıncı neredeyse kalmadı.

YAZAR: MERYEM TEZCAN

Sosyal Çıkarım Oyunu, İz Peşinde, Gizli rollerin bulunmasını gerektiren sosyal etkileşime dayalı bir oyun türüdür, Sosyal Çıkarım Oyunu, Hırsız-Polis, Masum karakterlerin gizli rollere sahip kişileri bulmaya çalıştığı bir oyun türüdür, Sosyal Çıkarım Oyunu, Vampir-Köylü, Etkileşime dayalı olarak gizli rollerin ifşa edilmesini gerektirir, Sosyal Çıkarım Oyunu, Among Us, Gizli roldeki katilin bulunmasını gerektirir ve büyük popülerliğe sahip bir oyundur, Sosyal Çıkarım Oyunu, Project Winter, Eşi benzeri olmayan bir sosyal çıkarım oyunu örneğidir, Sosyal Çıkarım Oyunu, Gmod TTT, Çevrimiçi oynanabilen ve geniş bir oyuncu kitlesine sahip bir sosyal çıkarım oyunu türüdür, Sosyal Çıkarım Oyunu, Deceit, Gizli rollerin bulunmasını ve bunların deşifre edilmesini gerektirir, Sosyal Çıkarım Oyunu, Sosyal çıkarım oyunları, 2020 yılında popülerliğini doruk noktasına ulaştırmış bir oyun türüdür, Sosyal Çıkarım Oyunu, Sosyal çıkarım oyunları, 2021 yılında da popüler olması beklenen bir oyun türüdür, Sosyal Çıkarım Oyunu, Sosyal çıkarım oyunları, Pandemi döneminde sosyalleşme imkânı sağlayan ve popülerliğini koruyan bir oyun türüdür
Sosyal Çıkarım Oyun Türü Sosyal Çıkarım Oyunları Among Us Sosyal Çıkarım Oyunlarının Geleceği Twitch
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, üzerinde birkaç taş bulunan bir satranç tahtasını göstermektedir. Tahta, arka planda bulanık bir figürle birlikte görüntünün merkezinde görünüyor. Sağ alt köşede, bulanık bir görüntüye sahip kırmızı bir vazo var. Vazonun üzerinde bulanık bir oyuncak resmi var. Panonun sol tarafında bulanık bir görüntüye sahip bir klavye var. Sağ tarafta bulanık bir görüntüye sahip kırmızı bir çizme var. Bunun üzerinde bulanık bir görüntüye sahip bir lavabo var. Sağ üst köşede, bulanık bir görüntüye sahip bir kişinin yüzünün yakın çekimi var. Son olarak, sol üst köşede bulanık bir görüntüye sahip bir mantarın yakın çekimi yer alıyor. Tahta, üzerine stratejik olarak yerleştirilmiş taşlarla ilginç bir şekilde kurulmuştur. Parçaların renkleri, görüntüye ilginç bir kontrast katacak şekilde çeşitlendirilmiştir.
Kişisel Gelişim

Akıl ve Zeka Oyunları Nelerdir?

25 Ocak 2021
Resimde bir oyunun yakın çekimi görülmektedir. Görüntünün ana odağı, üzerinde N harfi bulunan ahşap bir bloktur ve bu blok, üzerinde harfler bulunan iki küçük ahşap blokla çevrilidir. Tahta blokların solunda kırmızı ve beyaz bir yüzey üzerinde siyah bir yıldız, sağında ise beyaz bir yüzey üzerinde siyah bir daire görülüyor. Ayrıca, görüntünün arka planında üzerinde harfler bulunan daha büyük bir ahşap blok var. Ahşap harflerin hepsi kahverenginin farklı tonlarında ve bir oyunun parçası gibi görünüyor.
Yabancı Dil Eğitimi

İngilizce Öğrenme Oyunları

18 Aralık 2019