AnasayfaBlogSondaj Teknolojisi Bölümü (MYO)
Bölümler

Sondaj Teknolojisi Bölümü (MYO)

18 Ağustos 2020
Bu görüntü, arka planda yüksek bir kule ile geniş bir alanda büyük bir petrol platformunu göstermektedir. Kulenin tepesinde rüzgarda dalgalanan bir bayrak var. Tarlaya bir grup kamyon park etmiş ve yakın planda renkli bir haç görülüyor. Ön planda bir yatağın bulanık görüntüsü ve kırmızı mavi bir küp var. Siyah zemin üzerinde beyaz bir harf ve kırmızı fiyonklu beyaz bir harf görülmektedir. Bir grup kamyon bir otoparka park etmiştir. Yukarıdaki gökyüzü açık ve görünürde hiç bulut yok. Güneş parlak bir şekilde parlamakta ve petrol platformunun net bir şekilde görülmesini sağlamaktadır. Tarla yemyeşil çimenlerle doludur ve görünürde başka hiçbir nesne yoktur. Manzara huzurlu ve sessizdir, hiçbir canlı faaliyet göstermemektedir.
Bölüm AdıBölüm HakkındaBölümün İş İmkanları
Sondaj TeknolojisiSondaj projelerini planlama aşamasından tamamlama aşamasına kadar takip eden, sondaj işlemlerini yöneten, iş güvenliğini sağlayan nitelikli eleman yetiştiren 2 yıllık ön lisans bölümüdür.Bölüm mezunları sondaj teknikeri unvanı alır, özel sektörde çalışma imkanı bulunmaktadır.
Sondaj Teknolojisi (Dikey Geçiş)Bölüm mezunlarının Dikey Geçiş Sınavı’na katılarak, Jeofizik Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği ve Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği lisans bölümlerine geçiş hakkı elde eder.Dikey geçiş yapılan lisans bölümlerine göre çeşitlenir.
Sondaj Teknolojisi (Özel Sektörde)Madencilik, jeotermal enerji, petrol ve su çıkarma gibi alanlarda çalışabilirler. Çalışmalar genellikle sahada yani açık alanda yapılır.Petrol arama firmaları, sondaj firmaları, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Devlet Su İşleri, Kömür İşletmeleri, Elektrik İşleri Etüd İdaresi.
Sondaj Teknolojisi (Görevleri)Mühendisin hazırlamış olduğu programı uygulama ve kontrol etme, ekip koordinasyonu sağlama, toprak örnekleri alma gibi görevleri bulunur.Yapılan çalışmalarda teknik bilgilerle önemli katkılar sağlar.
Sondaj Teknolojisi (Dersler)2 yıllık eğitim süresince, bölümle ilgili teknik ve uygulamalı dersler alınır. Ayrıca zorunlu staj yapılır.Alınan teknik bilgiler ve staj deneyimi, mezunların iş hayatını kolaylaştırır ve iş bulma imkanı sağlar.

Sondaj Teknolojisi; sondaj projelerini planlama aşamasından tamamlama aşamasına kadar takip eden sisteme verilen addır. Proje çalışmaları içinde yer alır. Çalışma yapılacak alanda delme işlemleri yönetilir. Sondaj teknolojisi bölümü üniversitelerde 2 yıllık ön lisans eğitimi olarak karşımıza çıkıyor.

Sondaj teknolojisi bölümü; sondaj projelendirme aşamasında yer alacak, çalışma alanında yürütülen tüm işlemleri takip edebilecek, işçileri kontrol edecek ve iş güvenliğini sağlayacak nitelikli mezunlar yetiştirmeyi hedefler. Bölüm mezunları eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra sondaj teknikeri unvanı almaya hak kazanır.

teknikerleri mühendislerin hazırlamış olduğu sondaj programlarında aktif olarak çalışmaları yürütür. Hem teknik bilgi kısmında hem de uygulama kısmında aktif role sahiptirler. Kamu sektöründe iş imkanı bulunmamaktadır. Tercih eden sayısı az olması nedeni ile iş imkanları çok geniş olmamasına rağmen hemen hemen iş bulma sıkıntısı yaşanmayan bölümler arasındadır. Bu alana ilgi duyan adayların tercih listesinde mutlaka bulunması gereken bölümlerden biridir.

Sondaj Teknolojisi Bölümü Nedir?

Sondaj Teknolojisi bölümü 2 yıllık ön lisans eğitimi verir. Bölüm mezunlarının Dikey Geçiş Sınavı’na katılarak, lisans bölümlerine geçiş hakkı bulunmaktadır. Bölüm mezunları; Jeofizik Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği ve Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği lisans bölümlerine geçiş yapma hakkı elde eder. Bölüm, TYT puan türü ile öğrenci kabul eder. TYT’de 150 ve üzeri puan alan her aday bölümü tercih listesine ekleyebilir. Bölüm çok tercih edilen bölümlerden olmadığı için bölüme yerleşmek hiç zor olmamaktadır.

Sondaj teknolojisi bölümü; maden, jeotermal enerji, petrol, su çıkarma gibi işlemlerde yapılan zemin etütleri gibi konulara ve ek olarak yer delme ya da silindir hafriyat yapma işlerinde görev alacak ara elemanları yetiştirmeyi hedefler. Bölüm teknik ve uygulamalı dersleri içerir. Aynı zamanda tamamlanması gereken zorunlu stajı bulunmaktadır. Sondaj teknikeri; petrol, maden, makine mühendisi ve jeologlar ile işçiler arasında çalışan ara elemandır.

Bölüm mezunlarının kamuda çalışma olanağını bulunmamaktadır. Özel sektörde çalışma imkanları bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar hafife alınmayacak kadar yorucudur. Ancak özellikle sahada yani açık alanda yapılan çalışmaları sevenler için doğru bir bölüm tercihi olacaktır. Bölümü tercih edecek adayların özellikle bu alana ilgili olması oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra ekip çalışmasına uyumlu olması ve disiplinli olması aranan diğer önemli özelliklerdendir. Bölümü tercih edecek adayların yoğun çalışma temposuna uyumlu, zor şartlar karşısında dirençli bir tavır sergilemesi de önemlidir.

Sondaj Teknolojisi İş İmkanları Nelerdir?

Sondaj Teknolojisi bölümü mezunlarının kamu kurumlarında çalışması neredeyse imkansızdır çünkü Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) alımlarında bu bölüme hiçbir kontenjan ayrılmamıştır. Sondaj teknolojisi mezunları özel sektörde çalışma imkanı yakalar. Bölümü tercih eden sayısı düşük olduğu için mezunların iş bulma imkanı kısıtlı değildir.

Sondaj teknikeri, mühendis ve işçiler ile birlikte çalışmalarını yürütür. Mühendisin hazırlamış olduğu programı uygulamaktan ve uygulamaları kontrol etmek temel sorumluluklarıdır. Bölüm bu alanda nitelikli ve donanımlı mezunlar verir. Dolayısı ile bölüm mezunları bulundukları kurumlarda teknik bilgileri ile çalışmalara önemli katkılar sağlar. Bölümün iş imkanları ve çalışma alanları aşağıdaki gibidir.

  • Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı

  • Devlet Su İşleri

  • Kömür İşletmeleri

  • Elektrik İşleri Etüd İdaresi

  • Petrol arama firmaları

  • Sondaj firmaları

Sondaj Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar?

Sondaj Teknolojisi mezunları jeotermal, petrol, maden, yer altı suyu, zemin araştırma sondajcılığı alanlarında faaliyet gösteren firmalarda istihdam edilmektedirler. Görev aldıkları kurumlarda, kurumun genel çalışma ilkeleri doğrultusunda, araç-gereç ve gerekli tüm ekipmanları aktif bir şekilde kullanarak, iş emniyeti, çevre koruma ve işçi sağlığı alanlarına ve mesleğin rantabilite ve kalite gereklerine uygun bir şekilde çalışmalarını sürdürür.

  • Sondaj teknikeri, mühendislerin hazırlamış olduğu sondaj projesinin, sondaj işçileri tarafından doğru ve prosedürlere uygun bir şekilde uygulanmasını sağlar,

  • Yapılan çalışmalar sırasında iş güvenliğini sağlamak ve belirli periyotlar ile tüm işlemleri kontrol etmek,

  • Maden ve yeraltı araştırması çalışmaları için öncelikli olan delme işlemini yapmaktan sorumludur,

  • Yapılan işin nasıl ilerlediğinin tespiti için delme işinde her kademede toprak örnekleri alır, aldığı bu örnekleri laboratuvar incelemesinde görevli olan kişilere iletmekten sorumludur,

  • Sondaj teknikeri ara elemandır. Mühendisler, jeologlar ve işçiler arasındaki teknik koordinasyonu sağlar ve gerekli tüm görevleri yerine getirir.

Sondaj Teknolojisi Dersleri Nelerdir?

Sondaj Teknolojisi bölümü üniversitede 2 yıllık eğitim veren ön lisans bölümüdür. Eğitim yaşamları boyunca Sondaj Teknolojisi ile ilgili tüm temel dersleri öğrenirler. Aynı zamanda mesleki gelişimleri ve teorik olarak gördükleri dersleri uygulamada görmeleri için zorunlu staj süreleri de bulunmaktadır. Stajlarını çalıştıkları kuruma onaylattıktan sonra üniversitenin uygun gördüğü tarihte staj komitesine sunmaları gerekir.

Sondaj Teknolojisi bölümünü başarıyla tamamlayan öğrenciler ön lisans diploması almaya hak kazanır. Sondaj Teknolojisi bölümünü tercih etmeyi amaçlayan adaylar 4 dönem boyunca aşağıdaki temel derslerden sorumlu olacaktır.

  • Yeraltı suları bilgisi,

  • Maden yasaları ve mevzuatları,

  • Teknik resim bilgisi ve uygulaması,

  • Sağlık ve ilk yardım bilgisi,

  • Sondaj uygulamaları,

  • Kaynak teknikleri ve uygulamaları,

  • Pompa ve Sondaj tekniği bilgisi,

  • Genel motor ve makine,

  • Maden ve zemin sondajı.

Sondaj Teknolojisi Taban Puanları ve Sıralama

Sondaj Teknolojisi Bölümü 2020 taban puanları ve başarı sıralamaları açıklandı. Sizler için hazırladığımız puanlara aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz. Burada hazırlanan puanlar ve sıralamaların tamamı bu sene yerleşen adaylara aittir. Yazımızda ilk 3 eğitim kurumuna ait bilgileri paylaşıyoruz. Yazımızdaki verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİSondaj Teknolojisi210,112741420793
BATMAN ÜNİVERSİTESİSondaj Teknolojisi200,535341565913
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİSondaj Teknolojisi196,587521624917
Sondaj Teknolojisi, Sondaj projelerini planlama aşamasından tamamlama aşamasına kadar takip eden, sondaj işlemlerini yöneten, iş güvenliğini sağlayan nitelikli eleman yetiştiren 2 yıllık ön lisans bölümüdür, Bölüm mezunları sondaj teknikeri unvanı alır, özel sektörde çalışma imkanı bulunmaktadır, Sondaj Teknolojisi (Dikey Geçiş), Bölüm mezunlarının Dikey Geçiş Sınavı’na katılarak, Jeofizik Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği ve Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği lisans bölümlerine geçiş hakkı elde eder, Dikey geçiş yapılan lisans bölümlerine göre çeşitlenir, Sondaj Teknolojisi (Özel Sektörde), Madencilik, jeotermal enerji, petrol ve su çıkarma gibi alanlarda çalışabilirler Çalışmalar genellikle sahada yani açık alanda yapılır, Petrol arama firmaları, sondaj firmaları, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Devlet Su İşleri, Kömür İşletmeleri, Elektrik İşleri Etüd İdaresi, Sondaj Teknolojisi (Görevleri), Mühendisin hazırlamış olduğu programı uygulama ve kontrol etme, ekip koordinasyonu sağlama, toprak örnekleri alma gibi görevleri bulunur, Yapılan çalışmalarda teknik bilgilerle önemli katkılar sağlar, Sondaj Teknolojisi (Dersler), 2 yıllık eğitim süresince, bölümle ilgili teknik ve uygulamalı dersler alınır Ayrıca zorunlu staj yapılır, Alınan teknik bilgiler ve staj deneyimi, mezunların iş hayatını kolaylaştırır ve iş bulma imkanı sağlar
sondaj teknolojisi iş güvenliği mühendislik ön lisans lisans sondaj teknolojisi bölümü (MYO) sondaj teknolojisi (MYO)
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Yemyeşil bitki örtüsü ve görkemli dağlarla çevrili güzel bir göl manzarası. Göl, mavi ve sarının ana renkler olduğu çarpıcı bir ton karışımıdır. Gölün sağ tarafında, üzerinde arabaların geçtiği bir yol görülebiliyor. Göl, durgun yüzeyinden yansıyan güneşle birlikte geniş ve davetkârdır. Arka plandaki dağlar resme görkemli bir dokunuş katıyor. Resmin atmosferi huzurlu ve sakinleştiricidir, bu da burayı dinlenmek ve doğanın güzelliğini seyretmek için mükemmel bir yer haline getirir.
Meslekler

Jeoloji Mühendisliği

09 Eylül 2020
Bir adam sarı bir iş makinesi üzerinde çalışıyor. Siyah kayışlı sarı bir kask takıyor ve yoğun bir şekilde konsantre oluyor. Makine çok sayıda siyah boruyla çevrilidir ve yan tarafında beyaz bir 'o' harfi vardır. Ayrıca makineye bağlı, içinde mor bir nesne bulunan sarı bir kap da var. Adam büyük sarı ve mor makinenin önünde durmakta, elleri kumandaların üzerindedir. Sahne güneş tarafından aydınlatılmakta, adamın ve iş makinesinin üzerine parlak bir ışık düşürmektedir.
Bölümler

Maden Teknolojisi Bölümü (MYO)

30 Ocak 2021
Bir adam turuncu ve mavi renklerde bir makinenin yanında duruyor. Adamın üzerinde beyaz bir tişört ve mavi bir kot pantolon vardır. Kolunu şaşkınlık ya da şok jestiyle yukarı kaldırmıştır. Makine uzun ve dikdörtgen şeklindedir, açık mavi bir paneli ve turuncu bir kolu vardır. Yan tarafında birkaç düğme ve topuz vardır. Adam ve makinenin her ikisi de yukarıdan gelen parlak bir ışıkla aydınlatılmakta ve ikisi arasında ilginç bir kontrast yaratmaktadır.
Meslekler

Topoğraf Nedir? Ne İş Yapar?

25 Nisan 2021