AnasayfaBlogSilah Sanayi Teknikerliği Bölümü (MYO)
Bölümler

Silah Sanayi Teknikerliği Bölümü (MYO)

10 Şubat 2021
Görüntüde kıç tarafından dumanlar yükselen büyük bir donanma gemisi görülüyor. Gemiden bir füze ateşleniyor ve ardından bir duman izi bırakıyor. Geminin arkasında beyaz bir arka plan ve görüntünün sağ tarafında bir boru yığını görülüyor. Ön planda sarı bir şapka takan bulanık bir figür görülüyor. Görüntünün sağ alt köşesinde metal bir nesnenin yakın çekimi görülüyor. Gemi bir füze atıyor ve füze havada uçuyor. Arka plan bulanık ve görüntünün sol üst köşesinde bir logo görülüyor. Ön plandaki figür sarı bir kask takıyor ve sağ alt köşedeki metal nesneyi yakından görüyor.
Bölüm TanımıProgramın Amacıİş Olanakları
Silah Sanayi TeknikerliğiSavunma ve güvenlik teknolojileri ile donatılmış tekniker yetiştirmekHem kamu hem özel sektörde talaşlı ve talaşsız üretim faaliyetleri
Silah Sanayi TeknikerliğiSektörün ihtiyaçlarına cevap verecek üretken teknikerler yetiştirmekTasarım, optimizasyon ve araştırma geliştirme uygulamaları
Silah Sanayi TeknikerliğiTeknolojiyi takip eden ve yenilikçi teknikerler yetiştirmekSavunma ve silah sanayisinde faaliyet gösterme
Silah Sanayi TeknikerliğiToplumsal bilince sahip, mesleki etik kurallarına hakim teknik bilgileri özümsemiş teknikerler yetiştirmekÜretim ve/veya Fabrika Bakım Teknikeri
Silah Sanayi TeknikerliğiSavunma sanayine uygun üretim, tasarım ve Ar-Ge çalışmalarında aktif rol alabilen teknikerler yetiştirmekMakine ve ölçme aletlerinin kullanımı ve onarımı
Silah Sanayi TeknikerliğiTakım çalışması ve planlı çalışmayı benimseyen tekikerler yetiştirmekRapor ve proje hazırlama ve sunma
Silah Sanayi TeknikerliğiMilli savunma ihtiyaçlarını karşılayabilen teknik eleman yetiştirmekSilahın tasarımını yapma ve üretilecek silaha ait özelliklerini belirleme
Silah Sanayi TeknikerliğiStaj uygulamaları ile ıygulamalı eğitimi pekiştirmekÜretimi yapılan ürünlerin sağlamlığını test etme
Silah Sanayi Teknikerliği4 yıllık mühendislik bölümlerine dikey geçiş imkanı sağlamakKalıp örneklerini hazırlama
Silah Sanayi TeknikerliğiMesleki bilgi ve beceriye sahip teknik eleman yetiştirmekMaliyet hesaplamasına katılım

Ülkemizde her geçen gün gelişimini devam ettiren milli savunma ihtiyaçlarına uygun olarak araştırma geliştirme faaliyetleri yürütülür. Tüm bu faaliyetleri gerçekleştirmek üzere bilgi birikimi ve tecrübesi olan teknik elemanlara ihtiyaç duyulur. Silah Sanayi Teknikerliği bölümü; sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilecek üretken, donanımlı, toplumsal bilince sahip, mesleki etik kurallarına hakim teknik bilgileri özümsemiş teknikerler yetiştirmeyi hedefler. Bu bireyler, ülkemizdeki savunma ve güvenlik teknolojilerine hakim dünyadaki gelişmeleri de yakından takip eden kişilerdir.

Savunma sanayi üretimi içinde yer almalarının yanı sıra tasarım, optimizasyon ve araştırma geliştirme uygulamalarında da aktif roller üstlenirler. Bu bölümü başarıyla tamamlayan mezunlar, talaşlı, talaşsız üretim faaliyeti içinde olan savunma ve silah sanayinde faaliyet gösterirler. Bölümü tercih edecek adayların bu sektörde iş bulma olanaklarını gözden geçirerek tercih yapmaları önerilir.

Silah Sanayi Teknikerliği Bölümü Nedir?

Silah Sanayi Teknikerliği programı ülkemizde yer alan savunma ve güvenlik teknolojileri ile alakalı bilgi ve beceriyle donanmış, dünyada bu alanda meydana gelen gelişmelere hâkim ve bu alandaki gelişmeleri yakından takip eden teknikerler yetiştirmeyi hedefler. Mezunlar gereken atılımları yapabilir, savunma sanayine uygun; üretim, tasarım, optimizasyon ve Ar-Ge, Ür-Ge çalışmalarında aktif rol alır.

Silah Sanayi Teknikerliği bölümünün eğitim süresi 2 yıl olup, bölüm için girilmesi gereken sınav TYT’dir. Silah Sanayi Teknikerliği, TYT puan türüne göre tercih edilebilen bir meslek yüksekokulu bölümüdür. Tüm ön lisans eğitimlerinde istendiği gibi Silah Sanayi Teknikerliği bölümü için de baraj puanı 150’dir.

Bölümden mezun olan teknikerler almış oldukları üretim ve tasarım dersleri sayesinde ülkemizde savunma sanayinde ihtiyaç duyulan tekniker ihtiyacını karşılamaktadır. 4 yarıyıldan oluşan bölümde her yarıyılda toplam 15 hafta ders görülmektedir. Ayrıca 30 günü kapsayan zorunlu staj uygulaması da bulunur.

Bölümü tercih etmeyi düşünen adaylar; sabırlı, dikkatli ve özenli kişiler olmalıdır. Planlı ve programlı çalışabilen aynı zamanda takım çalışması için uygun olmalılar. Teknolojiyi yakından takip etmeli, yenilikçi ve kendini geliştirmeye açık olmaları da önemlidir.

2 yıllık ön lisans bölümlerden mezun olan kişiler çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapma hakkı elde eder. Lisans programlarına dikey geçiş ise Dikey Geçiş Sınavı ile gerçekleşmektedir. Silah Sanayi Teknikerliği bölümünden mezun olanlarda DGS ile bazı 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapmak isteyebilir. Silah Sanayi Teknikerliği dikey geçiş bölümleri aşağıdaki gibidir.

Silah Sanayi Teknikerliği Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Silah Sanayi Teknikerliği bölümünden mezun olanlar hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kurum ve işletmelerde iş bulma olanağına sahiptir. Her meslek herkesin beklentilerini karşılamayabilir. Bu sebeple Silah Sanayi Teknikerliği bölümünü seçmeyi düşünen aday öğrenciler çalışma koşullarına göz atmaları yararlı olur.

Silah Sanayi Teknikerliği programı ülkemizin sahip olduğu milli savunma alanındaki gereksinimleri gidermek üzere teknik ve uygulama alanında yeterli mesleki bilgi ve beceriye sahip teknik eleman yetiştirir. Bölümün en temel amacı sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli ara elemanları sektöre kazandırmaktır.

Bölümden mezun olduktan sonra makine ve ölçme aletlerinin kullanımı, rapor ve proje hazırlanma süreci takibi ve sunulması, bakım ve onarım ile ilgili yeterliliğe sahip olurlar. Silah Sanayi Teknikerliği mezunları ileride çalışacakları meslekte bazı şartlarla karşı karşıya kalır. Bunlardan en önemlisi görev yapılacak alanlar riskli olabilmektedir. Özellikle patlayıcıların da yer aldığı alanlar tehlikeli olabileceği için yüksek güvenlik tedbirlerine ihtiyaç duyulur.

Silah Sanayi Teknikerliği mezunları için iş imkanları ve çalışma olanakları şöyle sıralanabilir. Bu bölümden mezun olanlar talaşlı ve talaşsız üretim faaliyeti sürdüren savunma ve silah sanayisinde yer alır. Unvaları ise "Üretim ve/veya Fabrika Bakım Teknikeri" olarak belirlenir. Aynı zamanda mezunlar Astsubay Okullarına da sınavla geçiş yapma hakkına sahiptir.

Silah Sanayi Teknikerliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Silah Sanayi Teknikerliği mezunları kamu ve özel sektörde farklı alanlarda çalışmalar yürütebilir. İş imkanlarından da anlaşılacağı üzere Silah Sanayi Teknikerliği mezunları için iş çeşitliliğinden de bahsetmek mümkündür. Bu kurum ve kuruluşlarda bulundukları görevler çeşitli olur. En temel anlamda bakıldığında Silah Sanayi Teknikerliği mezunlarının görevleri aşağıdaki gibidir.

  • Üretim yapılması planlanan silahın tasarımını yapmaktan sorumludur.

  • Üretilecek silaha ait özelliklerini belirler.

  • Üretim ile alakalı maliyet hesaplaması yaparlar.

  • Üretimi yapılan ürünlerin sağlamlığını test etmekten sorumludurlar.

  • İhtiyaç duyulacak kalıp örneklerini hazırlarlar.

  • Üretimin her safhasında aktif olarak görev üstlenirler.

Silah Sanayi Teknikerliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Silah Sanayi Teknikerliği bölümü her ön lisans bölümü gibi meslek yüksekokulu kapsamında yer alır. Programı tercih etmeyi planlayan adaylar 2 yıl içinde hangi dersleri göreceklerini araştırır. İş imkanlarının kamu ve özel sektörde yaygın olması tercih edilebilir olmasını sağlar. 2 yıllık eğitim sürelerinde bu sektörde faydalı olacak pek çok teknik bilginin yer aldığı dersler görürler. Bölüm öğrencilerinin üniversite şartlarından biri staj sürecini tamamlama zorunluluğudur.

Silah Sanayi Teknikerliği Bölümünü başarıyla tamamlayan öğrenciler, mesleklerinde başarılı birer tekniker olarak çalışmaya hazırdır. Silah Sanayi Teknikerliği Bölümünü seçen öğrencilerin eğitim yaşamlarında karşılaşacağı dersler aşağıda bilgi verdiğimiz gibidir.

  • Ölçme ve Kontrol,

  • Silah Sistemlerinin Tanıtılması,

  • Temel Bilgi Teknolojileri,

  • Silah Bilgisi ve Atış,

  • Temel İmalat İşlemleri

  • Bilgisayar Destekli Çizim,

  • Temel Elektrik – Elektronik,

  • Malzemelerin Mekanik Davranışı.

  • Silah Bakım-Onarım Ve Kalitesi,

  • Mikro Bilgisayarlı Sistem Tasarımı,

  • Silah Sistemleri Tasarımı,

  • Bilgisayar Destekli Üretimi,

  • Cnc İmalat Teknolojisi,

  • Üretim Planlaması Ve Kontrolü,

  • Zırh Sistemleri,

  • Mühimmat Sistemleri,

  • Balistik ve Silah Termodinamiği,

  • Namlu Tasarımı,

  • Kalite Güvence Sistem ve Standartları, 

Silah Sanayi Teknikerliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

2020 Silah Sanayi Teknikerliği Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları açıklandığı şekliyle sayfamızdaki yerini almıştır. Sizler için hazırladığımız puan ve sıralama 2 eğitim kurumuna ait bilgileri kapsamaktadır. Yazımızda listelenen puan ve sıralama ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel bilgileri içerir.

Üniversite  Bölüm  Taban Puan  SıralamaSelçuk Üniversitesi (Konya)  Silah Sanayi Teknikerliği (Örgün)  259,72431 820,028On dokuz Mayıs Üniversitesi (Samsun)  Silah Sanayi Teknikerliği (Örgün)  255,21795 868,710

Silah Sanayi Teknikerliği, Savunma ve güvenlik teknolojileri ile donatılmış tekniker yetiştirmek, Hem kamu hem özel sektörde talaşlı ve talaşsız üretim faaliyetleri, Silah Sanayi Teknikerliği, Sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek üretken teknikerler yetiştirmek, Tasarım, optimizasyon ve araştırma geliştirme uygulamaları, Silah Sanayi Teknikerliği, Teknolojiyi takip eden ve yenilikçi teknikerler yetiştirmek, Savunma ve silah sanayisinde faaliyet gösterme, Silah Sanayi Teknikerliği, Toplumsal bilince sahip, mesleki etik kurallarına hakim teknik bilgileri özümsemiş teknikerler yetiştirmek, Üretim ve/veya Fabrika Bakım Teknikeri, Silah Sanayi Teknikerliği, Savunma sanayine uygun üretim, tasarım ve Ar-Ge çalışmalarında aktif rol alabilen teknikerler yetiştirmek, Makine ve ölçme aletlerinin kullanımı ve onarımı, Silah Sanayi Teknikerliği, Takım çalışması ve planlı çalışmayı benimseyen tekikerler yetiştirmek, Rapor ve proje hazırlama ve sunma, Silah Sanayi Teknikerliği, Milli savunma ihtiyaçlarını karşılayabilen teknik eleman yetiştirmek, Silahın tasarımını yapma ve üretilecek silaha ait özelliklerini belirleme, Silah Sanayi Teknikerliği, Staj uygulamaları ile ıygulamalı eğitimi pekiştirmek, Üretimi yapılan ürünlerin sağlamlığını test etme, Silah Sanayi Teknikerliği, 4 yıllık mühendislik bölümlerine dikey geçiş imkanı sağlamak, Kalıp örneklerini hazırlama, Silah Sanayi Teknikerliği, Mesleki bilgi ve beceriye sahip teknik eleman yetiştirmek, Maliyet hesaplamasına katılım
silah sanayi teknikerliği silah sanayi milli savunma ön lisans meslek yüksekokulu silah sanayi teknikerliği bölümü silah sanayi teknikerliği bölümü MYO
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.