AnasayfaBlogSorulmuş En Çılgın Mülakat Soruları
Mülakat Soruları

Sorulmuş En Çılgın Mülakat Soruları

23 Ekim 2015
Bir grup insan bir masanın etrafında toplanmış, sandalyelerde oturmaktadır. Her birinin elinde, üzerinde büyük siyah bir soru işareti bulunan beyaz bir kağıt parçası vardır. Ortadaki adam siyah bir takım elbise giymiş, kravat takmış ve yüzünde kararlı bir ifade var. Sağındaki kadın mavi bir bluz giymiştir ve yüzünde merak ifadesi vardır. Soldaki adamın gri bir gömleği var ve dikkatle soru işaretine bakıyor. Arka planda beyaz bir tahtaya basılmış bir soru işaretinin yakın çekimi ve soru işareti tutan bir el var. Odadaki herkes odaklanmış durumda ve atmosfer bir beklenti havasında.
SoruAmaçSoran Şirket
Chicago’da kaç piyano akortçusu vardır?Düşünce ve problem çözme süreclerini takip etmek.Google
Mülakata kişiliğinizi en iyi şekilde temsil eden bir eşya ile gelinKişiliği ve adayın kendisi hakkında bilgi almak. Bilinmiyor
2 haftalık tatilden döndünüz ve bir saat içinde halletmeniz gereken 300 mail var.Çalışma hızı ve önceliklendirme yeteneklerini ölçmek. Bilinmiyor
Bu üç sandalyeyi odanın bir ucundan diğerine taşıyınSorun çözme ve görev tamamlama yeteneklerini gözlemlemek. Bilinmiyor
Bir limon için olabilecek en fazla kullanım şeklini adlandırın.Yaratıcılık ve hızlı düşünme yeteneklerini analiz etmek.Çeşitli havayolu şirketleri
Chicago’da geçen sene kaç insan uçtu?Tahmin yeteneklerini ve yaratıcılığı gözlemlemek.Redbox
İçi bonbon dolu bir 747’yi nasıl boşaltırsın?Analitik ve mantık yeteneklerini değerlendirmek.Bose
Görme engelli bir insana sarı rengini tarif edin.İletişim becerilerini test etmek. Bilinmiyor
En çok sevdiğiniz şarkı? Bizim için söyleyin.Kültüre uyumu ve rahatsızlık durumlarıyla başa çıkma yeteneklerini gözlemlemek.Living Social
Eğer bir pizza teslimat elemanı olsaydınız makaslardan nasıl yararlanırdınız?Yaratıcı problem çözme yeteneklerini değerlendirmek.Apple
San Francisco için bir tahliye planı tasarlayın.Vazgeçme eğilimini ve problem çözme yeteneklerini gözlemlemek.Google

Google’daki mülakat soruları iş arama süreçleri için bir efsaneye dönüştü. Google’ın insan kaynakları yönetimi önemli bir şeyi fark etti. İşe alımda belirli bir iş tanımı için doğru insanı istemek gerekli değildi! Google sadece doğru insanı istedi. Çünkü Google, şirket içinde yükselebilecek çalışanlara her zaman öncelik verir. Bu sebeple herhangi bir iş için doğru becerilere sahip olmasındansa adayın doğru kişiliğe sahip olmasını istediler.

Tam da bu yüzden "Chicago’da kaç piyano akortçusu vardır" gibi gülünç mülakat soruları sormaya başladılar.

İşin piyano akortçularıyla alakası yok ve mülakatçı da doğru cevabı aramıyor. Oraya nasıl geldiğine bakıyor. Sizin düşünce süreciniz, problem çözme beceriniz, ayaküstü rahat düşünmeniz... Bunların hepsi sizin doğru cevabı bilmenizden ziyade Google’a uyup uymayacağınızı belirleyen şeyler.

Birçok şirket benzer pratikleri benimsedi ve adaylardan gülünç soruları cevaplamalarını veya çılgın görevleri yerine getirmelerini istedi.

Duyduğum en çılgın mülakat soruları

Mülakata kişiliğinizi en iyi şekilde temsil eden bir eşya ile gelin.

Bu mülakatçı için çok ilgi çekici ve açıklayıcı bir soru olabilir, aynı zamanda mülakata giren için de öyledir! Kişiliğinizi temsil eden şey için ne getirmelisiniz ki doğru aday siz olun?

Daha yeni 2 haftalık bir tatilden döndünüz ve bir saat içinde halletmeniz gereken 300 mailiniz var. Hadi.

Bu tür mülakat soruları oldukça zorlayıcıdır ve buna iş yapmak denir ki verilen örnek çalışmaları belirli bir zaman içinde halletmeniz gerekir. Normalde kısa bir süre içinde tamamlaması zor olan görevlerdir ve bazı simülasyonlarda yarım yamalak bir şekilde çalışacağınız yeni bir proje alabilirsiniz ya da uğraşmanız gereken bir iş alabilirsiniz.

Bu üç sandalyeyi odanın bir ucundan diğerine taşıyın.

Bu tür fiziksel mülakat soruları basit bir görev gibi duruyor. Ama belki de soru sizin hızlı ve düzenli olarak bir görevi nasıl tamamladığınızı görmek veya bir problemle nasıl başa çıktığınızı görmek için dizayn edilmiş olabilir.

Bir limon için olabilecek en fazla kullanım şeklini adlandırın.

Bu tarz mülakat soruları havayolu şirketlerinin pilotları için hava okulundaki kabul testinin bir parçası olarak sorulur. Çünkü pilotlar acil durumlarda hızlı ve yaratıcı düşünmek zorundadırlar.

Chicago’da geçen sene kaç insan uçtu?

Glassdoor.com’a göre bu soru Redbox’da sorulmuştu. Video kiralama büfeleri... Böyle mülakat soruları sormanın amacı doğru cevabı almak değil ama cevaba ulaşmak için tahminlerin ve yaratıcılığın nasıl kullanıldığı. Cevap basit. Sıfır. Çünkü insanlar değil uçaklar uçar.

İçi bonbon dolu bir 747’yi nasıl boşaltırsın?

Bu şekilde mülakat soruları daha çok analitiğe ve mantığa dayanıyor. Bose tarafından sorulduğu söyleniyor. Ses şirketi! (uçak ve bonbonlarla alakası yok.) Bu durumda doğru cevap neredeyse "değişir" ile başlıyor. Birçok insan bonbonların bir şeye konulmadığını düşünür ama ya konteynerlere konuldularsa? Daha sonra yenilecek durumda mı olmalılar yoksa onları asfalta dökebilir misiniz? En başında oraya nasıl gittiler? Bu çeşit mülakat soruları sizin bir problemi nasıl analize ettiğinizi göstermenize yardımcı olur.

Görme engelli bir insana sarı rengini tarif edin.

Benim en sevdiğim mülakat soruları tarif edilmesi istenen şeylerdir. Bu soru neredeyse tamamen sizin iletişim becerilerinizi göstermeniz için.

En çok sevdiğiniz şarkı? Bizim için söyleyin.

Bu soru Living Social tarafından verilmiş, Groupon tarzı bir yerel anlaşmalar satan bir site ve çok belirgin bir şirket kültürü var. Bu sizin kültüre nasıl uyum sağlayabileceğinizi görmekle, tuhaf isteklere karşı nasıl hissettiğinizi, utanç ile nasıl başa çıktığınızı görmekle alakalı olabilir.

Eğer bir pizza teslimat elemanı olsaydınız makaslardan nasıl yararlanırdınız?

Apple tarafından sorulan başka bir kötü mülakat sorusu... "Kaç kullanım şekli var?" tipine benzer olarak bu soru sizin yaratıcı problem çözmede ve ayaküstü düşünmenizde becerilerinizi göstermeniz için dizayn edilmiştir.

San Francisco için bir tahliye planı tasarlayın.

Google’dan başka bir epik soru ile kapanışı yapıyorum. Google’ın sorularının kesinlikle uğraşması zor akıllara durgunluk vermesi için tasarlandığının söylenilmesi gerekir. Yani mülakatçı muhtemelen sizin ne kadar hızlı vazgeçip vazgeçmeyeceğinizi görmek istiyor.

Bir şirket mülakat soruları sorarken basitçe "bilmiyorum" şeklinde cevap verilebileceğini de söyledi. Çünkü şirketler bazen bütün cevaplara sahip olmadığını itiraf edebilecek kişileri arıyor olabilirler.

Chicago’da kaç piyano akortçusu vardır?, Düşünce ve problem çözme süreclerini takip etmek, Google, Mülakata kişiliğinizi en iyi şekilde temsil eden bir eşya ile gelin, Kişiliği ve adayın kendisi hakkında bilgi almak,  Bilinmiyor, 2 haftalık tatilden döndünüz ve bir saat içinde halletmeniz gereken 300 mail var, Çalışma hızı ve önceliklendirme yeteneklerini ölçmek,  Bilinmiyor, Bu üç sandalyeyi odanın bir ucundan diğerine taşıyın, Sorun çözme ve görev tamamlama yeteneklerini gözlemlemek,  Bilinmiyor, Bir limon için olabilecek en fazla kullanım şeklini adlandırın, Yaratıcılık ve hızlı düşünme yeteneklerini analiz etmek, Çeşitli havayolu şirketleri, Chicago’da geçen sene kaç insan uçtu?, Tahmin yeteneklerini ve yaratıcılığı gözlemlemek, Redbox, İçi bonbon dolu bir 747’yi nasıl boşaltırsın?, Analitik ve mantık yeteneklerini değerlendirmek, Bose, Görme engelli bir insana sarı rengini tarif edin, İletişim becerilerini test etmek,  Bilinmiyor, En çok sevdiğiniz şarkı? Bizim için söyleyin, Kültüre uyumu ve rahatsızlık durumlarıyla başa çıkma yeteneklerini gözlemlemek, Living Social, Eğer bir pizza teslimat elemanı olsaydınız makaslardan nasıl yararlanırdınız?, Yaratıcı problem çözme yeteneklerini değerlendirmek, Apple, San Francisco için bir tahliye planı tasarlayın, Vazgeçme eğilimini ve problem çözme yeteneklerini gözlemlemek, Google
Sorulmuş En Çılgın Mülakat Sorularıilginç mülakat soruları iş görüşmesi mülakat soruları iş mülakat soruları mülakat soruları mülakat soruları ve cevapları mülakat teknikleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Mavi gömlekli bir kadın elinde bir dosya ve bir telefon tutuyor. Telefonu kulağına dayamış, elini yanağına götürürken konuşmaktadır. Yüzüne yakından bakıldığında gözlerinin dikkatle konuşmaya odaklandığı görülüyor. Diğer elinde, sayfalarının arasına siyah bir kordon sıkıştırılmış mavi bir dosya tutmaktadır. Arka planda bulanık bir bilgisayar görüntüsü var. Kadın profesyonel bir ortamda, dikkatle telefonda yaptığı konuşmaya odaklanmış gibi görünüyor.
Telefon Mülakatı

Telefon Mülakatı Soruları

20 Haziran 2016
Bir kadın ve bir erkek önlerinde açık duran bir kitaba dikkatle bakmaktadır. Adam bir masada oturmakta, parmağıyla kitaptaki bir bölümü işaret etmekte, kadın ise bakmaktadır. Adam kısa saçlı, mavi gömlek giymiş ve kravat takmıştır. Kadın uzun saçlı ve beyaz bir bluz giyiyor. Arka planda, bir deftere yazı yazarken kalem tutan bir el görülüyor. Adamın sağında bir klavyenin yakın çekimi görülüyor. Adamın saçlarının arasından geçen beyaz bir çizgi vardır. Kadın ve erkek kitaba odaklanmış, konsantre olmuş bir şekilde birbirlerine bakıyorlar.
Mülakat Teknikleri

İngilizce Mülakatlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

10 Aralık 2019
Resimde beyaz gömlek giyen bir kişi görülüyor, kolunu önüne uzatmış. Parmaklarını birbirine dokunduruyor ve elinin yakın çekimi görülebiliyor. Görüntü hafif bulanık görünmekte, kişinin kolu ve eli çerçevenin büyük bir kısmını kaplamaktadır. Kişinin teni açık renktir ve tırnakları soluk pembe bir renge boyanmıştır. Görüntünün arka planı odak dışıdır ve gri tonları görülebilir. Kişinin saçları kahverengi ve gömleğinde beyaz ve gri çizgilerden oluşan bir desen var gibi görünüyor.
Mülakat Teknikleri

Mülakat Teknikleri Nelerdir?

23 Mart 2018
Bu YDS ve YÖKDİL Sınav Hazırlık Kursu (Hızlandırılmış Kurs), YDS ve YÖKDİL sınavına hazırlanmanıza yardımcı olmak için tasarlanmış çevrimiçi bir kurstur. Sınav konularını hızlı ve verimli bir şekilde anlamanıza yardımcı olmak için kapsamlı ve hızlandırılmış öğrenme materyali sağlar. Kurs, video dersler, yazılı materyaller, alıştırma testleri ve interaktif alıştırmalar içererek materyallere hakim olmanıza yardımcı olur. Ayrıca, öğrencilerin sınavı geçmelerine yardımcı olma konusunda yılların deneyimine ve başarısına sahip deneyimli YDS ve YÖKDİL eğitmenlerinin rehberliğini de içerir. Kurs ayrıca, materyali anlamanıza ve en iyi sonuçları elde etmenize yardımcı olmak için kişiselleştirilmiş geri bildirim ve rehberlik sağlar. Bu kurs, YDS ve YÖKDİL sınavını geçmeniz için gereken avantajı sağlamak üzere tasarlanmıştır. Kapsamlı materyalleri, deneyimli eğitmenleri ve kişiselleştirilmiş geri bildirimleri ile bu kurs, sınavda başarılı olmanıza yardımcı olacaktır.
5
(24)

YDS Kursu

16 Konu80 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
40402278