AnasayfaBlogSiyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
Bölümler

Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümü

19 Kasım 2020
Bir masanın üzerinde sergilenen ayrıntılı bir dünya haritasının yakın çekimi. Harita, metal kollu kırmızı bir sandalye ve koltuğun üzerinde yuvarlak mavi bir nesne ile çevrelenmiştir. Arka planda, kırmızı sandalyenin üzerinde beyaz metinli renkli bir arka plan var. Sağ tarafta, odak dışı gibi görünen kırmızı ve beyaz bir nesne var. Görüntünün ortasında, renk patlaması sağlayan mavi bir daire ile kırmızı bir koltuk var. Harita canlı ve ayrıntılıdır, çeşitli ülkeleri ve kıtaları gösterir.
Bölüm Özellikleriİş İmkanlarıMezunlarının Yaptığı İşler
Dünyada ve ülkemizde yaşanan siyasi olayları yakından takip edip yorumlar.Dışişleri Bakanlığı, Maliye ve Gümrük Bakanlığı, gibi kamu kuruluşlarında çalışabilir.Diplomat, danışman, yönetici gibi unvanlarla çalışabilir
Araştırma yapma yeteneği gerektirir.Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS'ndan geçerli puan yapanlar kamu kuruluşlarında iş bulabilir.Devlet kuralları dahilinde yetkilerini kullanabilir.
Özgüvenli, analitik düşünen ve eleştirel düşünebilen bireyler yetiştirir.Çeşitli haberleşme kuruluşlarında ve uluslararası bankalarda da iş bularak çalışabilir.Güncel siyasi ve ekonomik gelişmelerle ilgili araştırmalar yapabilir, analizler yapabilir ve yorumlayabilir
240 kredi zorunlu kotalarını doldurmak gerekmektedir.Üniversitelerde akademik çalışmalar yapabilir.Çalıştıkları kurumu siyasi gelişmelerle ilgili bilgilendirir ve rapor hazırlar.
Siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi alanlarında geniş bir eğitim verir.Danışmanlık hizmeti verebilirler.Yurt dışında kendi ülkesinin vatandaşlarının haklarına sahip çıkmak.
4 yıllık lisans eğitimi verilir.Siyasi Partiler ve Sivil Toplum Kuruluşları’nda iş bulabilirler.Diğer ülkelerle yapılacak görüşmeler için planlar oluşturabilir ve bu görüşmeler için gerekli bağlantıları kurabilir.
Siyasete, ekonomiye, hukuk kurallarına ilgi duyan bireyleri hedefler.Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı gibi alanlarda iş bulabilirler.Yapılan tüm diplomatik görüşmeleri takip edip sonuçlandırabilir.
Düşüncelerini sözlü ve yazılı bir şekilde etkin ifade etme yeteneği istenir.Özel şirketlerde görev alabilirler.Dünyadaki güncel siyasi ve ekonomik gelişmelerle ilgili araştırmalar yapabilir.
İnsan ilişkileri kuvvetli olan, analitik ve eleştirel düşünebilen ve sorgulama yapan adaylar için uygundur.Birçok uluslararası kuruluşa danışmanlık hizmeti verebilirler.Araştırma yapabilir ve analizler oluşturabilir.
Toplumsal iş hayatı hakkında da sosyal ve ekonomik konularda bilgi verir.Akademisyen olarak da çalışabilirler.Diplomatik görüşmeleri takip edip sonuçlandırabilir.

Siyasal kelimesi Arapça kökenli olup kelime olarak; politika ile ilgili, siyasi anlamını taşır. Siyasal bilimler ve uluslararası ilişkiler, dünyada ve ülkemizde yaşanan siyasi olayları yakından takip eder. Olayları inceler ve gerekli analizleri yaparak, yorum yapar. Siyasal bilimler; siyaset bilimi, uluslar ilişkiler ve kamu yönetimi gibi bölümleri kapsar.

siyasal bilimler ve uluslararası i̇lişkiler bölümü günümüzde her geçen gün varlığına daha çok hissettiren ilişkiler ağını kavramsal bir çerçeveden yorumlamayı hedefler. güncel gelişmeleri yakından takip eder ve geçmiş hafıza ile ilişkilendirir. yapılan analizler neticesinde yeni yorumlar geliştirir. bölümün amacı; dünya ve ülkemizdeki meselelere hâkim, analitik düşünce yapısını benimsemiş bireylerin ön plana çıkmasıdır. eleştiri yapabilen aynı zamanda çözün üreten, girişimci, sorgulayıcı, demokratik katılıma yatkın mezunların yetiştirilmesi için bölüm tüm imkanlarını seferber etmektedir.

Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Nedir?

Siyasal bilimler ve uluslararası ilişkiler bölümü öğrencilere verdiği eğitim doğrultusunda siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilere ait temel kavramları işlemektedir. Aynı zamanda toplumsal iş hayatı hakkında da sosyal ve ekonomik konularda araştırmalar içinde bulunmaktadır.

Siyasal bilimler ve uluslararası ilişkiler bölümünün temel amacı, öğrencilere dünyada ve ülkemizde gerçekleşmiş olan ve gerçekleşmeye devam eden siyası kavramları inceleyebilmelerine imkan tanımak. Aynı zamanda araştırma yapmalarını sağlayacak ortamı yaratmaktır. Siyasal bilimler ve uluslararası ilişkiler bölümünde öğrenciler 4 yıllık lisans eğitimi almaktadır. Bölümü başarıyla tamamlayabilmeleri için 240 kredi zorunlu kotalarını doldurmaları şartı bulunur.

Siyasal bilimler ve uluslararası ilişkiler bölümünü tercih edecek adaylarda bazı özellikler aranır. Bunlar; öncelikle siyasete, ekonomiye, ülkelerin iç ve dış politikalarına, hukuk kurallarına ilgili olmalarıdır. Düşüncelerini sözlü ve yazılı bir şekilde etkin ifade etme konusunda yetenekli olmaları ve özgüvenlerinin yüksek olması da oldukça önemlidir.

Siyasal bilimler ve uluslararası ilişkiler bölümü, olaylar karşısında yorum yapabilme ve analiz yapma yeteneğine sahip bireyler için daha uygun bir bölümdür. İnsan ilişkileri kuvvetli olan, analitik ve eleştirel düşünebilen ve sorgulama yapan adaylar için tercih listesinde ilk sırada yer alabilir.

Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler İş İmkanları Nelerdir?

Diplomasını eline alan mezunlar meslek yaşamlarında siyasetin direkt içerisinde bulunmak dışında da pek çok iş imkanı yakalamaktadır. Siyasi oluşumlar içinde yer alabilir veya uluslararası kuruluşlara danışmanlık hizmeti verebilirler. Siyasal bilimler ve uluslararası ilişkiler bölümden mezun olan adaylar, Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi kamu kuruluşlarında ve özel şirketlerde görev alırlar.

Çeşitli kitle haberleşme kuruluşları ve uluslararası bankalarda diğer iş imkanları arasındadır. Ayrıca üniversitelerde akademik çalışmalar içinde yer alarak akademisyen olarak da çalışmalarını yürütebilirler. Kamu kuruluşlarında çalışmak isteyen mezunlar Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’ndan geçerli puan ile başvuru yapmaları gerekir.

Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Mezunları Ne İş Yapar?

Siyasal bilimler ve uluslararası ilişkiler bölümü mezunları için en önemli çalışma alanlarının başında Dışişleri Bakanlığı gelmektedir. Bunun dışında diğer bakanlıklarda da kendileri için uygun çalışma şansı elde edebilirler. Bölüm mezunları; diplomat, danışman ve şirketlerde yönetici gibi unvanlarla çalışmalarını yürütebilir.

Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Siyasi Partiler ve Sivil Toplum Kuruluşları çalışmalarını yürütecekleri başlıca alanlardır. Kendi ülkesinin çıkarlarını göz önünde bulundurarak diğer devletlerdeki meslektaşlarıyla iletişim içinde olan siyasal bilimler ve uluslararası ilişkiler bölümü mezunlarının yaptıkları işler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Kendilerine verilen yetkileri, devletin belirlediği kurallar dahilinde kullanmak.

  • Dünyadaki güncel siyasi ve ekonomik gelişmelerle ilgili araştırmalar yapmak, analizler yapmak ve yorumlamak.

  • Çalıştığı kurumu tüm siyasi gelişmelerle ilgili bilgilendirir ve kuruma rapor hazırlar.

  • Yurt dışında kendi ülkesinin vatandaşlarının haklarına sahip çıkmak ve onların çıkarlarını göz önünde bulundurarak hareket etmek.

  • Diğer ülkelerle yapılacak görüşmeler için planlar oluşturmak ve bu görüşmeler için gerekli bağlantıları kurmak.

  • Yapılan tüm diplomatik görüşmeleri takip edip sonuçlandırmak.

Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Dersleri Nelerdir?

Siyasal bilimler ve uluslararası ilişkiler bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi alan öğrenciler; siyaset, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler bölümlerini kapsayan geniş bir eğitim alırlar. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için toplamda 240 kredi olan bölüm mezuniyet şartını yerine getirmesi gerekir. Aynı zamanda mesleki gelişimleri için ve teorik olan dersleri uygulamada görmeleri için deneyim elde etmelerine fırsat sunan zorunlu staj süreleri de bulunmaktadır. Stajlarını çalıştıkları kuruma onaylatan mezunların daha sonra üniversitenin uygun gördüğü tarihte staj komitesine iletmeleri beklenir. 8 dönem boyunca pek çok dersten sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde tamamlamaları durumunda siyasal bilimler ve uluslararası ilişkiler lisans diplomasını almaya hak kazanırlar. Siyasal bilimler ve uluslararası ilişkiler bölümü temel dersleri aşağıdaki gibidir.

  • Diplomasi Tarihi,

  • Hukukun Temel Kavramları,

  • Dış Politika Analizleri,

  • Uluslararası Hukuk,

  • Türk Siyasi Tarihi,

  • İktisada Giriş,

  • Uluslararası Örgütler,

  • Siyaset Tarihi

  • Uygarlık Tarihi,

  • Siyasete Topluma Giriş,

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü, Eşit ağırlık alanında sık tercih edilen bölümlerden biri. Devlet üniversitelerinde gitgide puanların düşmesi sonucu, bölüm de tercih edilebilecek duruma düşüyor. Aslında bu durum öğrenci kalitesini de düşürebilmektedir. Çünkü puanı yettiği için bu bölümü yazan öğrenci sayısı her yıl artmaktadır. Tabii ki bu netice ile birlikte kaliteli devlet ve özel üniversitelerin puan ve sıralama değerleri ise yüksek olmaktadır. En yüksek siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler puanları ile sıralama değerine sahip ilk 5 üniversiteyi aşağıda görebilirsiniz:

Boğaziçi Üniversitesi İngilizce- 480 Puan Sıralama 1.044

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi- Burslu 439 Puan Sıralama 5.087

Bahçeşehir Üniversitesi - Burslu İng 412 Puan Sıralama16.455

Mef Üniversitesi- Burslu İng 398 Puan Sıralama 26.716

İbn Haldun Üniversitesi Burslu İng 393 Puan Sıralama 31.659

Yukarıdaki listede yalnızca 1 devlet üniversitesi bulunduğundan yüksek puana sahip ilk 5 devlet üniversitesini de aşağıda bulabilirsiniz.

Boğaziçi Üniversitesi

İstanbul Üniversitesi İngilizce  Sıralama 33.729

Marmara Üniversitesi 53.505

Türk Alman Üniversitesi  57.244

İstanbul Üniversitesi  69.104

Görüldüğü üzere köklü üniversitelerde puanlar ve sıralamalar yüksek durumda. Gerçekten bu bölümü okumak ve bu alanda hedeflerinizi gerçekleştirmek için kaliteli üniversiteleri tercih etmelisiniz. Birçok üniversitede olan bölüm, çok sayıda mezun vermektedir. Bundan dolayı öne çıkmak adına iyi bir üniversite yanında kendinize bir kariyer hedefi belirlemeniz gerekir. Ayrıca siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü dışında aralarında belirgin fark bulunmayan siyaset bilimi, siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümlerini tercih ederek de aynı alanda çalışabilirsiniz. 

Dünyada ve ülkemizde yaşanan siyasi olayları yakından takip edip yorumlar, Dışişleri Bakanlığı, Maliye ve Gümrük Bakanlığı, gibi kamu kuruluşlarında çalışabilir, Diplomat, danışman, yönetici gibi unvanlarla çalışabilir, Araştırma yapma yeteneği gerektirir, Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS'ndan geçerli puan yapanlar kamu kuruluşlarında iş bulabilir, Devlet kuralları dahilinde yetkilerini kullanabilir, Özgüvenli, analitik düşünen ve eleştirel düşünebilen bireyler yetiştirir, Çeşitli haberleşme kuruluşlarında ve uluslararası bankalarda da iş bularak çalışabilir, Güncel siyasi ve ekonomik gelişmelerle ilgili araştırmalar yapabilir, analizler yapabilir ve yorumlayabilir, 240 kredi zorunlu kotalarını doldurmak gerekmektedir, Üniversitelerde akademik çalışmalar yapabilir, Çalıştıkları kurumu siyasi gelişmelerle ilgili bilgilendirir ve rapor hazırlar, Siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi alanlarında geniş bir eğitim verir, Danışmanlık hizmeti verebilirler, Yurt dışında kendi ülkesinin vatandaşlarının haklarına sahip çıkmak, 4 yıllık lisans eğitimi verilir, Siyasi Partiler ve Sivil Toplum Kuruluşları’nda iş bulabilirler, Diğer ülkelerle yapılacak görüşmeler için planlar oluşturabilir ve bu görüşmeler için gerekli bağlantıları kurabilir, Siyasete, ekonomiye, hukuk kurallarına ilgi duyan bireyleri hedefler, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı gibi alanlarda iş bulabilirler, Yapılan tüm diplomatik görüşmeleri takip edip sonuçlandırabilir, Düşüncelerini sözlü ve yazılı bir şekilde etkin ifade etme yeteneği istenir, Özel şirketlerde görev alabilirler, Dünyadaki güncel siyasi ve ekonomik gelişmelerle ilgili araştırmalar yapabilir, İnsan ilişkileri kuvvetli olan, analitik ve eleştirel düşünebilen ve sorgulama yapan adaylar için uygundur, Birçok uluslararası kuruluşa danışmanlık hizmeti verebilirler, Araştırma yapabilir ve analizler oluşturabilir, Toplumsal iş hayatı hakkında da sosyal ve ekonomik konularda bilgi verir, Akademisyen olarak da çalışabilirler, Diplomatik görüşmeleri takip edip sonuçlandırabilir
siyasal bilimler uluslararası ilişkiler siyaset bilimi kamu yönetimi politika
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Görüntüde takım elbiseli ve kravatlı bir adam yer alıyor. Birkaç mikrofonun önünde duruyor ve mikrofonlara konuşuyor. Beyaz gömlek ve takım elbise ceketi ile siyah bir kravat takıyor. Yüz ifadesi ciddi ve elindeki göreve odaklanmış görünüyor. Arkasında yeşil harflerle yazılmış beyaz bir tabela, mavi harflerle yazılmış beyaz bir tabela ve beyaz harflerle yazılmış kırmızı bir tabela vardır. Adamın sağında, üzerinde etiket olan bir mikrofonun yakın çekimi yer almaktadır. Arka planda kahverengi arka planlı ve beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi var. Görüntüdeki adam çekimin odak noktasıdır ve bir konuşma ya da duyuru yapıyor gibi görünmektedir.
Beden Dili

Siyasilerin Beden Dili

02 Temmuz 2019
Bir kişi kürsüde durmakta ve sağ elinde bir kalem tutmaktadır. Gri bir elbise gömleği ve siyah bir kravat giymektedir ve pantolonu gömleğinden biraz daha koyudur. Podyum ahşaptan yapılmıştır ve üstü siyahtır. Kişi dik durur ve dümdüz karşıya bakar, yüzü ifadesizdir. Arkalarında göz alabildiğine uzanan beyaz bir duvar vardır. Etrafları, hepsi boş ve sessiz olan koyu renkli sandalyelerden oluşan bir denizle çevrilidir. Bu kişi odadaki tek ışık kaynağıdır ve varlığı herkes tarafından hissedilmektedir.
Bölümler

Siyaset Bilimi Bölümü

28 Ekim 2020
Bu resim, açık renkli cephesi olan ve önünde beyaz bir çit bulunan bir binayı göstermektedir. Çit, çoğunlukla yaprak dökmeyen birkaç ağaçla çevrilidir. Binanın çatısını destekleyen birkaç sütun ve bir avluya açılan beyaz bir kapı var. Arka planda bir kişinin yüzünün bulanık bir görüntüsü, mavi bir kare ile sarı ve mavi dikdörtgen bir nesne, bir çiçeğin yakın çekimi, bir binanın bulanık bir görüntüsü ve bazı yeşil ve sarı yapraklar var. Gökyüzü açık ve mavi, arka planda birkaç beyaz bulut var. Bu, daha fazla keşif için harika bir zemin sağlayan huzurlu ve sakin bir sahnedir.
Bölümler

Kamu Yönetimi Bölümü

21 Temmuz 2020